Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Монтерей 3,1 Д от 1998

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Монтерей 3,1 Д от 1998

Здравейте!
    Реших да ви питам за един проблем с въпросния автомобил, притежание на бащата на мой приятел.
    Когато се кара нормално, градско, селско и междуселско, няма никакъв дерт. Но качи ли се на магистрала започва бавно и сигурно да прегрява още в първите 10 минути. Човекът ни помоли да погледнем какво става. Не сме нито майстори, нито механици. Отвътре радиаторът е добре, изчистихме боклуци и насекоми отвън - никаква промяна. Сетихме се за термостат, мястото, на което прилича че трябва да е се оказа празно и на горното тяло има някакви клапани или нещо подобно. Търсих инфо или схема - не намирам. Та въпросът ми е има ли термостат и ако има и е махнат може ли това да е причината? Ще съм благодарен и за всякакви други идеи.

От: Монтерей 3,1 Д от 1998

Да. Аз имам една друга идея : щом магарията я прави единствено на магистрала - просто да не се качва на нея

Това в рамките на шегата .
    Иначе , както всеки четиритактов мотор с водно охлаждане - и този си има термостат .

1. В случай че термостатът е махнат , двигателят ще достига по-бавно работна температура , а при продължително спускане температурата ще пада под нормалното.
    2. При продължително натоварване ( при изкачване , както и по равно , ама с "газ до ламарината" ) термостатът не играе съществена роля . Там е по-важна изправността на охладителната система : изправна ел. перка/перки , респективно виско муфа и чиста охладителна магистрала ( включително радиаторът) . Изключвам случаите на прогоряла гарнитура на главата , или просто "издухал двигател"

Доста често , при първите симптоми на прегряване , пишман шофьорите бързат да изкормят термостата . Което не е добра практика , защото рядко кучето е заровено там.

В конкретният случай ( така описан) , проблемът се появява "на магистралата" , което в превод предполагам се превежда : "газ и скорост от 120 нагоре". Така че логично е при тези условия , като тръгне стрелката на температурата в червеното ( ако има такава) , колегата най-напред да спре и да провери дали му се върти охлаждащата перка . Не знам този мотор с какъв вид охлаждаща перка е ( предполагам , че става въпрос за модела със 160 коня) , но доколкото ми е известно е доста капризен .

...та това като начало .
    Последно редактирано от Vlado_Ts; 09-06-15, 10:36.
    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Владо, ква перка те подгони при със сто километра в час аз летя

Я водна помпа я неверен датчик я така на око балиго
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
        Владо, ква перка те подгони при със сто километра в час аз летя

Я водна помпа я неверен датчик я така на око балиго
        Ние с наште бангии ни се струва , че със 100 ше полетиме , ама джигитите при тази скорост ( включително и въпросния Монтерей) просто се наместват удобно , за да може да натиснат педала на газта как си требе - от тук нагоре , докъм сто и 80.

Ако е водна помпа , то мотора ше си грее и по междуселските и междуградски пътища , както пише колегата ( ако си чел внимателно ) . Същото би било и с неверния датчик .
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Бе ни нам. Мойто кош дето дига къде 250 над 70 някъде не пуска перки щото му духа от скоростта.
          А водната помпа може при ниско натоварване да и стига дебита и после на сичката газ за сдава багажа.
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Бе ни нам. Мойто кош дето дига къде 250 над 70 някъде не пуска перки щото му духа от скоростта.
            А водната помпа може при ниско натоварване да и стига дебита и после на сичката газ за сдава багажа.
            А с мойто кош , дето го вждА - от 220 не съм дигал повече , ама съм сигурен , че перката си върти със все сила при тая скорост .

На Фронтерата ми виското ше ти отреже пръстите ако опиташ да го спреш . Хем стрелката си е в зеленото

ПС.
            То не е тука мястото да се хваля , ама се сдобих от скоро с една С-ка , 150 коня турбодизел , със стратегическа цел по отношение на двигателя , щот ми бръмна една муха в главата.
            На равно и по нанадолнище стрелката на температурата си е залепнала на 85 градуса . Вчера обаче по едно продължително нанагорнише един малолитраж зад мен се сили да ме изпреварва . Което Уеко ме раздразни, та натиснах докъм 140 . По завоите намалям , ама го давам после спортно - демек : лепнат за облегалката и над 3000 оборота. Много скоро забелязах , че температурата прескочи 95 градуса . СлезнАх после и по процедурата с "вестника" ( в случаят : със заваръчна ръкавица) с ужас установих , че вископерката се спира без никакво усилие .

...та те така .

Всъщност , не изключвам и сдала водна помпа , затова му препоръчах на колегата : едно по едно : от Уесното - към трудното
            Щото най-лесно е да му кажа : смени си маслото , филтрите , антифриза , маркучите , кабелите , датчиците , дюзите , .... препоръки дето фриволно се ширят тука във Форума , ама си мисля , че все пак требе да сме по-сириозни

Коментар

То да, онлайн тая работа няма как да се направи.
              А що се отнася до мислите ти - ако такова свиркай, тамън съм набрал скорост с две подобни интервенции - ще то опаткаме за норматив

Коментар

Това е стария Монтерей дето си е 116 коня и си е кютук, няма място при високите скорости..не е лошо да се свали и измие радиатора и да се попрочисти охладителната система...
                0899 шест5313нула
                За всекиго по нещо

Коментар

То да, онлайн тая работа няма как да се направи.
                  А що се отнася до мислите ти - ако такова свиркай, тамън съм набрал скорост с две подобни интервенции - ще то опаткаме за норматив
                  Нека да му дойде първо времето , щото аз тръгнах с нагласата по твойта процедура : "нищо не взел , ама нищо и не дал " . Пък мотора ако му има нещо , ше си го оправя. Тая пущина пък излезе учудващо читава за парите си( Пу!Пу! ) . И трансмисия и мотор и завардено купе ( австриеца не е карал кучета вътре) със все действащ климатик . Та първо требе да му взема здравето малко и нещата ше се проточат във времето . Тъкмо доде намеря Гега в по-човешко състояние .

Иначе си прав , че онлайн - толкова . Пък и боб за хвърляне немам под ръка .

Коментар

Първоначално публикуван от sonda Преглед на мнение
                    Това е стария Монтерей дето си е 116 коня и си е кютук, няма място при високите скорости..не е лошо да се свали и измие радиатора и да се попрочисти охладителната система...
                    Опс ! Прав си !
                    Недоогледах заглавието и като мернах 1998 год. останах с впечатление , че колегата има предвид Моnterey В с 3-литровия мотор

...което не отменя вероятността като "стъпи на магистралата" да си променя манталитета в посока "газ колкото може"

Коментар

Ако термостата е премахнат по някаква причина,няма кой да затваря малкия кръг и водата минава от там където е по лесно-през малкия кръг,а не през радиатора за да се охлади.Термостата на монтерей е с клапа на малкия кръг.Трябва да се сложи читав термостат или да се намали по някакъв начин отвора за малкия кръг.
                      Последно редактирано от KOLEV G; 09-06-15, 13:35. Причина: прав.грешка
                      ОФА 98г. ДБ Х22ХЕ-дал квото дал!
                      Grand Cherokee 2.7
                      GSM 0888148630

Коментар

[QUOTE=maks 1962;2777333]Здравейте!
                        Реших да ви питам за един проблем с въпросния автомобил, притежание на бащата на мой приятел.
                        Когато се кара нормално, градско, селско и междуселско, няма никакъв дерт. Но качи ли се на магистрала започва бавно и сигурно да прегрява ....

Може и да греша,но от това разбирам - при висока скорост.
                        ОФА 98г. ДБ Х22ХЕ-дал квото дал!
                        Grand Cherokee 2.7
                        GSM 0888148630

Коментар

Да, колега, но не толкова скоростта, колкото оборотите. Защото нормално се кара много кротко, но на магистрала иска или не трябва да кара със 100 ( с камионите) или 120 с колите. За " изпълнения " и дума не може да става, на 70 години е човекът.
                          Радиаторът е перфектен, никаква мръсотия, перката се върти добре според мен, на тихи обороти прави добър вятър около двигателя, като сваляхме радиатора не видях мръсотия вътре в маркучите, което предполага чистота и в блока. Каран е само с атифриз, въпреки че тук няма отрицателни температури и е сменян понякога. Остава само термостата, абсолютно съгласен съм с колегата KOLEV G, но къде да го търся? някаква схема, линк или каквото и да е?

Коментар

я виж тук дали е същия двигател, има снимки от термостата

Коментар

......автоматика може да си заминава
                              0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X