Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Grand 5.2 умря скоростната кутия... АМИН

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Grand 5.2 умря скоростната кутия... АМИН

За да ви е по-лесно първо свалете раздатката.Като разглобите кутията,тогава се вижда какво ще трябва.Автомата се сваля задължително заедно с турбината!
    Мисленето е труден и бавен процес и не се отдава на всеки.....
    Grand 3.1TD
    0898 620 306 Стоян

Коментар

Първоначално публикуван от FDevil Преглед на мнение
      След като няколко месеца издаваше мъчителни звуци (виене и стържене) при настъпване, вчера окончателно умря
      Напред вобще не иска да тръгне, назад си върви. Прибрах го на задна до нас обирайки доста овации по пътя и сега започва мъката. Обявиха ми четирицифрена сума за ремонт, както и 1000 лв за втора употреба, ама нещо не ми се дават такива пари...
      Нещата вървят към собственоръчен ремонт (до сега не съм отварял автоматик, но винаги си има първи път).
      Ако някой продава евтина кутия втора употреба да свирка ... Ако няма давайте акъл, пък аз ще качвам снимки...
      Здравей колега.Би ли ми казал къде има автомат за 5.2 за 1000лв.Аз имам същия проблем,макар колата все още да не е спряла.Но предпочитам да не я разглобявам.

Коментар

Първоначално публикуван от murkobg Преглед на мнение
        Здравей колега.Би ли ми казал къде има автомат за 5.2 за 1000лв.Аз имам същия проблем,макар колата все още да не е спряла.Но предпочитам да не я разглобявам.
        Изпратих ти контакти в Skype
        ZJ'96 5.2

Коментар

Първоначално публикуван от inyan Преглед на мнение
          В прикачения файл има подробно описано разглобяване, сглобяване и настройки на 42/44 скоростни кутии. Ремонтен комплект можеш да си купиш от интернет или от София ул.”Козлодуй” 4, gsm: 0887/740-086 – излиза около 700лв. с двата колана – спирачки, продават и рециклирани хидротрансформатори.
          Имай предвид, че ремонта е сложен и изисква специален инструмент или приспособления, които да го заместят. УСПЕХ.
          Перфектно описание на скоростите и ремонтните работи. В момента чета. Много благодаря.
          ZJ'96 5.2

Коментар

Започна се ... Днес успях да сваля двата кардана, лостовия механизъм на раздатката. По-лесния маслопровод от скоростите към радиатора (с другия ще видя зор...), източих маслото от кутията и върнах обратно картера. Нямаше много стружки, което ми вдъхва надежда... е мирише на поизгоряло, но то си е нормално при положение, че спря да върви вече ))

Засега толкова, не съм снимал, защото до тук няма нищо интересно още.
            ZJ'96 5.2

Коментар

Малко бавно стават при мен нещата, но ... днес свалих скоростите. Вече са минали на пароструйка и чакат да ги почвам.

ПС: Колегата беше прав - дооооста са тежки. Не става сам човек да ги свали пред блока. Добре , че едно приятелче ми помогна....
              Прикачени файлове
              ZJ'96 5.2

Коментар

Някой знае ли как да проверя дали голямото кръгло и тижко нещо на маховика е ОК?
                ZJ'96 5.2

Коментар

Някой знае ли как да проверя дали голямото кръгло и тижко нещо на маховика е ОК?
                  Ако е сменяло добре поне една скорост е О.К. нарича се "торкконвертор" или "хидротрасформатор"....е ако питаш сериозно де а не загряваш за първи април
                  П.П. Огледай само за пукнатини стърчащата в центъра тръба и то в долния край на прорезите
                  Последно редактирано от дядо владо; 31-03-10, 16:34.
                  0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Единствения начин е като се отвори и прегледа.Стенд за отваряне и заваряване на хидротрансформатора в София има при Недко на ул.Зайчар до затвора.
                    Мисленето е труден и бавен процес и не се отдава на всеки.....
                    Grand 3.1TD
                    0898 620 306 Стоян

Коментар

Вчера се заех да я разхвърлям. Снимки ще кача утре.

Маслото е в много лошо състояние, черно има и стружки по картера.
                      Първото 100% за смяна е една пружина - Accumulator Piston spring
                      Намира се в едно буталце в "мозъка". Буталцето и цилиндъра са ок, пружината е счупена на три парчета... не мога да си го обясня как е станало.
                      В rockauto не виждам такава част, което е доста притеснително (има го само целия мозък). Някакви идеи от къде да се сдобия с такава?

Продължавам да търся причината за стружките.
                      Отворих и разглобих задната част (овърдрайв) - там всичко е перфектно, дисковете са перфектни, дори няма стружки (интересно как не са се прехвърлили и там).

Предната част още не съм я почнал, но забелязах, че има изядени шлици на първичня вал (дето влиза в торкковертора). Изядени са около 1.5 мм отзад. В торкконвертора не се виждат изядени шлици, което е странно ...
                      Отново не виждам да се продава торкконвертор или първичен вал. Някякви идеи?

За сега толкова от мен. Весело изкарване на празниците на всички, а другата седмица продължавам...
                      ZJ'96 5.2

Коментар

Те там не са ли две пружини - една тънка и една дебела. На теб коя ти е счупена.

А стружките в картера са най големия ти проблем - най-вероятно са от хидротрансформатора. Дано да греша.

Стружките няма в кутията защото не могат да минат през филтъра.

Трябва да направиш и промивка на радиатора защото и там ще има стружки.
                        Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

В този ред на мисли, с какво препоръчвате да направя промивката?

Иначе за трансформатора ми препоръчаха някакъв майстор в Лозен, но адреса още не го знам. Като ме заведат ще пиша...

ПС: това с двете пружини е в блока на скоростите, а мойта е в едно цилиндърче в мозъка. В инструкциите така е написана "accumolator spring"

също така ми препоръчаха магазин за резервни части за автоматици на Козлодуй 4. Там ще ходя във вторник.
                          ZJ'96 5.2

Коментар

В този ред на мисли, с какво препоръчвате да направя промивката?

Иначе за трансформатора ми препоръчаха някакъв майстор в Лозен, но адреса още не го знам. Като ме заведат ще пиша...

ПС: това с двете пружини е в блока на скоростите, а мойта е в едно цилиндърче в мозъка. В инструкциите така е написана "accumolator spring"

също така ми препоръчаха магазин за резервни части за автоматици на Козлодуй 4. Там ще ходя във вторник.
                            Абе що не се разходиш до майстор Мимо в Горубляне, аз съм много доволен от него - прави ми основен ремонт на автоматика и се справи добре. Телефона му е 0888 868008
                            ​​​Volvo XC90 D5 Inscription '16
                            Volvo XC90 D5 Executive '12
                            Volvo XC60 D5 Summum '11
                            Alfa Romeo Spider 2.0 '90

Коментар

.....Първото 100% за смяна е една пружина .....
                              Ако ти се разхожда, имам някакви пружини от мозъка на една стара ZF. Носиш мострата и мерим.
                              0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Промивка се прави със същото масло - АТФ+4.

За хидротрансформатора - много се съмнявам някой в България да може да ги ремонтира качествено. Ако все пак опиташ, после пиши дали си доволен.

А в мозъка май нищо не се предлага отделно:

http://www.offroadclub.at/rep-anleit.../1997/97zj.pdf

За пружината Дядо Влади е твоя човек.
                                Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X