Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Pajero Sport диодно осветление

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Pajero Sport диодно осветление

Зфравейте!
    След като близо 1 година се мъча да намеря крушки, че да ми светне таблото, намерих тема в чуждестранен форум, в която подробно е описало как се прави работата с диоди!
    Ще опитам да опиша и аз такова обяснение, дано помогна.

Първата стъпка беше намиране на диоди. Размерът им е 3528 и се продават на ленти. Не съм сигурен дали е позволено да правя реклама на сайта, достатъчно е да се напише SMD 3528 в Google и търговците излизат. Цената на един метър е в порядъка на 12лв. (60 диода/м). Два метра ми бяха достатъчни (като направих доста грешки и убих поне 20 диода). Използвах стар IDE кабел, сигурен съм, че всеки има някъде из къщата си от някой стар компютър.

Следваше разглабяне на таблото на съставните му части и часове наред игра с поялника, последвани от проба-грешка. Най-голямата грешка беше, че не следвах точно указанията от оригиналната тема!

Постоянно гледах къде точно са залепени лентите, за да е по-лесно.

Започнах с климатроника.

Последван от километража.

Забелязвам, че липсват доста снимки, което е необяснимо за мен, но уви... По-долу ще дам линк към оригиналният проек.

Наред бяха уредите над таблото, но за тях имам само снимка, когато вече са готови:

Плафоните

Алтай упорито искаше да помогне, но беше наказан.

Цялата работа ми отне почти 3 дни, но пак искам да кажа, ако бях следвал стриктно записките на момчето, нямаше да имам такива ядове. Ако трябва да го правя пак, съм сигурен, че за 1 ден ще се справя! Естествено остана работа и за следващите почивни дни, но тя е за няколко часа. Трябва да сложа диодчета на другите копчета, тъй като не ми остана време, замислил съм да сменя светлините в жабката и още няколко дреболийки.

А това е ЛИНКЪТ към оригинала.

От: Pajero Sport диодно осветление

Браво! Поиграл си си , но е станало добре - свети отлично!

Коментар

БРАВО!!Избрал си по лесния начин!Аз съм някаде посредата на проекта, да осветня таблото на нивата, но не знаех за тези..Че има ленти и ги правих от кабел. на зарядно за ГСМ.И горе доло станаха Инак много добре свети..
      За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
      Honda Dominator 650
      088ЧЧ93979-->Борис
      0878956Ч38-->Борис

Коментар

Общо взето става нещо -но има но поне от моита страна. Потенциометъра с които се регулира яркоста -ами когат са ламби се регулира тока през тях ,ама когато е светодиод не се прави по тоя начин. Другото е че живота н асветодиодите е пропорционален на тока през тях -светодиода е единствения полупроводник дето се износва (да го наречем тъй) -демек ток през него тече ама то не свети .Та тия работи се смятат и се тестват и т.н щото да не се окаже че след 6 месеца светодиодите едвам мъждукат.
        Другото е че иам норми-колко да е посветката наопределн уред . Трябва да е нито повече ,нито по малко - ако е малко -очите се уморяват ,ако е
        много пак -демек преебавка на здравето . Изследавно и доказано че е тъй.Отделно е различно за различните цветове ,отделно че пласмасата -дето е отгоре има различна свето пропускливост за различните цветове, едно е да е зелено например а друго бяло -що бялото е комбинация ото много и т.н и т.н
        Но предполагам тва никои не го интересува - важното е да е бяло.
        Не се заяждам нито се базикам ,просто съм се занимавал с такива неща и ми е работа да знам - аз лично с лека ръка не би преправял баш това -що после да не се окаже че за сметка на кефенто че таблото ми светело бяло -след извесно време са не мога да виждам.

Коментар

Първоначално публикуван от brpi Преглед на мнение
          ...Другото е че живота н асветодиодите е пропорционален на тока през тях -светодиода е единствения полупроводник дето се износва (да го наречем тъй) -демек ток през него тече ама то не свети .Та тия работи се смятат и се тестват и т.н щото да не се окаже че след 6 месеца светодиодите едвам мъждукат.
          ...
          За колко време се износват? Мисля, че се скапват само от прекалено голям ток. Ако е в границите на нормата ще светят години без промяна.
          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Мойто заводски си е бяло, с червени стрелки. Колкото до силата - норми, норми, ама регулирането на подсветката в много возила се води дори екстра. Има заводски подсветки, вадещи очи направо. А конкретно снимките лъжат. В действителност не е толкова ярко, колкото изглежда по снимки, поне според личния ми опит. А ако си има потенциометър, той пак играе, но само до някаква степен (пак от личен опит). Просто затъмняването от него е по-малко.

Пак от личен опит - слагал съм сини диоди за подсветка, и съм сменял всички контролни лампи с диоди на Лада Самара още когато се появиха първите високояркостни образци диоди на пазара. Нямаше никакъв проблем с изморяването на очите. Просто е много субективно.

А сметката е проста - 3 диода от тия са с мощност 0.24W, а като лумени на ват светят около 5 пъти по-силно от обикновените крушки, значи приемаме че всеки 3 диода се равняват на една крушка от 1.2W. Ако общата приведена мощност на диодите е близка до тая на оригиналните крушки, проблема е точно никакъв. Може да се окаже дори че с диодите свети по-слабо.

Например за снимания плафон - там обикновено стои крушка от 10 вата, а тя е заместена с 24 диода, които светят точно колкото... 10 ватова крушка. 0.24*8=1.92 (общата мощност) 1.92*5=9.6W, тоест плафона ще свети все едно в него има качествена, нова 10 ватова обикновена крушка.

За износването - износват се най-вече от температурата. Колкото по-студени работят, толкова по-дълго живеят. При мощност от 0.08W (при 20мА ток, което е стандартно) на диод няма да се износят видимо през целия живот на возилото, дори да го караш постоянно на фарове. 300000км при средна скорост от 40км/ч(силно песимистичен вариант) се изминават за 7500 часа. При нормален ток за тия часове светене може би ще потъмнеят малко, но далеч не толкова че "едва да мъждукат".
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Действително на снимките излиза много по-ярко отколкото е (мога да си поиграя с апаратът и да направя снимката 1 към 1, с това което е в реалност)! Имам един потенциометър (оргинал към джипа), от който мога да контролирам яркостта. Не знам защо колегата е останал с впечатленито, че съм направил тази интервенция, само и само да свети всичко в бяло, заради гъзарията, не е така! Писна ми цяла година да го разглабям и зглабям това табло, сигурно вече съм правил тази процедура поне 6-7 пъти и всеки път крушката, която съм намерил или да е слаба или пък прекалено силна и нагрява пластмасите. Сложих, диоди, защото беше лесно и съм изключително доволен от получилото се.
              Единственото нещо, което направих за гъзарията е, това да заменя 10W-те крушки на плафоните с LED, същото нещо смятам да направя на няколко други место идните почивни дни.
              За това колко ще издържат, не мога да кажа нищо, но се надявам да издеянат някоя и друга годинка. Пък умрът ли, процедурата ми е пределно ясна вече!

П.п. Не съм ел. инжинер и действително не се бях замислял за гореспоменатите "проблеми", но се надявам да нямам повече ядове с тази подсветка. Благодаря за просветлението, все пак!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X