Както се вижда от заглавието, проблема е, че задните спирачки хващат доста слабо при натискане на педала.Когато дърпам ръчната, и двете задни гуми влачат перфектно!След отваряне на барабана установих , че вътре всичко е като ново, тоест феродо колкото искаш, цилиндърчето си се движи както трябва, всички механизми , пружинки и каквото има се движат добре , не са клеясали .Всъщност всичко светеше , което не нормално , защото явно нямаше дори прах от износването на феродото(то и спирачките не държат, де).Обезвъздушени са , течност идва нормално(прави някакво нялягане, но дали е достатъчно...).Та да попитам -има ли кантар на задните спирачки, че нещо не го намирам.Ако няма-остава най-неприятния вариант-помпа.Все пак преди това ще опитам със смяна на течността, ама не ми се вярва...
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Задни спирачки на Рав 4 95г не държат
Свий
X
-
От: Задни спирачки на Рав 4 95г не държат
Ако беше от течността, накладките нямаше да стават за нищо. Пробвай, все пак.ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
0878 23 58 34- Радо
-
Първоначално публикуван от Райковски Преглед на мнениеАко беше от течността, накладките нямаше да стават за нищо. Пробвай, все пак.Тойота Ленд Крузер RJ 73 22R-E,LPG
Субару Форестер 2.0 ХТ,253к.с.
Враца
Коментар
-
Първоначално публикуван от gaydarov Преглед на мнениеКакто се вижда от заглавието, проблема е, че задните спирачки хващат доста слабо при натискане на педала.Когато дърпам ръчната, и двете задни гуми влачат перфектно!След отваряне на барабана установих , че вътре всичко е като ново, тоест феродо колкото искаш, цилиндърчето си се движи както трябва, всички механизми , пружинки и каквото има се движат добре , не са клеясали .Всъщност всичко светеше , което не нормално , защото явно нямаше дори прах от износването на феродото(то и спирачките не държат, де).Обезвъздушени са , течност идва нормално(прави някакво нялягане, но дали е достатъчно...).Та да попитам -има ли кантар на задните спирачки, че нещо не го намирам.Ако няма-остава най-неприятния вариант-помпа.Все пак преди това ще опитам със смяна на течността, ама не ми се вярва...
За мен правилното решение е подмяна на забавителя с кантар и замяна на барабаните с дискове.И колата ще започне да спира.0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"
Коментар
-
Моя няма ABS, така че дали да го търся този ''забавител'', или не?
А това за течността и аз не схванах (на колегата Райковски).
Естествено с дискове е по-добре, но и за тях първо трябва да се осигури налягане...
Коментар
-
Гледа ли за сгъната тръбичка или за напукан спирачен маркуч(това за да се оцени старостта му)?Понякога маркучите като са много стари,или се сипе неподходяща спирачна течност,се разлагат отвътре,но обикновено това е съпроводено и със задържане на спирачките.Ходи ли на валове за да видиш точно колко са зле нещата?Тойота Ленд Крузер RJ 73 22R-E,LPG
Субару Форестер 2.0 ХТ,253к.с.
Враца
Коментар
-
Какво значи "не спира"? Какво показват валците при тест?"...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.
Коментар
-
Благодадаря на всички за активността!!!
Значи, още като я купих, отидох на един песъчлив път да пробвам спирачките.По принцип си спираше добре, но...задницата нещо много се вдигаше, затова се усъмних в задните спирачки.На асфалта може и да не завлачат като предните(да кажем, заради кантара), особено като е празна, но на пясък си влачат винаги , ако държат както трябва.Съответно на пясъка резултата беше зле и оттам -на валове.Резултата и там бе същия -предните перфектни ,ръчна перфектна, но задните едва-едва мръднаха стрелките на стенда.Тоест много зле, и то и двете еднакво зле.Сваляне на барабани, челюсти , обезвъздушаване, и всичко, каквото се сетих(имам известен опит със проблемни спирачки),след напомпване на педала и отвиване на пробката течността излиза на силна струя, значи има налягане, което обаче може би не е достатъчно.Механизма за саморегулиране работи перфектно.Нямам напукани маркучи и сгънати тръбички, а спирачките не задържат, тоест, след натискане и отпускане на педала челюстите се връщат веднага...
Сега ходих да гледам за този ''забавител'', и единственото което видях е, че от сп.помпа излизат две тръбички, едната влиза в някакъв разпределител(малка квадратна кутийка) откъдето излизат две тръбички, ходещи до двете предни гуми.Другата тръбичка , която излиза от помпата , влиза в друг подобен разпределител(разположен на място, което нито се вижда, нито се достига!!!!)и съответно от него излизат две тръбички за задните спирачки.Последно редактирано от gaydarov; 30-06-13, 20:05.
Коментар
-
Колега здравей!Да се включа и аз с малко разсъждения.Първо да започнем с малко история.Ако това е първото ти отваряне на спирачките,защото си купил скоро колата, много запазените и почти неползвани чаркове в задните спирачки, могат да са знак, че проблема го е имало от преди и някой е правил опити да го оправя, сменил е сума ти работи и пак не го е оправил.Ако пък имаш колата отдавна, тогава нещо се износило и е започнало да прави този проблем.Т.е. не е ясна картината-как е започнало всичко това-внезапно или постепенно и т.н?Това би помогнало много.
Но все пак да се върнем в настоящето, към неспиращите задни спирачки.Ако задните спирачки са на отделен кръг на помпата, много вероятно е гумичката на буталцето на задния кръг да е износена или по-редкия случай е отвора на цилиндъра да е износен в този кръг.Обикновено главните спирачни помпи са двукръгови.Което не позволява да се достигне и поддържа необходимото за спиране налягане. Друга вероятна причина може да е механизма за компенсиране на износването(саморегулирането),който би трябвало да държи накладките близо до барабаните, за да може с малък ход на буталцата да се постигне максимум натискане.Признак, че същият работи добре е, ако барабаните се свалят трудно-т.е. накладките са опряли плътно в барабаните.Ако след 10-на натискания на спирачния педал,барабаните се свалят лесно, без да се налага да се разхлабва въпросния механизъм, значи същия не работи много добре(накладките са далеч от барабаните) и хода на буталцата е по-дълъг от необходимото.Така не ти дава възможност да достигнеш необходимото налягане за определения ход на спирачния педал.Този механизъм(за саморегулирането)се разхлабва с отвертка и чертилка обикновено през отвор,запушен с гумена тапа и намиращ се на задната плоча носеща спирачното цилиндърче.След сглобяване на задните спирачни апарати и след монтиране на барабаните, следва да се натисне пак педала 10-на пъти за да се възстанови допуска, необходим за правилно сработване и чак след това се прави обезвъздушаване, ако е имало отваряне на хидравличната система.
Задните спирачни цилиндри са цяла друга тема.Накратко-в цилиндъра се намират две буталца+система за компенсиране на износването,която се състои от пръстени, намиращи се зад гумената част на всяко буталце, които пръстени се местят от налягането на течността, но не се връщат от силата на възвратната пружина, която събира двете накладки една към друга.Т.е. държат накладките близо до барабаните, за да сработят бързо, но им позволяват да се отлепят само малко, когато налягане няма.Ако ръчната е натегната повечко, и държи равномерно, би могла да компенсира неработенето на механизма за саморегулиране.А пък понеже на валците си видял, че двете задни спирачки държат еднакво зле при задйстване от педала, малка е вероятността един и същ проблем да се повтори в еднаква степен при двете спирачки по едно също време.По-вероятно е, да е помпата в частта си за задните спирачки,или забавител ако има, или нещо попаднало в тръбичката,преди да се раздели на две за към отзад(в блок-разпределителя), намиращ се най-често на стената, между ДВГ отсека и купето.
Кантар имат повечето коли, които са на рама, оттам купето има голяма амплитуда спрямо задния мост(цял мост) при различен товар.Ако напишеш какво си открил, благодарност от сърце.Жив и здрав и успех с диагностиката!1999 4Runner 3RZ/ 4Runner 1KZT/ 4Runner 5VZ
Коментар
-
Благодаря на ''metotem'' за подробното мнение!Разпределителя на задните спирачки се намира точно на преградата между дв. и купето, както казваш ти.Точно това , че идвете задни са еднакво зле, ме наведе на мисълта , че проблема е някъде напред.Тъй като не намирам кантар( впрочем тойтата няма шаси!), за мен проблема е в помпата.Не за пръв път ми се случва такова нещо,(не на тази кола) така че нищо чудно.Пробвах леко да натегна ръчната(ако саморегулирането не работи както трябва)почти до задържане.Има съвсем минимален ефект, почти никакъв, значи проблема не е от саморегулирането.Нещата отиват на помпа.Не е толкова страшно , защото знам човек, който ги ремонтира перфектно за нормални пари(не че не мога сам да си сменя гумичките, ако ги намеря), въпроса е да съм сигурен , че е помпата, тогава да я свалям.Затова докато не се убедя , че всичко друго е в ред , няма да бързам.
Само да допълня-на предишния джип-Самурая, имах проблеми със задържане на предни спирачки.След дълги перипетии, се сетих да разменя тръбичките на двата кръга на сп. помпа, и тогава разбрах, че проблема е в помпата(предните спряха да задържат, макар че спирачките тук са на кръст).Никога не съм предполагал , че помпата играе роля при връщането на накладките.Оказа се , че на всяко буталце (на двата кръга) има по 2 гумички-едната обърната напред прави налягане за спиране, а другата , обърната назад, връща течността назад и съответно накладките отпускат.Отзад не се отразава толкова , защото има пружини, които помагат на челюстите да се върнат.На гумичката за връщане на налягането просто липсваше парченце от ръбчето!Последно редактирано от gaydarov; 01-07-13, 10:08.
Коментар
-
За барабанните спирачки е фатален 1мм износване на барабана и челюстите елегантно губят контакт...мери се с шублер и се гледа в каталога колко е диаметъра на барабана като нов...0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"
Коментар
-
Aкo челюстите нямат контакт, ръчната също няма да е добре...А при мен е перфектна.А и все някъде трябва да опира феродото, ако ще и в една точка да е , и там да се износи повече(тоест неравномерно).А моето е просто като ново...
- 1 like
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар