Обява

Свий
Няма добавени обяви.

VITARA ПРОБЛЕМ С ТЕРМОСТАТ ИЛИ НЕЩО ДРУГО

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• kokoff
    отговори
    До: VITARA ПРОБЛЕМ С ТЕРМОСТАТ ИЛИ НЕЩО ДРУГО

И моята е 1.6 16ве и стрелката винаги след като загрее стои на 12часа така,че според мен не е нормално да стои в ляво от средата.Най-вероятно щом е промита системата и термостата работи проблема да е във виското.

Остави коментар:

• pastora
    отговори

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
    Та ето каква я свърших. Източих стария антифриз. Беше зелен и бистър. Промих с някакъв препарат за почистване на охладителни системи, не видях да изтичат кой знае какви парцали и утайки. Смених термостата с нов, 82 градусов, оригиналния също беше такъв. Сипах три литра от червения антифриз плюс вода до горе. Като че ли парното е малко по-силно, но стрелката за температурата пак стои в ляво. Термостата със сигурност не работеше преди смяната, но сега се питам, има ли въобще полза от цялото упражнение.
    Колега, две такива витари 1,6 16ве имам. Минал съм по твоя път.То не беха термостати, антифризи и т.н. Така са си. Каквото и да правиш стрелката в лявата 1/5 до1/4 седи. Ако парното е добре не я ровичкай повече колицата.

Остави коментар:

• PACH - Иван Тодоров
    отговори

Та ето каква я свърших. Източих стария антифриз. Беше зелен и бистър. Промих с някакъв препарат за почистване на охладителни системи, не видях да изтичат кой знае какви парцали и утайки. Смених термостата с нов, 82 градусов, оригиналния също беше такъв. Сипах три литра от червения антифриз плюс вода до горе. Като че ли парното е малко по-силно, но стрелката за температурата пак стои в ляво. Термостата със сигурност не работеше преди смяната, но сега се питам, има ли въобще полза от цялото упражнение.
    Винаги има полза от една профилактика на охладителната система, нищо че е зима

Остави коментар:

• Savov
    отговори

Остави коментар:

• Edo
    отговори

Бих те посъветвал да си вземеш 82 градусов термостат, все пак той е оригиналния - 88 е за страни с по-суров климат. Като знам колко са слаби блока и главата бих заложил на по-ниската работна температура, още повече че и с нея парното е много силно. За капачката гледай да е 1.1 бара.

Остави коментар:

• PACH - Иван Тодоров
    отговори

Благодаря колега, а капачката защо?
    От нея също се получват много ядове, просто провери дали гуменото и уплътнение е ОК, ако имаш някакви съмнения сменяй

Остави коментар:

• Savov
    отговори

Благодаря колега, а капачката защо?

Остави коментар:

• PACH - Иван Тодоров
    отговори

Здравейте. Пиша в чужда тема, защото проблема ми е идентичен. От известно време реших, че парното не загрява добре и колата харчи повече, отколкото бих искал. Колата - Витара дълга база, 95 г., 1,6 16V. Стрелката за температурата си стои както винаги, в ляво. Не харчи антифриз, не харчи масло - ако това има значение. Днес отварям капака, след като съм карал 1 - 2 км, пипам двигателя, пипам радиатора - еднаква температура. Парно има, но доста хладко. Перката на радиатора се върти свободно, тоест не се е спекла. Мисля си, щом при недобре загрял двигател и радиатора е топъл, значи термостата не затваря. Прав ли съм? Крив, прав, отидох до най-близкия магазин за авточасти, нямаха наличен термостат, та поръчах за утре. Отварял при 82 градуса. Такъв ли трябва да бъде и нужен ли ми е въобще? Прибирам се у дома, пак отварям капака, почуквам се по главата и си викам - Бъбреци, бъбреци... Няма ми термоизолацията на капака. И се сещам, че лятото ми чукнаха предния капак, откарах колата веднага на майстор, той я оправи, но явно е забравил да я върне. После поглежам в казанчето за антифриза и пак - Бъбреци, бъбреци... Не съм го сменял 4 год и той е с вид на урина от крава с гноен цистит.
    Та въпросите са ми - Да сменявам ли термостата; ако да - 82 гр ли е вярната температура; Ще сменя антифриза, но с какво и как да промия системата? Прочетох по-горе за препарат за котли?
    Извинявам се за дългия пост, благодаря.
    Ако мислиш че изолацията на капака ти е проблем...малко се съмнявам . Миналата година като си купих Витарата, и аз смених термостат само че 87 или 88 градуса.Хубаво е да си смениш и капачката на радиатора.
    Източваш антивриза, откачаш някой от маркучите и ако имаш водоструйка промиваш под налягане, докато излезе цялата тиня дето се е събрала.После ако искаш може да напълниш системата с вода, сложи 2 тубички препарат за промиване и почистване на системата.Продават ги по бензиностанцийте.После пак хубава промивка с вода и накрая антифриз.

Остави коментар:

• Savov
    отговори

Здравейте. Пиша в чужда тема, защото проблема ми е идентичен. От известно време реших, че парното не загрява добре и колата харчи повече, отколкото бих искал. Колата - Витара дълга база, 95 г., 1,6 16V. Стрелката за температурата си стои както винаги, в ляво. Не харчи антифриз, не харчи масло - ако това има значение. Днес отварям капака, след като съм карал 1 - 2 км, пипам двигателя, пипам радиатора - еднаква температура. Парно има, но доста хладко. Перката на радиатора се върти свободно, тоест не се е спекла. Мисля си, щом при недобре загрял двигател и радиатора е топъл, значи термостата не затваря. Прав ли съм? Крив, прав, отидох до най-близкия магазин за авточасти, нямаха наличен термостат, та поръчах за утре. Отварял при 82 градуса. Такъв ли трябва да бъде и нужен ли ми е въобще? Прибирам се у дома, пак отварям капака, почуквам се по главата и си викам - Бъбреци, бъбреци... Няма ми термоизолацията на капака. И се сещам, че лятото ми чукнаха предния капак, откарах колата веднага на майстор, той я оправи, но явно е забравил да я върне. После поглежам в казанчето за антифриза и пак - Бъбреци, бъбреци... Не съм го сменял 4 год и той е с вид на урина от крава с гноен цистит.
    Та въпросите са ми - Да сменявам ли термостата; ако да - 82 гр ли е вярната температура; Ще сменя антифриза, но с какво и как да промия системата? Прочетох по-горе за препарат за котли?
    Извинявам се за дългия пост, благодаря.

Остави коментар:

• pravdo
    отговори

Преди време имах и аз сащия поблем при сузуки суифт и самурай. Не искаха да загряват, стрелката едвам помрадваше. А за парното да не говоря пускм на топало та то си знае все студено. Сменях термостати, датчици и прочие, но не. По разпитах тук там и накрая един приятел който имал самурай със сащия проблемми каза да източа антифриза от системата и да я промия с препарат (мисля, че беше за промиване на газови котли). По начало не вярвах но пробвах. Ефекта бе поразителен.
    загряваха си както си е нормално, а парното правеше в купето "африка".

След промиването излязоха утаикй с голрмина на гайка 4мм в големи количества.

Остави коментар:

• totev78
    отговори

Колега и аз имах същия проблем като купих моята от швейцария не загрява най много до половината между средата и нулата.Смених 2 термостата втория е от сузуки оригинален и същатата работа.Лятото при 35 градуса в балкана яко каране едвам стигна малко преди средата .Смених и датчика без резултат.Моята е дълга база.Не е проблем.

Остави коментар:

• Edo
    отговори

б/ повреда в задвижването на клапана (моят случай)

Аз проверих перката както го пише в инструкцията - някъде из форума - там пише че при спрял мотор, на ръка се проверява усилието с което се върти перката и при топъл двигател трябва да се върти по-трудно отколкото при студен. Така както го обясняваш всичко изглежда логично и сигурно си прав, интересно ми е че си имал механична повреда, на която и аз разчитам, не можа ли да оправиш задвижването на клапана? Също така ще мога ли аз да отворя мойта муфа без да я съсипя и да хвърля едно око на този клапан - как мислиш?

Остави коментар:

• Паджеровод
    отговори

Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнение
    При мен перката е почти еднакво втвърдена и на студен и на топъл мотор - не се върти по инерция, та реве малко като Джуган, поне в началото.
    Тъй като принципът на действие на вискомуфата се основава едновременно на две физически явления - центробежната сила при въртене и действието на биметална пластина при температура, тя (муфата) работи само в движение. При спрял двигател не можеш да я провериш поради липса на центробежната сила. Топъл, студен - все едно, гелът се събира долу и увлича еднакво перката. Важно - ако пък не увлича в това положение и си се върти свободно - значи гелът е изтекъл и... нова муфа.
    Нормално при пуск на двигателя имаме шумно развъртане на перката, докато гелът се разпредели равномерно по съединителя вътре, след това вентилаторът засмуква въздух през радиатора и температурата на този въздух обдухва биметалния клапан. В зависимост от температурата:
    а/ горещ - клапанът затваря, гелът остава да действа върху съединителя и върти перката
    б/ студен - клапанът отваря, гелът вследствие налягането от центробежната сила изтича през каналче в камера, откъдето може да се върне при съединителя само при спадане на оборотите.
    Възможните неизправности, освен изтичането, за което споменах са:
    а/ Задиране, блокиране, задържане в лагера
    б/ повреда в задвижването на клапана (моят случай)
    в/ други макар че не се сещам

Остави коментар:

• Bob1962
    отговори

Абсолютно идентичен проблем с моята Витара 1.6 моноинжекция. Смених термостата - никаква промяна. Смених температурния датчик, който подава инфо към таблото - без промяна, показва доста под средата на скалата, радиатора е хладък, защото го охлажда перката, като смених и виското същата работа. не знам празния ход от кой датчик се регулира, защото като загрее и я изгася и след 10 мин я запаля работи на смукач 2 -3 мин. преди да паднат оборотите. Кажете добър сервиз в София за диагностика!

Остави коментар:

• Edo
    отговори

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
    Със сигурност е по-добрият вариант, макар че и аз я изхвърлих ВискомуфТа е руският вариант на думата, а ако потърсиш с "вискомуфа" във форума ще намериш много изписано. Най-общо - не става за ремонт, силиконовият гел вътре нито можеш да го източиш докрай, нито можеш да дозираш нов, а изобщо дали може да се намери такъв - не знам.
    Аз я разглобих, винаги трябва да знам какво свири в гайдата...
    Мерси за съвета, Колега - наистина има много писано по темата. Гледам че всичко се върти около този гел и неговото стареене или изтичане. Аз се чудя няма ли вариант нещо да задържа клапана управляван от пластината? Дали се прецаква нещо ако го отворя за преглед (око да види...) че тия числа за нова муфа хич не ми харесват! При мен перката е почти еднакво втвърдена и на студен и на топъл мотор - не се върти по инерция, та реве малко като Джуган, поне в началото.

Остави коментар:

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
X