Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Масло за скоростите,раздатка и преден диф. на Терано 2.7 TDI 98г.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Масло за скоростите,раздатка и преден диф. на Терано 2.7 TDI 98г.

Ми то тамън ми станаха 3 месеца и около 1000 км.,баси още 100 кинта за масла, поне викам да не сменям филтъра щото хем е много зор,хем и е нов.
    От тази спецификация,според теб кое масло да му сипя,искам пак да е от тази марка,качествено е и ми дават добра отстъпка.
    Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Ами, изкарай си му трите месеца (което пак е пълен нонсенс, баси!). Не вярвам нещо да му стане. Само трака повече.

30-ка се слага на по-модерни двигатели. На тоя дъртак даже и синтетика на 40 му е малко рядко лятото. Понеже съм го карал и с 5W40, 10W40, 15W40 и 15W50 (което пък му е гъсто за зимата), та имам преки впечатления.

На студено върти осезаемо по-добре с 5W40, отколкото с 10W40, а след 7-8 часа на -15 градуса, с 15W50 въртеше така, че помислих че акумулатора си тръгва. Пак запали от половин оборот, но тоя половин оборот го направи мноооого мудно. с 5W40 си върти кажи-речи както и лятото. С 50-ката пък е осезаемо по-тих, особено лятото в жегите.
    "NISAN TERRANO 2" 3.0 tdi 2003 г.
    0878739299

Коментар

Аз пък моето го карам целогодишно с 10w40 и нито зиме ,нито лете в жегите имам проблем.Не го гори,и мотора не го усещам да трака нещо ,зимата си пали и на -15 от четвърт,дори лятно време си работи доста мазничко/почти като комънрейл/
      Нямам намерение и да го сменям преди поне 5-6000км.пробег....
      П.П.Тия с това 3месеца ми се струва,че направо са се уляли...Наистина маслото веднъж налято в ДВГ-то ,дори и да не се кара го дават,че има годност 12месеца.След това започва да се окислява...не че това е толкова фатално де,ама ако държим да е по книга значи на 12месеца...Другото е прекалено..
      Поздрави.
      NISSAN FOREVER
      -----------------------------------------------------------------------------
      Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
        Ето какво пише CASTROL на опаковката:

Отличните синхронизиращи свойства гарантират леко и плавно превключване на предавките, значително намаляване на шума.
        Спецификации:
        API GL 4/ GL 5

Аз го разбирам, че покрива и двата класа GL-4 и GL-5, тоест "универсално", както се каза по горе.
        По логиката на колегата, "че не става за GL-4", следва, че не става и за GL-5. Явно за нищо не става и тия от CASTROL са мошенници!
        Логиката ми е да се прочете в какво е проблема.
        По незнам какви точно конструктивни причини много синхронизатори в кутии до някъде след 2000 година не работят правилно с масло, което има по-високи стойности на някои параметри от някакви зададени. Синхронизаторите приплъзват в повече и включването е трудно (с повече усилие) и "намаляването на шума" става въпрос (хъркане, на прост български).
        В зависимост от състоянието на кутията проблемът в една и съща кола е различно тежък, от слабо забележим до голям.
        Сега нямам време за повече, това го пише на стотици места. Да, има договорка да се премълчава, и от производители на коли, и от маслари. Дали са мошеници - не е технически въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от lubashki777 Преглед на мнение
          Аз пък моето го карам целогодишно с 10w40 и нито зиме ,нито лете в жегите имам проблем.Не го гори,и мотора не го усещам да трака нещо ,зимата си пали и на -15 от четвърт,дори лятно време си работи доста мазничко/почти като комънрейл/
          Нямам намерение и да го сменям преди поне 5-6000км.пробег....
          П.П.Тия с това 3месеца ми се струва,че направо са се уляли...Наистина маслото веднъж налято в ДВГ-то ,дори и да не се кара го дават,че има годност 12месеца.След това започва да се окислява...не че това е толкова фатално де,ама ако държим да е по книга значи на 12месеца...Другото е прекалено..
          Поздрави.
          И аз така 10W40 и засега няма проблеми, но предполагам и на по-студено няма да има проблем.

Поздрави !

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
            ...
            Дали са мошеници - не е технически въпрос.
            Toва:
            "по незнам какви точно", "много синхронизатори", "до някъде след 2000 година", "което има по-високи стойности на някои параметри от някакви зададени", "проблемът в една и съща кола е различно тежък, от слабо забележим до голям", "това го пише на стотици места", "има договорка да се премълчава, и от производители на коли, и от маслари"

също не ми звучи много техническо. Меко казано това са несериозни приказки. По същия начин аз мога да постна от нета "сто места" в които някой пише че с GL-4/5 няма проблеми.
            Ще съм Ви задължен да намерите бюлетин на Нисан, където се казва, че спецификацията GL-4/5 не може да се налива в това Терано и тая кутия.

Коментар

Е, в тераното няма проблем с GL-4+GL-5. Лично карам с такова. Смятам е достатъчно за тая точно тема. А това значи и всичките патроли със същата кутия - пак така, което пък значи кажи-речи 2/3 от всичко що е NISSAN до 2000г, ползващо тия кутии, и част от останалите до към 2006-2007.

Какво масло "пасва" на дадена скоростна кутия - колкото кутии, толкова и варианти. Има по принцип проблемни кутии, на които се сипва само каквото е казал производителя, и друго не искат. За тераното е посочен само вискозитет (в зависимост от външните температури) и клас GL-4. Ако имаше някакви специални изисквания, обикновено си пише.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнение
                И аз така 10W40 и засега няма проблеми, но предполагам и на по-студено няма да има проблем.

Поздрави !
                Както горе казах - на по-студено с 5/40 върти осезаемо по-добре при първо палене сутрин, особено ако тераното е седяло навън при -15 цяла нощ. То пали и върви и с 15/50 (пъвата зима карах с такова), но това не значи че е правилното. Всъщност точно за тук 5/50 е перфектно за целогодишно каране, ама ако се сменя веднъж годишно и пробега е под 10000км. На мен мие всекидневна кола, и го сменям сезонно, а не спрямо километери - преди зима и преди лято. Ако се сменя веднъж - само преди зима.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Здравейте колеги,наскоро смених дъртата УАЗ-ка с Форд Маверик 2,7ТД,но тъй като бюджета не стигна за смяна на маслата,реших поне да проверя как е положението и да долея,ако е необходимо, но грешката ми беше,че не прочетох нищо преди това.Отворих пробката на предния деферинциал,стори ми се ,че е обикновено трансмисионно масло и долях 100-на гр. до пробката.В скоростите и в задния деференциал същата история,но когато започнах да наливам в раздатката протече червено и рядко/като вода/масло.Та първия ми въпрос е:
                  Проблем ли е,че долях навсякъде по 100тина грама деференциално масло/дори не му знам означението /
                  От по-горе написаното,разбрах какви трябва да са маслата,но не можах да се справя с мануалите и не знам от кое по колко,затова моля Спарки,ако може сподели от кое масло колко литра ще ми трябва и ориентировъчно колко ще ми струва/с LSD е/.Благодаря предварително.

П.П. За пръв път пиша в този раздел и ако съм питал нещо,което е обсъждано хиляди пъти моля да ме извините.
                  Когато няма друг изход- използвай централния вход!

Коментар

В скорости и раздатка диференциално масло не се сипва, защото е друг клас (GL-5, а не GL-4). Обратно - в дифове не се сипва GL-4 като за скорости, ами GL-5.

Ако си сипвам масло GL-4+GL-5, то може да се сипва навсякъде, ако е с правилния вискозитет.

Щом в раздатката си имал червено масло, значи някой е налял там ATF(dextron). Поради каква причина - не знам. Редно е било да долееш пак dextron. Дали от това ще се появи проблем - не вярвам, но гледай най-късно напролет да смениш маслата с правилните, че веднъж не се знае какъв бъркоч е вътре, и втори път дори и ти не знаеш какво точно си доливал.

В раздатката е допустимо както dextron, така и такова, дето се сипва в скоростите. При ръчни скорости логичното е да сипваш и на двете места еднакво, най-малкото и да се смесят, като са еднакви няма да има рпоблем. Ако беше автоматик - пак по същата логика и на двете места сипваш еднакво. Разбирай че скоростите са водещото, а не раздатката.

За някои по-стари патрули се твърди че ATF в раздатката решавал някои проблеми, но подробности не знам. Знам само че моята раздатка си работи абсолютно коректно с нормално масло за скорости. Затова и в половината каталози излиза dextron, а в другата половина - обикновено.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      Ако си сипвам масло GL-4+GL-5, то може да се сипва навсякъде, ако е с правилния вискозитет.
                      За това писах по-горе - в много голяма част от случаите комбинираното GL4/5 e абсолютно безмислен компромис. Единствено се спестява работа на магазинера или майстора, защото обикновено имат комбинираното за по-лесно (а и на него си пише, че става). Това няма отношение към вискозитета, а към комплекта противозадирни добавки и съоптветните физични параметри на масления филм. Отделно има въпроси за химическата активност към някои материали, но не говоря за това.
                      При теб няма проблем или не го забелязваш - съвсем нормално е. При други има. GL4 е и по-евтино обикновено, универсалността е по-скъпа игра с дявола във въздуха и цената отива нагоре.

Коментар

За това писах по-горе - в много голяма част от случаите комбинираното GL4/5 e абсолютно безмислен компромис.
                        Не е компромис, защото обикновено е по-скъпо.

GL-5 маже по-добре, GL-4 не яде цветни метали. 4+5 върши и двете. Кое е толкова сложното, аз не разбирам.

Да, има кутии които са претенциозни към масла, но тая на терано не е такава. Влошаване или подобрение на начина, по който влизат скоростите не говори зле за маслото, а за тоя, проектирал скоростната кутия, и може да се случи при смяна на кво да е с кво да е друго масло. Всяка кутия си има особеностите. При мен промяна във влизане на скоростите няма. Само дето понеже е хубаво модерно синтетично масло, скоростите влизат еднакво и при -20, и при +40 градуса, и със сигурност се износват по-малко от с чисто GL-4.

Та, къде казваш е компромиса?

Коментар

GL4/5 маже твърде добре където не трябва.
                          GL5 има повече противозадирни добавки, GL4/5 има същите свойства, но докарано по труден начин с по-скъпи и химически безопасни към цветни метали добавки, а GL4 е с по-ниски показатели по по отношение на няколко параметъра. Между GL4 и GL5 няма място за сравнение в доброкачествеността, просто са различни. Както и н може да кажем, че ATF e с по-ниско качество от GL5 или GL4.
                          Фринкционните синхронизатори искат определени стойности на параметрите на масления филм. Същото както със мокрите съединители на мотоциклетите, автоматични скоростни кутии и други.
                          В скоростните ни кутии няма предавки с приплъзване и няма причина да се ползва масло за такива (за хипоидни или червячни) каквото е GL5.
                          Не казвам нищо революционно, това уж е всеизвестно.

п.п.: има синтетично GL4, и това е извън посочения проблем. Както има и GL5 минерално.
                          Секундно ровене в нета ми върна това http://en.wikipedia.org/wiki/Gear_oil виж края на първия абзац.
                          Последно редактирано от lodkar; 14-12-12, 12:16.

Коментар

Фринкционните синхронизатори искат определени стойности на параметрите на масления филм.
                            Да, но:
                            1. В никакъв случай не може да се твърди че някакво си GL-4 масло се доближава повече до исканите показатели от някакво си 4+5.
                            2. В някоя скоростна кутия малки изменения в качествата на маслото може да се отразят много върху работата, на синхронизаторите, в други - не.
                            3. Някои кутии включват по драстично различен начин при ниски и при високи температури (терановата НЕ Е от тях).
                            4. При -20 и + 40 градуса кажи-речи всичките качества на масления филм, са драстично различни. Поне тези, дето касят специфичните за ръчна скоростна кутия елементи. Резултат - виж горната точка.
                            В скоростните ни кутии няма предавки с приплъзване и няма причина да се ползва масло за такива (за хипоидни или червячни) каквото е GL5.
                            Това че няма предавки, които изискват GL-5, не значи че от GL-5 маслото ще им е по-зле, а напротив. Говоря за силовите предавки. Синхронизатори и прочие - виж т.1 до т.4. И това точно заради допълнителните EP и други добавки в GL-5 маслото. Триене има във всяка предавка, дори и в тия с наклонените зъби на скоростите. Иначе масло нямаше да им трябва въобще и щяха да са вечни.

п.п.: има синтетично GL4, и това е извън посочения проблем. Както има и GL5 минерално.
                            Знам. И в двата случая минералното на студено е туткал, на горещо - чиста водица. Всичките му качества - пак така.

Секундно ровене в нета ми върна това http://en.wikipedia.org/wiki/Gear_oil виж края на първия абзац.
                            Да, знам това. И? При някои кутии това може да се усети като нужда от по-сериозно бутане на лоста за да влезе определена предавка, при други няма да се усети хич, или незначителна промяна. Същото което се усеща като разлика при -20 и +40 градуса при някои кутии. Само че има кутии и кутии. Темата (натъртвам, пак!)е за терано, а кутията на терано няма такива проблеми, тоест на нея откъм износване и е по-добре с 4+5 масло, отколкото с чиста четворка. Кутията на ТЕРАНО няма грижи нито с 4 нито с 4+5, както при -20, така и при +40, така и при продълцжително каране лятото в жегите, когато температурата на кутията стига предполагам и до +60-ина градуса. Усещането е едно и също, предавките влизат безгрижно.

А впрочем, по-добро мазане значи и по-малко заграване, което значи и по-малка промяна в температурата, което пък значи и по-константни качества на маслото в кутията, както и по-дългия му живот.

...пак повтарям, ​на точно тая кутия, на точно тоя джип.

Коментар

Благодаря ви колеги за светкавичния отговор,но не разбрах след като съпоставя аргументите ви и реша от кое да взема,все пак остава въпроса:-приблизително колко литра ще ми трябват за предния мост,скоростите и раздатката и колко за задния/LSD/.
                              Когато няма друг изход- използвай централния вход!

Коментар

В раздел ръководства има сервизно ръководство. Вътре пише колко побира всеки възел. По спомен преден диф + скорости + раздатка ще глътнат доста (нещо към 10 литра общо ми се мъдри, ако помня добре), ако си ги източил до край.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X