Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с 4х4 (Vitara)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с 4х4 (Vitara)

Здравейте,
    на скоро си купих витара (дълга база, 96г.) и вчера за първи я окалях. Наложи ми се да карам авера дето беше с мен да я бута за да изляза от калта.
    Та.. по същество - не ми работи 4х4-то, автоматик е.
    Какво се случва - навирам се в калта и "закъсвам". Пускам 4х4 бързи и ще "излизам от локвата", но уви наистина съм закъсал. Задните въртят а предните хич барем. Опитах да включа 4х4 на работещ двигател и на неработещ. Опитах бързи и бавни - само задното върти. Излязохме от калта с малко бутане.
    Обадих се на брат ми и го питах за съвет, каза ми да опитам да пусна 4х4 преди да "закъсам" за да има малко ход на предните колела - опитах. Също нямаше ефект - предните не въртят.
    Въпрос 1 - има ли вероятност аз да бъркам нещо и ако да какво може да е то.
    Въпрос 2 - ако не бъркам...?

Едит: благодаря предварително на всеки отзовал се!

погледнал ли си с какви хъбове си.
    дали са автоматични или ръчни
    "Ако не можеш да ги убедиш, объркай ги."

Коментар

Няма от къде да ги заключа. И като пусна 4х4 от лоста светва лампа '4WD' на таблото... предполагам, че ако е ръчно няма да светне ако не са заключени хъбовете...

Коментар

Първоначално публикуван от Imil
        Няма от къде да ги заключа. И като пусна 4х4 от лоста светва лампа '4WD' на таблото... предполагам, че ако е ръчно няма да светне ако не са заключени хъбовете...
        Значи първо погледни на предните колела, по средата на джантата дали имаш капачка или има един палец, който можеш д завъртиш на ръка или с клещи на него има стрелки на ляво и на дясно и пише съответно free и lock.
        Ако си с капак, което значи че си с автоматични хъбове трябва наистина преди да влезнеш в калта да включиш от малкият лост на позиция 4Н и леко да минеш напред 1 м. ако си автоматик включваш само когато големият лост е на N. а в калта хъбовете нямат възможност да зацепат предните гуми и си оставаш там, както и е станало. А ако ти боксува някоя от задните гуми също не е гаранция, че не ти работи предното защото нямаш никакви блокажи и е напълно възможно да си седиш на едно място с една боксуваща гума при включен и изправен 4х4.
        Като тръгнеш да изключваш от 4Н на 2Н трябва пак да големият лост да е на N и тогава минаваш на 2Н. след което включваш на задна и минаваш около 2 метра за да изключат хъбовете....
        а за ръчните слизаш в калта и ги въртиш на ръка и газ ;-)
        LZ1RED

Коментар

Първоначално публикуван от redair
          Значи първо погледни на предните колела, по средата на джантата дали имаш капачка или има един палец, който можеш д завъртиш на ръка или с клещи на него има стрелки на ляво и на дясно и пише съответно free и lock.
          Ако си с капак, което значи че си с автоматични хъбове трябва наистина преди да влезнеш в калта да включиш от малкият лост на позиция 4Н и леко да минеш напред 1 м. ако си автоматик включваш само когато големият лост е на N. а в калта хъбовете нямат възможност да зацепат предните гуми и си оставаш там, както и е станало. А ако ти боксува някоя от задните гуми също не е гаранция, че не ти работи предното защото нямаш никакви блокажи и е напълно възможно да си седиш на едно място с една боксуваща гума при включен и изправен 4х4.
          Като тръгнеш да изключваш от 4Н на 2Н трябва пак да големият лост да е на N и тогава минаваш на 2Н. след което включваш на задна и минаваш около 2 метра за да изключат хъбовете....
          а за ръчните слизаш в калта и ги въртиш на ръка и газ ;-)
          Чакаи сега, това с N и "големия лост" не го разбрах. Новобранец съм и съжелявам ако задавам глупави въпроси но не намерих никаде опътване за ползване на 4х4...
          1. Няма стрелки на капачките на джантите и не се мърдат (на брат ми джипката е с ръчни и знам как се заключват при него). По това съдя, че са автоматични.
          2. Имам два лоста - за скоростите и за 4х4. 4х4-то има 2H, 4H, N, 4L. 'N' така и не разбрах за какво е... когато съм на N форсирам все едно е на свободна.
          Аз ли немога да включа 4х4-то...?
          Колкото до въртенето на задните колела а предните не - не трябва ли да въртят всичките когато е включено 4х4?

Коментар

Чакаи сега, това с N и "големия лост" не го разбрах.
            Казано на български - изключваш от скорост.

'N' така и не разбрах за какво е... когато съм на N форсирам все едно е на свободна.
            Да де, "все едно е на свободна"
            Ние не сме неутрални!

Коментар

РЕ:

Скоростната кутия е ръчна а хъбовете са автоматични, N на малкото лостче е свободна, включва се само когато те дърпат.
              Най-добрия реглаж на преден и заден мост

Коментар

N = neutral демек нулева !
                значи човека се е опитал да ти каже, че за включване/изключване на двойното предаване лоста (онзи "големия") се поставя на положение N и тогава се превключва "другия" лост - иначе няма ефект.
                2H - 2х4 = включено задно - кат нормална кола
                4H - 4x4 = включени два моста но на високи предавки - подходящо за заледено, мокро и лек офроуд
                4 L - 4x4 = включени два моста с понижени предавки - за офроуд и скорост до към 60 км. в Допълнение към това може да имаш отделно включване на блокаж и прочие.
                дано това да ти дава повече яснота

Коментар

Re: Проблем с 4х4 (Vitara)

Здравейте,
                  на скоро си купих витара (дълга база, 96г.) и вчера за първи я окалях. Наложи ми се да карам авера дето беше с мен да я бута за да изляза от калта.
                  Та.. по същество - не ми работи 4х4-то, автоматик е.
                  От първият ти пост разбрах, че колата ти е "автоматик" при автоматиците имаш позиция N - неутрална.... а при ръчните всеки знае :-)
                  LZ1RED

Коментар

Не съм се изразил правилно. Скоростите ми са ръчни а 4х4-то е автоматик както брат ми отбеляза.

Коментар

Не съм се изразил правилно. Скоростите ми са ръчни а 4х4-то е автоматик както брат ми отбеляза.
                      значи хъбовете са ти автоматични ;-)
                      LZ1RED

Коментар

Лоша работа -счупени хъбове,или още по лоша-РАЗДАТКА.Пъхни се под колата и опитай да завъртиш някоя от предните полуоски,при изключено 4x4.Трябва да чуеш щракане и полуоската да спре да се върти свободно.Това означава че тя е зацепена към колелото.Ако гореописаното не се получи -радвай се ,имаш счупен хъб,ако обаче полуоските се заключват към колелата ,а ти още нямаш 4x4 отиваш на скъп ремонт, проблема най-вероятно е във веригата на раздатката.
                        Румен Николов

0888 358 572

Коментар

Първоначално публикуван от sineto
                          Лоша работа -счупени хъбове,или още по лоша-РАЗДАТКА.Пъхни се под колата и опитай да завъртиш някоя от предните полуоски,при изключено 4x4.Трябва да чуеш щракане и полуоската да спре да се върти свободно.Това означава че тя е зацепена към колелото.Ако гореописаното не се получи -радвай се ,имаш счупен хъб,ако обаче полуоските се заключват към колелата ,а ти още нямаш 4x4 отиваш на скъп ремонт, проблема най-вероятно е във веригата на раздатката.
                          Само ще те помоля ако не си сигурен в това което казваш изобщо да не пишеш . Ок ? Не е тука мястото да си разказваме приказки от 1001 нощ .
                          Най-добрия реглаж на преден и заден мост

Коментар

я качи на подемник и включи 4х4 както се изразяваш.и гледаи отдоло кво става
                            "Ако не можеш да ги убедиш, объркай ги."

Коментар

Първоначално публикуван от v0id
                              Първоначално публикуван от sineto
                              Само ще те помоля ако не си сигурен в това което казваш изобщо да не пишеш . Ок ? Не е тука мястото да си разказваме приказки от 1001 нощ .
                              Само да ти кажа,че е точно така...дано е хъб.Аз ги троша май вече редовно.Но не мога да намеря ръчни(по-здрави са)за КИА-та.
                              0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X