Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поправка на темпомат Land Rover Discovery 1

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Поправка на темпомат Land Rover Discovery 1

Привет колеги! От две седмици и аз съм щастлив собственик на Диско! Тепърва ще споделям мнения и снимки, във връзка с някой козметични ремонти, които ми се налагат.
    Сега – на темата!
    С огромно огорчение открих, че темпомата не работи.
    Прочетох книжката с инструкции няколко пъти (в частта си касаеща включването му), но така и не го подкарах...
    Ще започна с това, че на таблото си трябва да имате ето това копче, с магистралката:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Image000.jpg
Прегледи:2
Размер:21.3 КБ
ID:5868403

И тези на кормилото:

Име:Image002.jpg
Размер:25.0 КБ
ID:5868404

Наличието на тези две неща Ви гарантира, че имате заводски монтиран темпомат.
    Но както вече казах моят не работеше.
    Всъщност тук е моментът да споделя, че тази система работи с вакум.
    Това, което направих аз е да проследя маркучетата които излизат и влизат в помпата. Но първо трябва да проверите дали вакуумният клапан(който всъчност е свързан със жилото за подаване на газ) Ви работи нормално. (той се намира от ляво на двигателя, при положение, че сте застанали отпред)
    Пробата е лесна.
    Просто откачете жилото, извадете маркучето от тройника и с уста засмукайте. Задръжте! Ако всичко е нормално, клапанът не трябва да се връща в първоначалното си положение, а трябва да остане "издърпан" ...

Ето го и него:

Име:Image003.jpg
Размер:25.6 КБ
ID:5868405

А тройника е това:

Име:Image004.jpg
Размер:26.0 КБ
ID:5868406

Така...
    От тук едното маркуче е за клапана,
    другото влиза в купето,
    а третото продължава до вакумната помпа, която се намира под крика.

Ето тук:

Име:Image008.jpg
Размер:26.9 КБ
ID:5868409

Тя се държи към купето на три гумени нещича, които напръскани със силикон излизат след известно усилие... Ето ги:

Име:Image006.jpg
Размер:39.0 КБ
ID:5868408Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Image007.jpg
Размер:31.0 КБ
ID:5868413

Самата помпа представлява това:

Име:Image005.jpg
Размер:24.7 КБ
ID:5868407

Проверявате помпата дали работи.
    Аз изрязах разцепените места от маркучите, съединих всичко наново и ... Вече имам работещ темпомат!
    Пожелавам успехи на всички!

Съобщение от модератор:
    Моля, напишете си в профила от къде сте.
    Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 27-09-09, 19:38.
    LR Disco I 300tdi
    Nissan Pathfinder
    Honda VF 750
    Suzuki GSXR 750

До: Поправка темпомат, Диско 1

Моят клапан /сн. 3/ е със спечено бутало, както изглежда - вовеки. Браво, че си го оправил!

Коментар

Браво.
      За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Браво и Благодаря, имам същия проблем, а Вие ми спестихте доста четене.

Коментар

Благодаря! И моето не работи, сега знам къде да търся.
          Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

Първоначално публикуван от velio Преглед на мнение
            Моят клапан /сн. 3/ е със спечено бутало, както изглежда - вовеки. Браво, че си го оправил!
            Сега се сещам, че като ми оправяха на Мерцедеса клапана, който спира горивото в помпата, той също е на вакуум и на БОШ струваше около 40 лева. Предполагам, че може да се "пригоди" и то съвсем лесно.
            Ако го намеря, ще пробвам и ще споделя резултата...
            Също така, като четох, разбрах, че на последната дюза (най-близката до предното стъкло) трябва да има кабелче, което да излиза от нея. Ако го няма, явно ви е сменена и трябва да си купите оригинална такава!
            Успех на всички!
            LR Disco I 300tdi
            Nissan Pathfinder
            Honda VF 750
            Suzuki GSXR 750

Коментар

До: Поправка на темпомат, Диско 1

А като натиснеш копчето с магистралката, светише ли, когато беше повреден?

Коментар

Да, светваше, но нищо повече... М/у другото като се рових в документацията /свалена от тук - ЗА КОЕТО МНОГО БЛАГОДАРЯ!!!/ намерих и диаграма с цялата тази система. За съжаление обаче, не успях да си запиша само тази страница и да я прикрепя тук като снимка, че да се вижда...
                LR Disco I 300tdi
                Nissan Pathfinder
                Honda VF 750
                Suzuki GSXR 750

Коментар

Подкарах го
                  При мене беше яко зацапан куплунга на умната дюза, защото е счупен задържащия му механизъм. Явно затова ми дигна и разхода напоследък.
                  Оправих вакуума (доколкото можеше). Маркучите са свършили и след един сезон пак ще цъфнат. Търсих подобни - никъде няма. Предлагаха ми "за връщащата нафта" но е по-тънък и няма да стане. Мослех за силиконови, но са доста по еластични от оригиналния и вероятно ще има инертност? Ако някой е сменял тези маркучи, да казва с какво и от къде се купуват?
                  Нямах възможност да го тествам много, но ми се струва че скоростта леко пада след 2-3 минути. Възможно е да се дължи на неплътности по вакуума. Други идеи?
                  А тук съм сложил извадки от документацията по въпроса:
                  http://195.149.248.138/kborisov/LRDi...iseControl.pdf
                  http://195.149.248.138/kborisov/LRDi...rolElektro.pdf

Коментар

След като прочетох темата, и останах доста озадачен.
                    Нямам копче на таблото и на волана, а при крика имам същата вакуум-помпа, и то подкачена с маркучи за вакуум?
                    Нямам също и мембраната на жилото за газ?
                    Сега няма да спя до събота, за да видя какво е това чудо.
                    Като свалих таблото-там има и други куплунги, които могат да се включат на мясото на този който е включен?
                    Вече си мисля, че купето е оборудвано някъде, където не са имали представа какъв мотор, и какви екстри ще се монтират, и има подготовка за всички варианти.

Има ли някой по-запознат от мен лаика с това, че да ми го обясни и да мирясам вече, че е наближило да ме изгонят от къщи заради това Диско?

П.

О.
                    Land Rover Discovery 300TDI 1995 Basic

Коментар

При мене беше яко зацапан куплунга на умната дюза, защото е счупен задържащия му механизъм. Явно затова ми дигна и разхода напоследък.

Привет колега, благодаря ти, че си качил файловете със схемите, които аз не успях! Моля те малко по-подробно за този куплунг - защото имам много сериозен проблем с разхода... (15-16/100 км.)
                      Защото ако е от нея, сподели в темата "Колко ви харичи вашия ЛР" или нещо подобно беше - доста хора ще са ти благодарни!
                      LR Disco I 300tdi
                      Nissan Pathfinder
                      Honda VF 750
                      Suzuki GSXR 750

Коментар

@tytovla: Кабела, който излиза от дюзата е около 30см., после се свързва с куплунг. Би трябвало да има фиксираща пружинка, но при мене я няма и е малко чупната пластмасата и влиза мизерия, а и беше омаслен. Та преди да го почистя и темпомата не поемаше. След промиване със спрей за ел.контакти темпомата тръгна, а и колата върви по-добре. Като гледам стрелката за горивото - и гори по-малко, но със сигурност ще го установя при следващото зареждане.
                        Някой да се изкаже за маркучите?

Коментар

Темпомат на Land Rover Discovery 1

Здравейте колеги! От няколко месеца съм собственик на Диско 1 3.9. Има следния проблем при движение независимо на коя скорост и с каква скорост при обороти над 1500 -1600 джипа забива и се ограничава до именно тези обороти, това ставаше преди рядко, но вече доста често. Когато спра на място веднага всичко се оправя и двигателя си се форсира без проблем до "прекъсвач". Има темпомат, който не работи! В момента съм откачил буксата за километража от ск.кутия и ПРОБЛЕМ НЯМА, но нямам и километраж естествено . По запалването проблеми имаше, но бяха отстранени. Та какъв може да е проблема?
                          Land Rover Discovery 3.9 V8

Коментар

От: Поправка на темпомат Land Rover Discovery 1

Някой някакви предложения по моя въпрос?
                            Land Rover Discovery 3.9 V8

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X