Обява

Свий
Няма добавени обяви.

TLC 80 - спукан радиатор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: TLC 80 - спукан радиатор

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
    ... С две думи - експериментирай за чужда сметка. ...
    Ще платиш ли сметката, ако "китвания" радиатор цъфне в неподходящ момент на неподходящо място?
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
      Ще платиш ли сметката, ако "китвания" радиатор цъфне в неподходящ момент на неподходящо място?
      Странни хора. Странни разбирания. Един иска да закърпва и пита как , друг иска някой да плати сметката.
      Всичко това на приказка в ефир и накрая - Тойотата е велика.
      Че коя джипка няма радиатор?
      Кой не е експериментирал на своя джип?
      И с какво тойотата е по-голяма от друг автомобил?
      Да не би тези радиатори да са усилени, да са от метал целите или ... какво толкова различно?
      Да - АНДРО е прав - този джип трябва да се поддържа с пари и с нови части. ТОВА Е ЯСНО.
      Тогава тази тема какво търси тук?
      Всичко зависи от собственика, от неговите умения като водач на ДЖИП и от неговите умения като монтьор на такъв.
      Автора на темата .....дойде на правилната позиция - НОВ радиатор.
      Това не значи да не се обсъждат други алтернативи.
      Освен това - китваното място ще е най-здравото място на този радиатор. Ще цъфне , но на друго място със сигурност.
      Само, че това го знаят хората с умения.
      Китването не е просто полагане на КИТ върху нещо си.
      Има си начини за здраво китване, има си начин за подготовка и различни видове кит.
      Но ... това отново е за хора с познания.
      Ако си мислите, че тази тойота в върха на технологията - пак си помислете.
      Винаги ми е било интересно да гледам как нещо елементарно (китване или купуване на нов радиатор) провокира такива спорове.
      И така разбрах истината:
      Тойота - само с нови части се поддържа.
      Това отново потвърждава мнението ми за тойотата.
      Просто прехвалена.

Коментар

Хохохох голям дебат стана тука.На мене на РЕЙНДЖА ми се напука по аналогичен начин.В понеделник ще си поръчам казанче което по спомени е около 150лв и 50лв за труд а един русенски майстор ще ми го сменя.А дотогава ако си намеря радиатор 2ра употреба направо целия ще го сменя.А сега съм го залепил моето казанче с едно лепило на хенкел издържащо до 80С както и на вода.Дай боже да укряка въпреки че нямам големи надежди.А може би щеше да е по-добре с епоксидна смола.......Новия радиатор за РЕЙНДЖА струва 890лв тук и 144 паунда в UK.Големи кожодери са тукаааааааааааа (((((

Коментар

Експериментират само смелите и те стават откриватели.
          Не ги мързи да пробват и не се страхуват от неуспеха.
          Нито от присмех на хора, дето питат елементарни неща.
          Всички други или задават тъпи отговори или копират тези, дето експериментират .
          Естествено, че нов е най-добре. Защо трябва да се коментира?
          Но да попиташ "какво да правя" и после да се подиграваш - показва колко още такива ситуации ще имаш.
          Другите колеги - могат колкото искат дъвки да дъвчат, но на теб, задал подобен въпрос не ти приляга да се подиграваш.
          Имаш нужда от подкрепа, а се правиш на велик. Жалка комбинация......
          Успех !
          П.С. Ако все пак ти стиска - дай този радиатор да го залепим с кит. После го монтирай и експериментирай.
          Пращай го за моя сметка и лепенето за моя сметка. От теб се иска само малко труд.
          С две думи - експериментирай за чужда сметка.
          Приемам неуспеха и присмеха с усмивка. Спокойно !
          Колега bgbul, много навътре си приел нещата и явно си се засегнал и то доста от отговора ми на шегата на Джамбазов. Аз пък така съм свикнал, да отговарям на шегата с шега и на усмивката с усмивка . Не съм вложил, ама и капка дори, ирония към теб и твоето предложение.

Попитах ясно, може ли да се лепи или трябва нов, получих болшинство аргументирани отговори за нов и това е.

Относно определенията ти в цитирания пост, не мисля да ги коментирам.

И последно, благодаря за предложението да ми залепиш радиатора, но както вече писах съм поръчал нов. Приеми отказа ми както искаш...
          Toyota Land Cruiser 80, 1FZ-FE
          BMW F650CS
          Радо о885 5о 59 5о

Коментар

Странни хора. Странни разбирания. Един иска да закърпва и пита как , друг иска някой да плати сметката.
            Всичко това на приказка в ефир и накрая - Тойотата е велика.
            Че коя джипка няма радиатор?
            Кой не е експериментирал на своя джип?
            И с какво тойотата е по-голяма от друг автомобил?
            Да не би тези радиатори да са усилени, да са от метал целите или ... какво толкова различно?
            Да - АНДРО е прав - този джип трябва да се поддържа с пари и с нови части. ТОВА Е ЯСНО.
            Тогава тази тема какво търси тук?
            Всичко зависи от собственика, от неговите умения като водач на ДЖИП и от неговите умения като монтьор на такъв.
            Автора на темата .....дойде на правилната позиция - НОВ радиатор.
            Това не значи да не се обсъждат други алтернативи.
            Освен това - китваното място ще е най-здравото място на този радиатор. Ще цъфне , но на друго място със сигурност.
            Само, че това го знаят хората с умения.
            Китването не е просто полагане на КИТ върху нещо си.
            Има си начини за здраво китване, има си начин за подготовка и различни видове кит.
            Но ... това отново е за хора с познания.
            Ако си мислите, че тази тойота в върха на технологията - пак си помислете.
            Винаги ми е било интересно да гледам как нещо елементарно (китване или купуване на нов радиатор) провокира такива спорове.
            И така разбрах истината:
            Тойота - само с нови части се поддържа.
            Това отново потвърждава мнението ми за тойотата.
            Просто прехвалена.
            И аз така мисля за дъвката, ама не ми се пише толкова много. Това кита било голяма работа. Не е като да не съм работил автобояджия, че и автобуси съм боядисвал та поназнайвам нещо за китове, но ти май не поназнайваш за радиаторите. Защо според теб се е спукал радиатора? После ще говорим и за китовете.
            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Прегряване над 100 градуса. Не веднъж и дваж.
              Каране с вода вместо с антифриз. Пластмасата се е изпекла и е станала трошлива (крехка). Не е от старост.
              Друго?
              Да беше кола дето нормално си работи над 100 градуса да се чуди човек ДАЛИ ще издържи, ама тази...?
              Както и да е - НОВ е най-добре. Тойота ...... не е УАЗ.
              Щом ще се изпитваме - ти си специалист . Кажи:
              Как трябва да се залепи с кит (ако някой поиска да експериментира) такава цепнатина ?
              Да научим нещо. Ще го прилагаме на нивата или на друго. И там има пластмаси.
              Както казах - това (китованото място ) ще е най-здравото място на този радиатор (от пластмасите става въпрос).
              Съгласен ли си ?
              Последно редактирано от bgbul; 01-09-12, 22:07.

Коментар

Китът с каква смола е?

Коментар

Нека спора се измести в конструктивна равнина!Человека е решил да си закупи нов радиатор и това е нчй-доброто!Но...не пречи да разберем от знаещите как с подръчни материали можем да си залепим радиатора ,ако не даи Боже се спука някъде ,където няма нито сервизи,нито магазини,което би могло да се случи при пътешествие с джипката!Тогава бихме оценили тези китове,защото друга алтернатива не бихме имали!И така??
                  0899 шест5313нула
                  За всекиго по нещо

Коментар

В общия случай имаме три вида повреди по радиаторите:
                    - от външна намеса-удар, усукване, замръзване и други
                    - от корозивна намеса-агресивен или неправилен за материала антифриз, вода и други
                    - от умора на материала предизвикана от непрекъснатото разширение и свиване и затопляне и изстиване

Успешно в някой случай се възстановяват повреди от първият вид, останалите повреди се възстановяват колкото да стигнеш до най близкият сервиз. Подходящи са лепила които са еластични (защото радиатпра "диша"), и с добра адхезия към материала от които е изработен радиатора. На пазара има доволно много от тях, не е нужно да се открива топлата вода. Другото важно е да се лепи на сух и добре почистен и обезмаслен радиатор.
                    "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от sonda Преглед на мнение
                      Нека спора се измести в конструктивна равнина!
                      Человека е решил да си закупи нов радиатор и това е най-доброто!
                      Но...не пречи да разберем от знаещите как с подръчни материали можем да си залепим радиатора ,ако не даи Боже се спука някъде ,където няма нито сервизи,нито магазини,което би могло да се случи при пътешествие с джипката!Тогава бихме оценили тези китове,защото друга алтернатива не бихме имали!И така??
                      Знам, че тойотата........ и така нататък.
                      Сега за лепенето на въпросния или друг радиатор с кит.
                      Напук на всеобщото разбиране за пукнатината (всеки иска да я затвори) ТЯ (пукнатината) ТРЯБВА да се отвори.
                      1. Разпробива се с подходяща бургия (подходяш размер) на няколко места. Да речем около 4 мм е добре и през 2 см.
                      Това е за да влезне кит през отвора и да държи отвътре. Отвътре се образува удебелена капка,пъпка и тя вече държи кита.
                      Отделно, ако може си помагате с някакво притискане на тази пъпка за да я уголемите. Леко се притиска.
                      Това до тук е за запълване на пукнатината
                      2. Изглажда се кита външно на тънък слой около 1-2 мм.
                      3. След изсъхването се слага лента (фибро или друга подходяща, подобно на бинт лента) по цялата горна повърхност на радиатора.
                      Лентата да обхваща и металните части (израстъците дето притискат пластмасовия капак ). Подгответе я.
                      И така - надраскайте цялата повърхност вкл. металната и почистете с бензин . (не с кореселин или АМБ).
                      Намажете с кит и бързо сложете приготвената лента. Наместете я добре и изчакайте втвърдяването.
                      След втвърдяването следва последен слой кит - завършващ по цялата повърхност. Така на практика оформяте нов горен капак на радиатора.
                      Ако сте по-напористи може дори да прекарате и няколко "ребра" около пукнатината. Но това е вече за да стане вечен "новия " горен капак.
                      И аз вече си купувам нови радиатори или части, но .... не съм забравил от къде съм тръгнал и колко съм "закърпвал" ....къде успешно, къде многократно.
                      Пожелавам на всеки да може да си купува нови части и дай Боже нови джипове!

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
                        Китът с каква смола е?
                        Обичайно с полиестерна.
                        LZ1AIV

Коментар

Ако не стане така, сваляш радиатора, сковаваш едно кофражче до половината на радиатота с по десетина сантиметра място от всяка страна, малко арматура и изливаш високоякостен бетон. После викаш двама приятели да качите радиатора.

Коментар

И после никакъв антифриз! Само вода и то от маркуча. Аман от баровци дето не си знаят парите и наливат скъпия антифриз.
                            Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

Коментар

Гледам тук сте почнали да се карате, та дано не налея масло в огъня.

Понеже и на моята Тойота радиатора не е в добро състояние - тече, стар е, с пласмасови казани, а и след като го свалих се оказа, че вече няколко пъти е ремонтиран. След това се оказа, че да си намеря нов никак не е лесна работа и трябва да чакам със седмици. Поразтърсих се и намерих няколко места където изработват нови радиатори по стария.

Едните моментално отпаднаха, поради премеждията на колегата ни Чавдар, а и братята Петрови са писали "суперлативи" по техен адрес (фирмата е от София има във форума за нея). Другите потенцални доставчици така да ги нарека са от Сливен и Добрич. Аз обичам да експерментирам и се спрях на фирмата от Сливен. Чух, че колеги от форума са ги ползвали и са доволни. Радиаторът, който ще ми изработят ще е изцяло мед и месиг, като на Уаз-ка , пратих чертежи и май всичко е наред. Утре ще им пратя и оригиналния за мостра. След няколко дни се надявам да пристигне новия и ще кача снимки за мнения и надавам се поздравления

Коментар

Стоянчо,пита ли дали ги правят от безшевни тръби в Сливен?Май това беше разликата м/у двата български производителя.
                                Тойота Ленд Крузер RJ 73 22R-E,LPG
                                Субару Форестер 2.0 ХТ,253к.с.
                                Враца

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X