Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ за аварийно отваряне на преден капак ОФБ ДБ, моля за съдействие

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Помощ за аварийно отваряне на преден капак ОФБ ДБ, моля за съдействие

Здравейте колеги,
    предполагам съм на правилното място за съвет с една луда ситуация с джипката (Opel Frontera B дълга база 2.2 дизел фейслифт 2003-та година).
    Първо да кажа, че поради една или друга причина това е първият ми пост в този форум, НО от момента на решението да имаме тази кола съм се възползвал от всичко което е събрано като инфомация тук, за което съм ви благодарен! Ползвал съм търсачката, проверявам неща от ежедневието НО ето , че дойде момента да се поинтересувам от нещо, което не намерих дискутирано.

Акумулатора на колата е евтина марка, караща третата си зима (макар и във Варна), и като такава разбира се клекна преди сезона. След 2 дена на -10, вчера колата (2.2 дизел в 2003-та година) не запали.

Процедурата е ясна, имам зарядно а и акумулатор под ръка ... но при дърпане на ръчката за отваряне на капака (процедура която никога не е имала проблем), откопчаването не сработи!
    Последва едночасов щурм с Татко ми кой да дърпа как и колко да я дърпа тази ръчка, докато другия натиска, издърпва или побутва всякак капака както в центъра при машинката така и по краищата му.
    За съжаление нищо от това не помогна. Тези дни имаше много сняг и навявания, има известно предположение че може нещо да е замръзнало и да се оправи след като се размрази НО и тук идва проблем, че не можем да закараме колата на топло място понеже няма ток да запали. И така, въртим се в порочен кръг.

Пробвахме следните няколко метода за справяне със ситуацията:

- издърпване, побутване, натискане и т.н.т на ръчката и капака
    - рязко дръпване и рязко пускане на самата ръчка
    - поливане с "техническа ракия" предварително загрята, по всички фуги на и под капака до където има достъп
    - със спирт за горене също пробвах и съм излял поне литър около и в посока на машинката, в процепа между маската и ръба на капака.
    - малко време след спирта, съм напръскал с дълга сламка с WD40 около самата машинка, белким нещо се плъзне надолу и даде ефект.
    - понеже капака от едната страна отваря малко фуга, мога да видя самата машинка и палеца за отваряне след отключване. Успявам да бръкна с пластмасова дръжка между маската и капака и да натисна въпросното палче което се достъпва с пръсти преди отваряне, но разбираемо това не дава резултат понеже първичното откопчаване не е сработило.
    - помолих приятел със същата Фронтера да ми прати снимки с отворен капак за да проследя жилото и разгледам машинката ... но това не ми помогна да се ориентирам как бих могъл да бръкна до въпросното палче за откопчаване
    - ръчката се връща след издърпване, не се държи като скъсано жило ... но знам ли, може ако проблема не е в леда, някоя контра да е изтървала
    - с клещи пробвах да издърпам само жилото, което се достъпва зад ръчката при дръпната такава. Отново без резултат, пробвано със и без натиск на капака.

С това, мисля че изчерпах идеите си към момента, както и полезните съвети които съм получил оттук-оттам по въпроса.

Моля за съдействие, има ли правилен начин за преодоляване на подобна ситуация който не включва изпотрошаване на детайли по предницата или други вандалщини
    Времето го дават над 0 чак след седмица, тоест до тогава също не виждам вариант да видим дали не е най- тъпото - някакво замръзване във машинка/жило/пружинка или друго.

От: Помощ за аварийно отваряне на преден капак ОФБ ДБ, моля за съдействие

Хвани един кози крак или по-дълга и здрава отвертка и джентълменски напъвай с нея. Преди това започни с леки потупвания с ръце по ръбовете на всички страни на капака. Да, хамалско е, но помага. Аз играх същата игра през уикенда с фиатчето ми.

Поздрави.
    Ники
    Николай Савов
    Опел Фронтера А КБ, 2.0
    +359885 07 00 92

Коментар

Що не пробваш с бутане или дърпане да запалиш машината и като загрее двигателния отсек....
      сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
      dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

На много коли се случва да замръзне вода в жилото. Не знам на Фруктиера как е ама запалване с въже е едно добро начало.

Това ако е ръчна де.

Иначе можете да пробвате със зарядно за запалка или със завиране отдолу и защипване на клемата на стартера. Ама много вещо, защото стават яки къси съединения.

Коментар

Механизма е логично защитен срещу достъп отвън иначе всеки щеше да си го отваря когато пожелае и сигурно няма да стане без да се счупи нещо. Решетката се маха след вдигане на капака и не е вариант за достъп. Най-просто е решението със зарядно за запалка както писа Ясен.
          Honda XL600LM, 1987
          Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
          Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

Коментар

Какъв е този номер със зарядно за запалка, че не знам
            сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
            dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Въжето,запалваш ,топъл гараж за ден два и тогава мъдриш кое как.
              Успех
              РР п38 2.5тд .Е53 чер клозет .Астра H Z13DT.

0895шест29410 .

Коментар

Още една идея: Опитай се да загрееш механизма за отваряне на капака със сешоар: откъм решетката в средата. Желателно е да пробват двама души: Първият загрява със сешоара, а вторият опитва жилото - дали загряването предизвиква някаква разлика.
                Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Или пък търсиш помощ в "тубата". https://www.youtube.com/watch?v=_BZMPwiJJAw – Шевито е „Опелски”, демек GM-ски автомобил, възможно е затварянето на капака да е сходно.
                  България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Още един глас за зареждане през запалката.
                    Ако нямате такъв накрайник( а почти сигурно е, че нямате)-вземате най-обикновено зарядно, отрязвате му кабела, купувате щекер за в запалката, и свързвате плюсовия кабел към централната "пъпка", а минуса към страничните "пружинки". След час-два зареждане би трябвало да запали. После на топло. И ако пак не иска да се отвори-значи имате скъсано жило, или някаква друга повреда.
                    Аз при такава ситуация бърках отдолу-под радиатора, и с напипване успявах да дръпна лостчето, и се отваряше, ама на лека кола. При Фронтерата може да не стигне дължината на ръката...
                    Ама отдолу почти винаги има достъп до механизма на ключалката.
                    Има ли желание-има и начин!

Коментар

При ползване зарядно за запалка трябва или да се подаде контакт, или да се ползва куплунг за запалка с постоянен плюс... ...
                      Просто трябва да се осигури връзка между куплунга за запалката и акумулатора...
                      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Идеята за "запалково" зарядно е добра .
                        Ама при положение ,че има енергиен източник наблизо. Което на паркинга едва ли има .
                        Остава варианта с донор .
                        Или кабел с два куплунга за запалка в двата края и запалена кола до твоята. Поне половин час...

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                          При ползване зарядно за запалка трябва или да се подаде контакт, или да се ползва куплунг за запалка с постоянен плюс... ...
                          Просто трябва да се осигури връзка между куплунга за запалката и акумулатора...
                          Точно така. И понеже не се знае(ние не знаем де) дали запалката е през контакт, или е директно към плюс-добра идея е да се даде контакт за да е сигурно, че има връзка между запалката и акумулатора.

Добре е да се погледне и бушона за запалката, да не би да се окаже, че уж зареждаме акумулатора, а поради изгорял бушон-само да чакаме...
                          Има ли желание-има и начин!

Коментар

Не подвеждайте колегата със заряд през запалката.Комбинацията от контакт и заряд през запалката не е хубава за моторния комп.Да го опука хич няма да е трудно.
                            РР п38 2.5тд .Е53 чер клозет .Астра H Z13DT.

0895шест29410 .

Коментар

Благодаря за съвета, поради което си изтрих мнението.

Коректора, кога ще се видим, братче?
                              Последно редактирано от Veni1; 10-01-17, 19:36.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X