Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гуми, джанти за Land Rover Freelander какви ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Въпроси относно гумите за Фрилендър

Първоначално публикуван от бат'Марто Преглед на мнение
    Не Цецо,Диско 1(300ТДИ) карам.А предложения модел гуми един колега ще го кара 3та зима вече и също е доволен(на Фрийлендър).Само че размера е 195/70/15
    Каква е цената на комплекта с упоменатия размер и откъде може да се купи? Наистина не разбирам много, но последната цифра от размера вярна ли е за Free (мисля, че беше 16)?
    Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
    „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
    LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
      Каква е цената на комплекта с упоменатия размер и откъде може да се купи? Наистина не разбирам много, но последната цифра от размера вярна ли е за Free (мисля, че беше 16)?
      Зависи с какви джанти си,има 15'' или 16''(на колегата са 15-ки).Може да се купи от(пиши на лични,иначе е реклама).Цената е около 250 на гума(не съм сигурен как е в момента)
      Виден столичен ихтиолог

Коментар

Не Цецо,Диско 1(300ТДИ) карам.А предложения модел гуми един колега ще го кара 3та зима вече и също е доволен(на Фрийлендър).Само че размера е 195/70/15
        Извинения. Нещо май те обърках с Дидо. Виноват. Но при всички положения гумите за Диско и Фрилендър са Мнооооого различни.
        А относно гуми 15" и 16" цените са много различни. 15-ките са значително по-ефтини.
        И смятам, че ценово стоят по-близо до 200, отколкото до 250лв.
        За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Здравейте!
          Актуалния размер на гумите ми е 215/65/16. Интересува ме какъв размер мога да сложа за зимата по отношение на първите две цифри? Знам, че сцеплението е по-добро при по-тесни гуми - актуалната ширина как ви се струва? А по отношение на височината какво може да се доизцеди без да си унищожа карета и пр. елементи по ходовата част и окачването? Какво смятате за гумите ,,втора ръка" и къде бихте ми препоръчали да се насоча за такива?
          Последно редактирано от emanuilis; 23-09-08, 19:43.
          Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
          „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
          LZ1EMS

Коментар

Май на лични ти пратих калкулатор...Ако не съм,ето линка:
            http://www.avtogumi.com/
            Според калкулатора-205/70/R16.Печелиш 8мм във височина....При това-безболезнено...Сигурно може и още...
            Виден столичен ихтиолог

Коментар

............Според калкулатора-205/70/R16.Печелиш 8мм във височина....При това-безболезнено...Сигурно може и още...
              Реално повдигането е 3,75мм. Около 8мм е разликата в диаметрите на двете гуми.
              За..ете ги тея калкулатори. Сметката е проста: първа цифра - ширина в мм, 2-ра цифра - % от ширината=височина на гумата от джантата до протектора.
              Пример:
              215/70/16 - 215мм ширина, 215*70/100=151мм-височина.
              Обща височина на гумата: 151*2+16*25,4=708,4мм/25,4=28"
              Това оразмеряване е много дъвкано. Има една статия на Митко-Фулда. Прочетете я! Изключително изчерпателна и лесно смилаема.

Относно гуми 2-ра употреба: Като кола 2-ра употреба, само парите са различни.
              За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Момчета виждам, че доста сте изписали по темата и ми става ясно. Аз обаче имам контретен въпрос за 2 размера гуми, защото просто ги имам и искам да ми кажете кое е по-добре, макар че знам, че нито едното е идеално. Имам 4 зимни 225/55/16 - те май са за голяма лека кола, но Фрийто както знаете не е кой знае какъв звяр, а и смятам зимата да си карам по асфалта и снега/не търся голям клиренс/, също така имам 205/80/16, които пък според вас са по-големи. Сега ясно, че ако по ваше мнение съвсем не стават ще търся други, но едва ли ще направя повече от 3-4 хил. км зимата с тая кола, така че пишете кое да слагам или пък ако не да търся на 65 височина, но аз май се ориентирам към тия на 55, щото пък са по-широки 225 от оригинала 215.

Чакам съвети!
                http://forum.offroad-bulgaria.com/%5...g%20%5B/img%5DFreelander 1.8, 16 v

http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictures/banner2.jpg
                http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictu...rget=_blank%3E

Коментар

Много ограничават избора на гуми при Фрилендър. За 16 дават само 215/65. Относно евентуални щети по-добре по-широките (215), отколкото по-високите (80), защото 80 позволяват само на 15 джанти. Нищо няма да му стане от 215; на джанти 17 слагат 225.
                  Иначе относно износването на задните гуми провери непременно дали е асиметрично, напр. от вътрешната страна, защото това се смята за белег, че вискомуфата е заминала. Не се ли вземат мерки навреме, започват да си отиват едни още по-скъпи части като диференциал и раздатка.

Коментар

Първоначално публикуван от marin199 Преглед на мнение
                    Момчета виждам, че доста сте изписали по темата и ми става ясно. Аз обаче имам контретен въпрос за 2 размера гуми, защото просто ги имам и искам да ми кажете кое е по-добре, макар че знам, че нито едното е идеално. Имам 4 зимни 225/55/16 - те май са за голяма лека кола, но Фрийто както знаете не е кой знае какъв звяр, а и смятам зимата да си карам по асфалта и снега/не търся голям клиренс/, също така имам 205/80/16, които пък според вас са по-големи. Сега ясно, че ако по ваше мнение съвсем не стават ще търся други, но едва ли ще направя повече от 3-4 хил. км зимата с тая кола, така че пишете кое да слагам или пък ако не да търся на 65 височина, но аз май се ориентирам към тия на 55, щото пък са по-широки 225 от оригинала 215.

Чакам съвети!
                    По принцип , зимата е по-добре с по-тесни гуми / тук не е мястото да иброявам причините + - за това твърдение - приеми го като закон/
                    На твое място , бих сложил по-тесните и високи гуми. Предимствата са: по-добро сцепление , по-добре порят снега, ако се видиш в зор може да ги спаднеш до1,2 атмосфери - така се увеличава проходимостта /ако са нископрофилни - няма на къде/, по голям клиренс на автомобила - снега по пътя няма да жули по кюнците отдолу и т.н.
                    Избора е твой: Гъзарията /широките/ или Функционалните /тесните и високи/
                    Бъди здрав!

П.П. Пробвай дали не опират или попитай някой слагал ли е такъв размер на автомобил , като твоя. Успех!
                    ________________________________________________________________________________________
                    Grand Cherokee WJ 3.1TD 1999
                    HARLEY DAVIDSON - HARITADGE SOFTAIL CLASIC 2006

Коментар

Благодаря и на двамата. За гъзария не съм мислил - минах периода отдавна. Сега да ви кажа момчета сложих 225 на 55 на 16. Другите вярно по-високи, по-яко за зимата, ама викат ако буксуваш са тежки и скорости, полуоси се натоварват. Сега направи ми впечатление, че тези 225 на 55 не изглеждат по-широки от 215 на 65/поне така мисля/. Не падна ниско колата. По-лекичко ще е за скорости и т.н., така че дано не попадам в дълбок сняг, иначе и самата стойка на колата не е лоша. Има малко по-голямо разстояние от гумите до подкалниците, но е добре. Още повече тия гуми ми бяха без пари, а грайфера е супер. Другите споменати май ще вървят за на баща ми Дискавърито. Друго ме заинтригува, старите летни гуми, бяха странни, защото едната беше доста изтрита/мисля, че беше равномерно/, други 2 бяха добре, а една средно. Да призная не помня отпред, отзад кое беше. Сега може и да са карани повече 2те - не знам, но са една марка 4те. Все пак къде и как мога да си проверя вискомуфата да избегна евентуални по-големи ремонти завбъдеще.

Коментар

Ето още малко по темата от мен. Говорих с приятел и също от месец и нещо карам 225 на 55 на 16/не изглежда зле както мислех/ и ето нашите изводи/приятеля разбира повече от мен/, като уточнявам, че говоря само за 16 цола гуми. Наистина дават 65 височина само за Фрий, но според нас може да варирате между 55 и 70 без да има някаква опасност за колата. 75 мисля, че също става, но вече ще има риск ако натоварвате много паркетника. Като ширини от 205 до 235, като за предпочитане 215 и 225, разбира се ако отидете на 75 височина, ширина 205, макс 215. Иначе 215 на 65 на 16 си е оригинала. Не претендирам за някаква точност или научни измервания. Мнението го пиша по наблюдение от някои Фрийта, разговори с гумаджии и се надявам да е полезно, защото наистина е кофти да търсиш точно един размер гуми.

Коментар

Първоначално публикуван от marin199 Преглед на мнение
                          Ето още малко по темата от мен. Говорих с приятел и също от месец и нещо карам 225 на 55 на 16/не изглежда зле както мислех/ и ето нашите изводи/приятеля разбира повече от мен/, като уточнявам, че говоря само за 16 цола гуми. Наистина дават 65 височина само за Фрий, но според нас може да варирате между 55 и 70 без да има някаква опасност за колата. 75 мисля, че също става, но вече ще има риск ако натоварвате много паркетника. Като ширини от 205 до 235, като за предпочитане 215 и 225, разбира се ако отидете на 75 височина, ширина 205, макс 215. Иначе 215 на 65 на 16 си е оригинала. Не претендирам за някаква точност или научни измервания. Мнението го пиша по наблюдение от някои Фрийта, разговори с гумаджии и се надявам да е полезно, защото наистина е кофти да търсиш точно един размер гуми.
                          http://www.avtogumi.com/ Тук лесно можеш да си видиш различните размери гуми и кои са най близо до твоите. Например сегашните с които караш за разлика от нормалния размер са с разлика -32мм. Т.е. в момента просвета ти е 32мм. надолу, както и скоростомера ти показва 105км/h вместо 100км/h. Този калкулатор е много полезен ако искаш да промениш просвета на колата надолу или нагоре само чрез гумите.
                          LAND ROVER Freelander 1.8 2000

Коментар

Благодаря ти за калкулатора. Аз съм ги смятал с такъв и преди. Този показва, че допустимата разлика е някъде около 15-20 мм, а моята е 32.Иначе като гледам ако ми бяха 60 високи на същия размер щях да съм почти на същото ниво/9 мм разлика само/. На всеки му е ясно, че е добре да кара с гуми, за които дават колата фабрично. На мен мисълта ми беше след разговор с гумаджия и познат с Фрий в какви граници практически/не според калкулатори/ може да варираме. Иначе ако трябва да сме стриктни само 215 на 65 на 16 и това е. Аз обаче тези гуми, с които съм сега ги имах и са ми без пари. Също можеше да сложа 205 на 80 на 16, но това си бяха доста сериозни гуми. Зимата не мисля, че ще мина повече от 4000-5000 км, така че мисля че съм ОК. Иначе вярно, че е леко по-ниска сега и за дълбок сняг ще имам проблеми, в същото време обаче мисля че се облекчава леко двигателя, а и като е по-ниско колата е по-стабилна малко на пътя. Наистина не мисля да ходя по кофти пътища и дано да нямам проблеми с гумите. Само да добавя, че от предишни дискусии знам, че при Фрийто променяне просвета много нагоре е опасно, защото може да изгърмят я скорости, я каре, раздатка и т.н. Разбира се и много надолу ще е и смешно и опасно.
                            Последно редактирано от marin199; 16-12-08, 02:56.

Коментар

Нестандартен размер гуми за Фрилендър1

Здравейте, знам че ако се разровя по форума ще видя изписани поне няколко теми за гуми, но конкретният ми върпос в случая е за един размер, който не знам на какъв по нашия стандарт се явява. Значи става дума за 31/1050/15. Интересува ме на каква ширина се равнява това 31 и дали въобще този размер става за фрилендър1? Сега съм с 215/1000/15 с които джипката дойде от Англия. Благодаря предварително колеги
                              Бог обича смелите, но води разумните....

Коментар

До: Нестандартен размер гуми за Фрилендър1

Първата цифра е височината, втората е широчината, а третата е цолажа на джантата.
                                Всички трябва да ги умножиш по 25.4, за да видиш метричният размер.

П.

О.
                                Land Rover Discovery 300TDI 1995 Basic

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X