Може да сте зацепили разпределителния вал спрямо коляновия на 180* и когато ти е на белези на двата вала, да си в трети такт а не в първи.В такъв случай,или завъртате коляновия вал един оборот така , че разпределителния да дойде точно на срещуположната страна на белега и зацепвате помпата на белега , или трябва да зацепите помпата на срещуположната страна така ,че вместо да пали първи цилиндър да пали четвърти.Надявам се ,че сте ме разбрали. успех
Това важи за 4 цилиндров мотор. Тоя е 5-ак - колената на коляновия вал са под такъв ъгъл, че няма как две бутала да са едновременно в ГМТ/ДМТ.
здравейте колеги,започвам с малко предистория аз съм от Сандански и при нас е много зле с монтиорите особено за дизел,така че дори и да искам да я закарам на майстор почти няма каде,в случая се налага сам да се потрудя. като свалих помпата и отворих капачето което е с петта болта се вижда че когато помпата е на белег и е контрирана с щифта буталцето на помпата на трети цилиндър е горе затова реших да я зацепя на трети цилиндър,предварително коляновият вал и разпределителният бях зацепил на белези съответно коляновия на ОТ разпределителния на белег и когати превъртях напред и отидох на трети цилиндър по гарбиците на вала на шаибата на коляножият вал ми излезна белег наподобяващ правоъгълник с врязано от едната страна като клин, зацепих помпата там завъртях на ръка да не стане беля клапан в бутало и колата запали но няма тихи обороти тва зацепване е по абсолютно каруцарска система но колата запали. знам че не трябва да е така и искам да я направя както трябва тва не е КИА да се подиграваш с нея. като я зацепия на 15 след ГМТ и разпределителния и помпата да е на клина пали на дърпане и извайда много гъст бял пушек през ауспуха и въобще не може да се изфорсира значи е ясно че не е там центровката. технически грамотен съм и не ми е за първи път но тука стана нещо и не мога да си го обясня ПОМАГАЙТЕ
може ли да ми дадеш някакъв телефон колега ако може глобул
Последно редактирано от CarTest™; 05-01-13, 19:30.
... като я зацепия на 15 след ГМТ и разпределителния и помпата да е на клина пали на дърпане и извайда много гъст бял пушек през ауспуха и въобще не може да се изфорсира значи е ясно че не е там центровката...
Каза днес, че имаш автодата. Виж там и си преведи инструкцията.
Накратко:
КВ на ОТ, РВ на белега, завърташ на 15* и тогава зацепваш блокираната със спец болта помпа. Като запали правиш аванса.
От: КОМПЕТЕНТЕН СЪВЕТ ЗА ЗАЦЕПВАНЕ НА ГНП НА Г КЛАСА
Последно такава операция правих миналия петък.Та както са обяснили колегите помпата се зацепва на 13-15 градуса СЛЕД ГМТ,като помпата е блокирана с монтажен щифт.Тъй като аз лично съм зацепвал доста такива мотори стигнах до извода че е трудно да вкараш помпата в шлица на колелото и в същото време да е перфектно изпъната веригата от към вала започнах да ги поставям на 11-12 градуса и след монтажа оставям щифта и завъртам вала доката спре.При това положение веригата е опъната и проверявам градусите.Последната я оставихме на 13-13.5 и заработи доста меко,пали на четвърт иси върви без забележима промяна.Успех!
П.П Сори не погледнах датата на последния пост,но може да съм полезен на някой
От: КОМПЕТЕНТЕН СЪВЕТ ЗА ЗАЦЕПВАНЕ НА ГНП НА Г КЛАСА
Колега,ти сигурен ли си,че застопоряваш гнп-то кадето трябва?Там не се слага обикновен щифт,а е с прорез на средата,и самия прорез застопорява белега на помпата,абе не е лесно да се обясни с писане,но нещо бъркате,с белега на помпата.Другото го правитв,както трябва.
Коментар