Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ABS през зимата , важна екстра

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: ABS през зимата , важна екстра

Първоначално публикуван от hammer Преглед на мнение
    Мислех да пусна подобна тема с въпрос за ползата от ABS-а през зимата. Гумите ми са всесезонни, нямам никакви проблеми при стръгване и дори остри завои на утъпкан сняг. Проблема идва когато реша да спирам - ABS-а почва да ми "рита" крака и спиране няма....
    Сигурно го знаеш, ама... ABS почва да те рита когато колелата блокират. А спирачния път на блокирало колело е винаги по-голям от този на "ритащо". Пък за управлението да не говорим.

Да не би проблема да ти е във "всесезонните" гуми?

Коментар

Ето защо трябва да се чете редовно и системно във форума. В последната седмица педалът на спирачката ми "пририта" на два пъти - точно при спиране на светофар, аз заключих, че имам потенциално опасна повреда и сега машината вече е в сервиз.

От друга страна май наистина ми беше време за смяна накладките.

Поздрави!
      Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
        Ето защо трябва да се чете редовно и системно във форума. В последната седмица педалът на спирачката ми "пририта" на два пъти - точно при спиране на светофар, аз заключих, че имам потенциално опасна повреда и сега машината вече е в сервиз.

От друга страна май наистина ми беше време за смяна накладките.

Поздрави!
        Ако ABS-a не "рита" значи не работи.

http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-lock_braking_system

When activated, some earlier ABS systems caused the brake pedal to pulse noticeably. As most drivers rarely or never brake hard enough to cause brake lockup, and a significant number rarely bother to read the car's manual, this may not be discovered until an emergency. When drivers do encounter an emergency that causes them to brake hard and thus encounter this pulsing for the first time, many are believed to reduce pedal pressure and thus lengthen braking distances, contributing to a higher level of accidents than the superior emergency stopping capabilities of ABS would otherwise promise. Some manufacturers have therefore implemented Mercedes-Benz's "brake assist" system that determines that the driver is attempting a "panic stop" and the system automatically increases braking force where not enough pressure is applied. Nevertheless, ABS significantly improves safety and control for drivers in most on-road situations.

Коментар

Това ще да е било. И двата пъти, които споменах, спрях рязко, макар и при ниска скорост. И - трррр...

Благодаря ти, че си се потрудил да ми дадеш допълнителна информация! Поздрави!
          Искам България чиста!

Коментар

ABS-а си ми работи перфектно! Преди време имаше малка повреда - "циганска работа" при заден десен датчик, ама минало...
            Само не разбрах Димата дали насериозно каза това, че като почне да тресе требва да се натиска по яко...
            В гората съм 100% против ABS-а - пресен пример: ляв завой, и веднага стръмно изкачване.... не бях засилил добреи опитав да пра и да върна за втори опит... Аха ама на - като почна тоя ми ти ABS да рита .... аз напъвам още повече ама не помага, и пукнах спирачен маркуч....а в същото време си летя към деренцето... на заден... добре че го вкарах поне в коловоза и успях да зема завоя. За напред в гората ABS-а ГО ИЗКЛЮЧВАМ!!
            Don't hunt IF you can't kill
            първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Само не разбрах Димата дали насериозно каза това, че като почне да тресе требва да се натиска по яко...
              В гората съм 100% против ABS-а - пресен пример: ляв завой, и веднага стръмно изкачване.... не бях засилил добреи опитав да пра и да върна за втори опит... Аха ама на - като почна тоя ми ти ABS да рита .... аз напъвам още повече ама не помага, и пукнах спирачен маркуч....а в същото време си летя към деренцето... на заден... добре че го вкарах поне в коловоза и успях да зема завоя. За напред в гората ABS-а ГО ИЗКЛЮЧВАМ!!
              Много сериозно ти го каза това за якото натискане. Точно така е. Педала те рита - ти го натискаш.

А за гората съм съгласен с тебе и ситуацията, която описваш, ми е до болка позната от личен опит. Неуспешен опит за качване, пробуксуване на колелата, ABS-ът сработва, натискаш педала, а той твърд и колата не спира, а си върви назад.
              И аз се бях заканил да слагам ключе за изключване на ABS-а на Галопера, ама не се стигна до там.
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Егати, а старото ми най- обикновено ауди куатро си имаше бутон за изключване на тая екстра. А по новото, дето карам сега - изключва помпата на АБС когато блокираш задния диф. презумцията е , че ако си стигнал до там - да блокираш диф. то АБС със сигурност не ти трябва. А не е и джип даже.

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                  Педала те рита - ти го натискаш.
                  Бахмааму педал с педал, ша рита, а?

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                    Освен това колата остава управляма, което не е никак малко,
                    Преди доста години си говорих с един познат на тема ABS, и докато ме слушаше културно как говоря за "невероятните" предимства на ABS-a, той ме прекъсна и ми каза, че пише дипломна работа на тема ABS (дипломиращ се инжинер) той казва така, системата ABS е измислена от Р.Бош и неговата идея изобщо не е била свързана с цел подобряване спирачните качества на колата. Цялата концепция е развивана в посока-запазване и контрол на автомобила в завой и или връщане при рязка промяна на посоката на движение при 100% активирана спирачна система.
                    А самия спирачен път и всичко свързано със спирачните качества на колата зависят освен от (високи технологии и материяли) най вече на качествени ГУМИ
                    Последно редактирано от hilllti; 27-11-07, 23:27. Причина: добавяне на текст
                    LZ1HRD

Коментар

В кал и друг мек грунд, където спирането обикновено става чрез заораване определено ABS-а пречи. Така че извн пътя е много удачно да го няма. Обаче на хлъзгав по каквато и да е причина асвалт, където просто губиш сцепление при блокирали колела, ако всичко по колата е наред, помага много при управлението. Като страничен ефект и спира по-добре. Идеята му е просто да скочиш върху педала и да го натискаш колкото можеш без да се притесняваш от занасяне заради това. Не може да прави чудеса обаче, ако накладките или гумите са зле... просто спираш зле...
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

За мен е екстра и то много готина, която ме е спасявала много пъти от удар.За натискането колегите са прави, че трябва да се натиска дори и да рита като луда крава в кланица.За пример моя позната като почуства ритниците дигна крака от педала и приключение( за щастие до удар не се стигна).Сега пресен пример от мен.Миналата година, топлата зима леко казано оказа влияние върху двегодишните ми зимни гуми ама си викам и тази зима ще ги карам не се заблуждавайте от грайфера в момента е около 7 мм.Да ама ако бях без АБС досега три предни брони да съм правил.(Задните щеше да ги прави Армеец).Гумите са като пластмаса добре изпечени ултра грипки.Така че, на асфалта АБС е незаменим, за гората и поляните незнам моето паджеро е без тази система.А и аз не съм се скъсал да обикалям сокаците
                        Grand Cherokee WJ 4.7 V8
                        Това е положението.

Коментар

ABS-а си ми работи перфектно! Преди време имаше малка повреда - "циганска работа" при заден десен датчик, ама минало...
                          По сериозно от това.........
                          Голяма заблуда е, че като започне да рита, и същевременно педала леко пропада трябва да се отпусне и после пак натисканекато се случи това си иска здраво натискане
                          Дори много пъти съм чел статистически проучвания, и се оказва че много малък процент от шофьорите използват спирачките на 100% точно поради не натискане на педала докрай
                          sigpic УАЗ-452

Коментар

Първоначално публикуван от JC Преглед на мнение
                            По сериозно от това.........
                            Голяма заблуда е, че като започне да рита, и същевременно педала леко пропада трябва да се отпусне и после пак натисканекато се случи това си иска здраво натискане
                            Дори много пъти съм чел статистически проучвания, и се оказва че много малък процент от шофьорите използват спирачките на 100% точно поради не натискане на педала докрай
                            Абсолютно вярно. Затова са измислили брейк асистанаса - като усети датчика че ударно натискаш педала значи си на зор и независимо от теб увеличава докрай налягането в спирачната система за да използва потенциала на спирачките до край. Оказва се че съкращава спирачния път с 30-40%... Ето затова като сработи ABS-а трябва не да се шашкаш и отпускаш а да натиснеш до край.
                            Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Първоначално публикуван от quadra Преглед на мнение
                              Абсолютно вярно. Затова са измислили брейк асистанаса - като усети датчика че ударно натискаш педала значи си на зор и независимо от теб увеличава докрай налягането в спирачната система за да използва потенциала на спирачките до край. Оказва се че съкращава спирачния път с 30-40%... Ето затова като сработи ABS-а трябва не да се шашкаш и отпускаш а да натиснеш до край.
                              ...и да се молиш този след теб също да не се шашка (конкретен случай от петък, за щастие разминал се без последствия)

Коментар

Щом го слага японеца- значи требе..........
                                [IMG]http://htftp.domainbg.com/MARINHAKER/MARINHAKER/marin2.JPG[/IMG]

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X