Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Grand Cheroke WJ 2.7 - какво да гледам преди покупка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Grand Cheroke WJ 2.7 - какво да гледам преди покупка

Доста време гледам и се чудя какво семейно 4х4 да взема. Основен критерии - да има междинен диференциал (за да е истинско AWD). Три неща бяха набелязани - Toyota Land Cruiser 120, Land Rover Discovery 3, Grand Cheroke WJ. Спрял съм се на дизелов мотор защото ще се кара рядко и основно извънградско (под 10 000 на година). Пък и както писах - семейно 4х4, не ми трябва нещо мощно - карам максимум със 130-140 км/ч и то рядко.

Grand-а ме спечели поради няколко неща:
    1) Цена спрямо другите варианти
    2) Размер на багажника
    3) Европейски дизелов мотор от читав производител

Гледах, но не намерих систематизирана информация относно какво да се гледа при покупка. Та отварям тази тема за да събера такива съвети. Кои части по мотора и задвижването правят потенциални проблеми и как се проверяват. По интериора има ли проблемни елементи (примерно комфорт модули, ел. стъкла, клапи на климатроника)?

И въпросите за сега:

1) Кои са слабите места за ръжди?

2) За диференциалите знам, че искат някакво специално масло защото са с някава по-особенна схема за ограничено приплъзване. Ако се карат с неправилното масло повреждат ли се? Как се проверяват дали работят? Всъщност - има ли някъде на кратко обяснено как работи системат им?

3) Скоростите правят ли проблеми. До колкото знам са на Mercedess и са 5 степенни, но само толкова. Какво да им гледам?

4) Какво се гледа на мотора? С каква диагностика може да се закачиш за него за да го прочетеш? Пази ли реалните километри някъде по ЕКУто или само по таблото ги пази? Как са от към цени за поддръжка и ремонти тия мотори?

5) Люковете проблемни ли са от към течове?

6) Нещо за клапите на климатроник май бях срещал, че били проблемни. Правилно ли си спомням и ако да - как се проверяват? Сложни ли са за ремонтиране?

7) Всичко друго за което се сетите, но не съм го написал по-горе .

Предварително благодаря за информацията.

От: Grand Cheroke WJ 2.7 - какво да гледам предо покупка

Първоначално публикуван от brum Преглед на мнение
    Доста време гледам и се чудя ...
    Колега, не си намерил информация, защото явно не си търсил
    Има много изписано по темата ...
    По специфично при 2.7 CRD, към който си се насочил са проблемни дюзите... Другото е че почти на всички не им работи подгрева, понеже пълнежа на седалките не е качествен и лесно се деформират(прекъсват се жичките на подгрева). Климатика задължително трябва да се провери дали работи, както и клапите/смесителите(от едната страна духа топло, а от другата студено ако са повредени).
    Скоростните кутии също са проблемни - задължително я карай топла и студена джипката. Ако има нещо - то ще се усети.

Това е което аз се сещам за сега, другото е стандартното - погледни отдолу дали не тече нещо, чек-а да не свети и какви грешки дава ако принудително са го изключили(не помня как ставаше диагностиката с ключа, която изкарва грешките) и т.н.
    Иначе ей сега ще наизскочат разни хора и ще започнат да ти обясняват как трябва да си купиш бензинов 4,7
    Иначе от четерите предлагани двигателя, най-подходящи за това купе са именно 2,7 CRD и 4,7 V8.
    Ако не ти е нужен багажник и не те притеснява високия данък 4,7 наистина е най-удачния от всички.
    4,0 идва слаб на WJ и му се чупеха разни работи, а 3,1 на VM пука глави и има проблеми с турбото.
    РенеГАД
    VW Golf V Variant 1.9 TDI
    Honda HR-V 1.6i 4WD
    "Of all the things I've lost I miss my mind the most."

Коментар

Хем данъка, хем факта че не искам газова ме спират от бензиновите двигатели. И аз тях си харесах в началото - особено 4,7 HO двигателите. Но си имаше причини да се насоча към дизеловият. Пък и имам приятел дето само с дизели се занимава и съм сигурен, че ще се справи с тия мотори.

Отделно, че размера на багажника беше водещо при избора. Чувам, че има варианти за монтаж на газова под купето някъде около задната броня, ама не ми се минава пак по тоя път. Една такава кола си имам - Витара само на газ с програмируема електроника. Кара се и зима, и лято. Гранда ми трябва за семейна и не искам "тунинг" по нея.

Коментар

Хем данъка, хем факта че не искам газова ме спират от бензиновите двигатели. И аз тях си харесах в началото - особено 4,7 HO двигателите. Но си имаше причини да се насоча към дизеловият. Пък и имам приятел дето само с дизели се занимава и съм сигурен, че ще се справи с тия мотори.

Отделно, че размера на багажника беше водещо при избора. Чувам, че има варианти за монтаж на газова под купето някъде около задната броня, ама не ми се минава пак по тоя път. Една такава кола си имам - Витара само на газ с програмируема електроника. Кара се и зима, и лято. Гранда ми трябва за семейна и не искам "тунинг" по нея.
        И на мен ми трябваше багажник, за предпочитане без бойлер в него
        https://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=98233 - в тази тема се разглеждат голям част от проблемите при WJ, както и решението им.
        Направи си едно кафе и започвай да четеш

https://www.offroad-bulgaria.com/sho...ighlight=grand

Абе звънни направо на дядо Владо, него и на съм да го бутнеш им знае дертовете на тия кочини ...
        От мен толкова за сега. Успех с покупката.
        РенеГАД
        VW Golf V Variant 1.9 TDI
        Honda HR-V 1.6i 4WD
        "Of all the things I've lost I miss my mind the most."

Коментар

Задължителна диагностика при някой в час.Там ще се видят и дюзи,АСК,клапи, двигател,термостати и каквото се сетиш.
          Чека може и да не свети на таблото,ако колата е пипана и пак да имаш проблеми.
          Диагностиката с ключ е три пъти бързо ON/OF,на четвъртия бързо гледаш където са километрите.Най-добре ги снимай с телефона,че бързо изчезват.
          Но ти си от София,така че проблема ти е никакъв.Звъниш на Еди,на дедо...
          Grand Cherokee WJ
          Dodge Caliber
          E 430 4-matic-T(S210)
          GLK

Коментар

Диагностика с какъв софтуер и кабел се прави? Двигателят и кутията са на мерцедес, та предполагам с нещо което е правено за тях трябв да търся?

Имам малко вземане даване с дизелови мотори, но само с такива от VAG групата - писал съм софтуер (чипове), правил съм диагностика. Та с малко четене с диагностиката на двигателя и скоростите би трябвало да се оправя сам. Май ECU-то е на Bosch EDC16, та там работата е горе-долу ясна. Питам за тия неща, защото ако колата е извън София трудно ще намеря някой да направи добра диагностика. Пък и тия знания в последствие ще ми вършат работа.

Коментар

За самия софтуер и кабела не съм наясно.Трябва специалист да ти обясни или покаже.Не е за всеки.
              Направи диагностиката с ключа и пусни тук грешките на първо време.
              Grand Cherokee WJ
              Dodge Caliber
              E 430 4-matic-T(S210)
              GLK

Коментар

Диагностика с какъв софтуер и кабел се прави? Двигателят и кутията са на мерцедес, та предполагам с нещо което е правено за тях трябв да търся?

Имам малко вземане даване с дизелови мотори, но само с такива от VAG групата - писал съм софтуер (чипове), правил съм диагностика. Та с малко четене с диагностиката на двигателя и скоростите би трябвало да се оправя сам. Май ECU-то е на Bosch EDC16, та там работата е горе-долу ясна. Питам за тия неща, защото ако колата е извън София трудно ще намеря някой да направи добра диагностика. Пък и тия знания в последствие ще ми вършат работа.
                Колега, "с правено за МБ" не става. Чете се с DRB3. В провинцията трудна работа да намериш такова устройство, щото все пак Крайслер си е екзотика ...
                Не знам и защо толкова залагаш на такава "диагностика" след като имаш опит с дизели .... разликата е , че тоя е CR дизел от първо поколение, система Бош. В нета имa маса информация за тая система, трябва да се заровиш и да четеш.
                Иначе, като механика тоя ДВГ на МБ не иневерява на тардииците на МБ. Само дето тук е в коша на Крайслер ....
                За автомата се отнася същото.

Коментар

Щом не става с "правен" кабел за 100лв значи оставаме на варианта за диагностика с ключа. По принцип диагностиката с кабел дава по-четими данни, а и показва неща дето това с ключа няма да ги покаже. Примерно корекциите на дюзите на различните цилиндри които могат да дадат идея за състоянието им и състоянието на мотора.

Коментар

Така е,но който и вариант да избереш е добре преди покупка-дигностика.Да не плачеш после
                    Grand Cherokee WJ
                    Dodge Caliber
                    E 430 4-matic-T(S210)
                    GLK

Коментар

Мотора е европейски. И да се наложи пълен ремонт няма да е колкото колата надавм се . Правил съм 2 пъти основен ремонт на дизел на VAG, там нещата са си направо елементарни. Тук е мерцедес, най-много да е двойно по-зле . Та не ме плашат много тези неща, но ще се старая да ги избегна с внимателен оглед преди покупката.

Коментар

Моя съвет е внимателно гледай това което не можеш да си поправиш сам! Гледай това дето ти е важно да работи! Стара кола няма как да няма проблеми, а факта че има толкова глезотии е предпоставка за много проблеми. На двигател какво толкова да му гледаш ако работи добре? За мен гледай до колкото е видно за свалян капак на клапани което е почти сигурен ремонт глава, бутала, дюзи, вериги. Дори да е ремонтиран обаче може и за добро да е бъде !?!!? Като видиш щети за 1000лв кажи че машината много те кефи предложи с 1000лв по-малко стиснете ръцете(някъде посредата) и каквото сабя покаже. Годишната поддръжка на тоя джип при 30 000 пробег ще е поне 3-4000лв ако те притесняват както и разход 8-15л/100км не е за тебе, и не е оптималното което да ти харесва.

Иначе според мен обърни внимание на това:
                        -Върви ли направо
                        -При по-силно натискане на спирачките има ли шум, вибрация...имат проблем с предни спирачки който се корени в навременна профилактика на водачите. После отиваш на апарати за 300лв два броя нови предни което било егаси проблема.
                        -Смяна да предавките топъл/студен, леко каране и включване 4-5-та при натиснат над 50% педал на газта.
                        -Вибрации
                        -Шумове от лайсни на вратите. На това по-специално внимание, че може да е срещал стена и според това как е оправен от "най-добрия колега"(защото в бг винаги ходим при най-добрия) може рязко да намразиш колата, а и да не може да я разкараш с нормална загуба.
                        -На дюзите е добре да се гледат обратни количества, което не знам как да стане на оглед. Хубаво е да се слуша за тропане на разпръсквачи което не знам как да е фактор след като за спокойствие се сменят задължително, защото после отиваш на бутала.
                        -Омаслявания и кардани. Тука вече нещата са като на всяка кола.

Коментар

Направо отказа човека с тези 3-4к годишна подръжка.
                          Grand Cherokee WJ
                          Dodge Caliber
                          E 430 4-matic-T(S210)
                          GLK

Коментар

Първоначално публикуван от Пламен С Преглед на мнение
                            Нали и Дедо Владо трябва да си храни кучетата!

Коментар

Първоначално публикуван от Пламен С Преглед на мнение
                              Аз па си мислех, че само моето "Хеми" ми върти таквиз номера и то веднъж на три години...
                              Туй "поддръжка" нали не включва изгореното гориво за периода?
                              България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X