Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Паника заради дистанционното на Freelander

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Направих всичко, което е в моите възможности : -)
    Колегата trapper ми каза, че батерията е нова, но когато измерих напрежението се оказа, че е под 1 волт. Това ме наведе на мисълта, че има утечка в някой кондензатор, но когато сложих нова батерия нямаше нищо смущаващо – напрежението стабилно си стоеше на 3 волта.

    Ако това дистанционно е било в сервиз, вероятно първо са проверили за наличието на генерации и ако такива е нямало, не са искали да се занимават с ремонта, поради невъзможност да намерят кварца или чипа. При нормално напрежение върху чипа и изправен кварц, би следвало да има генерации независимо от другите части на схемата. Възможно е да пропускам нещо, но друго не се сещам.
    За варианта „от две в едно“ не бих рискувал – ако го прави професионалист има реален шанс да се получи поне едно работещо, но моята намеса може да бъде фатална и за двете.
    Тук трябва да се намеси някой със сериозен опит в този вид ремонти. Аз оправих моето и на колегата от офиса, но повредите бяха елементарни.

    Коментар


    • trapper
      trapper коментира
      Редактиране на коментар
      1. Че има утечка е много вероятно. Когато купих колата забелязах, че червеният диод мъждука. Помислих, че кутийката се е изкривила и купих нова. Но явно проблемът е друг.
      2. И двете дистанционни съм ги отписал. Дори купих ново, но не можахме да го инсталираме с наноком, защото регистрационният му номер е с повече от 6 знака.

  • #17
    Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
    Дроселите дроселират ли, кондензаторите кондензират ли?
    Сега съм зает да 3D принтирам откраднатите преди време капачки на джантите ми, но редовно мисля и за проблема на това дистанционно.
    Дросели няма, но пък резисторите резистират, транзисторите транзистират, кондензаторите са без стойности, но ги измерих с уред. Просто в този случай козата си сака професионален пръч :-)
    Според е нещо в кварца, чипа или SAW/ПАВ.

    Коментар


    • #18
      На снинките има два или три дросела. Първата снимка, горния край на платката. Единият е 0603 (или колкото е) третият чарк отляво надясно от червената стрелка, с маркер в долния край.
      Другите два би трябвало да са двата оранжеви чарка.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

      И коментаторите...

      Коментар


      • #19
        С дроселите няма проблем, измерени са и след като няма прекъсване, вероятността да са с променена индуктивност е по-скоро теоретична. Кварцовете пристигнаха, но ако пак няма генерации, вероятно ИС е дефектна.
        Възможно е да има проблем, който аз не успявам да открия, но нали в тази част на света всеки се занимава с това, което не му е работа, та и аз така... ремонтирам дистанционни, печатам си 3D капачки и тениски „Offroad” и т.н. :- )
        Прикачени файлове

        Коментар


        • #20
          Новият кварц се оказа с по-малки размери, но само него успях да намеря и поръчам. Произвеждат с вградени кондензатори с различни стойности, като този е с 15 pF - важни са за работата, но нямам информация, с какви стойности са при оригинала. Заради пробата го запоих, но нямаше генерации и дистанционното не работеше.
          Ако изключа някаква елементарна грешка, вкл. и недоглеждане от моя страна, мога да кажа със сигурност, че чипът е повреден.

          Дефектните SMD елементи и бутони се проверяват и сменят сравнително лесно, затова не мога да си представя друга причина освен чипа, поради която някой би отказал да вземе парите на колегата.



          Прикачени файлове

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X