Ами то всичко е събрано и върви ,даже карах на откриването на сезона Габрово-Узана.
Карданите са си УАЗ-ови както в предишния му вид (с ресьорите) само дето удаължих задния (понеже увеличих междуосието ) като кача другите снимки ще се видят нещата.
Обаче що си монтирал пружините отвътрешната страна на шасито??? Така си супер нестабилен...
Ще има преправянки, сигурен съм.
Ще си покаже , но за сега няма такива изгледи (повреме на състезанието в Габрово си беше супер) само ще сложа по още 1 газов амортисьор ,че сега съм с по 1 обикновен. Файда от твърди пружини не мисля ,че има особено при концепция като моята (а според думите ти е така - защото само рамото през което действат е различно, в моя случай са по-меки)
п.п. Какво трябва да значи супер нестабилен ? Проведох тест на поляна със 100км и смятам ,че поведението е задоволително ,най-малкото щом е още цял самурая
Последно редактирано от Ивайло Павлов; 08-04-13, 21:29.
Ивайло, и аз като слагах предния мост на витарата(от УАЗ) сложих пружините доста навътре. Даже не като теб-отвътре, а под рамата. Т.е.-с 50-60 мм по-навън. И се чувстваше нестабилност. Даже се обърнах на Трявна, но там главната вина беше на заварения диференциал отзад. Но все си мисля, че ако пружините бяха на правилното място-отвън на рамата можеше и да не се обърна.
Та за миналогодишното състезание в Шумен се захванах и ги изнесох отвън. Разликата в поведението на предницата се усеща. Неслучайно на всички джипове пружините са от външната страна на рамата. Няма под нея, а за отвътре изобщо да не говорим.
Знам, че веднъж направено, вече не ти се пипа, но си заслужава да знаеш.
Коле, ти говориш за отпред, а на Ивчо са от зад. Не мисля, че ще е чак толкова нестабилна, но ще си покаже с времето. На Габрово го гледах и се представи добре.
Абе в заводите не слагат и задни пружини отвътре на рамата. Явно има защо.
Ние се кефим на това което сме сътворили сами, но нека да не забравяме, че в заводите работят професионалисти, все доказани инжинери, имат сериозен бюджет за тестове, и не се притесняват да изпробват всякакви конструкции, и това всичко за да се спечели някой долар повече. А тогава всяко нестандартно, но задължително добре работещо решение ще бъде добре дошло. И все пак няма пружини отвътре на рамата...
Ивайло, и аз като слагах предния мост на витарата(от УАЗ) сложих пружините доста навътре. Даже не като теб-отвътре, а под рамата. Т.е.-с 50-60 мм по-навън. И се чувстваше нестабилност. Даже се обърнах на Трявна, но там главната вина беше на заварения диференциал отзад. Но все си мисля, че ако пружините бяха на правилното място-отвън на рамата можеше и да не се обърна.
Та за миналогодишното състезание в Шумен се захванах и ги изнесох отвън. Разликата в поведението на предницата се усеща. Неслучайно на всички джипове пружините са от външната страна на рамата. Няма под нея, а за отвътре изобщо да не говорим.
Знам, че веднъж направено, вече не ти се пипа, но си заслужава да знаеш.
Коле , да осъзнавам го това нещо (преди да ги заваря талерките разпитах и прочетох) в същност аз за отзаде не се притеснявам (той е лек там) Но точно за отрпеде се плаша защото там като почна да го правя не знам изобщо какви пружини да сложа (дори да сметна по калкулаторите из интернет спрямо подресьорната и цялата натоварена маса ,пак не зная как да намеря точните пружини от моргата ?!? И сега си ги мисля тези неща като наближи да го правя и отпреде щото там вече ще влияе повече...
Абе по нашия начин работа решението е само едно-"проба-грешка".
Като слагах предния мост, отначало сложих витарските пружини. Щото нали, да не купувам други, то какво ще им е, нали все се свиват... Каруца!. Освен возията-доста трудно свиване, даже само на едната страна. Просто това са си пружини сметнати да работят през рамо, като лост. При това на система макферсън.
Сложих едни вартбургови, предни, малко скъсени. Такива имах от окачването на витарата с което я купих. Доста по-добре, ама предницата се вирна доста. Отрязах по още една витка... Малко падна височината, но пак е високо. Още половин витка... Абе... не е много добре, ама да речем, че се ядва. Поради късата пружина при скокове витките се удрят една в друга, и следва по-голям, или по-малък удар. Покарах така половин година, и се захванах да изкарам пружините извън рамата. Направих го, и сложих пак вартбургови, пак предни, но с цялата си дължина. Меки, нестабилност. Имах задни вартбургови(прати ми ги Яцата)-с доста по-дебела тел, и на вид по-твърди от предните. Но за проба ги сложих, и до ден днешен съм с тях. Доволен съм, витарата има ход отпред(не е нищо особено, но с толкова бюджет даже е много добре), возията няма какво да я коментирам, това вече е джип само за състезания и хард разходки, а стабилността е доста по-добре. Определено се чувства при каране.
Та след няколко проби и грешки все ще нацелиш правилните пружини за твоята концепция.
Пак ще си далеч от тунинговите окачвания, там също имат огромни бюджети за разработки и тестове, но пък в нашите условия и бюджет-и това е постижение.
Ехее, ако имаше някой да плаща каквото искаме да сложим по джипките-нямаме стигане...
Имам от Ауди 80/червени/ и ми идват малко меки отпред ,но съм с Омега.Ако някой ги иска ,да ги взема,заменям ги за вартбургови .Стават и за къса Витара отзад .
Сашо ,изпреварил си ме ,и аз имам такива ,имам и от 124 -ка,даже и от 300 Д
Моите предни са Варцови ( но и лебедката ми е отпред) и поведението е добро. Може да ползваш пружини и от Ауди Б4 комби (задни) .
Най-добре е да го качиш на кантар и да претеглиш теглото на осите .
Toyota Land Cruiser RJ77 , Nissan Patrol TD42, Suzuki Samurai ,Yamaha WR 450F
New hope garage о886/44-36-5о , о898/48-11-46
Моите предни са Варцови ( но и лебедката ми е отпред) и поведението е добро. Може да ползваш пружини и от Ауди Б4 комби (задни) .
Най-добре е да го качиш на кантар и да претеглиш теглото на осите .
Ами аз имам масите под всяка гума от листовката на техническия преглед. и мога да претегля подресьорната маса -гума+мостове+носачи+кардани и така ще го направя като дигам за шасито с крик и с кантраче меря под всяка гума ) но от там как да разбера наличните пружини колко см/кг се свиват ?
Коментар