За съжаление днес, при слагането на новите гуми се оказа, че лифта не е достатъчен. Отзад нещата са О.К., но отпред гумите опираха и се намеси майстор флекс в умелите ръце на Голди. Въпреки това ще се наложи смяна на някои компоненти от окачването или намаляване размера на гумите на 31". За съжаление е малко вероятно джипа да е готов за неделната разходка. Имам малко снимки от днес, ще ги постна тия дни.
Според мен определено има някакво несъответствие, просто трябва да се провери какво. Няма начин този Рейндж да не побере спокойно 265/75/16 гума при 2 инча лифт.
Проверихме всичко възможно, окачването си е О.К., консултирах се пак с Боби и Пламен, но засега не е ясно къде е проблема. На този джип не е препоръчително да се слага по-голям лифт, защото ще почне да прави проблеми с раздатката и някои други детайли. Дори и да сложим малко по-високи пружини, проблема остава, защото окачването няма да може да разгърне ходовете си при нужда. Затова вероятния вариант е и оптимизиране на окачването, и смяна на гумите на 31".
... Дори и да сложим малко по-високи пружини, проблема остава, защото окачването няма да може да разгърне ходовете си при нужда. Затова вероятния вариант е и оптимизиране на окачването, и смяна на гумите на 31".
OK, но аз все пак мисля, че трябва да се огледа. Диско-то (почти идентична кола) поема 2 инча лифт и 32" гуми без проблеми и прави едни ходове. Виж на Тинко камилите (32", и да, по-тесни 235/85/16) и виж на Радо новото Диско, което без лифт пое спокойно 31-ци, с окачване на 13+ години. Рейнджа също - има много информация за това из нета. На окачването не виждам какво да се оптимизира, освен ако не е допусната някаква грешка (в размери или подобно).
Сменяйки гумите на 31" и оставайки на 16" джанти - единствената ти опция е 265/70/16, която на ширина е същата, в диаметър е по-малка от тази в момента. Но, не смятам, че там е проблема.
Опира в калниците, нали е с фланци, дори в една дупка като подскочи, малко огъна единия. Иначе вътре към моста всичко е О.К. А Яро е прав, има нещо сбъркано, но не е ясно какво. Гумите твърдо се сменят с 31", за окачването ще мислим в последствие. На Тинковите камили съм се возил доста, но явно при мен даденостите са други.
Нещо...струва ми се голяма разликата между новите височини отпред и отзад....
При мен са съответно 87 и 85см. Освен ако 300тди не е по-тежък от 200тди...
А защо не пробвате с подложки под пружините 2см например.Не сменяй размера на гумите.После ще съжаляваш,че малко не стига.Може и с някакъв вид Камел кът.
С подложките ми се вижда най-просто,ама ти си знаеш.
Струва ми се че предните пружини не са за модела.Може да пробваш с едни Бритпарт като достъпен вариант и съм сигурен че нещата ще си дойдат на място.
Варианта 31" гуми засега отпада, утре предстои още една ревизия на окачването, оглед и пресмятане. Ако всичко с това окачване е О.К., значи проблема е в него и ще се търси друго. Съгласен съм, че нещо не е наред като цяло в момента и варианта подложки също ще бъде обсъждан утре. Но лифт повече от 2" създава проблеми с раздатката при този модел Рейндж и не е желателен.
Според мен и 3 " може да поеме ама е безсмислено без смяна на предните носачи и задните надлъжни щанги в смисъл трябва промяна на кастора.Т.е.няма да се увеличи хода.Подложките са толкова елементарни че няма на къде.Даже в един ангийски форум гледах един пич беше сложил 3" подложки за да може да вкара 35-ци.
А какъв е проблема с раздатката?
Не мога да обясня точно, така ми каза Иван Иванов от МотоПфое, който доста години се сътезаваше с Рейндж Класик, шеф е на техния сервиз и безпорен авторитет по отношение на Рейндж.
Днес взехме временно решение. Фланците са отстранени, гумите влязоха под калниците и за да не опират отвътре ограничихме малко възможността за завиване. Поне едно е сигурно, окачването е абсолютно точно избрано и монтирано. Гумите са големи, но в чужди сайтове има схеми, и то доста подробни, за рязане на част от ламарината на калниците и живот и здраве след нова година предстои точно това. После фланците се връщат и всичко и О.К.
Коментар