Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Джимни - въпрос

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: джимни - вьпрос

здравейте като за начало има три вида бензинови мотора които се слагат на джимни всички те са 1.3 инжекция.
    първият е G13B после идва M13A и най модерният е М13А VVT
    за трите мотора си има технично ръководсвтво с него можете да си помогнете доста това не е книжката която си идва когато си закупим нов автомобила.най лесния начин за решаване на проблема е когато се вклучи уред за диагностика виждаме кода който ни дава така го
    сравняваме с техничното ръководство и намираме проблема.тези неща
    са така на теория на практика може да е друго но определено в техничното ръководство е доста добре описан абтомобила.за диагностиката на
    мотора са се постарали все пак тя е най деликатна на един автомобил.ако ми остане време мога да погледна дали има писано определено за оборотите и бъзможните причини за да ги държи високи
    поздрави
    Последно редактирано от zenit; 26-12-09, 03:05.

Коментар

До: Джимни - въпрос

Благодаря колега, ще чакам за повече информация

Коментар

Първоначално публикуван от vladogr3 Преглед на мнение
        Благодаря колега, ще чакам за повече информация
        кажи ти с какъв мотор си за да знам за кой да гледам.
        поздрави

Коментар

Здравей колега-двигателя е бензинов М13А DOHC 16valve

Коментар

/1/първо най важното е че М13А си има вариант който е с клапан за рециклиране на изгорелите газове май така се казва и с монтира в зависимост от страната в която се продава.

/2/второ има вариант с имобилизатор и без

/3/оборотите на празен ход са при загрял мотор 700/750 и с вклучен климатик900/950

който и да е варианта борд компутара записва когато засече дадена аномалия или повече но меже и да не го засече според зависи от проблема.има два начина как да се видят кодовете за грешка единият е с уред скенер от сузуки или друг универсален след прочитането на кода се сравнява с тези от сервизното ръководство.като се отстрани проблема и ако не се изтрият кодовете за грешка се самоизтриват след 40 работни цикъла на двигатела или като махнем минуса в продължение на 30секунди.

поздрави
            Последно редактирано от zenit; 27-12-09, 03:52.

Коментар

общо взето е бъкано със сензори и ако някой не работи добре става една бърканица.до колкото разбирам има и вариант който няма сонда
              на изпускателния колетор а тези които имат на определени км се препоръчва да се подменя.за всеки един сензор си има описнао дани как да се провери дали е в изправност.има си една табличка доста добре описано е всичко.
              в таблицата за възможни повреди има специално за НЕПОДХОДЯЩИ
              ОБОРОТИ НА ПРАЗЕН ХОД ИЛИ КОГАТО НЕ МОЖЕ ДА РАБОТИ НА ПРАЗЕН ХОД-и вероятните неправилно работещи неща са доста ще ти ги изброя
              1 бобина на запалването в неизправност/при теб не мисля че е това държи високи не нестабилни обороту/
              2 налягане на горивото не е в границите/също не мисля че е това/
              3 системата която контролира въздуха на празен ход
              4 повреден ижектор/не мисля че е в случая/
              5повреда в един от трите сензора ТР,ЕСТ,МАР,
              МАР/INTAKE MANIFOLD ABSOLUTE PRESSURE kPa/това е сензора който
              измерва налягането в смикателния колектор
              ТР/SENZOR VOLT/даните от сензора за позицията на газовата клапа ги
              дава като напрежение спрямо колко е отворена клапата
              ЕСТ този сензор май е на изпускателния колектор не съм сигорен на 100%
              6 повреда в ЕСМ/борд компутара/
              7 повреда в системата ЕGР/за рециклиране на газовете ако е монтирана на този мотор/

Коментар

Благодаря ти за изчерпателния отговор ще проверя нещата и дано да се похваля

Коментар

аз мисля че е най вероятно системата за въздух на празен ход

погледни стрелките от къде минава въздуха на празен ход там има и
                  клапан 4 моге това да е проблема

Коментар

сензора ЕСТ за който не съм сигорен го има тук на тази графика с номер 18

кажи дали от первоначално палене ги държи тези обороти или само като загре
                    от кога го има този проблем преди проблема срадиатора имаше ли го

ЕСМ борд компутара записва всичко дори и с охладителната система е
                    свързан да не би да не е изчистен още проблема с температурата
                    успех

Коментар

Здравей приятелю , значи положението е такова машинката я взех имаше проблем беше и паднал акумулатора палеше на бутане радиатора явно е бил замазан регистрирах го вкарах го у нас и проблемите започнаха , капи си антифриз хайванчето ,свалям лепя с течен метал спряхме теча но оборотите са високи така си беше и като го пробвахме , обяснението на собственика беше че е студена колата и е на автоматичен смукач

Коментар

логично е да е така ама не ,значи палиш студена 1000 об загрява си нормално 1500об това е положението, няма нагар на дросел, каквото разбирам свалям чистя продухвам качвам , но уви сьщата история честно да ти кажа вече ме е срам да пиша в сайта и да занимавам колегите с моите проблеми

Коментар

За мен също беше полезно. Благодаря, zenit
                          Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

здравейте радвам се ако мога да помогна с нещо а и така научавам нещо ново за бензиновите варианти.
                            ,,danika,,тази версия е без променливото газорзапределение и твойто джимна е има но мотора е същият само о осъвършенстван.

ето и тук се вижда много добре кой сензор къде се намиара и стигам до извода че сензора ЕСТ /номер 12 на горната схема/ за който не бях сигорен е най важният.този сензор е на разпределителният вал и на джимнито играе ролята на делко.да не е майтап така е дори и на старата версия G13B.
                            Тук колеги казват че сензора ЕСТ или на вала е добре да се смени
                            предварително или да се има резервен тук струва 50/60 евра и другият на изпускателния колектор също е горе доло толкова.
                            ще продължа да чета има доста но първо трябва да си изясня доста неща.
                            поздрави

Коментар

поздрави

Коментар

Благодаря Zenit опитвам се с твоята помощ да оправя нещата , задьлжен сьм ти много ,дано скоро време се похваля

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 18,038 в 21:09 на 10-02-26.

Зареждам...
                                X