Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Без резервна гума?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Без резервна гума?

Е сега вече съм мат! Накрая ще се наложи да хвърлям ези-тура...
    Honda XL600LM, 1987
    Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
    Jeep Renegade Trailhawk, 2.0 Multijet 2, 2016

Коментар

Не помня да съм имал нужда от резервна гума по пътя. Имам далечен спомен, но то си беше частен случай. Е, може да се брои като ползване, щото наистина ми потрябва. Това на кола. По-точно москвич.
      Джипка имам от три години, и по асфалта не съм пукал гума. Извън него-4 или 5 пъти. Като в единия случай не можеше да се поправи с фитил или спрей. Ако нямах резервна гума-стоя на място докато се сдобия с такава.

Карал съм и без гума. По късите траялчета по състезанията-за да олекотя колкото може машината. Но става въпрос за трасе от 1-1,5 километра.

Вози си резервната гума, и си свиркай. Колко може да спестиш от намалено тегло, и съмнително подобряване на аеродинамиката? И без това джипа има такава на гардероб...
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Само веднъж ми се наложи да ползвам резервна гума и съм много доволен, че я имах. Бях на такова място, че и спасителните групи във форума нямаше да ми обърнат внимание. Не, защото не могат да ме извадят, а защото реално въобще не знаех къде съм - бях хванал да си карам през полята на село. Наденах се на остри камъни и предна лява гума стана тотален брак (мощно прекълцана). Тоест алтернативата ми беше да ходя пеша Х километра до селото. Щеше да е много кофти.

Коментар

Това ми се случи на 200 м от асфалта, но без резервната гума си оставах там. Никакви фитили, спрейове и компресори не помагат в тоя случай. Карах по почти равна поляна, към широк и равен черен път(добруджанска магистрала). Счупено дърво направи белята.
          Ако не ти харесва аеродинамиката или външния вид, купи си красива спортна кола.
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_8735.jpg
Прегледи:1
Размер:192.1 КБ
ID:5334708

Коментар

За последните 10 години нямам спомен да съм ползвал резервна гума нито на паркетниците ми нито из горите които обикалям през последните 3 години. Закона за движение по пътищата не се отнася при движение извън пътищата, сиреч по горите и ливадите. От близо 2 години резервната ми гума е в склада.
            My Jeep is not a SUV. Your SUV is not a Jeep.

Коментар

Да направим една анкета за резервната, май ще дойде 50 на 50 въпрос на лично виждане
              ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

Излишно е. Всеки си преценява сам дали има вероятност да му потрябва и ако/когато/ му потрябва дали може да се справи със ситуацията.
                "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от bushiDO Преглед на мнение

....много от колите излизат оригинално без резервно колело, така че изискването на занона малко увисва във въздуха - как на органите на КАТ на пътя ще разберат оригинално има ли, няма ли оригинално?.....
                  Ами droba в поста си преди теб е цитирал закона : Ако автомобила е заводски оборудван с резервно колело - длъжен си да си го носиш . При установяване на липсата му - глоба ! Ако не е заводски оборудван , не си длъжен , следователно не подлежиш на санкция .

А как ще разберат органите на пътя дали има оригинално ? Много лесно , повярвай ми !

Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнение
                  ..... Все пак си стърчи едни 20см извън бронята и паркирането ще е по-лесно без него. ...
                  Първо : Какво общо има резервната гума с трудността на паркиране , не ми е ясно ?! Освен ако имаш гараж с дължина , при която джипа влиза назад "на косъм" .

Второ : Резервната гума със все джантата тежи 25 кила . Ако те са фатални за разхода на гориво .... Че то 2-3 стека с бира и пържолите със скарата , като качиш тежат повече !

И последно : Съществува една народна поговорка : "Парен - каша духа" . Така че който не е патил , само той не знае за какво става въпрос .

Колега , съвет от мен : Дръж си резервната гума ( че и от време на време я проверявай дали е напомпана ) и не се занимавай с щуротии .
                  По Закона на Мърфи , ше ти потрябва , когато най- не очакваш и ше псуваш тогава
                  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Този въпрос за резервната гума се отнася и за аптечката, пожарогасителя, инструментите и т.н.... И отговора е един и същ - може да не потрябват никога, но статистическата вероятност да потрябват дори и един път (не само на нас) ги прави необходими. Дали нещо е задължително наистина - в крайна сметка си го определяме ние самите и после носим последствията от избора си. Лично аз досега винаги съм си купувал по 5 гуми и съм си носил резервната - дори и ако е била по-голяма и се е налагало да я държа легнала в багажника, защото не става да я държа на определеното от производителя място... Предпочитам да съм подготвен!

Коментар

Ето и моите 30ст. За да те дообъркам напълно.
                      За 5-6 Стотин хиляди километра съм ползвал резервната не еднократно, дори два пъти ми се е случвало да пукам по ДВЕ гуми наведнъж (все от едната страна). Но също така съм карал доста и без резервна гума ("Джипките" по същата причина 4 Големи гуми - резервната малка и я изхвърлям) но за късмет баш когато бях без резервна ми се наби сняг и трева между джантата и гумата на Връх Планината... но успях да се прибера
                      Моят съвет - резервната в Багажника (аз си бях направил места за закрепване да не се лашка) + Шило, фитили и лепило и Естествено ХУБАВ компресор, най-добре с разширителен съд, за да може да "залепи" разбортирана гума

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                        Този въпрос за резервната гума се отнася и за аптечката, пожарогасителя, инструментите и т.н.... И отговора е един и същ - може да не потрябват никога, но статистическата вероятност да потрябват дори и един път (не само на нас) ги прави необходими. Дали нещо е задължително наистина - в крайна сметка си го определяме ние самите и после носим последствията от избора си. Лично аз досега винаги съм си купувал по 5 гуми и съм си носил резервната - дори и ако е била по-голяма и се е налагало да я държа легнала в багажника, защото не става да я държа на определеното от производителя място... Предпочитам да съм подготвен!
                        +1
                        1. За паркиране в никакъв случай не пречи, защото джиБовете обикновено са с големи странични огледала.
                        2. ДжиБ без гума на задната врата е като акула без горна перка
                        3. .....цитирал съм колегата.

Всеки сам решава.

Поздрави

Коментар

Сещам се как по едно време беше "модерно" някакви злодеи да слагат шипове по горските пътища. Та май си трябва резервна гума точно за тебе

Коментар

За паркирането мисля че е очевидно неудобството - вместо да се подпреш някъде с бронята, го правиш с този деликатен капак! Предишният собственик явно го е разбрал на практика, защото капака е леко пукнат в долната си част. Отделно при лек удар отзад, всичко се поема от задната врата и резултата го има по много джипки, с хлътнала такава. Иначе за Мърфи съм съгласен - той не прощава на лекомислените! Явно мнозинството е "за" резервна гума - което си е логично, все пак си е офроуд форума! Благодаря на всички за коментарите - оставам си със фЭшън капак!
                            Honda XL600LM, 1987

Коментар

Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнение
                              За паркирането мисля че е очевидно неудобството - вместо да се подпреш някъде с бронята, го правиш с този деликатен капак! ....
                              Не им завиждам на комшиите ти, щом паркираш "на звук".....
                              "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                              Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                                Не им завиждам на комшиите ти, щом паркираш "на звук".....
                                Сега е песен, питай ги преди когато бях с Витарата, която вместо брони имаше железни тръби!
                                Honda XL600LM, 1987

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X