Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Скоростната кутия R380 - ремонт или смяна?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Скоростната кутия R380 - ремонт или смяна?

Първоначално публикуван от Tramp Преглед на мнение
    Помпата е на цена около 26 паунда, но е объркващо с номерата на СК. Освен тези изброени по-долу, има и започващи с:J, K, L, M.
    Излиза, че тези СК са монтирани на един куп коли- не само на LR.
    Land Rover:
    Type A gearbox prefixes: - 50A; 51A; 56A; 58A;
    60A; 61A;
    Type B gearbox prefixes: - 53A; 55A; 63A
    Type C gearbox prefix: - 18A
    Type D gearbox prefixes: - 64A; 65A
    Знаеш ли номера на твоята СК? Ако не е напълно убита, частите са с горе-долу поносими цени.
    Номера се проверява лесно - само трябва да се погледне отдолу. Не съм 100% сигурен,но мисля, че моята трябва да е с префикс 55А и суфикс К (J, K, L и M са суфиксите - последните знаци от номера, които са в общи линии зависими от еволюцията на кутията във времето, докато префиксите се отнасят до типа комплектовка, според модела на автомобила).

Първоначално публикуван от stoianovm Преглед на мнение
    И аз съм за смяна на кутията.На моята и нямаше нищо-всичко си включваше и вървеше нормално,просто исках да се отстрани хлопането в целия задвижващ тракт.Като свалихме СК и РК видяхме,че вала между двете е с много износени шлици и голям луфт.За да се смени се отваря цялата скоростна кутия.Там видяхме 2 наранени зъбни колела-и като се почна-всичко от-до-лагери,зъбни колела,синхронизатори,маслена помпа,втулки-всичко-нали един път се отваря.Та за части отидоха около 2200лв.(оригинални ОЕМ, или от реномирани производители,а не Britpart).Мисля,че това беше грешка.Може би за половината пари щях да намеря рециклирана от Англия.А ако изпратиш повредената ти връщат и част от парите.
    Това ме притеснява и мен. В моя случай хлопане от вала на раздатката няма. Огледа, който направих при смяната на двете пластмасови втулки обаче, ме навежда на мисълта, че няма да мога да мина само със стандартния ремонтен комплект. Едно, че почти сигурно ще трябва да се смени и помпата, второ, че не ми харесаха луфтовете във Selector shaft-a, трето, че не ми хареса и състоянието на някои от зъбните колела, които се виждат от горния капак. От друга страна, мисля, че такъв оглед през капака е напълно достатъчен, за да се получи представа за общото състояние на кутията, т.е. би бил достатъчен при избор на кутия "second hand", дори и без да е демонтирана от колата.

В момента, по стечение на обстоятелствата, имам доста повече свободно време, отколкото свободни пари и понеже не виждам нищо особено сложно в устройството на тая кутия, ако тръгна да я ремонтирам, ще го правя сам. Единствените "тънки" моменти в разглобяването са специалните LR инструменти, които се ползват за ваденето на някои от елементите, но имам усещането, че LR малко преекспонират нуждата от тях.
    От друга страна, това, което ме притеснява е първо евентуалната необходимост от подмяна и на износени валове и зъбчатки, което наистина ще прати цената на частите в едно друго измерение, и второ - доколко новите елементи ще паснат към вече поизносените такива и няма ли в крайна сметка на края да добия една работеща, но безобразно виеща кутия...

В понеделник ще прозвъня софийските обяви, да видя дали ще изскочи някой заек от шапката, а ако някой може да помогне с евентуален оглед на кутии в старозагорската морга, ще съм много благодарен. Ако няма нищо читаво, решението е ясно - Ashcroft. (само дето като им разглеждам сайта и ми се присква да поръчам половината неща дето предлагат, а това тотално ще промени замисъла на "проекта" )
    Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Тарга е прав за амбреажнта ос, инче аз имам една добра втора употреба, но е от 300tdi и е 55а. Тези кутии са по около 5 - 600 лв. тук напрви си сметкта дали си струва да докарваш от uk.

Коментар

Ремонт на скоростна кутия Land Rover Discovery 300Tdi

И аз вече съм собственник на една такава машинка ,но още не съм я взел и вече сме в авария.Скоростна кутия.От толкова скорости остана само 4та .Голяно чудене големи рзисквания докато не свалих кутията.В събота за около 2 часа беше извън колата и днес започна разглабянето.Свалих трансферната кутия и блокажите мислейки си че проблема е в селекторната кутия,НО не беше там.Разглобих кутията и накрая открих аварията пиньона на първичният вал който се зацепва с пиньона да вторичния бяха станали гладки.Сега предстои да намеря части и да видя кое е по добре да отремонтирам моята кутия или да взема друга втора ръка.Тук в Испания има огромно количество части за тези коли тъйкато са много ползвани.

Като цяло Дисковерито го взех за разходки по черни пътища и нищо от типа на триал или екстремен офроуд.Много ми хареса като автомобила и характеристиките не са лоши,оказа се че е най плзваият модел 300 ТДИ. Мисля леко да го повдигна не повече от 5 см ,амортисьори и едни хубъви гуми и съм готов .Утре ако мога ще кача и някоя снимка на цялата майсторска работа по кутията.Поздрави.
        Живейте и вярвайте в това в което не вярвате. Обичам природата и нейните красоти.
        0887 543 312 ,Land Rover Discovery 300 Tdi, КЛИМАУТО АВТО КЛИМАТИЦИ И ДИАГНОСТИКА.

Коментар

От: Ремонт на скоростна кутия Land Rover Discovery 300Tdi

Първоначално публикуван от pepimotos Преглед на мнение
          От толкова скорости остана само 4та .Голяно чудене големи рзисквания докато не свалих кутията.В събота за около 2 часа беше извън колата и днес започна разглабянето.Свалих трансферната кутия и блокажите мислейки си че проблема е в селекторната кутия,НО не беше там.Разглобих кутията и накрая открих аварията пиньона на първичният вал който се зацепва с пиньона да вторичния бяха станали гладки....
          Приятно занимание Аз моята в крайна сметка я карах, докато ми изпадна една с последна буква L (от 2004г, които се твърди, че са уж усилени).
          По отношение на твоята - такава случка съм виждал и аз веднъж - причината е в липсата на мазане, така че е добре да разбереш какво точно се е случило с маслото. В случая, за който говоря, имаше монтиран радиатор за маслото на скоростите, на който му се беше скъсала едната тръбичка и маслото беше останало някъде по баирите; после обратно към София със 140 по магистралата и манджата сготвена.
          Вариант две да няма мазане - да се е скапала помпата, която на някои по-стари кутии е от някакъв кофти материал.
          Вариант три - задръстен филтър - или от неправилно масло (правилното за тая кутия е 75w80, каквото е и фабрично препоръчаното MTF94; всичко по-гъсто задръства филтъра и се получава тая случка) или някой е забравил да го смени много дълго време.
          Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

От: Ремонт на скоростна кутия Land Rover Discovery 300Tdi

Днес свалих първичният вал и както казва колегата по горе аварията идва от лошо мазане има няма изтече 200 грама масло.В моя случай спрях да размонтирвам валовете защото всичко е много зле и няма смисъл да се поправя намерих кутия за около 400 евро без раздатъчната .За цените тук открих 143 евро е първичният вал при мен е съсипан и цялостният вал на който пиньоните са неразглобяеми той струва тук 211 евро отделно имаш още 200 евро във лагери синронизатори.Важното е че поне открих проблема а той е липса на масло.Моята кутия е Р380 и казват разбиращите че е малко по модерна версия от моделите на 200 ТДИ.Иначе като цяло тук в Испания цената на една отремонтирана кутия комплект със трансферната кутия е от порядъка на 800 до 1200 евро.Това е цена от магазин с гаранция друга работа е ако я намериш в авто морга.Но като цяло пак да се върна на темата с кутията проблемен е първичният вал,но зада го смениш трябва да разглобиш почти всичко защото пиньоните са така наредени че не става толкова бързо и лесно.В моя случей свалих първичният вал и цялата ос след него е прегрята а малкият лагер който води първичният вал ми остана в ръцете при самото вадене на оста.Като обобщение ако трябва да се сменя само един вал може да се поправи но ако трябва да сменяш повече от един не си заслужава много се оскъпява и освен вала откриваш много други хлабини.Утре ще направя снимки на разглобената кутия да се добие представа.
            Живейте и вярвайте в това в което не вярвате. Обичам природата и нейните красоти.
            0887 543 312 ,Land Rover Discovery 300 Tdi, КЛИМАУТО АВТО КЛИМАТИЦИ И ДИАГНОСТИКА.

Коментар

Ето и снимките

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Mnooogo snimki 2816.jpg
Прегледи:1
Размер:89.7 КБ
ID:5539103

Име:Mnooogo snimki 2819.jpg
Размер:88.8 КБ
ID:5539105

Име:Mnooogo snimki 2822.jpg
Размер:105.7 КБ
ID:5539107

Име:Mnooogo snimki 2825.jpg
Размер:92.0 КБ
ID:5539108

Име:Mnooogo snimki 2836.jpg
Размер:108.5 КБ
ID:5539110

Име:Mnooogo snimki 2840.jpg
Размер:117.9 КБ
ID:5539111

Мисля че снимките говорят сами за себеси .

Коментар

Запази си камбаната корпуса, изходящия вал, филтъра на помпата и капака с лоста. Пробките евентуално. Другото на боклука.
                За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Даа..личи си редовното обслужване..
                  Garage 31 Ltd - Classic Land Cruisers restoration

Коментар

Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
                    Запази си камбаната корпуса, изходящия вал, филтъра на помпата и капака с лоста. Пробките евентуално. Другото на боклука.
                    И аз това мислех да направя,вече съм намерил две кутии да видим какво ще излезне макар че това е лотария.Поне вече знам къде да търся части има и много оутлет в Барселона но за по старите кутии някви си Л77 ма й нещо такова.Да ви кажа колкото повече се занимавам с колата толкова повече ми харесва .

Коментар

Първоначално публикуван от pepimotos Преглед на мнение
                      И аз това мислех да направя,вече съм намерил две кутии да видим какво ще излезне макар че това е лотария.Поне вече знам къде да търся части има и много оутлет в Барселона но за по старите кутии някви си Л77 ма й нещо такова.Да ви кажа колкото повече се занимавам с колата толкова повече ми харесва .

И аз съм така. Имам 4.
                      За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Браво аз на една не мога да смогна

Коментар

Вече знам какво е причинило аварията ,утре снимки.
                          Другото което ме интересува е за маслото колко, какво в кутията диференциала в радатъчната кутия ако някой знае да пише ,че аз съм още начинаещ в тази тема.

Коментар

Тука ще намериш сведенията, които те интересуват.
                            ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Име:Lub&Flu.jpg
Прегледи:2
Размер:120.5 КБ
ID:5539255Натиснете снимката за да я уголемите

Име:dizelovi.jpg
Прегледи:2
Размер:112.6 КБ
ID:5539256
                              Аз предпочитам 75W90 в раздатка и диференциали.

Коментар

До колкото разбирам,кутията е с тънко масло ,а раздатъчната кутия и диференциалите с по гъсто.Този Декстрон мисля е подобен на масло за скорости на мотоциклети с какъв вискозитет е знаете ли,не е ли 75.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X