Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Монтирано Ел.моторче на водния кръг на WJ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Монтирано Ел.моторче на водният кръг на WJ

защо не споделите кой, каква марка ,какъв тип моторче с какво управление , къде е монтирал... цели и впечатления?
    до тук има за подобряване на парното и за принудително охлаждане след изгасяне на двг...
    не бързам за никъде...
    XJ 2.5TD '98

Коментар

Първоначално публикуван от glinski Преглед на мнение
      защо не споделите кой, каква марка ,какъв тип моторче с какво управление , къде е монтирал... цели и впечатления?
      до тук има за подобряване на парното и за принудително охлаждане след изгасяне на двг...
      Колега не знам какво искаш да питаш в следното изречение?

"защо не споделите кой, каква марка ,какъв тип моторче с какво управление , къде е монтирал... цели и впечатления?

ок ще се пробвам:

"защо не споделите кой" - АЗ как кой - Кристиян от пост #1

"каква марка" - Jeep Grand Cherokee 3.1 Diesel WJ c VM motor от пост #1

"какъв тип моторче с какво управление" - центробежно втора употреба от Мерцедес 124 Дизел, упревление време реле, от пост #12 и #1

"къде е монтирал..." - е тук не знам как да ти отговоря.
      - горе в ляво от двигатела, под капака, над левият носач, на вторият болт от ляво на дясно, точно под уплатнението на капака.

"... цели" - една единствена, да спестя нови 3000 лв. и Баш майстори!

" и впечатления? " - пак търсиме в темата..........даааа......аха ето:

след изгасване на двигатела се чува едно такова като на работещо

П.П. Не се сърди ама толкова дословно ти се отговаря в темата най-вече от колегата " Carburettor ".Темата вече е разисквана многократно и я пускам като нова за да излиза в търсачката, при необходимост. На вече монтирана такава.

Поздрави
      VW Touareg R5 2005
      Ford Ranger 2.5 Double Cab 2005 Х 2 PC
      Ford Everest 2,5 2006
      Крис

Коментар

колега, имах предвид ако и други са добавяли моторчета освен вас. на колегата карбуратор темата е ясна, но нито ти нито другия колега добавил за подобряване на циркулацията на парното сте работили по нея. въпроса ми бе ако и други са експериментирали да си споделят опита в една тема за да е по удобно...
        извинявам се ако съм подразнил...
        не бързам за никъде...
        XJ 2.5TD '98

Коментар

Хвала колега!!
          Явно имало и можещи съфорумници! /а не само "знаещи"/.
          Още веднъж - евалата!!!
          Не стана съвсем ясно свързването на жиците.
          Не са много и ако имаш добрината, може подробно и нагледно да обясниш всяка жица къде е закачена. /ще е много полезно за притежателите на уникалният ВМ мотор, които решат да вървят по Твоите стъпки/
          Предварително благодарим.
          ________________________________________________________________________________________
          Grand Cherokee WJ 3.1TD 1999
          HARLEY DAVIDSON - HARITADGE SOFTAIL CLASIC 2006

Коментар

Остава да пунеш и една жица към вентилатора на парното,и тогава чак мисля ще има ефект от допълнителната помпа.
            Мисленето е труден и бавен процес и не се отдава на всеки.....
            Grand 3.1TD
            0898 620 306 Стоян

Коментар

Първоначално публикуван от Ba4e Mite Преглед на мнение
              Хвала колега!!
              Явно имало и можещи съфорумници! /а не само "знаещи"/.
              Още веднъж - евалата!!!
              Не стана съвсем ясно свързването на жиците.
              Не са много и ако имаш добрината, може подробно и нагледно да обясниш всяка жица къде е закачена. /ще е много полезно за притежателите на уникалният ВМ мотор, които решат да вървят по Твоите стъпки/
              Предварително благодарим.
              Колега,
              Има само една особенност, всяко време реле има своя схема на свързване. Това което използвам и съм прикачил снимка на схемата, се прекъсва минуса на моторчето. Има такива които използват работен плюс. Та ако искаш мога да съдействам за закупуването на такова времереле като моето и да използваш тази схема. С релето има и схема на свързване. Ако искаш пусни едно лично.

поздрави
              VW Touareg R5 2005
              Ford Everest 2,5 2006
              Крис

Коментар

Да се обадя и аз, че в другата тема бях доста активен.
                Купих си помпа през eBay. С доставката излезна 60-70 лева. Направих и командваща електроника. Има възможност да работи в зависимост от температурата и от зададеното време (което настъпи по-рано). Има възможност и за ръчно управление. Струва към 10 лева и се събира за 1 час. Може и "хвърчащ монтаж", като се залива с неутрален силикон в подходяща кутия. (най-голямата част е автомобилно реле)
                И до тук. Не съм монтирал устройството. Сред многото мнения за този двигател, се очерта и основното: Предвиден е за корабни двигатели, бавнооборотен и не отговаря на условията при експлоатация на автомобил. (основно джипове) Реших да се пробвам като пенсиониран счетоводител, излизащ с джипа само събота и неделя. (иначе съм много щур - убиец на автомобили ) Та пробвах да шофирам джипа, като не вдигам повече от 2 000 оборота. Резултата, освен невротизма в който изпаднах, беше, че температурата на антифриза си стоеше закована на 90* (мерил съм я) независимо дали на баир, равно или спускане, като след гасене на двигателя се качваше в рамките на 2-3*. Или, с други думи, няма нужда от циркулационна помпа. Има и още един плюс: Джипа показа разход под 8 литра! Това едва ли решава въпроса с надежността на двигателя, но показва, че при внимателна експлоатация, не се стига до аварийни положения.
                Та не съм се отказал от монтажа на помпата, (обичам да се занимавам с тунинг ) но в момента се занимавам с друга кола, която поглъща цялото ми свободно време. Пък и отговаря на темперамента ми като "водач на моторно превозно средство"!
                Много глупости изписах! Да се върнем на помпата: Реже се входящият маркуч на парното и се монтира помпата. Включващото устройство може да се направи съвсем просто. Купува се температурен ключ за 80*. Монтира се по подходящ начин някъде по главата на двигателя. На единия контакт се подава +12в. от клема 30. На другия контакт "+" на помпата. И другия край на помпата на маса. Това е всичко. Когато слагах ел. вентилатора, мерих външната температура на разни места по радиатора и двигателя. Та, при температура на антифриза 90*, температурата на почти всички външни точки на главата беше между 80 и 90 градуса. (е, не при изпускателния колектор ) Или това което ни трябва. Когато t* на главата е над 80*, помпата ще работи дотогава, докато t* не спадне. Единствено неудобство - ще работи и при запален двигател и винаги, когато t* е над 80*. Но к'во от това! Заради "простотията" си заслужава. Искам да подчертая: Това не е изпробвано, но простото му устройство предполага надеждна и сигурна работа. Та - успех с тунинга!
                Ето и снимка на тези ключове. За съжаление не знам къде се продават. Аз ги имам пак през eBay - китайски са и струват никакви пари. Предполагам, ще ги има като резервни части за перални.
                Прикачени файлове
                Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                  ... като след гасене на двигателя се качваше в рамките на 2-3*. Или, с други думи, няма нужда от циркулационна помпа.

Толкова се изписа по проблема, че не знам какво толкова го умувате още.

Циркулационна определено ще оправи конструктивния недостатък на тези мотори, а той не е, че двигателя прегрява като цяло (независимо от условията), а че прегрява на точно определени места (около бренерите) в периода от няколко минути след загасяне на мотора поради липса на циркулация на антифриза.
                  Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Първоначално публикуван от onufriz Преглед на мнение
                    Толкова се изписа по проблема, че не знам какво толкова го умувате още.

Циркулационна определено ще оправи конструктивния недостатък на тези мотори, а той не е, че двигателя прегрява като цяло (независимо от условията), а че прегрява на точно определени места (около бренерите) в периода от няколко минути след загасяне на мотора поради липса на циркулация на антифриза.
                    Има физични закони които важат и за този двигател.Ако не важат за него,интересно ми е какво ли вкючва моята ел.перка при загасен двигател и то 2-3 пъти за около една минута всеки път.
                    Grand 3.1TD
                    0898 620 306 Стоян

Коментар

Не знам каква ти е колата, но има много модели даже и доста стари които имат датчик за температурата в коша на мотора. При повишаването й се включва перката с цел предотваряването на кипене на горивото в тръбопроводите в коша. WG например освен температурен датчик за антифриза, температура на входящ въздух, температура на горивото и околна температура, има и датчик за температура на акумулатора. Не знам какъв е алгоритъма на блока на мотора и кое точно може да е причина за включване на перката след спиране на мотора, но в случая няма никакво значение.

Да, всички двигатели имат "горещи" точки след спирането им, но при VM те са особенно опасни. Може би не от първия или от втория път, но с годините тези места отслабват и ето ти проблем. Помпата просто премества тези малки обеми супер-прегрят антифриз до зони кадето температурата е по нрмална. И това явно дава резултат.

Коментар

До: Монтирано Ел.моторче на водния кръг на WJ

А температурата на таблото от къде се взема, в смисъл къде й се намира датчика, че да си измеря температуката. Моя уред повече от 90 градуса не е показвал и почва да ме съмнява, даже по магистралата със 140 си седи межу дебелата чертичка и 100 градуса - има една малка чертичка. При всякакви режими на работа все седи там или надолу. Също така маркуча от двигателя към радиатора е доста горещ?

Някой да сподели къде и как да си измеря ефективно температурата - в казанчето за водата ли и с какъв термометър??

А относно загравянето - какъв е проблема последните няколко км преди крайната дестинация да се кара по-бавно и по нормално - например при прибиране в София и каране по околовръстното ми се събира бая работа на мотора на място, а последните минути са ми в общи линии спускане - мотора си се разтоварва и се нормализират температурите, мисля, че е по-добре от това да работи на място 2-3-4 минути ...

Коментар

Не знам каква ти е колата, но има много модели даже и доста стари които имат датчик за температурата в коша на мотора. При повишаването й се включва перката с цел предотваряването на кипене на горивото в тръбопроводите в коша. WG например освен температурен датчик за антифриза, температура на входящ въздух, температура на горивото и околна температура, има и датчик за температура на акумулатора. Не знам какъв е алгоритъма на блока на мотора и кое точно може да е причина за включване на перката след спиране на мотора, но в случая няма никакво значение.

Да, всички двигатели имат "горещи" точки след спирането им, но при VM те са особенно опасни. Може би не от първия или от втория път, но с годините тези места отслабват и ето ти проблем. Помпата просто премества тези малки обеми супер-прегрят антифриз до зони кадето температурата е по нрмална. И това явно дава резултат.
                          WJ 3.1 е колицата с монтирана ел.перка на мястото на виското .А перката я включва датчик който сработва от КОНВЕКЦИЯТА.
                          Grand 3.1TD
                          0898 620 306 Стоян

Коментар

"Колега" ssspeed,
                            каква ел. перка, какво виско, каква КОНВЕКЦИЯ.
                            Какво точно всъщност искаше да кажеш.
                            Ти за коя тема пишеш всъщност.

Коментар

"Колега" ssspeed,
                              каква ел. перка, какво виско, каква КОНВЕКЦИЯ.
                              Какво точно всъщност искаше да кажеш.
                              Ти за коя тема пишеш всъщност.
                              Колегата "ssspeed" е публикувал една тема с ел. перка, насадена на мястото на виско-то.
                              Ама дали има доказано действие на ел.перката в тоя случай?

До тук добре. Ама защо тогава колега "ssspeed" производителите на Ауди А6 Дизел, Фолксваген Пасат Дизел, Мерцедес 124 -ка дизел, използват точно такава оригинална ел.помпа? И наистина нека да подържаме темата актуална а не с изказвания от сорта на :

" Остава да пунеш и една жица към вентилатора на парното,и тогава чак мисля ще има ефект от допълнителната помпа ".

Колега имаш си тема с ел.перката подържай си я нея.
                              VW Touareg R5 2005
                              Ford Everest 2,5 2006
                              Крис

Коментар

Добре.
                                Grand 3.1TD
                                0898 620 306 Стоян

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X