Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се оправят, регулират хлабини в диференциалите на Discovery 1

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Как се оправят хлабини в диференциалите?

Аз също съм с тази болка,големи луфтове и в двата моста особенно в преднияИ при мен при потегляне има силен удър и придърпване.Аз мисля че,проблема едва ли е само в един детайл,а по-скоро от натрупване на хлабини в всичките детайли от моста като започнем с шлиците на полуоските,планетите и сателитите,пиньона и короната.За това направо съм се отказал да си мисля за ремонт които би струвал много скъпо,а и дифовете от личен опит занам не са лъжица за всеки маистор.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Я да ви питам нещо. Скоро да сте сменяли съединителя?

Коментар

Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнение
        Я да ви питам нещо. Скоро да сте сменяли съединителя?
        Аз да ! Съвсем скоро.
        Тази земя, по която тъпча сега,
        тази земя, която пролетен вятър пробужда,
        тази земя – не е моя земя,
        тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Аз па не, само горната помпа че беше дишала, а защо?
          идеите са навсякъде и даже не ги заключват

Коментар

Аз не но предишния собственик ми гарантира,но аз не вярвам.
            [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Ми що...Ако знаете как 'лопа износен притискателен диск, ще забравите да питате за луфтове по дифовете...примерно...

Коментар

Лазаре,
                По принцип си прав, но... Ако валовете на карданите се завъртат на по 15-20 градуса, докато автомобила е на място на свободна и почти не мърдат, когато е на скорост, това си е хлабина в диференциалите. Не че съединителя не може да хлопа по-силно, ама е друга песен.
                Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

Коментар

Май тука му е мястото да се пусне схема на настройките на хипоидна зъбна предавка по контактните петна.
                  Но и това не е панацея за добрата работа на дифа. Както се споменава в другите постове,луфтове могат да се отворят и в самата касета. Но и самата хипоидна предавка ако има износване,дори и при нормални петна на контактуване, ще има луфт над допустимия.А много често и характерн вой.
                  Таблицата ще е полезна по-скоро за хора които са разглобили дифа за смяна на лагери или други компоненти.Ако се ползват подложни шайби за настройка,то е добре те да са от стоманизирана ламарина.
                  Самото виждане на петната не е лесна работа и изисква определен опит.Личен избор е намирането на подходящата боя.Става и с много тънка хартийка пъхната между зъбите.
                  С други думи,ако не се чувствате уверени в това което правите,по-добре не се захващайте с тая работа.Хипоидната предавка е едно от местата по автомобила с най-трудна настройка,пък и струва доста пари.
                  И накрая да напомня за маслата.Когато предавката е хипоидна,задължително трябва да се ползва масло за дифове с хипоидна предавка.
                  Прикачени файлове

Коментар

Ами и аз да се изкажа с некомпетентното си мнение:

Когато купих Ленда, на път от Германия, счупих ляво каре, и на един завой, се опита да ми заклини волана, и след като натиснах по-силно, нещо изпука, и се оправи.
                    Оказа се, че полуоската е влязла в касетата на дифа, и е счупила оста на сателитите като солета.
                    Понеже си го поправях сам, мога да степенувам някак, проверката за луфт, според моето отваряне на дифа:
                    Заподозрян номер едно - оста на сателитите има луфт в отворите за лагеруване с касетата.
                    второ - износени, или неправилно регулирани конусни лагери на касетата, към полуоските (според мен това ти е проблема)
                    Трето - износени шлици, или карета на полуоски.
                    Пиньона и короната, ако няма паднали парчета от зъби, по-добре не ги пипай.

Надявам се горното да ти е полезно.
                    Не се притеснявай, повечето неща по поправката на тези автомобили, могат да се направят и в Бг., ако имаш условия да ползваш струг, или стругар.

П.

О.
                    Land Rover Discovery 300TDI 1995 Basic

Коментар

Първоначално публикуван от rado genev Преглед на мнение
                      Хлабините са в отворите на касетите кадето се набиват осите на сателитните колелета.Пробвали сме да набиваме по голям диаметър оси ,но за оффроуд и по големи гуми не издържа много но за нормално каране става но трябва да се хване на време.Това е обща болес при 70-80% от Дскавъритата
                      А опитвали ли сте с втулка от по-твърд материал в отвора на касетата?
                      Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
                        ...Ако се ползват подложни шайби за настройка,то е добре те да са от стоманизирана ламарина...
                        Колега, всичко, което те написали е почти вярно (с боя контактни петна едва ли ще видите, освен ако не е нещо от "новите технологии"), само не разбрах, що за материал е това "стоманизирана ламарина".
                        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Да,виждането на контактните петна е доста трудно.Не знам за новите технологии,но аз си поиграх доста с вискозитета и избора на цвят на боя,докато получа що годе задоволителен резултат.В интерс на истината се спрях на бяла...Под стоманизирана ламарина имам предвид,стомана с по-голяма твърдост от обикновенната.Заради големите моменти на стягане и натоварвания.И понеже такава не се намира лесно пък и не се реже току така в домашни условия,ще ви дам жокер какво направих аз.Използвах ламарина от стоманени шпакли,но не от тези които се скосяват към върха.А рязането го направих чрез....електролизаАсфалт лак,солена вода и ток от зарядното.Представям си каква реакция ще предизвика написанот.Но то няма претенции за изчерпателност,а само за даване на насока.

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
                            Да,виждането на контактните петна е доста трудно.Не знам за новите технологии,но аз си поиграх доста с вискозитета и избора на цвят на боя,докато получа що годе задоволителен резултат.В интерс на истината се спрях на бяла...Под стоманизирана ламарина имам предвид,стомана с по-голяма твърдост от обикновенната.Заради големите моменти на стягане и натоварвания.И понеже такава не се намира лесно пък и не се реже току така в домашни условия,ще ви дам жокер какво направих аз.Използвах ламарина от стоманени шпакли,но не от тези които се скосяват към върха.А рязането го направих чрез....електролизаАсфалт лак,солена вода и ток от зарядното.Представям си каква реакция ще предизвика написанот.Но то няма претенции за изчерпателност,а само за даване на насока.

Верно ли така отряза тенекето бре? Баси идеята.
                            За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
                              А от какъв материал ги правихте? Мерихте ли твърдоста?
                              Твърдоста на оста на сателитите при мерене показа 80-90 единици но е само повърхностна закалка защото на износените места намалява рязко.

За материал майстора ми каза да взема 40Х,стомана с повечко въглерод но и да е достатъчно къвкава да не се чупи. В склада са мои познати и ми препоръчаха 65Г и от това си направих оста.Оста я направихме по размер на зъбчатките че и тяхния отвор бе по-голям,и износване в корпусакъдета лагерува.

В целия диф имам луфтове като се започне от полуоските самите шлици износване в между планети и сателити и другаде.Та затова смених само оста, след време смятам целия диф да сменям.

Това е дифа http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ED%F6%E8%E0%EB
                              Последно редактирано от ders4; 10-03-09, 10:22. Причина: Допълване
                              [SIGPIC][/SIGPIC]
                              RR Classic

Коментар

За да забравите за проблемите в касетите на диференциалите,единствения известен начин е монтаж на блокажи ARB.Всичко друго е временно-просто слабо място е на Ланд Ровър.Естествено при нормална експлоатация с нормални по големина гуми касетите издържат дълго,но тогава нямаше да дискутираме в такава тема.
                                Касетата на ARB то е значително по-здрава от оригиналната ,а диференциала е с четири сателита.Самия блокаж не е нужен кой-знае колко,но помага.Монтирате ли блокажи трябва да знаете как да ги ползвате,иначе лесно може да си създадете проблеми като скъсани полуоси или счупени карета.
                                Друго огромно предимство на въздушния блокаж е това че се изкючва мигновенно-например като качвате с много газ стръмен хлъзгав участък от който излизате със скок може да изключите блокажа преди предните колела да са "кацнали" на земята-така риска да счупите нещо в предния мост е минимален(често го практикувам в състезание).При Г тата така почти сигурно чупите каре!А без блокаж не е сигурно изобщо че ще излезете до горе ,да не говорим за скок накрая!
                                Все пак ARB има и недостатък-цената!Но вече този недостатък не е толкова съществен,защото на сегашния паунд един блокаж излиза около 1100 лв с доставката.

За да съм докрай изчерпателен ще ви кажа ,че има и вариант за четирисателитна касета,която със сугурност е по-здрава от оригиналната но последно като гледах цени те бяха сравними с АRB.

И още нещо-ако ползвате по-големи гуми,мисля че си струва да монтирате по-къси диференциали.Това ще ви помогне първо да елиминирате разликата в предавателното число получена от по-големите по диаметър гуми,и второ късия диференциал ще разтовари значително трансмисията(съединител,скоростна кутия , раздатка и кардани).Тук избора не е голям-аз знам само за 4.11(оригинално мисля ,че е 3.54 на всички ровъри без значение от модела).Карам с такива-разликата в поведението на колата е огромна в положителен смисъл.цената беше около 450 лв на к-т пиньон/корона.
                                Последно редактирано от rusev; 10-03-09, 11:27.
                                Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X