Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблеми с ламбда сонди KJ 2.4 ED1

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблеми с ламбда сонди KJ 2.4 ED1

Колеги, закъсах го с този Jeep Cherokee KJ 2004 2.4 ED1
    Свети чека с грешки
    P0032 HO2S heater circuit B1S1
    P0038 HO2S heater circuit B1S2
    И нямат изтриване, старите сонди са здрави, съпротивление на нагревателя 4ом, сложих нови, Bosch същото съпротивление имат. Тествах старите с 12в на нагревателите - работят си.

Проверих инсталацията от сондите до ЕКУ - няма късо, няма проблеми.
    Странното в случая е , че тоя джип сякаш не съществува според вин декодери, Autodata, Hayness pro, Stakis, Texa....
    Компютъра е Motorola NGC4,
    Трябва да има бушон номер 16 и реле номер 4 за подгрева на сондите, но няма. Гнездата, клемите на гнездата са празни.

пин 1 , който е + за подгрева според схемите на Jeep,отива в ЕКУ, а не по релета и бушони, както се очаква.
    пин2 е МАСА за подгрева, стабилна е при тест със 100вата товар.
    пинове 3 и 4 са сигнала от елемента на сондата и отиват очаквано към ЕКУ.

Изчетох 10на схеми - в нито една колата не е с такова окабеляване и компютър!

Колата я чета с Autocom, Launch, Texa
    Грешките ги трие и щом запалиш , пак са там веднага.

Колата е с газов инжекцион, разкачих му кабелите от инсталацията на колата, без ефект.

Някакви молебени, пинизи за триене на грешки на този Jeep , или други съвети са добре дошли!?

Върви бавно.....гори много.....какъв и е проблема ?
    0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
      Върви бавно.....гори много.....какъв и е проблема ?
      Свети чека. Иначе на данни в реално време, сондите си работят, волтажа играе, бързия трим е -3+5 % .
      Намирисва на бензин докато е студена, та не знам дали сработват баш сондите...

Коментар

Според данните от компа колко е съпротивлението ? Може би ползва V-A метод за да го сметне ?

Обикновено кода на грешката има още малко пояснения - късо към маса/плюс/ отворена верига .....

Коментар

Ако проблемът ти е само светещата ламБа, проверката на тия грешки може да се изключи.

2004-та година най-вероятно е NGC3, не NGC4. Ако ми снимаш компютъра/етикетите му ще мога да кажа със сигурност.

ПП: Със сигурност е NGC3, парт номера е 56044225AI или 56044227AG (последната буква може да е различна), и на всичкото отгоре не е CAN, а SCI, тоест се програмира трудно. Е, аз моге де...

ППП: И да, подгрева е директно от компютъра към сондите. Тества се дали отива нещо с най-елементарна пробна лампа. Ако не свети, няма ток. Не помня само дали компютъра пуска плюса, или замасява.
          Последно редактирано от sparkybg; 29-11-25, 16:34.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от stefsab Преглед на мнение
            Според данните...
            Данни от компа за съпротивление нямам.
            Да пояснението е - Circuit high , което обаче не е вярно , тествано , минуса (пин2 на сондата) е стабилен, подмених обувките и направих спойки на всички връзки към маса, при връзка G103, която си е по схема.
            Свързах крушка 5 вата между пиновете за подгрев, за да видя ще се опита ли изобщо да пусне захранване ЕКУ ,после и с диод пробвах, но изобщо не опитва да пусне подгрева на сондите.
            Карах колата 3-4 цикъла до загрят двигател за да се освестят нещо - без резултат.
            Забелязах, че като дам на контакт, след 10 секунди, чека мига 5 пъти.

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            Ако проблемът ти е само светещата лам...

ПП: Със сигурност е NGC3, парт номера е 56044225AI или 56044227AG (последната буква може да е различна), и на всичкото отгоре не е CAN, а SCI, тоест се програмира трудно. Е, аз моге де...

ППП: И да, подгрева е директно от компютъра към сондите. Тества се дали отива нещо с най-елементарна пробна лампа. Ако не свети, няма ток. Не помня само дали компютъра пуска плюса, или замасява.
            Да, мисля че е NGC3 , а не 4. Днес го отворих да огледам- чист е и сух, няма щети. С лентовата платка сгъната на 2 е компа. Може би с BDM се чете... но нямам никакво инфо и не съм пробвал. Иначе имам няколко устройства за флашване, мисля, че Ktag трябва да се справи , незнам.... писал съм 300 компютъра , ама този месец от 10 - 10 нови и различни и ми идва в повече

Според схема, която намерих компютъра пуска + на пин1 , защото другия кабел за подгрева е на маса. Просвирих кабелите 3 пъти, съпротивленията им са ~ 0.02ом. Здрави са. Какво стана с тоя комп ..... моторола гадна .
            Искаш ли да го флашнеш ? А файл можеш ли да направиш за сондите ? Аз тъкмо го затворих със силикон....

Коментар

Пин 1 на конектор 1 ("черния" конектор) е обикновено някоя от бобините, а не ламба сонда.

Нагревателя на ламбда 1 е на 18 краче на конектор 2 (оранжевия), жицата е кафяво с оранжево, нагревателя на ламбда 2 е на 9 краче на конектор 3 (белия), жицата е кафяво с бяло.

Пълно сервизно има тук:
              https://charm.li/Jeep/2004/Liberty%2...d%20Diagnosis/

Ако и двете не светят имаш повод да търсиш проблем по жици или бушони, макар че доколкото виждам бушона е 24 и няма как да е изгорял, щото много други работи няма да работят, тоест остава да са жици - гледай за прегоряло или късо. Транзистрор не гори току така, и двата канала на транзистор (предполагам са няколко тртанзистора в общ корпус) още по не гори току така.

Тоя компютър не се отвяря, предвид устройството му, щото често после съвсем умира. Чете се и се флашва на бюро, през буксите. Може и да може с ktag, ама предвид предното изречение, изобщо не съм гледал. Ползвам мой софтуер за целта - както казах не е CAN и асортимента от тулове, можещи да го програмират през букса, клони към нула.

Провери жиците и ако са наред, търси друг компютър според мен. Едно че е много вероятно да са транзистори, които заради педерсткото устройство точно на тоя модел трудно се сменят успешно, второ че след отварянето, отново заради педерасткото устройство на тов модел, е много вероятно комютъра вече да не е съвсем същия.

Компютърът става и от 3.7 от същата година, но трябва препрограмиране, наливане на твоя VIN и подготовка за обучение на имобилайзер, за да тръгне на твоята кола. Мога всичко това. Дали мога да направя файл - заради архаичността, трябва компютъра да ми е на бюрото, да сваля BIN от него, да изровя дефиниции (ако има, щото 2.4 не е точно масово нещо за тунинговане в америка), разбирай няма как безплатно, щото си е час-два човъркане.

ПП: Ако дадеш VIN и снимаш етикети на компютъра, може да съм и по-конкретен. Това че въпросните диакгностики не го декодират не е велика изненада. Американци се гледат с JScan и AlfaOBD, обаче това чудо е и дърто и не е CAN, съответно и двете надали ще работят.
              Последно редактирано от sparkybg; 30-11-25, 02:55.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

За пин1 имам предвид на буксата на ламбдата. Иначе , да, отивана 18 на оранжевата за B1S1.
                Аз не бих занимавал никой за безпари. Няма грижи в това отношение.
                Както споменах 2 пъти преглеждам кабелажа, не виждам проблеми.
                След като го събрах днес, се возих. Мисля, че не съм увредил нищо по ЕКУто.
                Загледах се в мосфетите, никакви признаци да е греяло нещо... чист лак. Но.... неведоми са пътищата господни и тези на тока , както казва един познат.

Но за подмяна не ми се мисли, тази найлонова "платка" не бих я пипнал.

Мисля си да резна кабелите от ЕКУ и да пусна нови до сондите, да видя какво ще стане.

Ще го снимам и ще ти го пратя, пък ако измислиме нещо, може и да си поиграеш да го флашнеш.

Благодаря за съдействието!

Коментар

• stefsab
                  stefsab коментира
                  Редактиране на коментар
                  Пусни 12В през С3/9 и С2/18 при откачен комп и виж тока.
                  Трябва да започне от 2.4 А и много бързо да спадне.
                  Сондите включвай за до 10 с.

Само не разбирам защо се занимаваш с глупости ? Щом СТАРАТА кола си върви и не е с намалена динамика или повишен разход на горива е караш така. (кафе)

Коментар

• Bogoljub Gagic
                  Bogoljub Gagic коментира
                  Редактиране на коментар
                  Трябва да може да минава и ГТП обаче.

• дядо владо
                  дядо владо коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ми да минава, сондата си загрява и без принудително отопление, тое за по-бързо сработване Старите бяха само с една жица, изгорелите газове са си горещи и те така.........☕

• sparkybg
                  sparkybg коментира
                  Редактиране на коментар
                  Има нюанси, Деди. Ако сондата е на самия колектор на не повече от педя от портовете, жегата е достатъчно и за без нагревател. Ако е по-надолу, на празен ход и посред зима хич не е сигурно. По-тъпото е че в зависимост от софтуера при грешка в нагревателя при определени условия може и изобщо да не мине в "closed loop" и да го кара наизуст, или от време на време така, па после иначе. И по някое време установяваш че и останал без катализатор например, и няма минаване на преглед щото е вдигнала CO-то.

Например на Hemi 2005-та върху RAM 1500 това съм го гледАл на живо. Палиш я студена, бъхти грешки и изобщо не влиза в clоsed loop. Незначителна разлика в харча и вървежа. После я гасиш и после я палиш топла чека не светва, влиза в closed loop и си държи ламбдата колкото трябва.

...а на преглед освен заради CO, не се минава и заради кофти Ламбда. Щото ти лесно може да накаташ мотора да работи бедно и CO-то да падне, ама това вдига Ламбда-та и NOx-а. NOx-а не се мери, ама ламбдата се.
                  Последно редактирано от sparkybg; 30-11-25, 21:38.

Занимавам се защото искам да си е изрядно возилото, и обичам да се ровя в такива неща.

Радвам се за активността и помощта в темата, благодаря колеги.

stefsab , да ще го тествам преди да клъцна кабелажа.

Коментар

Първоначално публикуван от blazeBG Преглед на мнение
                  Занимавам се защото .
                  Ами щом .....Отговора е и към Спарки щот той помни за "релуктор ринг" що дрЪво изедОхзаради софуера на "Либитата" , та за перфектно трябва като Спарки да разбираш и от писане на код( програмиране) и от електроника ( хардуерно асемблиране) и от стругарство дори ( това към Блазе Бг )....... ( не е кафе )

Коментар

• blazeBG
                    blazeBG коментира
                    Редактиране на коментар
                    Аз нямам проблеми и с трите неща. Виждал съм зор и преди. Но за пръв път с хамериканско возило, та темата е с цел да науча нещо ново за хамериканките, ако има такова. Ако ли не, аз лесно и чека ще угася и лмбдата ще оправя . Мога да го побългаря за 1 час точно ще стане "идеален".

• дядо владо
                    дядо владо коментира
                    Редактиране на коментар
                    Случея да който говоря беше че Либи записва 5 и 6 бобина, киха кашля и сумти, а проблема се оказа колелото от което чете датчика на коляновия вал - побългаряване? Ми праави го! ☕

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
                  Ами щом .....Отговора е и към Спарки щот той помни за "релуктор ринг" що дрЪво изедОхзаради софуера на "Либитата" , та за перфектно трябва като Спарки да разбираш и от писане на код( програмиране) и от електроника ( хардуерно асемблиране) и от стругарство дори ( това към Блазе Бг )....... ( не е кафе )
                  Тогава не бях толкова в час, иначе да го бЕх изпрограмирАл с правилния софтуер. И при Hemi е боза - до 2008 са с един ринг, после с друг, после по някое време с трети, като третия е до накъде съвместим с втория. При 4.7 пък са други бози...

...и те-така.

Коментар

Тествах подгрева с подаване на + през компютърните букси , Както каза stefsab , консумацията започва от 2.1 А и пада до 1.2 А на 7-8 секунда.
                    Аз това го тествах без амперметър, и сондите си загряват. Остава си проблем в ЕКУ. Ама защо изобщо не се опитва да ги пусне, не знам. Някое захранване конкретно за тях да му го няма.... трябва да разнищя компа пак.

Коментар

Няма отделно захранване за тях. Пукнал е транзистора.

Търси друг комп. От същата година, или поне преди 2006та.

Коментар

Сърбят ме ръцете да го пробвам. Ще опитам на станция, към 150-180 градуса отдолу, през алумина ще го нагрея, и отгоре полека с топъл въздух, или ще се разпои или ще стопя "платката" ама ще го пробвам.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 2 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X