Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От два акумулатора към един?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
    Някога се карах тук с хората, че акумулатори не се свързват паралелно...
    Въпрос на качествена изработка на акумулаторите и свързващите проводници. Ако са достатъчно еднакви, изравнителните токове са малки. Например по-малки от изравнителните токове между горната и долната половина на плочите (защото киселината се утаява и долу е по-гъста, значи - по-високо напрежение).

Борил съм се, например, с 4 акумулатора за UPS - свързани последователно-паралелно. Обикновени стартерни монбатски необслужваеми по 100А.ч. След като изрично поисках да имат 4 последователни серийни номера, реших да премеря изравнителните токове при напълно заредени и напълно изтощени след няколко месеца работа. Резултат - под 10ма и за двата случая.

Важна подробност - тези батерии са работили при офисна температура, еднаква за 4-те, никога не са зареждани с повече от 5А заряден ток, никога не са изтощавани с повече от 50А разряден ток и никога не са виждали вибрации, клатушкане и забравени фарове. В джипа, предполагам, няма да е точно така.

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
    ...
    Явно някой е имал излишни акумулатори за продаване .... или са използвани много стари технологии за производството им, защото съвременен акум 100 А/ч дава над 1000А стартов ток ... по EN ... ... по DIN .... по малко, ама .... достатъчно.
    Стартовият ток не е всичко в един акумулатор. За някои неща си трябва капацитет.
    Последно редактирано от Ясен; 08-10-09, 12:11.

Коментар

До: От два акумулатора към един?

Първоначално публикуван от Ясен
      Стартовият ток не е всичко в един акумулатор. За някои неща си трябва капацитет.

За какво по точно ...... говорим за 100 А/ч батерия и около 250-300 А консумация ....???
      Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Например, за запалване след 1 нощ наложително светене на габарити. За прибиране с повреден алтернатор. За неколкократни опити за палене на не-съвсем-изправен автомобил или в не-съвсем-предвидени метеорологични условия. Такива работи.

Големият акумулатор е приятел на шофьора. На офроудъра - съвсем.

Коментар

Още по-добре 2, но зависи доста как са вързани, аз бих сложил и уреди за наблъдение на А и V поне.

Коментар

Добре де.... аз пак да кажа 100 А/ч!! Не коментираме стартовия ток (въртешното съпротивление на батерията)

А за габаритите на въпросния автомобил 2х4 Вата отпред 2х5 Вата отзад и осветление на намера около 5 Вата ..... около 2 ампера!
            За 12 часа ..... 24 А/ч, дали ще запали ...

На Мицушибито съпротивлението на клапана за нафтата е около 10 Ома .... 1А .... колко време ще кара с повреден алтернатор....

Колеги ... то ... може и 10 акумулатора някой да си сложи, ама ... ще стане вече електромобил, а не с ДВГ.

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
              Добре де.... аз пак да кажа 100 А/ч!! Не коментираме стартовия ток (въртешното съпротивление на батерията)

А за габаритите на въпросния автомобил 2х4 Вата отпред 2х5 Вата отзад и осветление на намера около 5 Вата ..... около 2 ампера!
              За 12 часа ..... 24 А/ч, дали ще запали ...

На Мицушибито съпротивлението на клапана за нафтата е около 10 Ома .... 1А .... колко време ще кара с повреден алтернатор....

Колеги ... то ... може и 10 акумулатора някой да си сложи, ама ... ще стане вече електромобил, а не с ДВГ.
              Съгласен съм с колегата. Моето "Паджеро" ходи на ремон заради климатика и като го вземах, забелязах че единия акумулатор е разкачен, без това да оказва някакъв проблем с паленето.

Коментар

Първоначално публикуван от hammer Преглед на мнение
                Въпроса ми е следния - как мога да премина от два акумулатора към един, има ли негативи, може ли и какво трябва да се направи.
                Чувал съм, че просто откачане на единия акумулатор води до проблеми с динамото, а позлването на стар акумулатор изтощава здравия. Има ли нещо такова?

Никой не отговори на така поставената тема......как да се премине от 2 на 1 има ли негативи и какво трябва да се направи.......

Коментар

Първоначално публикуван от sithius Преглед на мнение
                  Никой не отговори на така поставената тема......как да се премине от 2 на 1 има ли негативи и какво трябва да се направи.......
                  Просто слагаш един достатъчно голям, изолираш добре свободните изводи и си караш смело. Негативи няма, освен в този интересен момент, когато си далеч от работилницата и ти трябва още малко ток.

Коментар

Да попитам....Паджерото ми е с два акумулатора...така го докараха от Англия.Двата акумулатора са една марка,но единия е 100ач,другият 60ач.Това проблем ли е?Пали от четвърт....заряда и на двата е в норма-премерана при дистрибутор на акумулатори.Неговото мнение е,че така е добре.....

Коментар

НЕ Е ДОБРЕ!!!!

Коментар

В общия случай няма проблем, за свързване в паралел. Ако акумулаторите са качествени, те се държат еднакво и пропорционално на капацитета, а изравнителни токове не протичат.

Не е невъзможно, това да е резултат от неграмотна смяна - да не са знаели, че има още един. Погледни датите на производство - ако по-малкият е няколко години по-стар, направо го изхвърли на скрап.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          В общия случай няма проблем, за свързване в паралел. Ако акумулаторите са качествени, те се държат еднакво и пропорционално на капацитета, а изравнителни токове не протичат.

Не е невъзможно, това да е резултат от неграмотна смяна - да не са знаели, че има още един. Погледни датите на производство - ако по-малкият е няколко години по-стар, направо го изхвърли на скрап.

и двата са немски-сухи.Дата на производство-13.06.2009.Еднаква партида-SA0078432DA

Коментар

не ги мисли тогава.

Коментар

Колеги и аз се боря със същия проблем !

Правих опит да оставя паджерото си ( 2,5 д / 93г / японка ) само с един акумолатор 80Ач, защото тези с които го получих моно бързо издадоха багажа ( бяха много различни с незнайни параметри ) Но се оказа, че не му е достатъчен. И аз останах с усещането, че има някаква електроника която следи дали са 2'. Защото при закачането на още един в случая 60Ач пали като стрела !

Дали проблема ми е бил в това, че 80Ач не са му стигали или просто в това че е бил един акумолатор ?

Ако му сложа 2 бр. еднакви по 60Ач дали ще са му достатъчни ?

И ако форума позволява, някой би ли ми препоръчал размер, марка и модел акомулатори за всеки случай ако събера парички за нови ?
                              www.4x4Trips.bg

Коментар

Първоначално публикуван от Lesov Преглед на мнение
                                Колеги и аз се боря със същия проблем !

Правих опит да оставя паджерото си ( 2,5 д / 93г / японка ) само с един акумолатор 80Ач, защото тези с които го получих моно бързо издадоха багажа ( бяха много различни с незнайни параметри ) Но се оказа, че не му е достатъчен. И аз останах с усещането, че има някаква електроника която следи дали са 2'. Защото при закачането на още един в случая 60Ач пали като стрела !

Дали проблема ми е бил в това, че 80Ач не са му стигали или просто в това че е бил един акумолатор ?

Ако му сложа 2 бр. еднакви по 60Ач дали ще са му достатъчни ?

И ако форума позволява, някой би ли ми препоръчал размер, марка и модел акомулатори за всеки случай ако събера парички за нови ?
                                Имаш проблем с кабелите или зареждането, а не нужда от два акумулатора. Както разказваш, вероятно само с този 60Ач също ще пали, или с този 80 преместен на другото място.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X