Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Без резервна гума?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Без резервна гума?

Напоследък станаха модерни гумите тип run-flat. При тях се твърди, че не ти трябва резервна гума и че може да караш още около 100км след инцидента - т.е. да се добереш до гумаджията.
    Когато гумата е сцепена до такава степен, че да не може да се кара, викаш си пътна помощ и те откарват до най-близкия работещ гумаджия.
    Аз спуках гума в района на Севлиево на път за Велико Търново. Действието се развиваше петък вечер към 22:00 часа. За да е пълен купон, счупих китайската сгъваема кръстачка от Аутоплюс. За 20 минути успях да спра някой да ми помогне. Човекът имаше само лула 19-ка, а на мен ми трябваше 17-ка, та той отиде до близката бензиностанция на 2 км и ми купи лула 17/19. Но нещата не свършват до там. Оказа се, че хидравличният крик (също закупен от Аутоплюс) не влиза под колата (Опел Тигра) - за малко, но не влиза. След като успяхме да го вкараме на носача, се оказа, че има толкова малък ход, че при пълно повдигане гумата все още е стъпила на асфалта и няма сменяне. Човекът ми услужи със своя крик. И до тук не свършват нещата: Оказа се, че резервната ми гума спада и то бързичко. Започнах да карам от бензиностанция на бензиностанция да им ползвам компресора, както и да припомпвам между бензиностанциите.
    На всяка бензиностанция питах за денонощна гумаджийница в района, а отговорът с лека насмешка всеки път беше в стил: "Това да не ти е София!"
    Компанията, която ни очакваше, беше на маса и търсеха гума с джанта и трезвен шофьор да ни я докара.

Както и да е, след 7-10 донапомпвания и 10-15км гумата спря да спада и стигнах успешно на собствен ход. Разказвам тази история със следната цел: Човек ТРЯБВА да е подготвен. Не се знае къде и какво ще те изненада. Може да се окажеш на място, където няма как да викнеш приятел да ти помогне. Човек не трябва да си казва: Аз никога не съм пукал/сменял гума. Може да се случи на всеки и може да се окаже, че смяната на гумата е единственият вариант да продължиш.

А за в гората без резервна гума е немислимо. Оставаш си там и пътна помощ не можеш да извикаш.
    Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Като питаш сина ми кое е джип и кое не е, той ясно отговаря - "това не е джип - виж че няма дъма отзад"
      Извън шегата, ако ти е такъв проблем да виси отзад, сложи си я вътре.
      Ако не свършва добре, значи не е свършило!
      0888 315 794
      LZ1UPI
      A1 (Rh+)

Коментар

На монасите не им трябва х@й,ама за всеки случай си имат...

Един път ще ти се наложи и тогава ще псуваш,тези,които си послушал да я махнеш...
        Виден столичен ихтиолог

Коментар

Първоначално публикуван от бат'Марто Преглед на мнение
          На монасите не им трябва х@й,ама за всеки случай си имат...
          Известно е не от вчера, че им трябва не по-малко от на всички останали. Дали им трябват жени е отделен въпрос.
          О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Разбрах че на Исузу Родео /близнак на ОФБ/ има два варианта за монтаж на резервната гума - на вратата и отдолу. Само се чудя дали не става въпрос само за дълга база, защото на моята разстоянието от моста до бронята е към 50см при необходими поне 74см?!
            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ISUE0503002.jpg
Прегледи:1
Размер:50.6 КБ
ID:5337445
            Последно редактирано от Edo; 16-01-12, 10:18.
            Honda XL600LM, 1987
            Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
            Jeep Renegade Trailhawk, 2.0 Multijet 2, 2016

Коментар

Да се монтира резервната гума на джип под пода на багажното е почти същото, като да караш без резервна гума. Ако си в някоя кал легнал на мостове и се наложи да сменяш гума, искам да видя как ще я извадиш....
              "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
              Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                Да се монтира резервната гума на джип под пода на багажното е почти същото, като да караш без резервна гума. Ако си в някоя кал легнал на мостове и се наложи да сменяш гума, искам да видя как ще я извадиш....

Аз пък искам да видя ако си легнал на мостове как ще си смениш гумата ако ще резервната да ти е на покрива
                О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Дигаш с джека ако имаш ...
                  ВНЕДОРОЖНИК УАЗ - БОГ РАЗБИТЫХ ДОРОГ

Коментар

Което ме навежда на мисълта, че и резервната може да се извади. Е, няма да е най-приятната задача но може.

Коментар

Не бих си махнал гумата отзад. Дори и с цената на половин литър гориво повече.
                      1. Джип без гума отзад за мен е комби
                      2. Ремонта не винаги е възможен, дори и проблема да е минимален. Как ще я лепиш при -градуси, сняг, силен дъжд... (Много по-лесно е да наденеш нова)
                      3. Гумата е полезна - омекотява удара отзаде, ако някои се надене в теб, както и ако ти се наденеш на някои докато даваш назад.
                      Със сигурност последствията при удар с гума, няма да са такива като при удар без гума...

На мен по-скоро гумата ми пречи на видимостта, отколкото на аеродинамиката, но поради горните причини, не бих я махнал...

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                        Което ме навежда на мисълта, че и резервната може да се извади. Е, няма да е най-приятната задача но може.
                        Невъзможни неща няма, но ако гумата е отдолу ще трябва и леко да покопаеш под нея, освен ако нямаш джек поне метър и половина и да вдигаш отстрани, защото при всички устройства за монтаж на гума под купето (поне които съм виждал), гумата излиза само назад. То и на асвалт си е свинска работа да се търтиш под колата, пък на черно не ми се мисли. А и гадния болт много обича да ръждясва и да се клепе с кал ако не се развива и почиства профилактично и ми се е случвало свалянето и качването на колелото да ми отнеме много повече време от самата смяна.
                        "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                        Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от noel Преглед на мнение
                          Не бих си махнал гумата отзад. Дори и с цената на половин литър гориво повече.
                          ...
                          3. Гумата е полезна - омекотява удара отзаде, ако някои се надене в теб, както и ако ти се наденеш на някои докато даваш назад.
                          Със сигурност последствията при удар с гума, няма да са такива като при удар без гума...

На мен по-скоро гумата ми пречи на видимостта, отколкото на аеродинамиката, но поради горните причини, не бих я махнал...
                          Точно това ми се случи вече два пъти - някакви бунаци ми се надяват на резервната гума (на мойто возило в подписа гумата стои доста ниско и бронята декоративно е "изрязана" по формата й). Вторият даже ми я разпра от удара и ми скъса калъфа й (нямам кутия и явно е било за добро), но като му видях щетите - не може да си отвори предния капак, а изпод него цвърчи, струи, пуши... и как се вайкаше, че сега освен акта, кой знае колко пари и за ремонт ще му трябват, реших да му простя и да се съглася да не чакаме КАТ. Купих си "нова" резервна гума от форума за 30,00 лв. и сега чакам следващия неспазващ дистанция.
                          В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                            .....Вторият даже ми я разпра от удара и ми скъса калъфа й (нямам кутия и явно е било за добро), но като му видях щетите - не може да си отвори предния капак, а изпод него цвърчи, струи, пуши... и как се вайкаше, че сега освен акта, кой знае колко пари и за ремонт ще му трябват, реших да му простя и да се съглася да не чакаме КАТ. .....
                            Леко встрани от темата , но случая ( казуса ) е доста поучителен .

Понеже хора - всякакви , в подобна ситуация поне го накарай да подпише някакъв документ (най-добре онзи двустранния споразумителен протокол , дето го дават застрахователите при сключване на застраховка) , в който да е описана схемата на произшествието и онзи "юнак" да се подпише , че е виновен . Ако откаже да го подпише , викай КАТ ! .... щото в противен случай онзи може да изчака 5 мин. след като си тръгнал и самия той да извика Органите . И като заяви , че ти си предизвикал катастрофата , а след това си избягал от местопроизшествието , иди доказвай после , че нямаш сестра !
                            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Re: Без резервна гума?

На мен пък ми се е случвало, при удар отзад в гумата, вратата да се отвори навътре.
                              "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от elbgt Преглед на мнение
                                Че е по-удобно при нужда да имаш резервно колело спор няма, но пък защо ли традиционно мотоциклети и АТВ-та не носят резервни гуми. Да не би на тях да не им се случва? Или всъщност е въпрос на преценка колко неудобства създава, спрямо далаверата веднъж на 10 години да ти се случи да я ползваш. Комплект за лепене, пяна и компресор решават проблема в 99.9% от случаите.
                                Личната ми статистика показва, че за последните 6 години 5 пъти съм имал проблем с гума в гората. Само в 2 от тях проблемът можеше да бъде отстранен с фитил и компресор. В останалите 3 случая никакъв комплект за лепене или пяна нямаше как да помогне. Не и при скъсан вентил (1) или при срязване на борда на гумата от камък (2 пъти).

Като сложа в сметката и това, че:

а) на 3 пъти съм виждал как едно от колелата ми ме изпреварва и в 2 от тези случаи джантата не ставаше за по-нататъшна употреба, както и че
                                б) на 2 пъти в следствие на удар в камък съм тотализирал джанти

изводът за мен е ясен. Без резервна гума НЕ тръгвам. Особено пък, ако ще ходя в гората.

Първоначално публикуван от noel Преглед на мнение
                                ...
                                ...
                                Нямаш представа колко си прав, че последствията при удар с гума на задната врата няма да са такива като при удар без гума ...

Ако удариш нещо при движение назад без гума на вратата, най-вероятно ударът ще бъде поет от бронята и, в зависимост от силата на удара и качеството на бронята, е напълно възможно да се отървеш дори без никакви щети. Ако обаче на вратата имаш гума и срещнеш някое дърво, ударът ще бъде поет първо от гумата и резултатът е много вероятно да бъде деформирана врата на багажника. При по-качествен удар вратата със сигурност ще влезе вътре в багажника ...

Т.е. при удар отзад гумата на вратата може да бъде изключително вредна.

За съжаление, няма много варианти за резервата. Вътре в багажника става, ама ако джипът не е къса база. Резервна гума на покрива лично за мен има твърде много недостатъци, за да е приемлив вариант.
                                Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X