Доста време гледам и се чудя какво семейно 4х4 да взема. Основен критерии - да има междинен диференциал (за да е истинско AWD). Три неща бяха набелязани - Toyota Land Cruiser 120, Land Rover Discovery 3, Grand Cheroke WJ. Спрял съм се на дизелов мотор защото ще се кара рядко и основно извънградско (под 10 000 на година). Пък и както писах - семейно 4х4, не ми трябва нещо мощно - карам максимум със 130-140 км/ч и то рядко.
Grand-а ме спечели поради няколко неща:
1) Цена спрямо другите варианти
2) Размер на багажника
3) Европейски дизелов мотор от читав производител
Гледах, но не намерих систематизирана информация относно какво да се гледа при покупка. Та отварям тази тема за да събера такива съвети. Кои части по мотора и задвижването правят потенциални проблеми и как се проверяват. По интериора има ли проблемни елементи (примерно комфорт модули, ел. стъкла, клапи на климатроника)?
И въпросите за сега:
1) Кои са слабите места за ръжди?
2) За диференциалите знам, че искат някакво специално масло защото са с някава по-особенна схема за ограничено приплъзване. Ако се карат с неправилното масло повреждат ли се? Как се проверяват дали работят? Всъщност - има ли някъде на кратко обяснено как работи системат им?
3) Скоростите правят ли проблеми. До колкото знам са на Mercedess и са 5 степенни, но само толкова. Какво да им гледам?
4) Какво се гледа на мотора? С каква диагностика може да се закачиш за него за да го прочетеш? Пази ли реалните километри някъде по ЕКУто или само по таблото ги пази? Как са от към цени за поддръжка и ремонти тия мотори?
5) Люковете проблемни ли са от към течове?
6) Нещо за клапите на климатроник май бях срещал, че били проблемни. Правилно ли си спомням и ако да - как се проверяват? Сложни ли са за ремонтиране?
7) Всичко друго за което се сетите, но не съм го написал по-горе
.
Предварително благодаря за информацията.
Grand-а ме спечели поради няколко неща:
1) Цена спрямо другите варианти
2) Размер на багажника
3) Европейски дизелов мотор от читав производител
Гледах, но не намерих систематизирана информация относно какво да се гледа при покупка. Та отварям тази тема за да събера такива съвети. Кои части по мотора и задвижването правят потенциални проблеми и как се проверяват. По интериора има ли проблемни елементи (примерно комфорт модули, ел. стъкла, клапи на климатроника)?
И въпросите за сега:
1) Кои са слабите места за ръжди?
2) За диференциалите знам, че искат някакво специално масло защото са с някава по-особенна схема за ограничено приплъзване. Ако се карат с неправилното масло повреждат ли се? Как се проверяват дали работят? Всъщност - има ли някъде на кратко обяснено как работи системат им?
3) Скоростите правят ли проблеми. До колкото знам са на Mercedess и са 5 степенни, но само толкова. Какво да им гледам?
4) Какво се гледа на мотора? С каква диагностика може да се закачиш за него за да го прочетеш? Пази ли реалните километри някъде по ЕКУто или само по таблото ги пази? Как са от към цени за поддръжка и ремонти тия мотори?
5) Люковете проблемни ли са от към течове?
6) Нещо за клапите на климатроник май бях срещал, че били проблемни. Правилно ли си спомням и ако да - как се проверяват? Сложни ли са за ремонтиране?
7) Всичко друго за което се сетите, но не съм го написал по-горе

Предварително благодаря за информацията.
Коментар