Обява

Свий
Няма добавени обяви.

TD 42 vs. TB42E

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• TD 42 vs. TB42E

В няколко теми колеги имали удоволствието да се запознаят с култовите двигатели са споделяли впечетления, но за съжаление няма никаква по-сериозна (систематизирана) информация. Моля тук да направите един анализ на предимствата и недостатъците на двата двигателя.
    За да Ви спестя малко писане ще започна с техническите показатели:
    TD42 редови 6 цилиндров дизелов двигател с долен разпределителен вал, атмосферно пълнене, водно охлаждане
    Работен обем: 4169
    Компресия:22.7:1
    Макс. мощност: 85 kW/ (116 к.с.) 4000 rpm (125 к.с. според други изт.)
    Макс. въртящ момент: 264 Nm/ 2000 rpm
    TB42E редови 6 цилиндров бензинов двигател с долен разпределителен вал, атмосферно пълнене, водно охлаждане, инжекцион, OHV
    Работен обем: 4169
    Компресия:8.5:1
    Макс. мощност: 125kW(170 к.с.)/ 4000 rpm
    Макс. въртящ момент: 315 Nm/ 3200 rpm (325 Nm/ 2800 rpm според други изт.)
    Technical Rescue Direct - life lies in courage
    http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

До: TD 42 vs. TB42E

Ако се справиш с разхода на бензиновия - дизела няма никакви предимства.

Коментар

По книга разхода на TD42 е 11 (10/11/12 - щосе/средно/градско), а на TB42 е около 16 средния (не помна къде го видях, но помня числото). От едно осредняване от 200 страници форум в австралия впечетлението ми е следното - за дизела: средно 12-14 до 17-18 при теглене на 3 тона ремарке. За бензна: 14-20 шосе, 22-30 градско (доста от анкетираните с гуми 35"). На теория при еднаква кубатра и конструкция на двигателя дизела трябва да е с около 25% по-икономичен. На практика в този случай разликата е по-близо до 50 процента или дори малко повече. Все пак вероятно се дължи и на маниера на шофиране - доста често водачите на бензиновите се хвалят със скорости от 160 до 200! км/ч. Дори ако разликата в средните скорости е да кажем 90 за дизеловите и 120 за бензиноеия (нещо съвсем реалистично) - то това би дало много сериозна субективна разлика в разхода.
      Та както и да е при съотношение в цените на дизел/газ 2.2:1 общо взето на газ ще е около 20-30 % по евтино.
      Но не е в това въпроса, интересуват ме реалния performace на двигателите, проблемите които имат (оказва се, че все па имат и такива), коструктивни предимства и недостатъци, ресурс....

Коментар

Саше, технически нищо ценно не мога да кажа, но мога да споделя лично мнение...

Един приятел от форума Пламен а.к.а. ЗАЙКО от Н.Хан има Патрул къса база силно орязан с 4литров бензин, ами как върви а е 2 000 КГ тегло не е истина, показа ми разни изкривени железа просто без да усети, толкова сила има двигателя, мисля е около 4 литра карбуратор, а и го кара на газ

Няколко години бях заклет фен на дизела, няколко различни коли смених, после взех Ферозката бензин ама все едно е дизел, толкова малко харчи ама и толкова върви...

От както имам 4 литра бензин, редови 6так почти 180 к.с. уверено мога да кажа, никога повече двигател под 200 к.с.

Разхода извънградско ми е 14-15 лв / 100 км на газ, в гората не знам ама там никой май не засича щото е безсмислено, а дизела за да имаш 200 к.с. трябва да е поне 5-6 литров може би турбо и/или чип тунинг...

А и динамиката е нещо което мен лично ме накара да забравя дизела...

Някой ден ела ще покараме ще ти дам да покараш моя Черок, имам да ти връщам подобна услуга и ще разбереш за какво говоря...

Много поздрави,
        Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
          ... а дизела за да имаш 200 к.с. трябва да е поне 5-6 литров може би турбо и/или чип тунинг...

А и динамиката е нещо което мен лично ме накара да забравя дизела...
          OffTopick
          Стига с тези "Градски Легенди" - Дизела бил по бавен, не набирал, нямал мощност...
          Ето един цитат от тук "По паспортным данным разгон до сотни у дизельной версии (восемь цилиндров и 4.5 литра) – 8.6 с, а у бензиновой (восемь цилиндров и 4.7 литра) – 9.2 с. Разъезжая по подмосковным трассам на дизеле, я так и не смог разогнаться до 180 км/ч, а на бензиновой сделал это легко и без всяких усилий. В спринте до ста километров в час дизель первый, но затем уже явно нет." и "Жаль. Дизель съедает почти в два раза меньше топлива, чем бензиновый, и прекрасен на бездорожье. Но 90% наших загородных дорог – двухполосные темные полигоны для полуживых «КАМАЗов», и тема экстремальных обгонов слишком актуальна, чтобы ее игнорировать." вярно че става дума за Тойота V8, но дизела има по-голям въртящ момент на по-ниски обороти и се държи много добре в Гората (Извън пътя!!!!), да ако искаш да караш джипа като стриит реисър с 200км/ч - по-добре вземи Бензин - макар и новото Ауди R8 V12 да е дизелово

Дизела има недостатъка да има много ограничен набор обороти (от 1500 до към 3000-3500) в които е Ефективен, докато Бензина може и доста нагоре - което е предимство, но и въпрос на навик и стил на каране, кефът е голям като пъплиш на 800 оборота бодро сред камънаците - усещането е че караш планински козел
          Извинявам се че не допринесох към дискусията

Коментар

А точно този бензин за който иде реч по-горе има ниски по-добри от дизела... който пък на високите го няма никакъв... Единственият шанс да се сравняват тези два двигателя които Сашо (icerunner) по-горе е цитирал, е дизелът да е във вариант с турбо + интеркулер... иначе няма по какво да се сравнят...

А колкото до разликата в разхода между двата която на теория е 25% а на практика излизала по-голяма само ще кажа...: еми карайте бензина колкото може дизелът пък тогава сравнявайте...
            VPetrov.photography

Коментар

Тия дни и аз си взех един патрол Y60 с TB42E и докато си докарах от Англия до тук с една каравана отзад ми даде около 20 на сто бензин или газ. Сега имам идея да си го сложа на Y61-цата и тогава ще мога да кажа повече впечатления, но до тук съм очарован от двигателя.

Коментар

Напълно съм съгласен с Венци, че за да има смисъл от сравнение, то TD42 трябва да се разглежда поне в турбинен вариант (какъвто го има и заводски TD42T) или с афтър-маркет турбина.

Сравнение във вървене на стандартен TD42 и TB42 няма как да има - единия е пред нас, другия е на Пламен и Венци и двата съм ги карал и въпреки, че съм дизелджия по душа бензина (в стандартни комплектации) върви много по-добре. Разхода обаче за мен е неприятен.

От друга страна - пак от преки наблюдения:
                TD42 върви по-добре (вероятно субективно ) от 4.2D (атмосферен) на ТЛК80.
                Нисанския дизел (независимо дали с турбина или не) гори повече от турбинния 4.2 на 80-тката. В градски цикъл съм засичал следното с TD42:
                - с 31-ци - 14/14.5 на 100
                - с 35-ци - 18.00

TLC80 4.2TD
                - с 33-ки - 13.5/14 на 100

Надявам се да съм бил полезен.

Коментар

бензинчето си е бензинче а и на газ няма да ти е толкова вътре в съотношение на 2.45лв за литър нафтичка
                  Човек се учи с много практика:D

Коментар

Бензинчето си е бензинче, хубаво. И цената на нафтата я виждаме всеки ден, голяма работа. Надявах се някой който познава двигателите да разкаже малко за тях....

Коментар

Те Сашо за тези двигатели няма много за разказване... просто ако искаш дълга тема с много мнения вземи се поинтересувай от някой друг двигател... например VM мотори...

Уникално здрави и перфектни двигатели... Работят... дълго и без претенции към обстановката...!

Дизела и бензина много си приличат и като обща конструкция... Според мен и дизела и бензина на Нисан са най-здравите и дълговечни двигатели за 4х4 правени някога...
                      VPetrov.photography

Коментар

В момента присаждам 4.2 бензин ръчна кутия на къса база ,като приключа ще ви разкажа повече.

Коментар

Днес със Сашо Icerunner-a направихме една много приятна разходка от Банкя през селата след Клисурския манастир до Дивотино, Голяма и Мало Бучино и обратно до начален пункт - село Банкя.

Имахме възможността да сравним две идентични машини:
                          • Nissan Patrol Y60, 4.2D (TD42), дълга база, ръчни скорости, 31" гуми, 4.11 предавателни числа
                          • Nissan Patrol Y60 4.2i (TB42E), дълга база, ръчни скорости, 33" гуми, 4.11 предавателни числа

Моята преценка, нека и Сашо сподели е, че дизела (в стандартно състояние, без турбина) в ниските е една идея по-добре. Все пак трябва да се отчете, че е с оригиналните гуми (като размер). Бензина, в ниските се държи като дизел, във високите обаче разликата е принципна.

Моето мнение - в стандартно състояние и ако разхода не е проблем за мен, еднозначно бих взел бензина. Ако се планират доработки по автомобила обаче, категорично бих избрал 4.2д.

Коментар

Ще споделя... че пак няма да спя спокойно един месец

Общо взето моето впечетление е, че на ниските обороти са идентични - има малко разлики, но те са в нюанси. По мое субективно мнение дизела (с малко по-малки гуми все пак) наистина поема малко по-твърдо в началото. В смисъл има въртящ момент в излишък. Бензина за сметка на това малко по-плавно и приятно "отговаря". Разликата идва над 2500... тогава единя спира, а другия тръгва наистина. При правилно редуване на скоростите, обаче, дизела има не по-лоша динамика!!! от бензина - както и да звучи това! Естествено от един момент нататък единя е 125 а другия 170 конски сили и това не може да не се усети. Но трябва нарочно да търсиш тези моменти... На 4 предавка дизела може да тръгне от място и да стигне... не знам колко, че бяхме на селски пътчета, но достатъчно.
                            В заключение - мисля, че избора кой е по-добър би бил абсолютно личен и субективен. Дори и атмосферен TD42 е уникален двигател. Ако е турбиниран... дано някой ден разбера! TB42E също. Няма да се спи

P.S. Благодаря ти Яро!

Коментар

ТВ-42 няма нищо общо в ниските обороти с който и да е друг стандартен бензинов мотор,не случайно максималните му обороти са 4500 колкото на дизела,така,че точно този мотор е трудно да се сравнява с дизела,напротив мисля,че го превъзхожда.
                              Последно редактирано от Гена; 15-03-09, 22:08.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X