Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отпушване на запушен радиатор !

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Отпушване на запушен радиатор !

На тия, които съм отварял, има гарнитурка. И не е чак такава рядкост да се скапе, особено, ако е понатиснат тук-там радиатора. Много внимателно с причукване и притискане, че се казанчето се пука доста лесно в този случай.
    Ако теча е малък и е само по ръба - сваляш, чистиш, сушиш, заливаш внимателно с епоксидна смола и ако си късметлия - държи 2-3 години. Ако не си (разбирай, ако не е почистено добре или не си уцелил дозата на втвърдителя), се отлющва почти веднага и просълзява пак.
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от Ruse Преглед на мнение
      Въпрос до колегата karata_z ,който е отварял радиатора и е видял какво има вътре........
      Да колега, има гумена гарнитура която във времето е станала пластмасова !Радиатора не е лепен а пластините притискат двете чела едно към друго. Предпалагам, че с причукване може да се получи ама да се внимава защото "ванечките"са от доста твърда прастмаса която по скоро отива към бакелит и може да се получи спукване както е написал tef4o!Ако го правиш нека да не са много студени за да има поне малка вазможност за огъване .Като се замисля аз бих почистил хубаво проблемния участък после спирт и накрая силикон !Не използвай сeликон за санитария а намери от този на Sika който е в опаковка като салам, той има съвсем други показатели, аз ползвах такъв !
      ето :http://www.sika.bg/files/4.pdf
      Ако силикона не помогне винаги можеш да причукаш пластините малко !!!!
      Дано съм помогнал поне малко, че проблема е досаден !!!!
      Успех !

"....заливаш внимателно с епоксидна смола и ако си късметлия ....."
      tef4o, не съм съгласен със смолата защото е доста крехка когато е нанесена тънко и изобщо не е податлва на температурни разлики /лично мое мнение/ .

За капачката :Следи нивото на преливното казанче , ако пада като изтине и са качва когато загрее значи работи !
      Последно редактирано от karata_z; 08-12-10, 18:45. Причина: допълване
      Suzuki Vitara 1,6 (8v)- къса,автомат !!!
      костeнурков спринт.... и в гората !!!!

Коментар

Най-добре става със силикон за лепене на автомобилни стъкла!
        Мисленето е труден и бавен процес и не се отдава на всеки.....
        Grand 3.1TD
        0898 620 306 Стоян

Коментар

Благодаря за своевременната намеса.Дойде на време преди още да съм започнал да причуквам и да съм спукал пластмасата.Отказвам се от този вариант.Снощи понеже нямах време,пък и на тъмно трудно се работи, реших да пробвам по най-лекия начин.Подложих на капачката на радиатора парче тел.Сега не затваря плътно и не прави налягане в системата понеже директно се свързва с разширителното казанче.Горната "ваничка" на радиатора е суха и не пуска антифриз.Страхувам се да не направя по-голяма поразия все пак съм минал само няколко километра така.До колкото ми стигат познанията налягането в охладителната система е предвидено за да завира течността на по-висока температура,но едва ли сега зимата с моето каране ще стигна до завиране.Надявам се пак на своевременна намеса,ако според някой с по-големи познания съм направил голяма глупост.За една минута мога да махна телта.

Коментар

олеле... сега прочетох по-внимателно какво съм написал...
            За смолата - има се предвид дребен ремонт БЕЗ разглобяване на радиатора!
            Ако се уцели дозата на втвърдителя - помага, ако не - отваряне и както е писал Карата_З.

Извинявам се за неясното изказване.
            О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от Ruse Преглед на мнение
              Благодаря за своевременната намеса.Дойде на време преди още да съм започнал да причуквам и да съм спукал пластмасата.Отказвам се от този вариант.Снощи понеже нямах време,пък и на тъмно трудно се работи, реших да пробвам по най-лекия начин.Подложих на капачката на радиатора парче тел.Сега не затваря плътно и не прави налягане в системата понеже директно се свързва с разширителното казанче.Горната "ваничка" на радиатора е суха и не пуска антифриз.Страхувам се да не направя по-голяма поразия все пак съм минал само няколко километра така.До колкото ми стигат познанията налягането в охладителната система е предвидено за да завира течността на по-висока температура,но едва ли сега зимата с моето каране ще стигна до завиране.Надявам се пак на своевременна намеса,ако според някой с по-големи познания съм направил голяма глупост.За една минута мога да махна телта.
              Системата е затворена и под налягане не само заради по-високата точка на завиране. Така се предотвратява изпаряването на водата и респективно естествените загуби. Освен това /доколкото съм чел/ се предотвратява отчасти и образуването на микро "мехурчета" около стените на цилиндрите, което също влошава охлаждането.

С други думи голяма беля не можеш да направиш. Само някакви по-малки. Но пък така отлагаш решаването на проблема за неопределено време. Дето се вика с повече късмет междувременно може да се появи друга причина за ремонт на радиатора /да чукнем на дърво/ и тогава ще си си на чиста далавера.
              0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

За розовия антифриз и аз съм съгласен със спаркибг. И аз го смених на скоро, а аудито си дойде с такъв от Италия. Да се върнем на темата, нека колегата да каже точно какъв силикон е ползвал при затварянето ,че до сега и аз съм мислил за тази маниполация ама само затварянето ме притесняваше за течове.
                Теч?! Какъв теч? Това под колата е просто потта на всички коне под капака!

Коментар

за лепене използвам капчица,и веднага поръсвам със сода бикарбонат.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X