Обява

Свий
Няма добавени обяви.

TOYOTA 4RUNNER Газова бутилка???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• TOYOTA 4RUNNER Газова бутилка???

Здравейте, горд собственик съм на гореспоменатата машинка. Захванал съм се да и монтирам газова уредба и до сега всичко вървеше добре, докато не стигнах до избора на бутилка. Искам да я монтирам под шасито за да не губя багажно пространство. Ще съм благодарен ако някой сподели как си е решил проблема.

От: TOYOTA 4RUNNER Газова бутилка???

Здрасти alecks!И Господ да съм не мога да ти помогна.Отделно че където живея, газ по колите не е много популярна още.Някои от колегите, които владеят изкуството да хвърлят боб, да гледат на кафе или леейки олово, може и да успеят да ти помогнат.Ама аз знам само да гледам на пъп, но то няма връзка с газова уредба на 4Рънер.Та много ще помогнеш на другите да ти помогнат, ако поне си сложиш в подписа годината на производство и ДВГ-то на колата ти, ако много те мързи да описваш другите неща по нея.Щото 4Рънери има няколко поколения, ДВГ-та дала Тойота, а пък варианти за монтаж на бутилка според рамата и кефа на монтиращите колкото искаш, и се получават много комбинации.Трудно за отгатване на каква кола трябва да стане монтажа.Пък и ако напишеш откъде си, може да се окаже че имаш съсед с подобна и не само да прочетеш, а и да видиш, което работи повече от хиляда думи.Със здраве и успех с монтажа!
    1999 4Runner 3RZ/ 4Runner 1KZT/ 4Runner 5VZ

Коментар

На мястото на резервната гума на Рънър-а се събира стандартна газова бутилка около 50-60 литра , естествено трябва да се направи стойка и да се укрепи добре и силно препоръчително е да се добави някакъв вид защита от преки удари
      2012 GL350 Bluetec & 2012 Audi A6 Quattro 3.0T & 2013 Audi S6 Quattro 4.0 Biturbo
      ex-Toyota Land Cruiser FZJ-80 Triple Locked 4.5EFI 1FZ-FE petrol/lpg

Коментар

Благодаря metotem. Не съм упоменал конкретна година и модел на автомобила защото всяка една идея би могла да бъде приложима и при мен. Интересува ме мнението на хора сблъсквали се с този конкретен проблем, а не вещерските способности на хора без личен опит по темата. Това кой на какви боб, грах и разни човешки органи гледа в бъдещето не ми е интересна тема. За протокола щом държиш на подробностите автомобила е TOYOTA 4runner LN130L произведен в края на 1995г. с монтиран лично от мен 1UZ-FE двигател. Относно това от къде съм, не виждам връзка с монтажа на газовата ми бутилка но щом те интересува, от София съм.
        Моля темата да не бъде разводнявана. Ще съм безкрайно благодарен на мнения конкретно по темата.
        Здраве и късмет на всички и весели празници.

Коментар

Колегата metotem ти е задал валидни въпроси. В София може и да се намери такава кола с бутилка под купето и да я видиш на място. А което може да стане за едно поколение от тоя модел може да не стане за друго.

Аз съм правил такова нещо с ТЛК и ето ти от мен идея.Голям е шанса на тази кола да е предвиден фабрично допълнителен резервоар или да е изнамерен начин да се постави такъв от собствениците и. Та купуваш/изработваш тоя резервоар, махаш основния и на негово място слагаш газовата бутилка. Разбира се може и газовата на мястото на допълнителния но той обикновено е по-малък и мястото за него е по-малко.

Коментар

Идеята е много добра ще обмисля и този вариант. Благодаря jja.

Коментар

Здрасти alecks!Чувството за хумор е полезно в поддръжката и в офроуда.Много уважавам и ме кефят колегите от форума, които го имат.
              Но щом се засягаш, че съм разводнил тема започната от теб, уверявам те, че няма да се повтори.Със здраве и весели празници!
              1999 4Runner 3RZ/ 4Runner 1KZT/ 4Runner 5VZ

Коментар

Как успя да набуташ осмак в Рънера, а бутилката те затруднява? Ще е интересно да споделиш подробности за проекта и какви са ти впечатленията от мотора. С vvt-i ли е?

П.п. metotem има няколко 4Рънера и досега безсмислен пост от него не съм видял. Щом е поискал информация за модела най-вероятно е поглеждал под повече от един и знае, че има разлики които са важни. Жалко, че го отказа-обикновено обяснява с картинки и схеми (виж в съседната тема за хъбовете, а и в другите в който е писал).

Успех и извинявай са спама
                Toyota Land Cruiser BJ70 1985
                Lexus LS430

Коментар

Искам да се извиня на хората който съм засегнал. Но реакцията ми е провокирана от отдавнашен опит във форуми, за това избягвам да пиша. В повечето случай като се пусне тема за нещо накрая се стига до компотите на комшийката и до нищо смислено.
                  А за конкретният въпрос всяка една идея е добре дошла защото от 1во и2ро поколение рънери няма кой знае какви разлики в шаситата, за 3то не съм сигурен но познавайки производителя се съмнявам да са променили нещо коренно. Да не говорим за хайлукса дой до 2005г. си е същото като рънера само с разлика за задното окачване.
                  След демонтажа на 2L-T двигателя и прилежащите изпускателни тръби се освободи място от лявата страна на кардана срещу горивният резервоар и уж голямо не можах да поместя 50л. на 315мм бутилка, кардана опира в нея при натоварено купе. Сега пробвам пак 50л. но на 244мм, тук пък средната греда на рамата не позволява да прибера достатъчно бутилката нагоре. Мислил съм и по монтажа на тороидална бутилка на мястото на рез. гума, но за целта ще трябва да монтирам гумата на стойка от британският сърф. В общи линии от нищо изброено до сега не съм доволен на 100%.
                  За 1UZ-то, не съм измислил аз тази конверсия. Много идеи и решения съм почерпил от хора в Нова Заландия и Австралия „господ здраве да им дава„, където е много популярно.
                  Но това си е за друга тема която ще напиша с приложени подробности и снимки.

Коментар

Първоначално публикуван от alecks Преглед на мнение
                    ...
                    След демонтажа на 2L-T двигателя и прилежащите изпускателни тръби се освободи място от лявата страна на кардана срещу горивният резервоар и уж голямо не можах да поместя 50л. на 315мм бутилка, кардана опира в нея при натоварено купе. Сега пробвам пак 50л. но на 244мм, тук пък средната греда на рамата не позволява да прибера достатъчно бутилката нагоре.
                    По нормативна уредба се допускат 2 бутилки в колата и ако не можеш да събереш на едно място нужните литри, може да ги разделиш на 2 места. Свързването на 2 бутилки си има особености но е напълно работещо решение.

Имай предвид също така, че топлината от двигателя и изпускателната уредба лятно време така загряват поставените под купето бутилки, че спират да им сработват клапаните на сондите. Крайно неприятен феномен за който при мен не съм измислил убедително решение. Точно Рънър нямам и не знам как е отдолу, а и ти явно си преработил изпускателната уредба, но си остава фактът че всичкия охлаждащ въздух от двигателя минава под колата открай докрай.

Коментар

Това с двете бутилки е доста добра идея Ясен, благодаря ще обмисля и пробвам и нея. Като стигна до момент монтирана/и бутилка/и мисля да монтирам масивни термо екрани които да служат и за щит. Иначе съм извел ауспусите от двете страни под праговете, и стигат до пред задните гуми

Коментар

В интерес на истината не се бях замислял за вариант с 2 бутилки. идеята ми допада, благодаря Ясен.
                        И си прав за отвеждането на топлият въздух, той просто няма къде другаде да иде. Това което съм предприел като начало, изместих изпускателната система на две отделни части под праговете. След монтажа на газовата уредба ако има проблем ще го мисля.

Коментар

Първоначално публикуван от alecks Преглед на мнение
                          ...изместих изпускателната система на две отделни части под праговете.
                          И аз това направих (само че не на 2 части а на 1, защото нямам толкова цилиндри) и има проблем. Ама рядко. Трябва да е яка жега. Клапанът пак отваря ама трябва да му подам поне 20 волта за да щракне първия път.

Други съображения за бутилките под купето:
                          Нормативното изискване е най-долната част на бутилката да е на поне 200мм от пътя и формално трябва да е спазено даже при натоварена кола. На джипка се спазва лесно, но не се увличай с диаметрите. На лека кола (Рено Еспас) се вместих само с 200мм диаметър на бутилката. Това са най-тънките бутилки които се правят серийно. На Лада Нива и Тойота Рав4 влизат 244мм бутилка отдолу на мястото на гърнето. По-дебели висят много надолу, не че не съм виждал сложени.

Ако разполагаш бутилките надлъжно, сондата трябва да е в задната част. Иначе при ускорение и изкачване на наклон течността ще бяга от сондата и тръбата ще засмуква газова фаза. Познава се по рязкото спадане на мощността.

Крепежи: има ленти за метанови бутилки по газаджийските магазини, те са много по-здрави от лентите за пропан-бутан. На бутилка отдолу трябват поне три. Лентите за метан под купето се ползват без пластмасовата обвивка, с нея корозират.

Защита под бутилките е безсмислена - те ще са най-здравото нещо отдолу.

Монтажът трябва да остави видима табелката с данните на бутилката и серийния номер. Т.е. да не са право нагоре към купето. Иначе няма минаване на преглед.

Коментар

Не може ли да се сложат дефлектори някъде около бутилките та да не се обдухват от топлия въздух ппод колата?
                            Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                            Из "Златния телец"

Коментар

Там долу само дефлектори липсват. Евентуално ще мисля за топлоизолиращ материал по самата бутилка.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X