Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Аварийно спиране с автоматик?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Аварийно спиране с автоматик?

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
    Четеш го като дявола евангелието "Карбуратора" ти каза, аз го подкрепям без да мислиш връщаш на 1-ва, не е като спиране с ABS, но дори пред теб да има кола, ще забавиш, и това може да е малката разлика която в последствие ще доведе до писане на рецепта за възстановяване, а не на смъртен акт

Еее ама меразбирате буквално. Исках да кажа, че ударът вероятно не може да се избегне, а евентуално само да се намали силата на сблъсъка.
    Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
    Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

естествено, като туриш реверс, няма да се върнеш във времето, я..

от гадния тенекиен звук няма бягане при горните условия..

Коментар

Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
        От казаното до тук си направих следния извод: Откажат ли ти спирачките, отърване нема. Ако е кола пред теб сигурно е най-безобидния вариант, но може да е камион или стена... А ако скоростта е по-голяма съвсем се пиши бегал, ще се гушка босилека.

Препоръка към каращите автоматици - редовна инспекция на спирачната система.
        Точно на автоматик да ти откажат спирачките е невъзможно,ако не е саботаж.При автоматика,така или иначе спирачките се ползват много по-често(затова и обикновенно са различно оразмерени и различни) и нЕма начин да не се усети евентуална неизправност достатъчно рано.

Lock up на най-ниската предавка незнам дали има въобще при някоя кутия.Включването на най-ниската предавка ще помогне при всички положения,ако това все пак е възможно(щото има и много умни кутий).В крайна сметка освен спирачки,в колите си има и волан...та с него се доизкусуряват нещата,ако е възможно.
        Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Абе вие сте супер развити мозъци. На мен ако ми откажат спирачите (първо ще съм си погазил всички принципи за поддръжка на автомобил) няма да имам време да си помисля къде е скоростният лост та камо ли да си помисля как да съм истински шофьор, аджеба да запазя този пред мен, да започна супер сложна процедура, която напълно да смели цялата трансмисия, а може и двигателя да докачи.

Мен ако питаш ако ти откаже спирачната система, след това, съвсем случайно, ти откаже и ръчната си си го заслужил отвсякъде! И тъй като никога не ми се беше налагало досега да мисля затова, прибирайки се от работа тази вечер си направих експеримент:
          1. Спирах на ръчна, а моята е зле - ако караш до 50 км/ч с ръчна се спира доста добре.
          2. Няма начин, макар и с мръсна газ, макар и с въртящия момент на двигателя на моя джип (не че е най-внушителният, но не е за пренебрегване) ако се изправя на спирачката колата спира независимо от това колко силно съм натиснал газта!

В крайна сметка - да не се случва!!!!! Нали знаете - като се обърне колата...

Тая тема ще е интересна и за феновете на други марки, що я ограничавате до границите на Джип обществото.

Коментар

Дайте да направим разлика между спирачка и спиране с двигателя на по -ниска предавка.Ако можеше да се спира с двигателя толкова ефективно без значение от вида на скоростната кутия, возилата ни нямаха да имат спирачна система.Които иска да пробва на РиRслед това да ми се обади ,за да му кажа колко ще му излезне пробата в лева.
            Мисленето е труден и бавен процес и не се отдава на всеки.....
            Grand 3.1TD
            0898 620 306 Стоян

Коментар

Подрепям колегите , на 1-ва , но отново се изисква време да се сихронизират предавките в скоростната кутия . А всяка секунда е ценна , така че , да се молим да не изпадаме в такава дилема.

Коментар

Които иска да пробва на Р и R , след това да ми се обади ,за да му кажа колко ще му излезне пробата в лева.
                изплю камъчето..

Коментар

вчера смених едното жило на ръчната, днес я донатегнаха след като улегна... изобщо е абсурдно да се кара автомобил с неизправна спирачна уредба... без значение дали може да тръгне колата, винаги трябва да може да спира...
                  не бързам за никъде...
                  XJ 2.5TD '98

Коментар

Ами ако

всичко е изправно.Не е ли по-лесно, автомобила да се подържа.Да бъде в изправност ръчната, крачната и все живо.

И ТОГАВА няма да мислиш как да спреш аварийно, със задна предна и т.тн.Просто си спираш.
                    И не разправяйте, че и при изправен автомобил:-"Ми то всичко се случва.""Трябва да сме подготвени"
                    Подгответе си возилото и ще си спирате чудесно.Ако пък ви откажат спирачките, шанса е 1:1 000 000, преди да си спомните всички теории, вече ще се натресли в предния.Пък ако и сега някой спомене че всичките тези приказки са тъкмо за такива случаи, искам да го видя с принтираната тема на таблото, четейки, аджеба кво да включи сега.

П.П. Май сме писали заедно с колегите.
                    Последно редактирано от Karlos; 16-12-09, 22:24.
                    Grand Cherokee WJ 4.7 V8
                    Това е положението.

Коментар

Имах случай преди 20 години, карах една газка с прасенца - живи. Тъкмо бях 2-ри ден на работа. Ръчната си беше наред и държеше камиона спрял при товарене на стоката. Но при влизане във Враца ми отказа спирачката, съединител ръчна долна предавка и яваш яваш бавничко с ръчна разтоварих прасетата. После обаче и ръчната спря да държи. Едвам се прибрах в сервиза на фабриката. Ама онова беше друга ситуация, камион поддържан от друг преди мен, явно нито шофера нито сервиза вдържавното предприятие им е пукало. Аз просто го взех, с печат от сервиза, чее изправен и тръгнах на курс...
                      Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
                      Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
                      ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Малко извън темата,ама Американците не си купуват малки коли, щото казват си, ако стане катастрофа няма аз да умирам. Затова, само "Голями Джипки" карайте.
                        JEEP GRAND CHEROKEE 2.7crd 088-570-53-52

Коментар

На мен лятото Гранда ми угасна в движение, 3-4 дни подред, по един път на ден, добре, че карах в града с 20 и е равно и при силно натискане на спирачката си спира. В сервиза не можаха да измислят защо е угаснал в движение, два пъти на газ, и два пъти на бензин....смениха гарнитура, О-пръстени, изчистиха дюзи, профилактики на маркучи...и не гасне, ама карах на тръни един месец, и все хвърлях едно око към оборотомера да видя дали не е заспал на нулата....
                          Ама не е страшно-само първия път се шашнах, щото и трудно запали...

Коментар

Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
                            камион поддържан от друг преди мен, явно нито шофера нито сервиза вдържавното предприятие им е пукало. Аз просто го взех, с печат от сервиза, чее изправен и тръгнах на курс...
                            Едно време са били с еднокръгова спирачна уредба,след определени години и на този модел спирачките са с два кръга.
                            Надявам се че не е нужно да бистриме разликите.
                            И приликата на Газка с JEEP може да е само в кубатурата на мотора.
                            Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от Сашо Пунчев Преглед на мнение
                              ...
                              2. Няма начин, макар и с мръсна газ, макар и с въртящия момент на двигателя на моя джип (не че е най-внушителният, но не е за пренебрегване) ако се изправя на спирачката колата спира независимо от това колко силно съм натиснал газта!
                              Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                              Не мисля, че има автомобил чиято спирачна система не може да "преодолее" двигателя. Вероятно е имало и други проблеми.
                              Ей тук малко ще дообясня.

Да, ако държиш автомобила на спирачки, двигателят не може да го помръдне. Поне ако всичко е наред. Това е балансът по въртящ/спирачен момент.

Има обаче и баланс по мощност.
                              Представяме си автомобил, засилен с максималната конструктивна скорост и освободен от тяга. При това положение, със спирачките ще го спрем до 0, но те ще позагреят. Ако ковнем спирачките докрай, ще позагреят гумите (после може и да ги изхвърлим). Но и в двата случая ще спрем. Представяме си сега, че двигателят работи на пълната си мощност (примерно едни добри 100 киловата) и автоматичната скоростна кутия прехвърля на колелата да речем 75 киловата, като държи двигателя в режима за най-висока мощност. Представяме си и че сработва ABS така, че да не можем да блокираме двигателните колела и да оставим скоростите да си кипват от цялата разполагаема мощност.

Е, в този момент спирачките трябва трайно да разсейват тези 75 киловата топлина (освен мощността, която трябва да съберат от масата на автомобила, за да го спрат). Могат ли го? Не и при температура, при която да останат работоспособни.

Коментар

Всичко това е свързано с много условности.
                                Разсейваните киловати ще ги разсейваш... няколко секунди. Все пак спирането не продължава 15 минути. Та, за еднократно спиране, повечето спирачни системи би трябвало да устискат, дори и с цената на изпечени накладки.
                                При различните автомобили решениета са различни, но при някои от тях ако натиснеш едновремено газ и спирачка, газта бива дисквалифицирана служебно. Говорим за автоматици. Няма да се учудя ако и при някои "ръгачки" е така.
                                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X