Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос относно вибрация на волана при натискане на спирачката

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос относно вибрация на волана при натискане на спирачката

Здравейте, знам, че трудно се диагностицира възникнал проблем тук във форума, но съм длъжен преди да отида на "майстор" да бъда теоретично подкован за "сблъсък".
    Та проблема ми е следния : при натискане на спирачката ма WJ се появява тресене във волана. Многе ме шашка това "неестественно" държане на автомобила, защото често карам със 150 км/ч. На какво може да се дължи този проблем? В същото време при минаване през неравност се усеща нещо като ШИМИ. Днес след много четене го проверих в сервиз и ми потвърдиха наличие на луфт в някаква щанга. Колко, какъв..... не мога да отговоря.....
    Надявам се, няма да е свързан проблема с това, че карам с подложки(фланци 3 см).
    Също има луфт във волана. Наскоро смених кормилни накрайници и демпфер, но проблема се задълбочи. Започна да дърпа едва забележимо на една страна(на дясно). Преди ремонта си беше твърд волана без луфт.
    Благодаря за евентуални насочвания....
    [SIGPIC][/SIGPIC]

До: Въпрос относно вибрация на волана при натискане на спирачката

На колко сантиметра хъб/калник си в момента.

Коментар

На мен така ми тресеше от крив спирачен диск.
      Пробвах да го изправя при стругар, ама беше временно пак се появи скоро.

Коментар

С риск да се изложа - питай ме некое друго въпросче!
        Какво е хъб? Разбирам само от бетон, желязо и строителство. Прост строителен инженер съм... Сигурно за това ме мародерстват автомобилните "майстори"....
        Да не е въпроса за размера на гумите?

Мане, как се излагам...
        [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Хъб е центъра на джантата.
          Мери се ляво-дясно и се дели на две.

Коментар

Ами предполагам както при останалите модели WJ 2001г, но с 3 см по- малко. Имам монтирани фланци - 3 см...
            Утре ще премеря.....
            [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Да, аз бавно загрявам, затова.... забършете ги половината...
              Разбрах какво да меря, утре ще има резултатите тук...
              [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

WJ излиза от завода на пет различни височини.
                Като добавим и умората на пружините с годините става още по интересно.
                Питам защото ако си сложил още 3см на пружини Ъп-кънтри, положението с геометрията става много критично.

Коментар

Да, сега разбирам в какъв филм мога да съм влязал.....
                  [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Не си влязъл в никакъв филм.
                    Възможни причини са:
                    - лош баланс
                    - крива джанта/гума
                    - крив/и диск/ове
                    - каталясало тампони на напречната щанга.

При мен в момента се появи точно това, и аз съм с фланци. И "нещо като ШИМИ" е една идея преди него (ако сложиш малко по-големи гуми ще се "насладиш" максимално на този феномен). Мостът пак се мята, но се укротява преди да влезе в резонанс. При мен причината е в тампоните на напречната щанга. Взел съм уретанови и стоят в гаража (отлежават) от известно време. ОЕМ тампони май няма - сменя се цялата щанга.

А иначе като погледнеш предния мост и някой върти волана динамично в двете посоки ще видиш причината за вибрациите... разбира се ако проблемът са тампоните.

Коментар

Първоначално публикуван от Сашо Пунчев (Stuntman_Mike) Преглед на мнение
                      ... ОЕМ тампони май няма - сменя се цялата щанга....
                      Има оригинални за бензиновите черокита за 2004г.
                      Не зная дали имат разлика с другите.
                      Пък и не зная как се представят спрямо уретановите.
                      Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Чероки 2004 няма напречни щанги.

Оригиналните гумени са твърди колкото полиуретановите.
                        Обаче има заигравка. и то голяма.
                        Отворите на напречната щанга на WJ са по-големи от отворите на щангите на Вранглер-TJ, Чероки-XJ и ГрандЧероки-ZJ. Сега не мога да си спомня точно но разликата беше под 1мм в диаметър. Полиуретанови тампони за напречна щанга на WJ няма. Търсих много, ако имаше щях да ги намеря. Като се избие сайлент блока от щангата на WJ и се бутне уретанов тампон от XJ TJ ZJ - има луфт.
                        Как се прави. Ей тва ми е по-лесно да го направя от колкото да го обясня, ама специално за Сашо Пунчев ще се напъна, щото знам че ще се издъни.
                        Всъщност утре ще го напиша защото без размери няма да напиша нищо полезно.

Коментар

Ти ме уби.
                          Явно говорим за различни щанги.
                          Аз имах предвид щангата която се хваща на предния мост от горната му страна в дясната част и на купето в лявата част. Служи да осигури моста да не се движи наляво-надясно.
                          Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Първоначално публикуван от onufriz Преглед на мнение
                            Ти ме уби.
                            Явно говорим за различни щанги.
                            Аз имах предвид щангата която се хваща на предния мост от горната му страна в дясната част и на купето в лявата част. Служи да осигури моста да не се движи наляво-надясно.
                            Е да де.
                            Тая същата я няма в окачването на Чероки 2004.
                            Отпред е с независимо, отзад с А-рамо.

Коментар

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
                              ...ама специално за Сашо Пунчев ще се напъна, щото знам че ще се издъни...

Ееее, мерси за високото мнение...

Я казвай, че ми писна да поръчвам части и да ги раздвижвам на безценица след това...

Тампоните, които аз взех са от ZJ, задни. За WJ няма. Или аз не съм намерил още. Мостът обаче при мен го чакам да избяга. Доразказах им играта на ОЕМ тампоните докато бях "висок" - от 100тина км, изминати така, 50 бяха в състояние на зверска вибрация. Как не се разпадна Джипа незнам.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X