Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Различни гуми при Витара?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Различни гуми при Витара?

Малка неточност ,не фул-таим, а парт-таим.
    899180483

Коментар

Шарката няма абсолютно нищо общо с износване или евентуално счупване на даден детайл при каквото и да е каране.
      Важно е само външния диаметър да е еднакъв.
      Ако не е постоянно зацепена като примерно нивата може да има разлика в гумите като на асфалт се кара само на задно.В гората си има опастност докато се кара по твърда почва.Ако е кал или сняг пак няма проблеми.
      https://www.youtube.com/watch?v=xvZ7xkufXn4 HEAVY BONE RACING TEAM

Коментар

Различните гуми при Витара водят само до счупен преден диференциал,който не вярва нека пробва

Коментар

Първоначално публикуван от ДиДжейДавел Преглед на мнение
          .Ако е кал или сняг пак няма проблеми.
          Не бих казал.
          При именно такъв терен е важно и четирите колела да теглят машината напред. Или назад, ама в малко случаи.
          Та когато на единия мост гумите са по-малки- ще направят същите обороти като на другия мост, но с тези завъртания ще се мъчат да изминат по-малък път в сравнение с другите, по-големите-на другия мост. Оттам тръгва "циркулация на мощност"-единия мост се стреми да се противопостави на другия, и в крайна сметка мостовете вместо да работят в синхрон за да придвижат машината напред, те се стремят да преодолеят съпротивлението създадено от другия мост. Оттам и мощността използвана за преодоляване на препятствието(дълбока кал; коловози; сериозно изкачване) е силно намалена.
          Вярно, на хлъзгав терен няма да се повреди нищо по трансмисията, или поне е по-малко вероятно, но пак не е добре да се кара с различни гуми.
          Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
            Не бих казал.
            При именно такъв терен е важно и четирите колела да теглят машината напред. Или назад, ама в малко случаи.
            Та когато на единия мост гумите са по-малки- ще направят същите обороти като на другия мост, но с тези завъртания ще се мъчат да изминат по-малък път в сравнение с другите, по-големите-на другия мост. Оттам тръгва "циркулация на мощност"-единия мост се стреми да се противопостави на другия, и в крайна сметка мостовете вместо да работят в синхрон за да придвижат машината напред, те се стремят да преодолеят съпротивлението създадено от другия мост. Оттам и мощността използвана за преодоляване на препятствието(дълбока кал; коловози; сериозно изкачване) е силно намалена.
            Вярно, на хлъзгав терен няма да се повреди нищо по трансмисията, или поне е по-малко вероятно, но пак не е добре да се кара с различни гуми.
            Абсолютно си прав. Дори и да няма опасност за трансмисията при хлъзгав терен с различни гуми е по-добре въобще да не се влиза на хлъзгаво, защото както каза Кольо вероятността да се закъса е по-голяма. По принцип дори и да е фул тайм и да има възможност да се компенсират през диференциалите разликите в диаметрите не е добре да се разчита на това. Дофернциалите са направени да компенсират временно разликите при завои или при превъртане, но не и постоянно. Ако бяха направени за постоянно компенсиране поне щяха да сложат лагери на конусните зъби.
            OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Аз като имам гума резервната но тя е различна означава че ако спукам гума немога да я смения ли.

Коментар

Първоначално публикуван от Bad-boy Преглед на мнение
                Аз като имам гума резервната но тя е различна означава че ако спукам гума немога да я смения ли.
                И моята е различна, но ще я ползвам да се дотътря до сервиз и не на 4х4.
                OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Аз, като автор на темата, имам отново едно питане... 4-те гуми на Витарата са с размер 205/80/15 - т.е. еднакви по числа теоретично. Задните две са различни по марка и шарка с предните, и видимо задните изглеждат по малки, а предните имат по голям грайфер. Мерих с рулетка, като че ли диаметъра на задните е малко по малък, незнам дали се дължи на износените грайфери... дали ще има проблем при 4x4, аз карам предимно със задно само...

Коментар

205/80 15
                    Дай снимка на гумата (и надписа)
                    Каквато и машина да използвам за движение сред природата, най-приятно си остава ходенето пеш...

Коментар

Колкото по голяма разлика толкова по зле, особено за 4х4
                      http://vbox7.com/play:398e8b82

Коментар

Първоначално публикуван от platinium Преглед на мнение
                        Аз, като автор на темата, имам отново едно питане... 4-те гуми на Витарата са с размер 205/80/15 - т.е. еднакви по числа теоретично. Задните две са различни по марка и шарка с предните, и видимо задните изглеждат по малки, а предните имат по голям грайфер. Мерих с рулетка, като че ли диаметъра на задните е малко по малък, незнам дали се дължи на износените грайфери... дали ще има проблем при 4x4, аз карам предимно със задно само...
                        Вземаш рулетката, допираш началото и на земята, и мериш до центъра на джантата. колкото може по-прецизно. Ако разликата между предни и задни е 2-3 мм-не се притеснявай. Може и да е от различно напомпени гуми. а и да не е-разликата е в части от процента, няма нишо страшно. Въпреки, че на теория не се допуска никаква разлика. Теорията и реалността понякога се разминават
                        Ако е 5 мм и повече-вече има проблем. И колкото е по-голяма разликата-проблема е по-сериозен.

@Bad-boy-И на моята витара резервната е по-малка, и когато ми се наложи да я ползвам се моля да не е на място на което е наложително използването на 4х4... Иначе-слагаш я на задния мост, и без да включваш предния си се придвижваш докъдето трябва. Само дето диференциала ще поработи излишно, ама какво да се прави... А ако е на преден мост-изключваш хъбовете, и може да караш колкото си искаш. Или докато те спрат полицаите за различни гуми на един мост...
                        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Колеги, при 4х4 не се допускат никакви разлики в размера на гумите,
                          защото при включено двойно предаване се натоварват всички елементи от ходовата част прекалено много.
                          Ако не включвате 4х4 може, но за какво ви е тогава този джип

Коментар

Аз на моята витара,имам отзад ЛСД-диф,поне така ми казаха,и казаха да не карам с различна гума ,но ще търсия като мойте.

Коментар

При 4х4 задвижване е задължително ползването на 4 еднакви гуми по размер, за да е еднакъв диаметъра на гумите.Силно препоръчително е моделът на гумите също да е еднакъв, понеже различните модели имат различно сцепление и износване.Компромис може да има при part-time машините където не се ползва 4х4.Там се следи само водещия мост да е с еднакви гуми.Подържам мнението на колегите:който иска да кара 4х4 да си вземе 4 абсолютно еднакви гуми.

Коментар

четох в книжката на Витара,и никъде не пише че неможе да се кара с резервната гума на 4х4.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X