Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Коя Фронтера е по-добрият вариант за градски бебевоз!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Коя Фронтера е по-добрият вариант за градски бебевоз!

Привет на всички.
    Както е видно от заглавието на темата решил съм да се присъединя към клуба на фронтераджиите.
    Насочил съм се към ОФА дълга база,но все още не съм решил каква да бъде.
    Прочетох и темата за газ,бензин,дизел,но пак не ми се избистриха нещата затова и пускам тази тема.
    Та по темата.
    "Жипът" ще се ползва основно за градско каране в София като от време на време ще се излиза на леки разходки сред природата.
    За сега офроуда не е предвиден в калкулациите,но е хубаво да се има едно на ум.
    Идеята ми като цяло е да ме превозва из лунния пейзаж в София и успешно да си пренасям багажите на детето,жената и мен без да се нуждая от едночасова подредба тип карго на Ди ейч ел. Желателно е тъй като ще е ежедневка да има поне донякъде нормален разход на гориво и също така достатъчна динамика за да се справя в градските условия.
    Принципно оглеждам главно 2.3 и 2.8 дизеловите мотори като вторите за съжаление не са достатъчно разпространени или просто аз не намирам много от тях в сайтовете за автомобили втора ръка.
    Бензинови за сега не гледам много тъй като предпочитам да имам повече място в багажника,а бутилката за газ си отнема малко или много от пространството.Не съм наясно и дали си заслужава като цяло да се кара на газ при тези цени от 1.40лв за литър и при факта,че нафта на 2лв се намира качествена.
    Ще помоля тези от вас който използват ОФА ДБ именно за моето предназначение да споделят мнение и да кажат кой бил по-добрият вариант.
    Знам,че темата най-вероятно е бистрена многократно във форума и на старите юзъри им е писнало да гледат едни и същи теми да се повтарят и затова предварително се извинявам.Благодаря предварително на всички който ще помогнат при избора ми.
    Поздрави.
    Няма страшно в умирачката...
    Страшното е да си жив!...

От: Коя фронтера е по-добрият вариант за градски бебевоз!

Карам 2.4и дълга база и съм много доволен!Проблема с мястото в багажника и газовата бутилка от 50литра го реших кардинално,на мястото на резервоара отиде бутилката ,максимално изнесена назад и пред нея 10литрова метална туба преправена на резервоар и външна бензинова помпа в моторният отсек!На газ си се кара перфектно даже и при тези цени, 125 до 130 км. с 20лв. смесен разход при положение ,че съм с обикновенна газова и я карам на къси разтояния и би трябвало да харчи като змей!На дизелите не съм фен и като разход и като евентуален ремонт и профилактика на ГНП и дюзи!Успех в избора!Каквато и да вземеш ще ти върши работа,жилави камионетки са,само дето не са маневрени,но това не е болка- свиква се!
    Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Според мен 2.8 е по-добрия вариант, но подръжката на тоя двигател е скъпа.Аз съм за 2.8 дизела.
      СУЗУКИ ГРАНД ВИТАРА 2.0 TD 2000
      ТОЙОТА 4РЪНАР 3.0 ТD 96

Коментар

+ 1 за газта, още повече че за ОФА имаш 2.3 дизел и 2.8 първия ужасно стар и тромав втория ужасно рядък и скъп. Виж ако решиш 2.2 дизел на ОФБ е друга работа, пъргав и здрав мотор но за дълга база градско в София си прави 10-11/100 ;(
        Аз го смених за 2.2 бензин/ГИ и съм сравнително доволен, следващата ще е нещо над 200 коня обаче
        no signature no problems

Коментар

Колега,аз карам 2,3 ОФА ТД ДБ на истина не става за спортно каране,в града дава разход 10л. Аз съм доволен,
          защото обслужването на този мотор е по джоба ми а също така няма електроника по ДВГто.С жената и детето често ходим по балкана,особено лятото и като сме за една нощувка не вземам палатката защото като разпъна седалките тримата си спим спокойно вътре а аз съм около 100кг.

Коментар

Първо да благодаря на всички отзовали се до тук в темата за помощта.
            Сега и по темата все пак.
            Да споделя като допълнителна информация към първоначалният ми пост,че лично аз дизел никога не съм имал.Винаги съм карал бензинови автомобили без газова уредба като само последният разполага с такава,но той направо си е правен за газ.Все пак е 1.1 моноинжекция.
            Другата ми кола също както вече отбелязах е бензинова без газова уредба,но тя не влиза в класа на ежедневките и няма смисъл да ви занимавам с нея.
            С тази информация искам да споделя и мнението ми като цяло за газта.Като изключим големият плюс на икономията има доста малки или големи досадни минуси като понижена мощност,чести проблеми от електрически характер като кабели,свещи и т.н.,неприятна миризма в купето при зараждане,намаленият обем който вече споменах,възможни проблеми с бензиновата помпа и т.н.Проблемите могат да бъдат доста.Може и да ги няма разбира се,но винаги трябва да имаш едно на ум.Не знам и какъв бил разхода при преходи от по 15-на километра градско каране сутрин и вечер тъй като колата ще се кара основно студена.
            Аз лично винаги паля колата си на газ и след определено време като позагрее прехвърлям на газ за да избегна проблеми с изпарители и т.н.,но от там следва и консумация на бензин.А тази същата консумация ще бъде възможно най-голяма тъй като мотора е студен.Нямам поглед над бензиновите мотори при ОФА визирайки 2.4 и 2.2 литра.Каква би била консумацията при нормална употреба според вас комбиниран разход газ/бензин на градско каране при 100км.
            2.2. екотека четох,че е по-добият агрегат от гледна точка на мощност,но пък го има досадният проблем с маслото при тези мотори.2.4 като цяло ми е голяма неизвестна.Кой от двата е с по-скъпите консумативи и претенциозен характер?!
            И предвид по-високата мощност естествено се предполагат по-висока гражданска и данък.Ако някой има информация какви са те за района на София нека я сподели.
            Да се върнем отново и при дизелите.
            За 2.3 разбрах,че е стар и непретенциозен мотор с ниска мощност която най-вероятно е напълно недостатъчна за тежкото купе на ОФА дълга база.
            При наличното ми желание на по късен етап да се сложат дай боже малко по-големи гуми и лек лифт с цел по-голяма проходимост при разходките ми сред природата сигурно ще бъде като тролей без ток предполагам. Но пък плюсовете тук са по ниска консумация на гориво(може би в предвид тежестта на автомобила спрямо 2.8 мотора) евтини консумативи,проста електроника и най-вероятно по непретенциозен от към нафта която както знаем и без това не е със завидна чистота и качество.
            2.8 исузо пък както четох е най-добрият двигател който може да се вземе за ОФА,но сега разбирам,че и има сериозна разлика при поддръжката м/у двата дизела.Каква точно би било добре да споделят отново притежаващите такива,ако не им представлява проблем и имат желание разбира се.
            Данъка най-вероятно няма да е много по-различен от на 2.3,но все пак сме в България и всичко е възможно.За гражданската няма да е повече от 50-70лв по скъпа което не го считам въобще като проблем който трябва да разглеждаме сега.
            Плюсовете обаче които аз на първо четене виждам са леко увеличената мощност(и по важното въртящ момент).Факта,че мотора е исузо и е доста хвален за здравината си.Не съм сигурен (за което отново моля да ме извините ако бъркам)но мисля,че има и усилване на агрегатите при този мотор като по-здрава скоростна кутия,раздатка и диф.Тук ще бъде много полезно знаещите да се включат с информация която сигурен съм присъства във форума,но аз не намирам или поне все още не съм намерил.
            ОФФ!!Стана доста дълъг пост и ще спра за сега в очакване на още информация от ваша страна.
            Дано темата се развие правилно и да може да насочи и други изправили се пред моята дилема какво да бъде.
            Поздрави и благодаря отново за включванията.
            Весели празници на всички.

Коментар

Кажи към каква цена си се насочил да отделиш за да сме ти по-полезни с съветите. Защото, ако е за 2000-3000 лв. не можеш да очакваш много, независимо двигателя какъв е.

Коментар

До 4000+ лв най-много да речем.Ще ми се да си оставя поне още минимум 1000лв за последващо обслужване,гуми ако има нужда веднага и т.н.Най-вероятно парите само за гумите няма да стигнат,но на първо време обслужване да се направи.

Коментар

Като ти чета горния пост, направо си за 2,4 на газ. Ама щом си решил да е дизел ...

Само за данъка - на 2,3 ще е към 25-30 лв, а на 2,8 към 120-130 лв. Просто над 100 коня, данъка скача драстично.
                  Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Моя Фронтак го паля на газ при температури до -7;8 градуса като го оставям малко да поработи,не съм имал проблеми никога/обикновенна газова/,даже не е кихал!За миризма пък абсурд,ако всички възли са в ред не трябва да се усеща въобще,единствено ,ако не е загряла 50,60градуса и я изгася се усеща лека миризма,ако си до моторният отсек отвън!Разлика в динамиката на газ бензин има ,но не съществена-въпрос на центровки и на двете горива!
                    Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Аз бих избрал бензина,но 2.2,с ГИ няма да имаш проблеми.
                      C24NE е морално остарял двигател.
                      Успех
                      Cherokee WJ 4.0L- NP242
                      Honda Africa Twin XRV 750

Коментар

Първоначално публикуван от slatanic Преглед на мнение
                        Първо да благодаря на всички отзовали се до тук в темата за помощта.
                        Сега и по темата все пак..........

най-голяма тъй като мотора е студен.Нямам поглед над бензиновите мотори при ОФА визирайки 2.4 и 2.2 литра.Каква би била консумацията при нормална употреба според вас комбиниран разход газ/бензин на градско каране при 100км.
                        2.2. екотека четох,че е по-добият агрегат от гледна точка на мощност,но пък го има досадният проблем с маслото при тези мотори.2.4 като цяло ми е голяма неизвестна.Кой от двата е с по-скъпите консумативи и претенциозен характер?!
                        2.2 екотека няма никакви проблеми с маслото, това е мит създаден от калпави двигатели. Разхода му при дълга база с ГИ градско в София с по-големи гуми от стандартните е 12-13 литра газ.

Първоначално публикуван от slatanic Преглед на мнение
                        Плюсовете обаче които аз на първо четене виждам са леко увеличената мощност(и по важното въртящ момент).Факта,че мотора е исузо и е доста хвален за здравината си.Не съм сигурен (за което отново моля да ме извините ако бъркам)но мисля,че има и усилване на агрегатите при този мотор като по-здрава скоростна кутия,раздатка и диф.Тук ще бъде много полезно знаещите да се включат с информация която сигурен съм присъства във форума,но аз не намирам или поне все още не съм намерил.
                        Не бъркаш всичко му е усилено, дифа му е по-голям мисля че и СК е друга.
                        no signature no problems

Коментар

Здравейте отново.
                          Дотук от прочетеното достигам до заключението,че най-добрите варианти за мен са или 2.2 екотек с ГИ или 2.8 исузо ТДИ.За 2.3ТД само един колега се изказа,но и неговото мнение затвърждава позицията на повечето,че динамиката на този мотор е недостатъчна за дългата база на ОФА.2.4 бензин с ГИ има ли някой и ако да какъв разход му дава.Интересува ме какви са му данъка и гражданската за района на София ако някой наскоро е плащал и знае.
                          Сега да се върнем на основните претенденти до тук 2.2 и 2.8.Още в началото се спомена за скъпа поддръжка на 2.8ТДИ,но не се каза какво се има в предвид.
                          Дали стандартните консумативи като ремъци,ролки,свещи,масла,ролки и т.н. или се има в предвид по-сериозни ремонти в следствие на амортизация като турбо,гнп и т.н.
                          2.2 като всеки бензинов не турбо мотор има по евтини консумативи естествено,но пак се връщаме на въпроса с харченето на масло.Колегата над мен каза,че е мит,но този същият мит съм го чувал за всички бензинови мотори от този вид.Явно наистина от калпава собственици се получава този ефект.
                          Важното е да попадна на читав екземпляр на който надявам се да не се налагат сериозни ремонти за възвръщането му към стоковият вид.
                          Остава обаче момента с намаленият обем.Споделете моля тези с газовите уредби кой модел бутилка би бил най-добър като литраж и обем за да заема най-малко място в багажника на фронти и да не пречи.Мисля,че 40-50литрова бутилка е напълно достатъчна монтирана на едната от страните на багажника.
                          Но нека тези дето имат да кажат.

Коментар

На ОФА ДБ 2.4И данъка е 125лв за София.Мотора е старичък наистина/моя е на 253000 и пипа масло от смяна до смяна 10мм.от горна граница за10 000км./ ,но невероятно жилав и непретенциозен мотор,за разлика от последвалите го с ангренажни ремъци.Динамиката на бензин и газ си е въпрос на центровка и реглаж,за тази тежест на купето си е екстра,като консумативи и части ми се връзва по евтино от вехт ПАСАТ , а също така и като разход на горива.В баирите и калта също се държи супер и мотора като такъв и джипката.Няма кой знае каква текуща подръжка и за нормални цени можеш да го глезиш със супер консумативи,демек стар,но практичен и евтин за подръжка мотор.Дизелите не ги харесвам по принцип-много лесно може човек да си проима "летен" дизел,демек да си кара джипа лятото ,а зимата да се чуди как да го пали и дали въобще ще успее.При бензина тоя проблем рядко се среща и е по лесно отстраним.

Коментар

чисто информативно да питам - защо се дискутира супер умрелия 2.3 дизел, както и сравнително редкия 2.8, а за сравнително по-читавия (от 2.3) и по-разпространения (от 2. 2.5 нищо не казвате на колегата?
                              В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X