Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Шум на стържене, чукане метал в метал при тръгване и ускоряване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Шум на стържене, чукане метал в метал при тръгване и ускоряване

ОФА ДБ 2.4 бензин
    От 2-3-4 седмици от време на време се чува от време на време един много странен звук, който не мога да определя от къде идва, също така и ми е трудно да го опиша точно. Прилича на стържене или удряне метал в метал. Чува се не всеки път, а само от време на време. При тръгване и ускоряване на 1-ва и 2-ра скорост при това не всеки път. Като натисна съединителя, изключа от скорост, отнема газта или натисна спирачката изчезва.
    Понеже капе съвсем леко масло от задния диференциал, се бях ошашкал да не би да е останал без масло и да мели вътре чарковете. Проверих маслото: при леко развиване на пробката за пълнене покапа масло от там - т.е. би трябвало диференциала да е пълен до горе все още. Проверих също самия диференциал при вдигнат заден мост - работи както трябва:
    На включена скорост като завъртя едната гума, другата се върти обратно.
    На изключена скорост като завъртя кардана, двете гуми се въртят в една и съща посока.

Водих я на моя майстор и го повозих 2-3 километра: Нищо!
    Прояви се синдромът: "Майсторе, теб като те няма, тук през средата на телевизора има една черна черта."

Надявам се някой от вас да се е сблъскал с подобен проблем и да го разпознае.
    Иначе смятам тези дни да взема един диктофон и ще карам на запис с изведен микрофон някъде под колата, поне да успея да го запиша...
    Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

От: Шум на стържене, чукане метал в метал при тръгване и ускоряване

Проверил ли си тампоните на двигателя, на скоростите, изобщо провери си всичките тампони за скъсвания и луфтове, това на първо време като диагноза

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
      На включена скорост като завъртя едната гума, другата се върти обратно.
      На изключена скорост като завъртя кардана, двете гуми се въртят в една и съща посока.

...
      Това е абсолютно нормално. Не трябва да те притеснява. Така трябва да се въртят в тези две ситуации.

Коментар

Първоначално публикуван от sony bono Преглед на мнение
        Това е абсолютно нормално. Не трябва да те притеснява. Така трябва да се въртят в тези две ситуации.
        Също така означава че имаш работещо LSD

Коментар

Сложна работа е това с проверката на тампоните. Нито ги знам къде са, нито на какво приличат - предполагам, че са гумени и се подлагат под двигателя и скоростаната кутия.
          Всъщност ако не броим тампоните, които съм купувал от аптеката за жената, най-близката ми среща с тампони е тази за окачването на ауспуха - но там нещата са някак видими.
          Май ще се ходи на майстор за проверка. Лошото е, че имам затруднения с демонстрацията на проблема. Дано поне успея да запиша звука.
          Иначе легнах под колата и препипах кардана - нищо не се клати и няма хлабавини. Карданът влиза в една кутия (раздатка или скоростна - простете моето невежество) която също няма хлабавини, но не успях да намеря нито една точка на закрепване и съответно никакви тампони...

Коментар

На мен си ми звучи като разбито каре, ама като казваш че карданите са добре.Въпреки че и при разбито каре в началото няма луфтове, има чак като изпопадат ролките на лагерчетата!
            Иначе друго дето стърже и чатърка на джилязо при тръгване и спиране са разбити втулки по носачите, щангите и ресорите ако имаш де!
            А и да не забравя нещо, преди година и на мен така ми подрънкваше понякога супер неприятно и знаете ли какво се оказа- като съм сменял гумите , гумаджията забравил да завие добре болтчетата на декоративната гривна на джантата. Тя се охлабила и си дрънкаше гадно из джантата. Две седмици съм я дебнал докато я открия.
            Не знам за какво е малкия лост на Джипа ми!!!

А това е поздрав за всички ФЕНОВЕ-http://vbox7.com/play:3dc959bd

Коментар

И на мен ми прилича на каре.
              Колега, имай предвид, че някои хлабини не могат да се установят на ръка.
              А и сам казваш, че си неопитен. Затова не приемай своята преценка за вярна.
              Довери се на добър майстор, или на добър сервиз.
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Здравей колега,така малко да налучкам.Прегледай някой от хъбовете отпред на главините да не е останал зацепен ако скоро си вкючвал 4х4.Това е само предполужение дано сам ти помогнал и емалка повредата.

Коментар

Здравей,колега мисля,че трябва пак да се наведеш под опела но този пьт освободи от скорост и тогава пак опитай за луфтове по кардана а сьщо и за висящ лагер,проблемите може да са и други но тези са най- срещаните.

Коментар

А скоро да си се завирал там където не трябва.Виж да нямаш нещо между накладките и дисковете или защитите на дисковете да не са се огънали.И двете са ми се случвали,а звуците са абсолютно същите както ги описваш.

Коментар

Първоначално публикуван от EXALIBUR Преглед на мнение
                      На мен си ми звучи като разбито каре, ама като казваш че карданите са добре.Въпреки че и при разбито каре в началото няма луфтове, има чак като изпопадат ролките на лагерчетата!
                      Иначе друго дето стърже и чатърка на джилязо при тръгване и спиране са разбити втулки по носачите, щангите и ресорите ако имаш де!
                      А и да не забравя нещо, преди година и на мен така ми подрънкваше понякога супер неприятно и знаете ли какво се оказа- като съм сменял гумите , гумаджията забравил да завие добре болтчетата на декоративната гривна на джантата. Тя се охлабила и си дрънкаше гадно из джантата. Две седмици съм я дебнал докато я открия.
                      И аз съм за каре. Не разбито ами блокирало. Точно това е симптомът. Проверява се чрез сваляне на кардана.
                      Другия вариант е някоя откачена задна накладка. Тампоните на мотор и скорости се проверяват на място на първа с дръпната ръчна се пуска и натиска съединителя с лека газ, ако е тампон започва да подскача мотора и да блъска в петата....
                      no signature no problems

Коментар

И аз бях заподозрял карето на кардана. Обаче без да се свали няма как да се види. На опипване няма проблем. Също така на вдигнат заден мост с лекота мога с ръка да въртя кардана и няма никакви шумове.
                        Декоративните капачки на джантите също ги бях заподозрял. Преди месец смених гумите и прехвърлих капачките (някой ден ще си купя още един комплект капачки, за да не се занимавам с глупости). Понеже една част от болтчетата липсваха, а друга част бяха заменени с друг модел - с шестоъгълна глава, взех че ги смених всичките с нови. Те пък се оказаха малко по-дълги, а нямах шайби под ръка. Тъкмо се бях успокоил, че съм намерил причината на тракането, но след като слоших шайби и уплътних луфта... и след 2-3 дена пак чух тракането...
                        Относно хъбовете: Аз редовно (почти всяка седмица) включвам 4х4 за около 1 километър - все пак затова съм си взел джипка, а не обикновено комби. До сега 2-3-4 пъти ми е правила номер с изключването на хъбовете: Връщам на 2H, давам 2-3 метра назад и тръгвам - при 30-40 км/ч започва едно лупкане - тъп звук, все едно преминавам през напречни бразди в асфалта. Оправя се след повторение на процедурата: 4H -> 4L, 5 метра напред, 2H и 2-3 метра назад. Интересното беше, че само с включване на 4H не се оправи.
                        Но там стържещ, удрящ звук метал в метал не съм чувал.
                        Висящ лагер: Не го знам.
                        Луфтове на кардана при изключена скорост: Ще опитам.
                        Накладки и дискове: Само предните спирачки са дискови. Задните са барабанни. Не ми се връзва да е от предните - щеше да се чува през цялото време или примерно в завой. А при мен се проявява само при тръгване и ускорение на 1-ва и 2-ра скорост. Мисля, че при откачена задна накладка щеше да трака през цялото време, но не ми пречи да проверя - и без това трябва най-после да си монтирам жилата за ръчната спирачка - возя ги в багажника от Юли месец...

Благодаря на всички колеги за предположенията. Ако не успея да го открия сам, ще отида при нашия специалист-гадател на странни симптоми - Лозан. За целта, обаче, трябва да усепя да направя аудио запис.

Коментар

Така звучи като на проблем по кардана каре или изсъхнал лагер на опората ,ако имаш гресорки на каретата опитаи да гресираш
                          ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

Аз мисля, че е висящ лагер. Не виждам какво друго може да е след като чета първия ти пост. Макар, че ако е от него трябва да не изчезва шума, но пак залагам на висящ лагер.

Коментар

Колега, има ли развитие по проблема, оправи ли се? и ако да каква е била причината, та да знаем при подобен проблем къде другаде да гледаме?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X