Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Pajero Sport диодно осветление

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Pajero Sport диодно осветление

    Зфравейте!
    След като близо 1 година се мъча да намеря крушки, че да ми светне таблото, намерих тема в чуждестранен форум, в която подробно е описало как се прави работата с диоди!
    Ще опитам да опиша и аз такова обяснение, дано помогна.

    Първата стъпка беше намиране на диоди. Размерът им е 3528 и се продават на ленти. Не съм сигурен дали е позволено да правя реклама на сайта, достатъчно е да се напише SMD 3528 в Google и търговците излизат. Цената на един метър е в порядъка на 12лв. (60 диода/м). Два метра ми бяха достатъчни (като направих доста грешки и убих поне 20 диода). Използвах стар IDE кабел, сигурен съм, че всеки има някъде из къщата си от някой стар компютър.



    Следваше разглабяне на таблото на съставните му части и часове наред игра с поялника, последвани от проба-грешка. Най-голямата грешка беше, че не следвах точно указанията от оригиналната тема!



    Постоянно гледах къде точно са залепени лентите, за да е по-лесно.



    Започнах с климатроника.









    Последван от километража.











    Забелязвам, че липсват доста снимки, което е необяснимо за мен, но уви... По-долу ще дам линк към оригиналният проек.

    Наред бяха уредите над таблото, но за тях имам само снимка, когато вече са готови:



    Плафоните











    Алтай упорито искаше да помогне, но беше наказан.



    Цялата работа ми отне почти 3 дни, но пак искам да кажа, ако бях следвал стриктно записките на момчето, нямаше да имам такива ядове. Ако трябва да го правя пак, съм сигурен, че за 1 ден ще се справя! Естествено остана работа и за следващите почивни дни, но тя е за няколко часа. Трябва да сложа диодчета на другите копчета, тъй като не ми остана време, замислил съм да сменя светлините в жабката и още няколко дреболийки.

    А това е ЛИНКЪТ към оригинала.

  • #2
    От: Pajero Sport диодно осветление

    Браво! Поиграл си си , но е станало добре - свети отлично!

    Коментар


    • #3
      От: Pajero Sport диодно осветление

      БРАВО!!Избрал си по лесния начин!Аз съм някаде посредата на проекта, да осветня таблото на нивата, но не знаех за тези..Че има ленти и ги правих от кабел. на зарядно за ГСМ.И горе доло станаха Инак много добре свети..
      За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
      Honda Dominator 650
      088ЧЧ93979-->Борис
      0878956Ч38-->Борис

      Коментар


      • #4
        От: Pajero Sport диодно осветление

        Общо взето става нещо -но има но поне от моита страна. Потенциометъра с които се регулира яркоста -ами когат са ламби се регулира тока през тях ,ама когато е светодиод не се прави по тоя начин. Другото е че живота н асветодиодите е пропорционален на тока през тях -светодиода е единствения полупроводник дето се износва (да го наречем тъй) -демек ток през него тече ама то не свети .Та тия работи се смятат и се тестват и т.н щото да не се окаже че след 6 месеца светодиодите едвам мъждукат.
        Другото е че иам норми-колко да е посветката наопределн уред . Трябва да е нито повече ,нито по малко - ако е малко -очите се уморяват ,ако е
        много пак -демек преебавка на здравето . Изследавно и доказано че е тъй.Отделно е различно за различните цветове ,отделно че пласмасата -дето е отгоре има различна свето пропускливост за различните цветове, едно е да е зелено например а друго бяло -що бялото е комбинация ото много и т.н и т.н
        Но предполагам тва никои не го интересува - важното е да е бяло.
        Не се заяждам нито се базикам ,просто съм се занимавал с такива неща и ми е работа да знам - аз лично с лека ръка не би преправял баш това -що после да не се окаже че за сметка на кефенто че таблото ми светело бяло -след извесно време са не мога да виждам.

        Коментар


        • #5
          От: Pajero Sport диодно осветление

          Първоначално публикуван от brpi Преглед на мнение
          ...Другото е че живота н асветодиодите е пропорционален на тока през тях -светодиода е единствения полупроводник дето се износва (да го наречем тъй) -демек ток през него тече ама то не свети .Та тия работи се смятат и се тестват и т.н щото да не се окаже че след 6 месеца светодиодите едвам мъждукат.
          ...
          За колко време се износват? Мисля, че се скапват само от прекалено голям ток. Ако е в границите на нормата ще светят години без промяна.
          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

          "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

          Коментар


          • #6
            От: Pajero Sport диодно осветление

            Мойто заводски си е бяло, с червени стрелки. Колкото до силата - норми, норми, ама регулирането на подсветката в много возила се води дори екстра. Има заводски подсветки, вадещи очи направо. А конкретно снимките лъжат. В действителност не е толкова ярко, колкото изглежда по снимки, поне според личния ми опит. А ако си има потенциометър, той пак играе, но само до някаква степен (пак от личен опит). Просто затъмняването от него е по-малко.

            Пак от личен опит - слагал съм сини диоди за подсветка, и съм сменял всички контролни лампи с диоди на Лада Самара още когато се появиха първите високояркостни образци диоди на пазара. Нямаше никакъв проблем с изморяването на очите. Просто е много субективно.

            А сметката е проста - 3 диода от тия са с мощност 0.24W, а като лумени на ват светят около 5 пъти по-силно от обикновените крушки, значи приемаме че всеки 3 диода се равняват на една крушка от 1.2W. Ако общата приведена мощност на диодите е близка до тая на оригиналните крушки, проблема е точно никакъв. Може да се окаже дори че с диодите свети по-слабо.

            Например за снимания плафон - там обикновено стои крушка от 10 вата, а тя е заместена с 24 диода, които светят точно колкото... 10 ватова крушка. 0.24*8=1.92 (общата мощност) 1.92*5=9.6W, тоест плафона ще свети все едно в него има качествена, нова 10 ватова обикновена крушка.

            За износването - износват се най-вече от температурата. Колкото по-студени работят, толкова по-дълго живеят. При мощност от 0.08W (при 20мА ток, което е стандартно) на диод няма да се износят видимо през целия живот на возилото, дори да го караш постоянно на фарове. 300000км при средна скорост от 40км/ч(силно песимистичен вариант) се изминават за 7500 часа. При нормален ток за тия часове светене може би ще потъмнеят малко, но далеч не толкова че "едва да мъждукат".
            Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

            Коментар


            • #7
              От: Pajero Sport диодно осветление

              Действително на снимките излиза много по-ярко отколкото е (мога да си поиграя с апаратът и да направя снимката 1 към 1, с това което е в реалност)! Имам един потенциометър (оргинал към джипа), от който мога да контролирам яркостта. Не знам защо колегата е останал с впечатленито, че съм направил тази интервенция, само и само да свети всичко в бяло, заради гъзарията, не е така! Писна ми цяла година да го разглабям и зглабям това табло, сигурно вече съм правил тази процедура поне 6-7 пъти и всеки път крушката, която съм намерил или да е слаба или пък прекалено силна и нагрява пластмасите. Сложих, диоди, защото беше лесно и съм изключително доволен от получилото се.
              Единственото нещо, което направих за гъзарията е, това да заменя 10W-те крушки на плафоните с LED, същото нещо смятам да направя на няколко други место идните почивни дни.
              За това колко ще издържат, не мога да кажа нищо, но се надявам да издеянат някоя и друга годинка. Пък умрът ли, процедурата ми е пределно ясна вече!

              П.п. Не съм ел. инжинер и действително не се бях замислял за гореспоменатите "проблеми", но се надявам да нямам повече ядове с тази подсветка. Благодаря за просветлението, все пак!

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X