Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем двигател G16 C

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем двигател G16 C

Здравейте, от година и половина съм собственик на Сузуки Сайдкик 1.6 16клапана. Когато купих колата светлината на таблото - Check Engine светеше, но колата се движеше превъзходно. Когато я закарах за обслужване, първото което забеляза майстора бе, че делкото според него било в доста странна позиция и колата работеше на завишени обороти - завъртя го, така както "уж" би трябвало да бъде. Тогава започна проблема ми - понякога при запалване се самозадавяше и не щеше да запали, а в скучайте когато палеше при натискане на педала за газта рязко - угасваше или се задавяше. Когато педалът се натиска съвсем лека-полека двигателя се форсира. Тогава след диагностика заключиха, че проблема е в маф сензора, разхода на бензин надхвърля 20л/100км. Обявиха ми 900+лева за маф и аз реших да мина на по-евтин вариант за момента - газова. При поставянето на газовата се оказа, че тръбата за въздух която влиза в двигателя беше умишлено запушвана което значи че колата е претърпяла някаква интервенция доста преди да пристигне в България, тъй като аз я взех направо от автовоза преди да бе свалена от него.
    По-късно купих маф, поставих го заедно с емулатор на газовата. Положението остана същото.
    Мериха нещо по ламбда сондата - оказа се работеща.
    След време колата посети един сервиз в София като там прекара 13 дни, до колкото знам направеното там е:
    Диагностика (на какво не знам)
    Почистване на дюзите/ проба и с дюзи от ауди
    Филтър и помпа - бензинова (не са сменяни а проверени)
    Ламбда сонда
    тпс и дрьоселова клапа
    смяна на бензина (имаха съмнения,че е мръсен или изветрял)
    може би и други операций
    Заключиха, че проблема е в компютъра на колата тъй като някаде от предното стъкло била натекла вода в/у компа. Казаха, че за закрепили малко компа и сега можело поне да се пали на бензин, само,че ако искам пълноценен двигател да намеря комп, само дето един колега та дори 2ма смятат, че проблема не се дължи на компа.
    Самодиагностика не може да бъде направена, няма опция за такава през кутийката на бушоните, не тръгва и през буксата в двигателния отсек, пробвах и с диод там - пак не става.

Както съм написал в заглавието мотора е G16C Колата е Сузуки сайдкик 1.6 16 клапана модел 02.1993 дълга база.
    Знам, че този двигател е калпав, но не ми се иска да го сменям докато не е сигурно, че няма начин да се отремонтира.
    Знам, че повечето от Вас ще кажат закарай го там и там - ще го закарам щом имам възможност, но се надявам някой който е имал този проблем да сподели малко информация преди да го подкарам по друго майстори.
    Много разчитам да чуя мнение от Тефчо и Дядо Владо и всички останали дето могат да помогнат.
    Благодаря на всички прочели сравнително дългия текст изписан от мен и на всички който ще се включат в темата.
    пс. може и да съм пропуснал да опиша нещо, но в течение на разговорите ще се уточни.

От: Проблем двигател G16 C

Когато я закарах за обслужване, първото което забеляза майстора бе, че делкото според него било в доста странна позиция и колата работеше на завишени обороти - завъртя го, така както "уж" би трябвало да бъде. Тогава започна проблема ми

Тоя уж "майстор" май е направил по голям "золум" от колкото е предполагал и след това още няколко човека и манджата е готова.
    ТПС-са си има определено положение в което работи правилно (като са го въртяли дали са га нагласили).Проверете центровката от делкото и чак тогава да се елиминират другите варианти.
    Бялото BUZUKI 1.6 8в
    0899368772 ;) 0897229322

Коментар

Като за начало , диагностика и да се сложи делкото на правилните градуси , след това из менуала 100% пише как да и направиш самодиагностика с лампата или закачено "идиотче-мостче" ,това което видях днес да таз Витара е , че има голяма разлика с моята и другите които съм правил .......просто седни и прочети менуала . Диагностиката ....... само на доверен човек !!! Знаеш поне че аз от такива майстори съм патил и толкова пари съм и дал че да съм си купил 2 двигателя.........
      За мен просто си попадал наистина на "майстори" като почнем от двигателя и свършваме до ниското лифтване което някой ти е направил тип И.П !
      За сведение сайдкика му е дълга база но ако не беше ми казал че е правил И.П лифт нямаше да разбера ...... пак ти казвам по това което ми каза и видях си попаднал на грешните майстори ! Има колеги които се надявам да помогнат със съвети но трябва САМ да почнеш да я опознаваш !
      Лудак

Коментар

Аз нямам достъп до мануела тък като съм "младши" утре ще го потърсня някаде из нета тъй като не мога да се добера до инфото тук, да кажем, че започна с делкото - кой е човека дето ще ми го настрой правилно? Име, адрес нещо?
        Самодиагностиката може и да е невъзможна за модела(няма да ме учуди).
        Лифта е друга тема. Умувам го, ама няма да занимавам хората точно в тази тема с това.
        Търся решението на проблема с тъпия двигател.
        Още не са се изказали доста от хората който чакам...
        Ще продължим да го умуваме след 2-3 дни, като се понасъберат повече коментари.
        Ако някой има идея как дали изобщо модела има опция за самодиагностика да поясни. Вариантите дето знам не сработват.

Коментар

Да се поосвободя малко и ще пиша, засега само един въпрос: погледнахте ли компа, дали наистина е пострадал от вода?
          Би трябвало да се смъква сравнително лесно, въпреки, че на пръв поглед изглежда наврян на май.... и така нататък
          Ако е бил "накисван", си личи с просто око и тогава ясно - ремонт или нов, зависи къде и колко се е скапал, а след това донагласяне.

Ако обаче няма поражения, ще го мислим по-нататък. Варианти много, особено като казваш, че е била бърникана предварително - това със запушения въздуховод ме заинтригува, ако може разкажи за какво точно става дума?

Между другото, виж какъв точно е компютъра, на капака има (или поне трябва да има) лепенка с данните. Да не се окаже, че е някоя измислена серия и да търсим под вола теле. Съмнява ме, но все пак.

Още един въпрос: има ли много пипано и кърпено по инсталацията? Че съм срещал какви ли не изпълнения, и то не само от нашенски майстори.

П.П. Още нещо: имате ли осцилоскоп под ръка? И как сте с елементарната електротехника, в смисъл, ако се наложи да се върже един светодиод някъде за индикация?
          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Нямах толкова време да го гледам компа му , но нека го свали и направи едни хубави снимки и ще му кажеме
            Лудак

Коментар

Тефчо, относно въздухопровода, беше натъпкан с нещо като "киче" точно по средата на металната част на въздухопровода, явно е с каква цел.
              Имам снимки на компа без да е свалян, понеже там са много жици + аларма и е страшно , утре ще се опитам да го сваля и ще го наснимам хубаво, както и ще погледна има ли наистина следи от наводняване.
              Тук е момента да попитам как е захванат (болтове, шпилки?) .
              Като цяло по инсталацията има само "газаджийска" намеса. Като ми бяха връзвани разни релета и глупости, който втория газадвия изряза и постави емулатор, както си му било реда.
              Осцилоскоп нямам, но мисля, че ще се справя с поставянето на диод където и да е.

Мисля друго, тъй като по всички правила се опитах да направя самодиагностика и не се получи, възможно ли е евентуалната повреда в компютъра да е причина колата да не ще да се самодиагностицира?!

Коментар

Първоначално публикуван от xempirex Преглед на мнение
                ........................................... опитах да направя самодиагностика и не се получи, възможно ли е евентуалната повреда в компютъра да е причина колата да не ще да се самодиагностицира?!
                Да!! Възможен вариант.

Компа е на много гадно място ... и ако, от стъклото тече вода .. ВИНАГИ го залива.
                Борил съм не един наводнени .....
                Единия път изградих наново повече от 20 пътечки ....
                Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

надявам се и компа да не е някой рядък. Утре обещавам снимки за всичко.

Коментар

Абе компа е на гядно място, но не се сваля толкова трудно. Освен ако твоя не е някъде другаде, че ти е малко странен модела.
                    Би трябвало да е зад десния говорител. Сваляш говорителчето, и с малко "камъче" 10мм с нужното удължение развиваш 2 болта. Май бяха 2 де. После става интересно. За по-лесно, може да откачиш таблото отдолу в ляво, като махнеш болта там, после се сгъваш на Щ и внимателно изваждаш компа с още 5-6 неща. След което, с малко псуване, развиваш още 4 болта и освобождаваш самия комп от останалите "черва". След което вадиш внимателно 2та куплунга и компа навън. Не помня, трябваше ли да се освобождава крепежа на таблото с бушоните или не.

Идиотско е, но ако внимаваш, се сваля за 10-15 минути. Относно вероятността за наводнение - колегата горе го е казал съвсем точно, а на него може да му се вярва за тия неща.

За въздуховода - виждал съм да задънват по подобен начин, когато някой бунак не може да си настрои газовата, ама на бензин още не го бях срещал... Геройства всякакви

Да питам и още нещо - каза, че са тествали помпата. А знаеш ли как? В смисъл, само някой е погледнал, че хвърля бензин или е мерено и налягането? Щото моята се прецака и прави абсолютно същите магарии - налягането е много слабо, въпреки, че дебит има и на бензин ... абе направо не работи.
                    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Тъй като ме прати "човек" в крайна сметка ми взеха пари само за почистването на дюзите и за ДиагностикА. Та предполагам, че именно за такава диагностика иде реч.
                      А иначе и при мен дебита на бензина е нормален, оказа се, че и тпс-а работи (правилно отваря и затваря дрьосела), след като бяха подменили и дюзите с такива от ауди, бяха стигнали и до компа който бил наводнен. Казаха, че са направили някаква интервенция с която са закрепили полужението и така.
                      Утре свалям компа за оглед да видим какво ще излезе и родължаваме да го умуваме.
                      п.с. постовете ми излизат доста бавно за което съжалявам, просто може би няма админи да ги одобряват по това време.

Коментар

Да напиша нещо и аз за компа, няма нужда да се развива бушониерата, всичко е както писа Стефан, само че преди да го смъкнеш разкачи куплунгите към него и махни релетата, закачени по него, но недей маха куплунгите към тях, че ако са повече от едно, после ще се объркаш, много си приличат Като свалиш компа, развий четирите болта и напиши числата на платката, тези отвън не са важни, те показват за каква кола е направен компа, тоест за коя държава, ръчна или автоматик, иначе почти всичките са на Митсубиши производство и са еднакви, в зависимост дали са моно или пълна се различават Успех, аз залагам на компа

Коментар

Тефчо, не съм прочел правилно. За бензиновата помпа идея нямам как са я тествали - казаха че е наред макар, че преди това друг един майстор ми беше казал ,че не работи. На работа съм, и ще действам след 3ч.

Коментар

Така, това са снимките на компютъра, времето ме притисна и не снимах платката отзад.
                            Видимо по мое мнение няма следи от наводнение поне от горната част на платката.
                            Корпуса също изглежда добре макар,че е наранен - поне там трябваше да личи от контакти с вода.
                            Снимах някой лепенки и номера да сравним дали е като на витарите с двигател G16B.
                            След като го сглобих пак пробвах самодиагностика, но без резултат.

Коментар

По снимките на платката мога да заключа, че колата ти е газила по водите, имах някои предположения:

1. кечето в тръбата е да не се наводниш, дори и да нагази във вода
                              2. понеже компа бърка работата са изместили предверението на делкото, за да палиш лесно, но работейки на завишени обороти
                              3. забележи че по двата големи интеграла има засъхнал варовик и петна, може би

компа ти е рядко срещан, шот си американец, моят съвет е да намериш някой колега да ги смените за пробата и тогава да го решаваш, но аз на този не вярвам, отделно ако си търсиш искай да ти го отворят и бележат, че да може да им го връщаш, успех

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X