Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Витара - губи охладителна течност, без видими течове

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Витара - губи охладителна течност, без видими течове

Здравейте,

Става въпрос за Витара 1600к.см.,16V,д.база. Преди месец сменихме водната помпа, защото течеше. След това сложихме само вода, за да тестваме. Оказа се, че губи вода, а течове никъде не се виждат. Напоследък засякох разход около 2 литра за 400км. Вчера сутринта погледнах нивото на маслото и..неприятна изненада - по пръчката за маслото има бяла пяна...По капачката за маслото също има. Знам за проблема с главите на Витарите. Затова и особено стриктно гледам температурата. В редки случаи, по стръмни,черни пътища се е качвала малко(прим.на 1мм) след средата, т.е.по показанията на уреда не би трябвало да е прегрявана.
    Ходих при моя майстор. Погледна и каза, че да - има пяна, но в долната част на пръчката маслото е бистро, а при такъв разход на вода, ако я смесва с маслото, то отдавна цялото да е станало на боза "дори ако влезе 100мл вода". Изказа предположение, че пяната може да е от конденз от смяната на температурите.

Това обяснение нещо мен не ме удовлетворява. Иначе бих се радвал, ако няма проблем по главата, както е според майстора.

Забравих да спомена, че карам на газ, с газов инжекцион. Имаше предположение, че и газовата система може да изпарява вода.

Какъв може да е проблемът? Евентуално каква е връзката при загубата на толкова много вода с пяната по капачката и пръчката на маслото?

До: Витара - губи охладителна течност, без видими течове

Ще следя с интерес темата, че и моята след първите 1000км изпразни казанчето. Имам опит от други коли - на Кадета имаше лек теч на радиатора и почти не се забелязваше R-класа харчеше по 2л на 200км и се оказа от гарнитура на главата. Но на Витарата нямам никакви течове, дори напротив това е първата кола под която влизам и няма дори омазняване никъде. Няма и никаква пяна в маслото и по капачката. Останах с впечатление, че след ремонтите, когато източих всичката охладителна течност и налях нова просто се е наместила някъде. Долях и като я покарам пак ще видя дали изчезва.
    Дано колегите дадат добри съвети.
    OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Бял пушек,загуба на мошност има ли?всички симптоми като на гарнитура,глава прави ли ги?

ще ви разкажа един случай:
      Приятел имаше хонда сивик 1.4 16v,колата е 6+,обаче като я напънеш на вървене,за седмица казанчето празно
      Сваля двигател,гарнитури,ремонт,разработва я както трябва(все пак това работи),като я кара без да вижда 6000 оборота и нагоре никакви ядове,напъне ли я пак го прави номера,а колата е много подържана,кара се но се подръжка един път,нито меша масло,нито пуши,нищо,но водата изчезваше,и до ден днешен я кара без проблеми,само това изчезване където го има.

Поздрави

Коментар

Нито бял пушек, нито загуба на мощност. Добре си върви колицата.

Коментар

Тъй като съм препатил пак ще разкажа.Течност ми губеше по същия начин и се оказа дребна дупчица в радиатора.Тъй като същия е горещ ,както и да гледаш то това дето тече се е изпарило и седиш и се звериш какво става.Докато се усетиш и , хоп изтървал си течността и си прегрял мотора.Може да не си ти,а предишния собственик но резултата е същия-това което виждаш на масломерната пръчка,и въобще не лежи на ухото ,че конденз.Когато главата пукне по надълго смесва охлаждане с мазане полекичко и те дебне още веднъж да я позагрееш и да се изкриви вече както трябва и да духне и гарнитурата.Моя съвет е сваляне на главата и на скенер.Аз свалях главата три пъти смених три гарнитути шлайфах три пъти глава и веднъж разглобих целия мотор докато стигна до това за което ти пиша.
          Румен Николов

0888 358 572

Коментар

А ,забравих.Ако главата е кривнала повечко се иска и челно шлайфане на блока защото и той се изкривява.Успех.
            Румен Николов

0888 358 572

Коментар

Един път ми дигна температура изведнъж, гася, отварям радиатора-няма вода. Наливам-изчезва, пак наливам, пак заминава.Накрая като протече от аспуха, да знаеш колко тъпо гледах.
              За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Мдааа, същия случай като при мен. Първо ти казват конденз е това, после се оказва, че има корозия, после я шлайфат всичко е ОК за известно време, после пука по-сериозно и ... нова глава, шлайф на блока и вече 15 000 без проблем. Колегата Синето ми каза още отначало кой е верния път, но го послушах чак на второ разглобяване. От тук те чака смяна на глава (най-добре и единствено правилно - смяна с НОВА глава -около 800лв. от Пловдив.), гарнитура комплект ОТ МИРКАТ (и само от там) - около 160лв. и най-добре при свалянето да се направи един шлайф на блока (пак както казва Синето и както беше и при мен). От тук на сетне слагаш 50 лв за ново масло и около ... за колкото се разбереш за работа.
                Между другото, коя година ти е двигателя?
                Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                0888 315 794
                LZ1UPI
                A1 (Rh+)

Коментар

Имах подобен проблем ,но загубите бяха доста по-малки.Оказаха се маркучите към радиатора.Не бяха пробити или напукани,но по ръбовете бяха влажни.Течността е излизала м/у двата слоя на маркуча и е имало протриване или скъсване но само от вътрешната страна на маркуча.Най-вероятно където се захващат скобите е станал проблема. Надявам се и твоя проблем да е подобен-да минеш само с един маркуч за радиатора.
                  0888 364 731

Коментар

Благодаря на всички за отговорите!

Sineto: наистина ще послушам да погледнат главата на скенер. Можеш ли да ми кажеш къде си ходил ти - "там някъде около зоопарка"? Колко горе-долу струва?

upi: Благодаря за цените. Колата е 1992г, предполагам и двигателя - също.

Коментар

Свали свещите и ги огледай и ако може да светнеш в цилиндрите с нещо , ако влиза вода в някой цилиндър то челото на буталото ще е като измито леко жълтеникаво и по свещите може да си личи , ако си я карал подълго. Само помни коя свещ от къде вадиш.
                      Успех и дано е нещо смешно
                      0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Първоначално публикуван от B58 Преглед на мнение
                        Имах подобен проблем ,но загубите бяха доста по-малки.Оказаха се маркучите към радиатора.Не бяха пробити или напукани,но по ръбовете бяха влажни.Течността е излизала м/у двата слоя на маркуча и е имало протриване или скъсване но само от вътрешната страна на маркуча.
                        Забравяш водата в маслото. И аз се надявам да не съм прав, но това са точните симптоми, а и възрастта отговаря точно - даже малко е позакъснял
                        0888 315 794
                        LZ1UPI
                        A1 (Rh+)

Коментар

Аз имах 2 коли на които се появяваше пяна по щеката и капачката в студено време , така се караха с години и нямаше грижи .
                          0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Ами джиткай така и да не ти пука тогава. Ако блокира някъде - така или иначе пак на тоя ремонт ще идеш, а може и да не стигнеш въобще до там, докъто я продадеш.
                            0888 315 794
                            LZ1UPI
                            A1 (Rh+)

Коментар

Диагнозата е спукана глава! Няма шанс да бъде заварена....Така че отивам на нова. Моля, дайте координати - откъде?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X