Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Прекъсване работата на Терано 2 3.0 Д

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от mitio Преглед на мнение
    Буксата е резната и кабелите са запоени по цветове и съотвествие. След това са изолирани и бандажирани.
    Като се пооправи времето ще гледам да почистя и смукателният колектор.
    Не си представям само, как ще се почистят клапаните, без да се свали главата.
    Главата е по-гореща и по нея не се трупа чак толкова. Но от колектора ще извадиш МНОГО нещо. Това е една от възможните причини за пренадуването. Отделно каналите в главата не са чак толкова дълбоки и може да се попочисти, при затворени клапани и после минаване с прахосмукачка. Малко вероятно е да ти реши някакъв проблем това, но е добре да го свършиш.

Добре е и да си смениш подгревните свещи с метални (оригиналните са керамични и пускат парченца в цилиндъра).

Първоначално публикуван от Bobssan Преглед на мнение
    Имах подобен проблем с мойто терано, също 3.0 Di. Над 3000 оборота все едно някой връща газта, забива нос, няма мощност, после пак дръпва. При мен се оказа ръчната подкачваща помпа, под която е навит горивния филтър. Дефектът се получава, ако примерно зимата при -15 градуса замръзне и решиш с вряла вода да поливаш маркучите и ръчната подкачваща помпа. Известо време всичко изглежда наред, но идва момент в който от ръба започва да смуче въздух. Опитай преди да въртиш на стартер да натиснеш силно бутона отгоре на помпата - трябва да стане твърд и никъде да не се процежда нафта. Може, дори за една кратка проба, да елиминираш цялата помпа заедно с филтъра, като свържеш с допълнителен маркуч този който идва от резервоара към този който отива към ГНП. Нафтата ти трябва да е чиста разбира се. Аз използвах парче маркуч и ръчна помпа (като за кръвно налагане) от лек автомобил Пежо, че и горивен филтър и веднага си пролича.
    При тоя сценарий е невъзможно да натрупа едната от двете грешки със сигурност. Явно все пак и помпата трябва да се види.

Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Не е ли опасно да се свалят свещите (без причина - изгаряне) - чупят се и после ваденето е ... майка си - баща си?
      Да си чувал за проблеми при зацепването на свалена помпа?

Коментар

Свалил съм оригинални свещи на 2 мотора - единия на 170000, другия на 280000. Нула проблем. Желателно е да се свалят на горещ мотор. За да си сигурен че няма да се счупят, свалят се с динамометриченм ключ на 25Nm.

Мога да ти гарантирам че ако возилото ти е на над 120000км, свещите вече са започнали да пускат въпросните парченца.

КОлкото до зацепването - помпата се сваля заедно със зъбното и колело и така се носи на помпаджиите. КОлелото, към което се зацепва нейното обаче е трисекционно с прижина между секциите и преди сваляне трябва да се застопори.

Процедурата е описана подробно в сервизното ръководство - гледай и спазвай всичко точка по точка, и няма да имаш проблеми. Ако изпуснеш въпросното колело, после ще имзш повечко разглобяване и поръчка на ново такова колело.

Всичките тия нещица са описани и в темата за моето терано (както и моделите метални свещи).

Подробно са описани и тук:
        http://patrol61.ru/viewforum.php?f=5...d5d73920cfb6b8

За да гледаш картинки ще ти трябва регистрация. Точно картинките са ценното.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          Свалил съм оригинални свещи на 2 мотора - единия на 170000, другия на 280000. Нула проблем. Желателно е да се свалят на горещ мотор. За да си сигурен че няма да се счупят, свалят се с динамометриченм ключ на 25Nm..
          При чугунени глави свалянето на "горещ мотор" създава проблем, само от изгаряне на ръцете,при алуминиевите- никога не пипам на "горещ мотор" - метала не се разширява само ( навън от отвора) в една посока, а вероятността да "повлече" резбата се увеличава. ( За мен "горещ" е при работна температура,"топъл" при 40-50 градуса, а "студен"- като температурата на въздуха.)
          Има си отработена техника и инструменти (писано е достатъчно) за тези цели. Който няма, опит (по добре вместо "цирей") да се довери на хора, който това им е ежедневие.

Коментар

1. Главата е алуминиева, свещта е стоманена. Виж коефициента на разширение на едното и другото.

2. Точно при тоя мотор резбата не корозира, защото е залята от масло чак до уплътнителния им конус. Свещите стърчат през капака на клапаните.

3. Резбата е към 5см дълга - не можеш да я скапеш без да скапеш самата свещ. Свещта също е дълга и ще я посучеш много преди да прекалиш със стягането.

4. От резбата до върха няма слабо място - свещта е най-тънка под резбата, но чак до конуса е отново пълно с масло.

5. Точно на тоя мотор на топло се отвиват осезаемо по-лесно (като въртящ момент).

6. Точно на тоя мотор единствено възможното място за проблем са едни 5мм под конуса за уплътнение, ако има натрупани карбонови отлагания. Но се натрупват несъществено, а и луфта между свещта и главата там е около милиметър (надолу при активната част е повече, но там не се натрупват), съответно спичане е малко вероятно.

ПП: На друг ниаснски мотор, с чугунена глава и значително по-къси свещи, отново се отвиват осезаемо по-лесно на топло. Там не са в масло - отвън са си.

Свещите са дълги 213мм, резбата е M10x1.25.

Аз дори не махам капак като ги вадя. Дълъг камък 12 на 1/4 се побира идеално в отвора на капака, след като се махне уплътнението (на резба е и то).
            Последно редактирано от sparkybg; 27-03-20, 14:58.

Коментар

1. Главата е алуминиева, свещта е стоманена. Виж коефициента на разширение на едното и другото.
              .
              Неми се влиза в спор,но може пък да науча нещо което съм пропуснал.Освен ,че топлинното разширение е горе-долу обратнопропорционално на точката на топене и си има "коефициенти" за изчисляване ............
              При хубаво запекли подгревни свещи в алуминиева глава ,нещо май температура от стотина градуса хич не ги освобождава,а даже има обратния ефект,но може да греша.
              А не е като да не съм пробвал най различни "щури" идеи, късал съм централния електрод и през него вътре в свеща със "спрей за замразяване",а при скъсан шестограм на свеща съм нагрявал и охлаждал , и т.н.. - Пробите не се броят-важен е само резултата.
              А на "сезон" ми се събират доста изваждания на скъсани свещи. Отворените клиенти им съдействам даже сами да свършат скъсването при какъвто температурен режим пожелаят,- та така е от "другата страна".(
              (И късането, не става и при 30 и 40 нм ,ма това е друга приказка и който е замерил- знае)

Коментар

Първоначално публикуван от petkov_bb Преглед на мнение
                Освен ,че топлинното разширение е горе-долу обратнопропорционално на точката на топене и си има "коефициенти" за изчисляване ............
                Няма коефицианти за изчисляване. Има установени коефициенти:
                http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu...les/thexp.html

Алуминий - 24, стомана - 13.

Като нагрееш алуминий със стоманена свещ в него, алуминият ще се разшири почти двойно повече от стоманената свещ.

При хубаво запекли подгревни свещи в алуминиева глава...
                Пак, СВЕЩИТЕ, БАРАБАР С РЕЗБАТА ИМ, НА КОНКРЕТНИЯ МОТОР, СА В МАСЛО, чак до уплътняващия конус. Разбирай, до уплътнителния конус не могат да спекат, а поради особеностите НА КОНКРЕТНИЯ МОТОР, е невъзможно и след това да спекат. Напред има част 5мм, дупката в главата е 6мм, и дължината не е достатъчна за да спекат, дори когато има карбонови отлагания.

И дюзите не могат да спекат НА КОНКРЕТРНИЯ МОТОР. Те пък са Г-образни и стърчат през дупки в борда на главата, пак с уплътнения.
                Не са с резба. Махат се абсолютно безгрижно - пробвано 6 пъти. Така са направени че няма какво да им се спече. След 280000км излизат с леко разклащане и без никакви драми.
                Обратната им нафта и тя е под капака на клапаните, и тя в масло. Горе на картинката се вижда и това.

А не е като да не съм пробвал най различни "щури" идеи, късал съм централния електрод и през него вътре в свеща със "спрей за замразяване",а при скъсан шестограм на свеща съм нагрявал и охлаждал , и т.н.. - Пробите не се броят-важен е само резултата.
                А на "сезон" ми се събират доста изваждания на скъсани свещи. Отворените клиенти им съдействам даже сами да свършат скъсването при какъвто температурен режим пожелаят,- та така е от "другата страна".(
                (И късането, не става и при 30 и 40 нм ,ма това е друга приказка и който е замерил- знае)
                Да, има всякакви мотори, всеки с особеностите си, както на свещи, така и на дюзи, шпилки и т.н. На някои мотори и дюзите се махат с тонове усилие и със спец инструмент. Конкретния мотор просто не е такъв.

На конкретните свещи по каталог им дават точка на разрушение 35Nm и предпочитам да не замервам, както и да стоя достатъчно далеч от това. При всичките махания 25Nm са свършвали работа - най-много да се наложи напъване последователно в двете посоки няколко пъти.

Стягат се на топло (пише в ръководството), с 15-19Nm.

Коментар

Алуминий - 24, стомана - 13.

Като нагрееш алуминий със стоманена свещ в него, алуминият ще се разшири почти двойно повече от стоманената свещ.
                  Интересно как не "изпадат".... (Ако бяхте наблизо, щях да Ви поканя при развиване на крепежните болтове в "кантара" на Фолксваген с нагряване по тялото- примерно до 130 целзиеви градуса.).........утре ще "ровя" в термичното уравнение за твърдото тяло- за "загадката"....
                  Лека

Коментар

Интересно как не "изпадат"....
                    Интересно или не, такива са коефициентите. Не съм ги измислил аз. Загадка за мен няма.

И пак: Крепежните болтове на "кантара" като условия на експлоатация нямат нищо общо с КОНКРЕТНАТА подгревна свещ на КОНКРЕТНИЯ мотор, на която ЦЯЛАТА РЕЗБА ПЛУВА В МАСЛО. Корозията е нула, кислород няма, влага също.

Сравняваш ябълки с... краставици.
                    Последно редактирано от sparkybg; 27-03-20, 22:49.

Коментар

Сравняваш ябълки с... краставици.
                      Защо, нали нагряваш алуминия и стоманените болтове в случая който посочих трябва да се освободят от огромната разлика в линейното разширение .... и какво значение има в случая влагата (при свещите има коксуване).
                      За мен проблема е, че не нагряваме тръба ,а относително плътни детайли , "разширението" е във всички посоки (и към болта,свеща).

Коментар

Защо, нали нагряваш алуминия и стоманените болтове в случая който посочих трябва да се освободят от огромната разлика в линейното разширение
                        Защото болтовете на кантара са спекли заради корозия, а при конкретната свещ и конкретния мотор такава няма.

Горе ти написах вече няколко пъти защо и "коксуването" (процесът изобщо не е коксуване, ама това е друг въпрос), при конкретните свещи и конкретния мотор не играе. И при дюзите му също.

Коментар

• petkov_bb
                          petkov_bb коментира
                          Редактиране на коментар
                          Да, процеса не е "коксуване".
                          Как (разговорно) наричаме аморфния въглерод, който "полепва" по бутала,сегменти, клапани,свещи и т.н. ..... - ( "сажди")..........

• sparkybg
                          sparkybg коментира
                          Редактиране на коментар
                          Просто коксуване е крайно некоректно и подвеждащо название. Порцесът на формиране няма нищо общо.

Колкото до това че се разширяват във всички посоки - тсъ. Размерите на детайла и на всичките му елементи се умножават с коефициент, който е над единица. Ако е дупка - става широка и дълбока, ако е вал - става по-дебел и дълъг.

При отвор 10мм, и нагряване с 60 (от 20 до 80 например) градуса, отвора в алуминиевата глава ще стане по-голям с 1.4 стотни, диаметърът на свещта с 0.7 стотни, иначе казано радиалната хлабина ше се увеличи с 0.007мм.

Дължината на резбата в главата ще се промени със 7 стотни, тази на свещта с 3.5 стотни.

Механичното притискане и в аксиална и в радиална посока със сигурност ще намалее, но дали ще е достатъчно за да помогне в конкретен случай, не е сигурно. В схемата има и еластични деформации - разширението не е задължително да води до откъсване на окисния слой и не е задължително да води до "отлепване" на детайлите един от друг, тоест до хлабина. Със сигуртност намаляват само усилията.

Тоест при отвиване на стоманена свещ в алуминиева глава, усилията ВИНАГИ ще са по-малки отколкото се отвива на студено. Дали това ще е достатъчно за да се отвие - може и да е, а може и да не е.

Практиката показва че цикли на нагряване и охлаждане в много случаи помагат. Със сигурност се случва и да не помогнат. Генерализирането обикновено води до грешки, обаче.

Първоначално публикуван от sparkybg
                        Свалил съм оригинални свещи на 2 мотора - единия на 170000, другия на 280000. Нула проблем. Желателно е да се свалят на горещ мотор. За да си сигурен че няма да се счупят, свалят се с динамометриченм ключ на 25Nm..
                        ...
                        Тоест при отвиване на стоманена свещ в алуминиева глава, усилията ВИНАГИ ще са по-малки отколкото се отвива на студено. Дали това ще е достатъчно за да се отвие - може и да е, а може и да не е.
                        Простете невежеството ми при цитирането-така и не разбрах как става от няколко поста. Обаче съм объркан-последно на горещ или студен мотор се отвива по-лесно?!?

Ииии,още нещо-ти си свалил оригиналните свещи на ДВА мотора ,аз и много колеги на трицифрено число мотори-това е ,как беше ,като ябълки и круши...
                        Последно редактирано от sparkybg; 28-03-20, 19:20.
                        Калин Владов,09РСПБЗН

Коментар

Първоначално публикуван от kalin09 Преглед на мнение

Простете невежеството ми при цитирането-така и не разбрах как става от няколко поста. Обаче съм объркан-последно на горещ или студен мотор се отвива по-лесно?!?

Ииии,още нещо-ти си свалил оригиналните свещи на ДВА мотора ,аз и много колеги на трицифрено число мотори-това е ,как беше ,като ябълки и круши...
                          Оправил съм ти поста. Цитат на коментар става ръчно, няма друг начин, засега.

В общия случай стоманена свещ в алуминиева глава на горещ се отвива по-лесно. В общия случай номерата с рязко изстудяване на свещта на горещ мотор работят по-добре, когато такива се налагат. Дали това винаги е достатъчно - със сигурност не винаги.

Пак, говоря за конкретен мотор, не за трицифрено число други. Конкретно за мотора ZD30 от темата, свещите на горещо се отвиват с поне 5Nm по-ниско усилие, отколкото на студено, и конкретно за тоя мотор, вероятността за спекли свещи е практически нула.

Аз съм свалил свещи на повече от 2 модела мотори, (но не и трицифрено число, даже не и двуцифрено), но не виждам какво отношение има това към тема, в която коментираме конкретен такъв.

Ако си извадил свещи на трицифрено число мотори ZD30, и си имал грижи, които си преборил по определен начин, това би имало отношение към темата.
                          Последно редактирано от sparkybg; 28-03-20, 20:09.

Коментар

Пропуск съм направил - Като отивах към сервиза на един сфетофар погледнах уредите и установих, че оборотомера е на 1500, но си двигателя си работеше съвсем нормално. Като потеглих, въпреки увеличаването на оборотите, стрелката си показваше 1500. След малко, понеже не гледам непрекъснато там, вдигна на 2000 и държа там, независимо от режима на работа на двигателя. След малко се оправи и от тогава не съм засичал оборотомера да прави проблеми.
                            Оборотомера само от датчик колянов вал ли взима информация или и от датчика на помпата?

Коментар

Най-вероятно е километражното табло - то получава оборотите на мотора наготово от компа на мотора. След като мотора работи нормално, може би самия стрелкови механизъм засича и не върти коректно стрелката.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X