Здравейте, от година и половина съм собственик на Сузуки Сайдкик 1.6 16клапана. Когато купих колата светлината на таблото - Check Engine светеше, но колата се движеше превъзходно. Когато я закарах за обслужване, първото което забеляза майстора бе, че делкото според него било в доста странна позиция и колата работеше на завишени обороти - завъртя го, така както "уж" би трябвало да бъде. Тогава започна проблема ми - понякога при запалване се самозадавяше и не щеше да запали, а в скучайте когато палеше при натискане на педала за газта рязко - угасваше или се задавяше. Когато педалът се натиска съвсем лека-полека двигателя се форсира. Тогава след диагностика заключиха, че проблема е в маф сензора, разхода на бензин надхвърля 20л/100км. Обявиха ми 900+лева за маф и аз реших да мина на по-евтин вариант за момента - газова. При поставянето на газовата се оказа, че тръбата за въздух която влиза в двигателя беше умишлено запушвана което значи че колата е претърпяла някаква интервенция доста преди да пристигне в България, тъй като аз я взех направо от автовоза преди да бе свалена от него.
По-късно купих маф, поставих го заедно с емулатор на газовата. Положението остана същото.
Мериха нещо по ламбда сондата - оказа се работеща.
След време колата посети един сервиз в София като там прекара 13 дни, до колкото знам направеното там е:
Диагностика (на какво не знам)
Почистване на дюзите/ проба и с дюзи от ауди
Филтър и помпа - бензинова (не са сменяни а проверени)
Ламбда сонда
тпс и дрьоселова клапа
смяна на бензина (имаха съмнения,че е мръсен или изветрял)
може би и други операций
Заключиха, че проблема е в компютъра на колата тъй като някаде от предното стъкло била натекла вода в/у компа. Казаха, че за закрепили малко компа и сега можело поне да се пали на бензин, само,че ако искам пълноценен двигател да намеря комп, само дето един колега та дори 2ма смятат, че проблема не се дължи на компа.
Самодиагностика не може да бъде направена, няма опция за такава през кутийката на бушоните, не тръгва и през буксата в двигателния отсек, пробвах и с диод там - пак не става.
Както съм написал в заглавието мотора е G16C Колата е Сузуки сайдкик 1.6 16 клапана модел 02.1993 дълга база.
Знам, че този двигател е калпав, но не ми се иска да го сменям докато не е сигурно, че няма начин да се отремонтира.
Знам, че повечето от Вас ще кажат закарай го там и там - ще го закарам щом имам възможност, но се надявам някой който е имал този проблем да сподели малко информация преди да го подкарам по друго майстори.
Много разчитам да чуя мнение от Тефчо и Дядо Владо и всички останали дето могат да помогнат.
Благодаря на всички прочели сравнително дългия текст изписан от мен и на всички който ще се включат в темата.
пс. може и да съм пропуснал да опиша нещо, но в течение на разговорите ще се уточни.
По-късно купих маф, поставих го заедно с емулатор на газовата. Положението остана същото.
Мериха нещо по ламбда сондата - оказа се работеща.
След време колата посети един сервиз в София като там прекара 13 дни, до колкото знам направеното там е:
Диагностика (на какво не знам)
Почистване на дюзите/ проба и с дюзи от ауди
Филтър и помпа - бензинова (не са сменяни а проверени)
Ламбда сонда
тпс и дрьоселова клапа
смяна на бензина (имаха съмнения,че е мръсен или изветрял)
може би и други операций
Заключиха, че проблема е в компютъра на колата тъй като някаде от предното стъкло била натекла вода в/у компа. Казаха, че за закрепили малко компа и сега можело поне да се пали на бензин, само,че ако искам пълноценен двигател да намеря комп, само дето един колега та дори 2ма смятат, че проблема не се дължи на компа.
Самодиагностика не може да бъде направена, няма опция за такава през кутийката на бушоните, не тръгва и през буксата в двигателния отсек, пробвах и с диод там - пак не става.
Както съм написал в заглавието мотора е G16C Колата е Сузуки сайдкик 1.6 16 клапана модел 02.1993 дълга база.
Знам, че този двигател е калпав, но не ми се иска да го сменям докато не е сигурно, че няма начин да се отремонтира.
Знам, че повечето от Вас ще кажат закарай го там и там - ще го закарам щом имам възможност, но се надявам някой който е имал този проблем да сподели малко информация преди да го подкарам по друго майстори.
Много разчитам да чуя мнение от Тефчо и Дядо Владо и всички останали дето могат да помогнат.
Благодаря на всички прочели сравнително дългия текст изписан от мен и на всички който ще се включат в темата.
пс. може и да съм пропуснал да опиша нещо, но в течение на разговорите ще се уточни.
Коментар