Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ABS - Frontera B ремонт на датчик

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ABS - Frontera B ремонт на датчик

Здравейте,

Не че е кой знае какво, но понеже вчера си оправих датчика за АБС на дясното колело реших да постна малко снимки.

Всички майстори на които я водих бяха на мнение че датчика е изгорял (?!), и понеже е мн. трудно до невъзможно да се извади без да се строши, искаха направо да слагат нов (700лв).Някои казваха че е десния, други - левия.

Интересно е да се отбележи и че този датчик е различен за двете колела и освен това модела е специфичен в зависимост от комп-а на колата.

В един друг сервиз обаче, установиха че единия кабел на левия датчик, черния е прогнил(корозирал) до капачката.
    Изгнилото беше толкова близо до датчика че нямаше как да се запои.

След неуспешно търсене в ебай както и чрез познати в Англия и Германия, все пак реших да се поизцапам и аз малко и да хвърля едно око преди да купя чисто нов.

Установих че от купето, до главината слизат 4 кабела в сноп, със буксa, която се вижда дори и без да се смъква колелото, до амортисьора.

* черен и червен - към АБС датчика.

* бял и син - към спирачния модул.

Замерване на огледалния сноп на лявото колело, при разкачена букса към купето, показа съпротивление на спирачната верига и около 170Ω при тази на АБС-датчика.
    (приблизително, понеже омметъра беше с калпава индикация )

За да замеря и сравня проблемния десен, се реших да му направя дисекция :-). Така и така е за смяна.
    Капачката бе изрязана и изводите (две шини) се показаха.

Замерването показа същите параметри като на лявото колело, което ме наведе на мисълта че всъщност датчика си е ок, само кабела му е дал фира.

Последва смяна на целия кабелен сноп и буксите, почистване и запояване на изводите на датчика и заливане със горещ силикон.

Смяната на кабелния сноп всъщност се оказа най-пипкавата работа, заради мръсотиите и якото му закрепване към носача.

((ABS)) лампата на таблото спря да свети след първите 50 метра а при първото по-рязко чукване на спирачките, специфичното за АБС-а "ритане" ме изкефи максимално.

По-нататък ще го сменя но за сега ще е така :-)

До: ABS - Frontera B ремонт на датчик

Колега благодаря ти че сподели опита си(в ремонта и снимките),аз имам сходен проблем и благодарение на видяното от теб ще се опитам да го отстраня .
    Поздрави !

Коментар

Само не е добре, дето си му хакнал горещ силикон-при 50-60 градуса се размеква. Трябваше да го фиксираш с термоустойчив.
      "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
      Неизвестен мъдрец

Коментар

Да наистина, много уместна забележка. Определено ще сложа нещо термоустойчиво че спиралото като се загрее.. ще стане на крем карамел това хот-глуе :-)

Мислех и за епоксидна смола някаква специална ама нямах нищо под ръка в момента на операцията.

Всъщност, силикона е само върху спойките, датчика си стои вкоренен и непомръдващ (с парче маркуч вместо калпак) но все пак наистина трябва да е покрит с нещо по-сигурно за предпазване от кал и влага най-малкото.
        Може и евентуално да се разпробие оригиналната капачка и да се нахлузи намясто и залепи.

Пак ще се смъква колелото тия дни :-)
        Последно редактирано от peter_jq; 02-08-09, 21:15.

Коментар

Добро почистване с бензин и червен или черен силикон вършат идеална работа ...
          "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
          Неизвестен мъдрец

Коментар

От: ABS - Frontera B ремонт на датчик

Колеги.След последната разходка в гората започна да свети лампата на ABS на таблото.И ABS не работи-при спирачки направо заковава.Прегледахме кабелите на датчиците и ги замерихме.На задните колела беше 1600-2200 ома а на предните 900-1300.ако проблема не е в датчиците къде е следващото място където да търсим.
            0885022939 Недрет

Коментар

Привет.
              Това че се е случило след разходка в гората ме навежда на мисълта че е възможно кабелите които минават от датчиците покрай амортисьорите нагоре към моторния отсек да са се прекъснали или измъкнали от някоя букса.. Или да е замърсена и да не дава добър контакт. Само един от четирите да не е във верига и цялата система не работи.
              Ако можеш да ги проследиш и замериш отгоре откъм мотора, ще разбереш дали това е случая.

Коментар

Замерихме ги точно от буксите върху амортисьора на предните колела ,а задните някаде отдоло не видях точно и даде горепосочените съпротивления
                0885022939 Недрет

Коментар

Привет колеги, трябва да сменя на предно ляво колело с нов датчик за ABS, никога не съм карал кола с ABS и се чудя дали да си го оставя така без да ми работи ABS, зимно време съм свикнал как да си натискам спирачките на Фронти, при заледени пътища без да е имала фабрично ABS...?, или ще е добре преди зимата да си оправя датчика с нов, пък и ме дразни единствената светеща индикация на таблото, при работа на двигателя за неработещ ABS... ?
                  Последно редактирано от Еделвайс; 18-06-16, 09:52. Причина: Пояснение

Коментар

Имаш три вариянта:

1.Да си поиграеш да го ремонтираш
                    2.Да махнеш крушката от таблото да не те дразни
                    3.Да си купиш нов датчик =голема глупост,ама ти си знаеш.

Автомат без АБС не е като ръчни скорости без АБС,да знаеш.Имаш и резервна опция-направи една яка броня отпред за зимата.Това при положение,че не си оправиш АБС-а.

Коментар

Първоначално публикуван от gimax Преглед на мнение
                      Имаш три вариянта:

1.Да си поиграеш да го ремонтираш
                      2.Да махнеш крушката от таблото да не те дразни
                      3.Да си купиш нов датчик =голема глупост,ама ти си знаеш.

Автомат без АБС не е като ръчни скорости без АБС,да знаеш.Имаш и резервна опция-направи една яка броня отпред за зимата.Това при положение,че не си оправиш АБС-а.

Ясно, затова питам и определено ще оправя ABS-а, датчика е счупен и виси на кабелчето си извън главината, не знам как се ремонтира счупен датчик, датчика се е строшил когато накладката от вътрешната страна на предния ляв диск се е била изтъркала до метал, това е станало на собствен ход от Швейцария и малко преди навлизане в България е почнало да стърже зверски, и когато я карах ми майстора за пълното и обслужване, тогава ми каза за строшения датчик и че трябвало нов?
                      Последно редактирано от Еделвайс; 18-06-16, 12:54. Причина: Пояснение

Коментар

Намери си цяла главина барабар с датчика втора употреба.

Коментар

Първоначално публикуван от peter_jq Преглед на мнение
                          Намери си цяла главина барабар с датчика втора употреба.

Четох някъде за този абсурд, че за да сложа нов датчик, вървял само комплект с главината , това ми се вижда меко казано тъпо, наистина ли не се продава само датчик или поне, не може ли да се приспособи друг датчик и да стане работата, да сменям главина само заради един датчик, аз дето всичко купувам от магазина но този път няма да го купя , всяко нещо си има граници, та има ли начин да се приспособи-ремонтира някак си, говорим без да се сменя и сваля главината?

п.с. Толкова ли е страшно да нямаш ABS, зимно време на МПС с АСК, щом с Ладата съм спирал без проблеми при всякакви зимни условия, (тези които са карали Лада, знаят как се кара и спира при зимни условия), па толкова ли ще е по-трудно при ACK, ако се кара предвиждайки и внимателно според зимната обстановка и условия?
                          Последно редактирано от Еделвайс; 20-06-16, 10:23. Причина: п.с.

Коментар

Тишина в залата..., значи да разбирам че единствения вариант да сменя въпросния датчик, става само при комплект с главината, нов или втора употреба и не подлежи на ремонт или подмяна само на датчика?
                            Последно редактирано от Еделвайс; 22-06-16, 09:15. Причина: Пояснение

Коментар

Първоначално публикуван от Павел Василев Преглед на мнение
                              Тишина в залата...
                              Не знам какво чакаш,а не свалиш колелото?Ще видиш датчика,крепи се с едно малко болтче,което обикновенно се къса,ама после датчика се лепи със топлоустойчив силикон-Вервай ми.Просто огледай,замери го да видиш дали е жив и не се плаши толкоз.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X