Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Течна фаза на Vialle - проблеми, въпроси и решения...-

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Течна фаза на Vialle - проблеми, въпроси и решения...-

    Здравейте колеги!

    Да поговорим малко за течната фаза...
    Колата е WK 5.7 HEMI с газова уредба течна фаза LPi на Vialle, монтирана в Холандия.
    Напоследък се появиха следните проблеми при работа на газ и се задълбочават:
    - трудно пали, трябва да върти по няколко секунди;
    - в началото не държи обороти на празен ход;
    - при спиране на място често изгасва;
    - вдига грешка на борд компютъра за богата смес или грешка в някоя от ламбда сондите;
    - повишен разход.

    На безнзин колата се държи нормално.

    По всички личи, че някоя дюза/дюзи изпускат газ в цилиндъра и това я дави. Дотук всичко изглежда чудесно. Тръгнах да сменям дюзи. Оказа се, че дюзи могат да се закупят само от представителя на Vialle - Нитоаутогаз, Пловдив, на цена 300 лв./бр. с ДДС. Има ги и Ebay, но са по 250 лв., което не прави голяма разлика и имаше налични само 5, а на мен ми трябват 8.
    Само, че 8 дюзи х 300 лв. са си всякак 2400 лв. Втора ръка не намерих, има някакви но са за двигатели с по-малко конски сили, а и втора ръка ще са със съмнителен ресурс в тях.

    Майсторът ми за газта ми вкара друга оферта - ГИ на LandiRenzo на цена 2400 лв тотал. От течната фаза на практика няма да мога да ползвам нищо - бутилката е различна, компютъра, всичко...

    И сега идва ред на въпросите ми... Може ли някой с опит с течната фаза да ме посъветва как да постъпя?
    Може ли някак да се разбере кои дюзи изпускат и може ли да се сменят само те или задължително сменям 8-те в комплект?
    Има ли някакви ремонтни китове, за да не сменя цялата дюза, а само чарколяка й?
    Подлежат ли на чистене с ултразвук?
    Други идеи?

    И разбира се дилемата... Да се лиша ли от вече монтираната LPi и да сложа нормален ГИ? Четох много за предимствата на течната фаза, но в крайна сметка като няма кой да ми я поддържа и т.н.
    Освен това, дори да сменя дюзите, след няколко хил. км може да изгори помпата в бутилката, а тя също е цифра.
    В същото време Landi-то ще е чисто ново, с гаранция, ще има кой да ми го обслужва (този, който го сложи), но пък доколкото чета ще трябва често да ходя за настройки и т.н. Сега с течната фаза не се занимавам с газта изобщо, все едно я няма, освен това няма разлика във вървежа газ/бензин.

    Приемам съвети всякакви и благодаря на отзовалите се колеги.
    Jeep Grand Cherokee WK2 6,4 SRT

  • #2
    От: Течна фаза на Vialle - проблеми, въпроси и решения...-

    Привет, на една от колите имам от другия тип течна фаза на Icom. В монтажното упътване е дадено, че дебитът им се мери на стенд и напасването на дюзите се прави с n-heptane, щото е най-близко като показатели до LPG в течно състояние.. Преди да разколачите Виале.то пробвай да ги почистите с ултразвук, тест на стенд за дебит и разпръскване и да замерите съпротивлението им. Освен това е препоръчително да се отвори бутилката и щателно да се изчисти всичко вкл. помпата. LPG.то оставя нещо подобно на графитен прах и то тормози системата, а може да има и малко ръжда вътре.
    С две думи - почисте дюзи и бутилка и би трябвало да намерите слабото място. Иначе винаги може да се отиде на вариант с изпарители итн, но е възможно с малко грижи да се върне работното състояние на Виале.то.
    ZJ 5.9 (x3.5)

    Коментар


    • #3
      От: Течна фаза на Vialle - проблеми, въпроси и решения...-

      Бих ти препоръчал да прескочиш до Муцев на Ботевградско да погледне системата и да брейнстормнете какво може да се направи.
      Той лично не е фен на системите Ланди и монтира КМЕ системи ако решиш да минаваш на ГИ. При един качествено монтиран ГИ с качествени компоненти, няма да се занимаваш с настройки и разлика със вървеж също няма да има.
      Муцев е отворен за заигравки на проблемни системи и вече ако не види алтернатива за ремонт, който си заслужава цената, тогава би предложил замяна на цялата система.
      Аз лично не виждам плюсовете на ТФ пред ГИ на хартия, но не съм карал и не мога да направя директно сравнение.
      R 727cc BB KIT
      ZJ V8
      WK2 V6

      Коментар


      • #4
        От: Течна фаза на Vialle - проблеми, въпроси и решения...-

        Не съм виждал течна фаза, кефи ме като идея, но газаджията който ми настрой моята система (Фобос) беше крайно негативно настроен (главно цена/пройзводителност ).
        С интерес ще следя темата.
        Мойте 50 ст. Моята машинка е WJ 4.7 V8 с Фобос газова уредба (така я купих от колега във форума), след елемнтарно попипване съм минал малко под 30К км без никакви проблеми (виж аз на бензин имам такива ). Разхода ми е средно 20.74 за тези километри и от вървежа съм много доволен!
        Успех

        Коментар


        • #5
          От: Течна фаза на Vialle - проблеми, въпроси и решения...-

          От няколко месеца около мен има автомобил с газова система на Icom, който карам често и съм с приятни впечатления. Имал съм и съм карал от приятели доста коли на газ до момента, някои много сполучливи, други не толкова, но винаги съм усещал разлика, макар и доста минимална, до едва доловима между бензин и газ.

          С този icom не усещам никаква разлика, което за мен е голямо предимство.
          В този смисъл, аз бих запазил системата, ако има смислена, включително и от финансова гледна точка, възможност.

          Коментар


          • #6
            От: Течна фаза на Vialle - проблеми, въпроси и решения...-

            Забелязал съм следните три разлики между системите с течна и газообразна фаза - първо, при течната фаза няма изпарители, съответно по-малко инсталация, няма водни съединения и остава много повече място в отсека, което е добре за охлаждането на двигателя и обслужването му. На ZJ.a на пръв поглед отпред не може да се различи газовата инсталацията, дори и рейките са плътно до жабата (технически не са рейки, но нз). При Виале не е много по-различно, макар дюзите да са вързани с гъвкави тръби помежду си. Една примерна снимка от нета за Иком инсталация (ще кача идните дни от ZJ.а).
            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PWT_1003.jpg
Прегледи:1
Размер:163.9 КБ
ID:5814063
            Второто е, че наистина няма разлика във вървежа между бензин и газ при течната фаза. Има едно сравнение на Иком, че течната фаза дори вдига леко мощността, т.к. лпг.то в течно състояние е с ниска температура и понижава температурата на сместта, но според мен е пренебрежимо (който му се чете италиански - https://www.icomitalia.it/press/prov...attroruote.pdf ). Гранд.ът спокойно се справя до 170кмч на газ, повече не съм го и засилвал. Само на празен ход се забелязва кога работи на газ, т.к. газовите дюзи са малко по-шумни. Може и леко генерацията да звучи различно, но на 5.9 си бълбука доста и може само да си внушавам. А иначе разходът на газ като литри е 7-8% отгоре на бензина.
            По-сложното при течната фаза е поддръжката - системите на течна фаза са затворен кръг, няма съвместими части и няма къде лесно да се поддържат в страната. Дори в Германия хората вдигат ръце и често се захващат сами да ги поддържат и ремонтират. И т.к. имат помпи в бутилките, те също се развалят след време и трябва да се сменят. С Виале е сложно, при Иком помпите са обикновени.
            Аз съм доволен и съм се запасил с части
            ZJ 5.9 (x3.5)

            Коментар


            • #7
              От: Течна фаза на Vialle - проблеми, въпроси и решения...-

              Течната фаза на Иком не подлежи на последваща регулировка! Това значи, че при минимално отклонение на уредбата колата започва да работи на перманентно случайни смеси. Капризни са откъм газ, често помпите са проблем а са по 600лв. Плюсове не виждам, може би монтажа който винаги е направен все едно колата никога няма да се сервизира.

              Муцев няма да я погледне, направо ще иска да прави нов монтаж.

              Сега пиша отново към автора и собствениците на бензиновиж Jeep. Хора слагайте газови дето има кой да ви ги поддържа! Тия двигатели още докато са евро 4 са много капризни, а тези след 2005/6 не ми се мисли. Имам представа и то добра от ГИ, но въпреки това настройвах стария WJ около 3 месеца. Просто колата прави адски дълбока корекция от трима за смесите. Това което гледа като филм колегата с 5,7 го гледах същото при 4.0 мисля евро 4 последния. Само искам да е ясно, че онзи джип вече прехвърля 75-80к КМ с газова и основен ремонт от мен! Най-важното не взиза за проблеми, идва само за масло през 10к КМ. За да сте и вие така или карайте на бензин, или намерете човек с желание да ви гледа газова. Повечето газаджий са на етап ”знам всичко” а тия коли са особени. Още в старата тема бях убеден че това е целия проблем на колата ама някак никой не ме отрази.

              Сега поддържам едно 4,7хо... голяма веселба е с монтирания Иком течна чик-чирик фаза. Стане ли есен и малко преди да се стопли спира да пали. Пали от 4ти път. Като решение на проблема, се смени помпа в бутилката за 600лв уви не беше достаъчно. Оказа се, че на случаен принцип запрашеността на въздушния филтър, и филтрите на газовата изменят трима и сега. Ако всички филтри са чисти колата преубогатява разхода по борд пада с 6литра и спира да пали, като запали бучи на високи обороти и тей. Като мине 2000км след обслужване и се запраши въздушния филтър се нормализираше. В крайна сметка течната фаза настройка няма. Джипа е каран многократно в сервиз до Еуратек в кв.Надежда. Единствено се закрепи след смяна на помпата и няколко регулировки на налягането на газта. Имаше моменти да минавам на адрес в София да чистя трима за да може да го запалим да работи и да го движим по седмица на бензин за да се оправи...

              В крайна сметка всеки си смята икономията. Като дадеш едни пари за уредба, после едни пари за калпава диагностика, едни пари за щети от газта, и накрая все си мисля, че ДВОЙНО по-евтино не е! Ако има резон в газови то е заради произволните цени на горивата в БГ. Не задължавам никого да ми вярва или да ме приема като закон. Споделям само от добра воля, и горчив опит(даже добре платен лично от мен).

              Коментар


              • #8
                От: Течна фаза на Vialle - проблеми, въпроси и решения...-

                Старите поколения на Иком се настройват и работят по времената на бензиновите дюзи и там няма варианти за допълнителна адаптация. Новите работят различно, четат по CAN шината, имат интелигентен компютър, слагат се и комплекти, където се ползва бензиновите дюзи и няма допълнителна инсталация по двигателя. Както и при обикновената фаза, старият Иком не тръгва веднага, трябва да стопли двигателя и да изчисти балончета в кръга, което е по таймер или с термошалтер. М/у другото, от няколко години се внасят корейски Киа, които са само на течна фаза без бензинова инсталация (в мобилето има няколко обяви за Оптима). Вносителят дава гаранция, поема обслужването на автомобилите и в обявите дават примерни цени за части.
                Определено са по-сложни за обслужване системи и с газообразна фаза има повече варианти за поддръжка. При проблеми без читав сервиз си е главоболие.
                ZJ 5.9 (x3.5)

                Коментар


                • #9
                  От: Течна фаза на Vialle - проблеми, въпроси и решения...-

                  Първоначално публикуван от IvanVG Преглед на мнение

                  Сега пиша отново към автора и собствениците на бензиновиж Jeep. Хора слагайте газови дето има кой да ви ги поддържа! Тия двигатели още докато са евро 4 са много капризни, а тези след 2005/6 не ми се мисли.
                  Колега, така я купих, с монтирана течна фаза още в Холандия. Докато е ОК течната фаза е голямо благо, няма спор. Големият кеф започва, когато нещо се разбута и се окаже, че на никой не му се занимава с тебе. :-)

                  Точно затова се изкушавам за тези пари да сложа обикновен ГИ, вместо да продължа да инвестирам в течната фаза. Тоага поне ще има към кого да се обърна, ако има проблем. Все повече колня към това, освен ако някой не ми потвърди, че мога да сменя само част от дюзите, примерно само 2-3, което ще промени малко сметката.
                  Jeep Grand Cherokee WK2 6,4 SRT

                  Коментар


                  • #10
                    От: Течна фаза на Vialle - проблеми, въпроси и решения...-

                    Не се занимавай с глупости. Сложи си нормална уредба.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Течна фаза на Vialle - проблеми, въпроси и решения...-

                      Имаме колега във форума, който е повече от експерт в областта на Фобос.
                      Да не го рекламирам излишно - в Пловдив е.

                      Знае и може!!!

                      Коментар


                      • #12
                        От: Течна фаза на Vialle - проблеми, въпроси и решения...-

                        2013 ми турнАха ГИ Ловато и от тогава нито настройки нито нищо!Само смяна филтри!Ааа.....скъсАха ми се кабелчетата дето влизат у евро сондата!Опраиха ми ги за крупната сума от 10 лева в официалният сервиз.На бензин и газ не усещам разлика.Карам го 60/40 газ бинзин.И те тека....
                        Jeep Grand Cherokee 4.7 WJ V8
                        0888854582
                        Дизел втора употреба за лична - НЕ!!!!
                        Китайска поговорка "Не ти пожелавам да живееш в интересни времена" басси!!!

                        Коментар


                        • #13
                          От: Течна фаза на Vialle - проблеми, въпроси и решения...-

                          Дюзите за Vialle са производство на Siemens. Сега виждам, че Siemens са пуснали серия Deka - заместител на оригиналните:

                          https://www.autogastec.com/gasteile/vialle-injektor/

                          Чудно ми е дали ще свършат работа? Три пъти по-евтини са, но пак са на Сименс и на сайта се твърди, че заместват оригиналните напълно.
                          Последно редактирано от toper78; 16-05-19, 18:13.
                          Jeep Grand Cherokee WK2 6,4 SRT

                          Коментар

                          Активност за темата

                          Свий

                          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X