Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Блокаж на JEEP CHEROKEE 2.5td

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Блокаж на JEEP CHEROKEE 2.5td

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
    С една дума - нулева активност. А то и няма как да бъде иначе. Имаме дискчета между касетата и планетите които създават константно съпротивление при разлика в оборотите на двете полуоски, и липсва управление което да промени процента на зацепване между дисковете. При вискомуфите температурата и вискозитета на течноста между дисковете променя до известна степен процента на блокировка, при LSD не влияят по никакъв начин.
    Фрикционните дискове създават съпротивление и без разлика в оборотите на полуоските - затова се казва диференциал с повишено триене.По надолу ще обесня как се измерва това съпротивление-това съпротивление е основен показател за износеност на фрикционните дискове и от там за изправността на механизма.Диференциалите от този тип монтирани в различни автомобили са регулирани по различен начин според условията на употреба - в "бегачките" на BMW са по остро настроени тоест блокират при по ниска разлика в оборотите-колкото е по голяма разликата в оборотите толкова е по-голямо съпротивлението.Но всъщност даже и те не блокира 100%, а до максимум 70-80%.Това съпротивление се променя чрез конструктивно променяне размера и броя на дисковете,силата на пружините(Belleville spring)и др.При нормалното износване на съединителите в процеса на екслоатация това съпротивление се променя(то винаги намалява) и коренно променя характеристиките на диференциала.Накрая тои става нормален,отворен диференциал.Маслото също е от голямо значение-ако не е по спецификация и/или в него няма добавка(Friction Modifier)съединителите буксуват,прегарят а може и да залепнат.Диаграмата побликувана по горе е много комерсиална-за възхваляване качествата на VARI LOK диференциалите.В нея се разглежда съотношението между въртящ момент и скорост на въртене, но тя е по скоро схематична-по абцисата и ординатата няма стоиности.

При EGerodisc или Electronic Limited Slip Differentials -ELSD(едно и също е) на второ поколение Куадра Драйв усилието също е насочено към зацепване, а не към отцепване както твърдиш. Като принципна схема и двата диференциала са прогресивно ЛСД, с разликата че при ELSD притискането на дисковете се осъществява от електромагнит.
    При ELSD притискането на дисковете не се осъществява от електромагнит, а от налягането на маслото създадено от маслената помпа.Единствената функция на електро-магнитния клапан е да разтовари това налягане когато се задеиства ABS системата.Такива диференциали отзад се използват в Гранд Чероки до 2006г.От 2007г се монтират само отворени диференциали , а отпред има избор между отворен и ELSD диференциал.
    Проверка на изправноста на заден диференциал на ЧЕРОКИ (TRAK LOK)се прави по следната процедура:
    1. Слагате дървени клинове отпред и отзад на двете предни колела.
    2.Вдигате едно от задните колела докато напълно се отдели от земята.
    3.Двигателя е изгасен,трансмисията е на неутрална,и ръчната не е задеиствана.
    4.Сваля се колелото и с динамометричен ключ се мери съпротивлението.
    5.Ако съпротивлението е между 22 N·m и 271 N·m съеденителите са здрави.В противен случай се заменят с нови.
    Успех.
    Последно редактирано от kinex; 11-10-08, 20:27. Причина: цитат
    Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Първоначално публикуван от onufriz Преглед на мнение
      Ако съпротивлението е между 22 N·m и 271 N·m съеденителите са здрави.В противен случай се заменят с нови.
      Голяма разлика. 27кг на метър заводското съпротивление ли е.
      Щото минимума от 2кг ми звучи малко като оная сервизна инструкция на Тойота в която се твърди че ако спирачките хващат от първия път, лагерите на главините не са за смяна. Дъщеря ми дето е в първи клас, ще създаде усилие от два килограма, само ако се подпре на гумата.

п.с.
      Кратко описание на ELSD, да не спамим темата.

A key component in the Quadra-Drive II system is the ELSD – an industry first application – and the new benchmark for automatic traction differentials. The ELSD use electronically controlled clutch packs to automatically and instantly vary from slip to lock at each axle.

От тук:
      http://www.wkjeeps.com/wk_4x4.htm#QDII

Да не искаш да кажеш че диференциала при нормални условия е блокиран.

Не ми звучи като предпазен клапан. И изобщо какъв е смисъла от него при положение че когато диференциала е зацепен, няма как да блокира само едното колело с натискането на спирачките и да се включи ABS-а.
      То така излиза че ELSD е Vari-Lok с редуцир винтил.

Коментар

Разликата наистина е голяма, но цифрите са точни.Да - 271 N·m е горната граница при нов диф.,макар да не ми се е отдавало да меря нов.Тези които съм мерил са били около 200-220N·m,но те нямаха проблеми така или иначе.Да 22 N·m е малко по принцип, но това е долна граница и все пак е статичен натяг(preload) които многократно нараства при разлика на скороста на въртене на полуоските.

Разбира се че диференциала (ELSD) при нормални условия не е блокиран - блокирането се осъществява когато има разлика в оборотите на полуоските маслената помпа създава налягане на маслото,то избутва буталото, а то притиска съединителите и дифа. блокира прогресивно-по голяма разлика в полуоските води до по високо налягане на маслото и по силно притискане на съединителите.При еднакви обороти на полуоските няма налягане на маслото и дифа. е напълно отворен.Електро-магнитния клапан не е предпазен - просто при задействане на ABS системата и блокиран в някаква степен диф. клапана разтоварва налягането от помпата,иначе в противен случай се създават големи проблеми с управляемоста.Отново - ELSD е обикновен ВАРИ ЛОК в които е монтиран на маслената магистрала един обикновен клапан управляван от електронен модул.Самият клапан в нормално състояние(когато не му е подадено напрежение) е отворен с цел при повреда на клапана дифа. да остане отворен тъи като цялото налягане от помпата ще се разтовари през отворения клапан.

Коментар

Между другото колегите от другия форум са си публикували в саита ел.книга с техническа и сервизна информация за ЧЕРОКИ 2000г.Там е обяснено всичко за трак лок диференциалите.
          Последно редактирано от onufriz; 13-10-08, 21:47.

Коментар

А може ли на чероки 2.5 тд 2000 г да се добави принудителен 100 % блокаж на задният или предният диференциал?

Коментар

Първоначално публикуван от рекс хънт Преглед на мнение
              А може ли на чероки 2.5 тд 2000 г да се добави принудителен 100 % блокаж на задният или предният диференциал?
              Може и на двата, може и само на единия, изясни с каква цел ти трябват блокажите ето малко инфо.
              някои видове не се препоръчват за преден мост, при други (detroit locker) полуоските стават консуматив и е хубаво да се сменят с усилени

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                Може и на двата, може и само на единия, изясни с каква цел ти трябват блокажите ето малко инфо.
                някои видове не се препоръчват за преден мост, при други (detroit locker) полуоските стават консуматив и е хубаво да се сменят с усилени
                Благодаря колега за вниманието и информацията. Мисля да ползвам блокировката на задният диферинциал (като я сложа) само по лигави и кални терени. Ходя за риба и обикновенно покраи реката самият достъп до нея е трудно проходим и доста кален , особенно пролетно и зимно време. По някога ходя в гората , еи така да се рзтоваря малко и да избягам от лудницата на родната ни Столица. А и като се вземе в предвид ,че манията за всевъзможни блокажи обзема всички собственици на джипки, едва ли ще пропусне и мен Та мисълта ми е ,че няма да се састезавам или да организирам някакви хард разходки, поне за сега . Но , не е зле да се информирам малко от хора с повече опит преди да се впусна в това начинание...

Коментар

Благодаря колега за вниманието и информацията. Мисля да ползвам блокировката на задният диферинциал (като я сложа) само по лигави и кални терени. Ходя за риба и обикновенно покраи реката самият достъп до нея е трудно проходим и доста кален , особенно пролетно и зимно време. По някога ходя в гората , еи така да се рзтоваря малко и да избягам от лудницата на родната ни Столица. А и като се вземе в предвид ,че манията за всевъзможни блокажи обзема всички собственици на джипки, едва ли ще пропусне и мен Та мисълта ми е ,че няма да се састезавам или да организирам някакви хард разходки, поне за сега . Но , не е зле да се информирам малко от хора с повече опит преди да се впусна в това начинание...
                  ако искаш принудителен блокаж, трябва да се насочиш към ARB или подобно, което изисква и монтиране на компресор, защото се управлява с въздух.....

но си е цифра

на твое място бих се оглеждал за заден диф с LSD от някоя морга, което дори и да не работи, не е скъпо да се поправи

Коментар

трегнеш ли да ъпгрейдваш дифовете влизаш във филма По-евтино ще е да си купиш същото Чероки с 4,0 мотор , то си има всичко нужно (фул тайм 4х4 с фабричн ЛСД отзад)
                    rides:
                    :arrow:1992 Jeep Cherokee XJ 4.0 HНO Limited
                    :arrow:2005 Yamaha YZ250
                    :arrow:1991 BMW 318hi Coupe
                    The Hydrogen Factory...coming in 2010 :)

Коментар

Първоначално публикуван от vlado_28 Преглед на мнение
                      трегнеш ли да ъпгрейдваш дифовете влизаш във филма По-евтино ще е да си купиш същото Чероки с 4,0 мотор , то си има всичко нужно (фул тайм 4х4 с фабричн ЛСД отзад)
                      Не съм сигурен, пък и блокирания диференциал е мноого далече от ЛСД .... Както казва колегата по-горе, как ми се иска и моята 'жипка с едно АРБ (поне)на задния диф
                      А и като се вземе в предвид ,че манията за всевъзможни блокажи обзема всички собственици на джипки, едва ли ще пропусне и мен
                      И мен и мен... ама кризаа
                      Jeep Cherokee Limited 2.5 tdi + BF Goodrich All-terrain
                      if there is no fishing and hunting in paradise, i'm not going...

Коментар

ей това съм си харесал за мен, цената е приемлива.... но доставката е олелемале

линк

Коментар

ей това съм си харесал за мен, цената е приемлива.... но доставката е олелемале

линк
                          Ей затова ги мразя тези UPS - е..ти скапаната поща , а представи си мито и ДДС на пратката... като поръчвах от Кабелас ми отрязаха главата - решението е някой приятел в щатите.
                          Jeep Cherokee Limited 2.5 tdi + BF Goodrich All-terrain
                          if there is no fishing and hunting in paradise, i'm not going...

Коментар

При положение че Дана супер 44 е 1500 долара да ъпгрейдваш дана35 си е пари на вятъра. Освен това тоя локер не е 100%-тов блокаж и като капак не може да се изключва.

Коментар

При положение че Дана супер 44 е 1500 долара да ъпгрейдваш дана35 си е пари на вятъра. Освен това тоя локер не е 100%-тов блокаж и като капак не може да се изключва.
                              1500$ там или тук, щото разликата е огромна

44 не е ли с алюмин корпус?

Коментар

1500$ там или тук, щото разликата е огромна

44 не е ли с алюмин корпус?
                                Там.
                                44 има с алуминиев корпус(някои задни), има и със стоманен.
                                Супер 44 е само със стоманен и предния на JK е хай пиньон.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X