Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем зимата с ОФБ дълга база!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем зимата с ОФБ дълга база!

Здравейте,
    Вчера закъсах по безумен начин на Витоша заради леката задница на ОФ ( или заради шофьорските ми умения )...
    Ситуация: Изчистен път ( в двора на спортната база под Алеко ) на много гладък и почти лед сняг, с лек наклон, но и лек наклон на самия път страничен. Харесах си място за паркиране, но трябваше да обърна и се заех с маневрите, като на последната при пълен ляв напред, ми "пропадна" предна лява гума извън почистения път ( като е минавал снегорина, човекът не е виждал, кое е път и кое не, така че е чистил наред и аз си мисля, че съм върху асфалт, а то е изчистен банкет, който е около 15 см по-нисък от асфалта ). Веднага спрях включих 4х4, навих десен и с малко газ назад. Да ама не, задницата като с магическа пъчка се врътна и хоп "пропадна" задна дясна гума. Слезнах, поогледах, жената въздъхна, децата излязоха да играят в снега, върнах се в колата, включих бавните и се опитах с малко газ напред с пълен ляв, но задницата отиде с около 20 см по-надясно. Назад с изправен волан и след 1 м. почнах да буксувам, слизам, а то снега е над бронята вече. Времето беше прекрасно, жената гледаше на кръв, отворих багажника, взех лопатата, поразчистих, малко пясък за по-добро сцепление и напред с ляв си излезнах все едно, че съм на сух асфалт.
    Въпрос: Аз ли съм виновен и къде сбърках ? Джипката ли, е с лека задница и не става за зимата по баири ? Трябва ли, всяка късна есен да прикачам към задницата на булбара ( имам тръба 1,5 метра пълна със сплав ) и тежи около 140-150 кг. за по-тежка задница, а пролета да я свалям ?

Помогнете с идеи, че още съм много ядосан от случката...
    Opel Frontera 2000 [SIZE=3][COLOR=red][B]3,2[/B][/COLOR][/SIZE] V6 205 hp

До: Поблем зимата с ОФБ дълга база!

Не си писал с какви гуми е Фронтерата.

Коментар

LSD + наклон = твоята ситуация. Задницата се опитва да качи баира направо, а не по диагонал ...
      Грандоман WJ 3.1 QD

Коментар

Първоначално публикуван от buysell Преглед на мнение
        LSD + наклон = твоята ситуация. Задницата се опитва да качи баира направо, а не по диагонал ...
        Абсолютно. И гумите си казват думата.
        П.С. ти с вакумен дисконектор ли беше? Щото ако си с автоматични хъбчета ясна е работата.
        no signature no problems

Коментар

ОФБ няма хъбове ;

Коментар

Първоначално публикуван от kiriko Преглед на мнение
            ОФБ няма хъбове ;
            Фабрично не, но всеки може да си сложи ръчни....

П.С. моя грешка не прочетох че в заглавието пише Б.

П.П.С. има вероятност от снега нещо дисконекта да не е зацепил и заради това да не е мръднала предницата.
            no signature no problems

Коментар

Колега,спокойно.Няма МПС което да не изпадне в подобна ситуация.Просто късмет.Джипове със истински нови гуми ,с всички блокажи,с балансирани купета и т.н и т.н. са изпадали в безизходни ситуации,а ти дори сам си излязъл.Не търси грешката в джипа,защото няма да я намериш.Успех.
              Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
              NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

До Adwokat:
                Ама въобще не ме успокои...
                Гумите са BF Goodrich Winter Slalom 235/70/16". Определено са добри, защото, ако хвърлите поглед на темата ми за джипката, откакто я купих съм теглил кола по доста стръмен склон на сняг, лед и киша и се справи определено много добре. С LSD съм, но при тази "въшливо" лека задница се чудя и какво от това???
                Предполагам, че вината си е и моя, но отговорете ми: Ако карам зимно време с около 150 кг на около 1м разстояние ( ще действа като лост на тежест ) от задния мост ( плътна тръба монтирана зад задната броня ) ще излизам ли от такива ситуации или няма да има ефект?

Коментар

Не се притеснявай.Рано или късно ВСЕКИ джип закъсва ''"оная сентенция за трактора"" .Моята по подразбиране е със стотина килца в повече в багажника// метанова уредба// ,но LSD то от време на време ,ме вкарва в приключения.Така че ,разбрал си го по по трудния начин,че лопатата е важен спътник в джипа.
                  Румен Николов

0888 358 572

Коментар

На мен ми се е случвало с хубави зимни гуми и включени бавни скорости колата качена напреки наполовина на тротоара , предните гуми опират в тротоара и започва буксуване и не мога да кача 25см , така че липсата на блокаж понякога си казва думата .

Коментар

Първия път си се прецакал, като си я "изрязал", пък с твоя мотор това хич не е трудно.... Превъртят ли веднъж колелата, отдолу става перфектно полиран лед и си до там, с каквито ще гуми да си. По-миналата седмица и аз си поиграх в снега на Алеко с лопатката, ама аз я окопах в кишави коловози... Всички деца ми се смяха.
                      П.П. Никакви железа не ти трябват. В едни ситуации ще ти помагат, в други ще пречат. Слагай едно чувалче с пясък или ситен чакъл, по-полезно е.
                      На мен ми се е случвало с хубави зимни гуми и включени бавни скорости колата качена напреки наполовина на тротоара , предните гуми опират в тротоара и започва буксуване и не мога да кача 25см , така че липсата на блокаж понякога си казва думата .
                      И ако имаш блокаж, к'во...? Освен да се завъртиш напряко, друго едва ли ще направиш...
                      Последно редактирано от kuzdov; 01-03-10, 21:09.
                      "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                      Неизвестен мъдрец

Коментар

До Куздов,
                        То това чувалче ме спаси в ситуацията, но ми е трудно да си представя, че храня "ламята", за да изпадам в такива ситуации... От вчера гледам само гумите на колите и се запитвам дали пък гумите ми не са с прекалено малък грайфер и/или да е прекалено "ситен": http://images.google.bg/images?hl=bg...ed=0CBwQsAQwAA
                        За кишавите коловози пък в събота се представи превъзходно пак на Витоша по пътя до х.Кумата. Просто ми е трудно да приема, че такова "добиче" е толкова уязвимо в такава ситуация.... Чудя се дали да не се направи лек компромис и за следващата зима да се вземат зимни гуми с по-агресивен грайфер за сметка на окачването?
                        Отказвам да приема статуктвоти и определено събирам мнения и коментари, какво да подобря, за да е по-приятна следващата зима?

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                          Първия път си се прецакал, като си я "изрязал", пък с твоя мотор това хич не е трудно.... Превъртят ли веднъж колелата, отдолу става перфектно полиран лед и си до там, с каквито ще гуми да си. По-миналата седмица и аз си поиграх в снега на Алеко с лопатката, ама аз я окопах в кишави коловози... Всички деца ми се смяха.
                          П.П. Никакви железа не ти трябват. В едни ситуации ще ти помагат, в други ще пречат. Слагай едно чувалче с пясък или ситен чакъл, по-полезно е.

И ако имаш блокаж, к'во...? Освен да се завъртиш напряко, друго едва ли ще направиш...
                          Струва ми се че друг джип освен Фронтера не си карал , защото Патрол в същата ситуация въоще не се замисли , камо ли да се завърти .

Коментар

Струва ми се че друг джип освен Фронтера не си карал....
                            Искаш ли да ти кача снимки, даже и от вестник? Никъде не си споменал в поста си за друг джип, а за блокаж, по подразбиране на Фронтерата ти.....
                            Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от asspida Преглед на мнение
                              .... но ми е трудно да си представя, че храня "ламята", за да изпадам в такива ситуации...
                              Не е виновна "ламята", нито гумите. Непознаването на поведението на колата в такива условия може да доведе до комични ситуации. За всяка марка и модел си трябват различни чалъми. И аз си пърпорех гъзарски из кишата, докато не се свлякох странично в един коловоз 40-50 санта пълен с киша...
                              Последно редактирано от fanatic; 02-03-10, 08:07.
                              Неизвестен мъдрец

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X