Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Воланът ми се тресе

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Воланът ми се тресе

Здравейте колеги,

от 2 седмици имам джипката и немога да разбера един проблем.

При скорост от 80-100 воланът ми почва да се тресе неимоверно много. Даже на 100 вече ме е страх да не изляза от пътя Кача ли обаче до 110-120 и тресенето спира.

И най-странното е че не винаги се получава. Може 2-3 дни изобщо да не се усети и изведнъж да го направи този номер. Но почне ли да ми прави този номер целият ден усещам проблема

Тъй като карах малко offroad реших, че може да е от полепнала кал от вътре на джантите и утре ще го водя да го измият. И след това отивам директно на баланс на гумите.

Въпроса ми е има ли нещо друго което трябва да погледна свързано с този проблем?
    One Planet, One Internet!
    We Are All Connected!

Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO(Skyline)

До: Воланът ми се тресе

здравей,провери каретата на предния кардан!
    може да е паднал някой баланс на гума или крива гума....?
    но щом казваш ,че се появява от време на време....странно
    ...забравих да попитам ,каква е джипката?
    8777203908

Коментар

Прегледай баланса, джантите, гумите, накрайниците, секторната кутия, хебела. Също така лагерите на главините.
      Предният кардан не би трябвало да се върти на 2H, така, че не фактор в случая.
      "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от hackman Преглед на мнение
        Въпроса ми е има ли нещо друго което трябва да погледна свързано с този проблем?
        Напълно е възможно тресенето да е предизвикано от недобре балансирани гуми.
        Полепналата по джантите кал също може да допринесе.

Но все пак прегледай предницата за луфтове.
        На първо място виж втулките на напречната щанга.

При мен разбита втулка (може би и в комбинация с незатегнат болт на преден десен носач) доведе до див резонанс на предницата още при 80-на км/ч, който ме принуди да се прибирам по магистралата с не повече от 60-70. Резонансът се получаваше при преминаване през някаква неравност на пътя.

Интересното е, че на пръв поглед полиуретанът на втулката изглеждаше съвсем прилично и един монтьор, когото явно го мързеше да отвинти две гайки, ме кандардисваше, че й нямало нищо. Чак когато на друго място свалихме щангата стана очевидно, че дясната втулка има поне едни 4 мм луфт.
        Последно редактирано от Чавдар (V93); 09-04-08, 13:26. Причина: печатни грешки
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Здравейте колеги,

от 2 седмици имам джипката и немога да разбера един проблем.

При скорост от 80-100 воланът ми почва да се тресе неимоверно много. Даже на 100 вече ме е страх да не изляза от пътя Кача ли обаче до 110-120 и тресенето спира.

И най-странното е че не винаги се получава. Може 2-3 дни изобщо да не се усети и изведнъж да го направи този номер. Но почне ли да ми прави този номер целият ден усещам проблема

Тъй като карах малко offroad реших, че може да е от полепнала кал от вътре на джантите и утре ще го водя да го измият. И след това отивам директно на баланс на гумите.

Виж си втулките на торсионната щанга купе мост.

Коментар

....ми не беше пояснено за какъв режим на трансмисията става въпрос,така че може и да е ..!
            ,а и джипката незнам какъв модел е...ако е фулл-тайм
            8777203908

Коментар

Лифт на окачването има ли.

Коментар

Лифт на окачването няма, Митко Фулда го прегледа обстойно преди няколко дни и да имаше някакъв лек луфт по предното окачване, много малък но явно иска намеса...

Марияне, споко Митко ще го излекува

Пламене ШИМИ характерно ли е само за американците или и другите джипове заболяват след лифт ?

Много поздрави,
                Бъдете живи и здрави!

Коментар

По окачването на джиповете има един тон различни вибрации.
                  Общо взето колкото по-тежък е предния мост - толкова по-голям е рискът от вибрации.
                  Това което колегата описва не прилича на "шимми". По-скоро е "вибрация на волана". Щом Фулдата го е гледал, решението на проблема май няма да е много лесно. Даже е много вероятно след отстраняване на всички луфтове и постигане на правилна геометрия на окачването, вибрацията пак да я има.
                  Като за начало:
                  Колелата.
                  Смяна на тампоните на напречната щанга, уретановите са за предпочитане. Аз бих ги сменил дори без да ги проверявам. Иначе се проверяват от двама души. Единия върти волана отгоре а другия хваща с ръка тампона и ухото за да усети луфта.
                  Тампоните на предните носачи. Пак от двама. Единия тръгва и спира с джипа, другия гледа отдолу дали моста се мърда.

Това като за начало. После ...

Само да не се окаже че някой малоумник е отворил предницата и прави "удари по волана"

Коментар

След баланса на 4-те гуми вече изчезна това агресивно тресене на волана.

При моя тест стигнах 2 пъти до 120 без никакво разклащане.

Обаче когато минах през дупка с около 90 рязко се върна старият ефект. Намалих и отново стигнах до 120 без да се тресе волана.

Също усетих, че когато пусна по енерция джипката около 90 леко започва да тресе и на 80 вече го няма това.

Мислите ли, че има нещо друго което трябва да направя?
                    We Are All Connected!

Коментар

Мислите ли, че има нещо друго което трябва да направя?
                      Например изброените по-горе неща, като започнеш от напречната щанга.
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Ха-аз го имах същият проблем...реших го генерално като престанах да карам над 80 км....сериозно сега-смених си първо гумите,после дисковете и накладките и нещата почти се оправиха.При попадане в дупка с по-висока скорост обаче пак се появява и докато намаля ми изпадат пломбите от вибрациите .Нещо се замислям за подмяна на предните амортесьори и демпфера,ама първо има други неща за смяна ,та ще си карам по-бавно за сега....
                        08седемшест5едно513четири

Коментар

Колега,волана "върти" ли се като тресе или просто подскача напред назад.
                          Ако се върти то това е от небалансирани гуми на предния мост,ако подскача е от задния мост.При положение ,че се появява само когато минеш през препятствие и на хубав път го няма то причината могат да бъдат разбити втулки на амортисьорите или изпуснали самите амортисьори.

Коментар

За съжаление този месец няма да остане време да вкарам Мазньо в сервиз а и Митко е в отпуска 1 месец. Така, че ще го гледат след месец чак

Радостното наистина е, че след измиването на гумите(махнах калта от джантите) и балансирането на 4-те колела вече положението е доста по-добро.
                            We Are All Connected!

Коментар

Колега защо не опиташ да спаднеш малко гумите преди да правиш други работи
                              Подстрекател на разходчици счупи ДЖИПКА покрай Габрово
                              тел. 0898327627
                              Радослав

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X