Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пак проблеми - охладителна система Discovery 300TDI

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Пак проблеми - охладителна система Discovery 300TDI

Здравейте,

След като имах проблеми с датчика за налягане на масло преди месец и псиах, сега пак се върнах от път с проблеми. Нямам едни 5000км без ядове.

Малко предистория. Преди 20 000км бе правено турбо и мотор. После се чупиха сумати други глопости но нямах явове с турбо и мотор. Преди месец светна лампата за маслото само когато е в ниски обороти. Смених датчика за масло и маслото и 2000км нямам проблеми, но вчера на 60км от София изведнъж стрелката на температурата почна да се вдига. Спрях и гледам теч. Оправих на място с подръчнио материали супаният марку- Дък тейп и свински опашки. Това е маркуча към термостата: ESR2491 . Сипах вода обезвъздуших (стана на един петрол точно). Продължих. След 25км на вакарел (отбивката към тия за осоляването) ... пак температурата почна да се качва..... Отворих тече от капачката на казана... изчаках да охлади, отворих изхвърли водата. Сипах нова (вече се бях заредил). И пак към софия.... После след известно време пак почна да вдига, но дойде нанадолнище и го оставих и охлади до нормалното. После на равното по магистралата дам леко газ и вдига температура по инерция и пада и така до карулката. На петрола пак изхвърли водите от казанчето. Изчаках пореден час и сипах пак вода и обезвъздуших. Прибрах се и си легнах че бях скапан. 50-60км 4 часа и малко. (от общо 480).

Сутринта сипах вода и отидох до работа където обедната почивка видях ч1е е спукал и друг маркуч. Единият от парното който влиза в тръбата над мотора, а не в двигателя.... До тук добре. Него го направих с един преходник, обезвъздуших и всичко изглежда ОК.

Запалих джипа и маркучите твърди като камък. Загасих. Пробвам да отворя казанчето и всичко бълбука и изхвърли водата. Това ме навежда на мислълта че надува системата с изгорели газове... което ще рече.....

Глава,блок или гарнитура???

За сега нямам намерение да го карам, защото ще пръсне още нещо от такова налягане.

П.П. Не намерих тема за 300тди с проблеми в охладителната (само за Free-to i Td5 )

Обезвъздушена система за пореден път, оправени маркучи да не тече. Паля отвярям казана и вижте клипчето:

Последно редактирано от bestbg; 22-08-16, 15:03.
    LR Discovery 300Tdi 1996
    Subaru Outback 2.5 1998
    Subaru Legacy 2.2GX 1995 - продадено ;(

От: Пак проблеми - охладителна система Discovery 300TDI

При мен разковничето беше промивка на радиатора и почистване от гняс. Писал съм в мойта тема бая по въпроса
    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Така , малко челен опит.
      Вчера и при мене беше така.
      Стрелката е доста мудна.
      При темп. малко над средата вреше като при тебе.
      Не отваряй преди да застине -губиш много антифриз.
      По добре отваряй леко от тапата на термостата -най-високата точка.
      Наливане на антифриз.
      Отворени тапи на радиатора и термостата .
      Сипваш през разш.съд докато протече радиатора и слагаш тапата.
      Продължаваш през разш .съд до белег или до средата и го затваряш.
      Допълваш през термостата и затваряш и последната тапа.

Коментар

Тая "висока точка" на мен колко ядове ми е създала, не искам да си спомням. За по лесно аз вадя малкото маркуче там, духам в разширителния съд за да създам налягане и като потече течност бързо го връщам. Не се ли обезвъздуши там значи нищо не е направено.
        Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

За да си сигурен дали е блок/глава/гарнитура. Откачи маркучите от водния радиатора, откачи ремъка на водната помпа, вдигни маркучите нагоре (колкото позволяват, обаче трябва да прехвърлиш най- високата точка на мотора), напълни ги с вода и някой да запали. Кагото колата работи на място гледай за мехури в маркучите, ако има мехури е ясно, едно от 3те. Ако няма дупката е прекалено малка или не е от тях.

Коментар

Първоначално публикуван от bestbg Преглед на мнение
            Глава,блок или гарнитура???
            Сваляне на глава за преглед и шлайф + нова гарнитура и после ще го мислим......
            Последно редактирано от дядо владо; 22-08-16, 22:09.
            0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

А какво значи "правени турбо и мотор"? Къде, кога, вложени части?
              Колкото повече книги четат децата ви, толкова по-малко ще слушат чалга!

Коментар

Както се вижда на клипчето бълбука казана на леден мотор. Така че реших - свалям главата скоро..... И както каза дядо владо така ме посъветваха на още няколко места.

Турбото е сменено на 17.05.2014 - ~230 000km

Мотора е направен от колега от форума на 07.2014г и около 1000км след турбото. Не обвинявам никого - силно се надявам кофти гарнитура.

Ето снимка на това което знам като части и какво е правено.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2b5vl3.jpg
Прегледи:1
Размер:50.0 КБ
ID:5723728

Джипа в момента е почти 20 000след ремонта или по-точно на 249***.

Този път вече имам дебелата хартиена книга и на разположение сервиз и ще отделям по 1-2 часа на ден да сваля главата и да я дам да се види какво се случва. Джипа е на път да бъде скоро в раздел "На части"

Забравх да кажа. Парното и цялата система е промивана на 05.11.2014 . Антифриза е сменен през 2015 лятото и пак е промита, както и тази година (2016) през март месец.
                Последно редактирано от bestbg; 23-08-16, 07:48.
                LR Discovery 300Tdi 1996
                Subaru Outback 2.5 1998

Коментар

Ако пак направиш нещата отгоре-отгоре - ще отидеш в посоченият раздел. Може да е по-скъп качественият ремонт, но си заслужава. Ти си решаваш.

Коментар

Не мисля че ~900 лв е бил ремонт отгоре отгоре.... Реално тогава се оказаха сегменти на 4-ти цилиндър и нищо друго.

Отгоре отгоре бих казал че е да сменя само на 4-ти и да се затвори, но....
                    Последно редактирано от bestbg; 23-08-16, 09:00.
                    LR Discovery 300Tdi 1996
                    Subaru Outback 2.5 1998

Коментар

Като свалиш главата, прегледай я и за пукнатини, за всеки случай. Аз загубих много време докато ги открия.
                      Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Явно ще да има. За 30 секунди от ниво до маркера в разширителя като запаля бълбука и почват газове да излизат.

Маслото няма вода, и във водата няма масло. В неделя главата долу със снимки.
                        Последно редактирано от bestbg; 23-08-16, 09:50.
                        LR Discovery 300Tdi 1996
                        Subaru Outback 2.5 1998

Коментар

Аз свалих и блока, почистих го перфектно, занесох го на процедури, включващи набиването на ризи (оригинално няма), провериха и коляновият вал за износване, главата и тя претърпя тестове разни.
                          Мисълта ми беше, че като си почнал - не оправяй само каквото мисиш, че може да е създало проблема, а всичко около него, за да не отваряш втори път за съседното.
                          Лично мнение, не се заяждам или коря.

Коментар

Прав си, но пусти му пари. Защо сложи ризи на блока?

Снощи след работа за около 2ч с цигарите главата беше долу. Довечера или утре ще има чистене и мерене. Изглеждаше духнала между 2 и 3-ти цилиндър. Ето няколко снимки.

Почнах около 17:00. В 17:30 мотора изглеждаше така:

Име:1.jpg
Размер:73.3 КБ
ID:5724075

45 минути по късно вече повдичачи и вал бяха в багажника подреденимного цигарки се изпушиха, пък и бързата работа - срам за майстора)

Име:2.jpg
Размер:106.7 КБ
ID:5724076

30 минути по-късно и главата лежеше вече в багажника:

Име:3.jpg
Размер:132.5 КБ
ID:5724077

Има една голяма язва между 2-ри и 3-ти цилиндър което ме притеснява малко. Гледам в UK такива глави ги бракуват.

Име:5.jpg
Размер:103.8 КБ
ID:5724078

Име:7.jpg
Размер:79.9 КБ
ID:5724079

Име:8.jpg
Размер:71.8 КБ
ID:5724080

Име:11.jpg
Размер:81.7 КБ
ID:5724081

Име:14.jpg
Размер:107.2 КБ
ID:5724082

Това е от мен за сега. Исках да го отворя да намаже да не хваща ръжда. Сега всичко зависи от пари и време. Старият добитък почива и няма да има с какво да си дръпна караваната от морето, НО и намерих паркинг да си прекара там зимата

Хубаво си му беше на плажа на джипчо:

Име:my_disco.jpg
Размер:121.6 КБ
ID:5724083
                            LR Discovery 300Tdi 1996
                            Subaru Outback 2.5 1998

Коментар

Споко Вики, пак ще му бъде .... сигурен съм.
                              Георги Танев (0+)
                              Land Rover Discovery 1 300 TDi
                              Land Rover Club Bulgaria
                              0887 930 238, 0878 797 768

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X