Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Jeep KJ 3,7 или WJ 4,7

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Jeep KJ 3,7 или WJ 4,7

Първоначално публикуван от kalinntv Преглед на мнение
    а като разход... каква ще е разликата?
    Не мога да коментирам от първа ръка, защото моят WJ е с редовия шестак 4.0. Но, като гледам по разни сайтове за впечатления от собственици, разликата в разхода ми изглежда не особено съществена.

Примерно така:

KJ - от 12 до почти 18 л/100 км, а WJ - от 14.6 до 18

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:kj.jpg
Прегледи:1
Размер:51.9 КБ
ID:5633135

Име:wj.jpg
Размер:51.9 КБ
ID:5633136

Всички тези данни обаче са силно относителни, защото си нямаме работа с фабрично нови автомобили, а и разликата в условията на експлоатация може да даде много съществени разлики при равни други условия.

Като цяло, не се сещам за някакви съществени предимства на KJ, освен, евентуално, малко по-ниският разход. WJ-ят (с quadra drive) ще по-комфортен, с по-голям багажник и ще тегли по-добре, отколкото KJ с 3.7 бензин.
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Благодаря за информацията..
      освен да търся по един от двата модела,за тест драйв
      А какво мислите за независимото окачване срещу цял мост отпред?
      Cherokee WJ 4.0L- NP242
      Honda Africa Twin XRV 750

Коментар

Първоначално публикуван от kalinntv Преглед на мнение
        ... А какво мислите за независимото окачване срещу цял мост отпред?
        По принцип, независимото окачване е по-"шосейно" и би трябвало да е по-комфортно. За последните 9 години съм притежавал джипки и с едното, и с другото и не мисля, че съм усетил някаква особено сериозна разлика в поведението.
        За Джип с цял преден мост просто трябва да следиш да няма хлабини, че при наличието на такива мостът може да започне да танцува шейк, което си е неприятно усещане, особено при магистрални скорости ...
        Ние не сме неутрални!

Коментар

WJ на приятел, на газ харчи около 25/100 при нормално каране в София и не пада с много извън града. Понеже да караш осмак си е цяло изкуство, да ти кажа че като понатиснеш педала на газта и тогава........................спира да ти пука за разхода.

Качвал съм се и в двата типа джипки и с моите скромни 190/140 искам да ти кажа, че WJ е доста по-приятен, а за това как върви, изобщо няма да го дискутираме. В случай, че имаш възможност/финансова/ , огледай се за WJ 4.7 HO (да не се бърка с H2O)

Коментар

Високи скорости и пилене на гуми са неща,които отдавна отминаха...
            Пък и с каравана зад теб...
            Cherokee WJ 4.0L- NP242
            Honda Africa Twin XRV 750

Коментар

KJ е доста по-маневрен (по-малък радиус на завой, по-лесно паркиране) от моя WH, предполагам и от WJ с цял преден мост.
              KJ е по-висок като купе и с по-голям "стоков" просвет (9,5 " / 241,3 мм) от WJ (9,1" / 231,1 мм) ако това има някакво значение.
              KJ е по-бърз от WJ - да , ако не вЕрвате, сравнете им ТТ-данните и от 0-100 км/ч и като макс. скорост бие баткото с повечето цилиндри.
              При раздатката NV242 нЕма да има теми от типа "охх, останах без предно, не ми работи героторната помпа, въхх, що тъй влачи задни гуми на завоЙте ?!"
              При KJ нЕма 101 вида течности, че и добавки за тях при обслужване, а само 1 - прословутия АTF+4, който се ръга и в скорости, и в раздатка (може да се сложи и друго), и в хидравлика на волана (като не броим естествено маслото за ДВГ, диференциали, антифриз, спирачна течност и течност за чистачки ).
              KJ е с предни носачи от лят чугун (които много стряскащо звънтят в разни камъни по черно), WK / WH са с някакви алуминиеви клечки, но пък по-прибрани и не се удрят по камъните да дрънчат зловещо.
              KJ е с по-гоУеми дЕфИринцЯли (съобразно форумната терминология) отзад - Chrysler 8.25 или Dana 44, на WJ можеш да попаднеш на Dana 35.
              KJ е с вакуумно управление на клапите на климатика / парното и нЕма теми "ауу, що ми духа отляво студено, пък отдясно само горещо и как се сваля таблото ?"
              Това са плюсовете. Т.е. KJ е просто и непретенциозно автомобилче, "по-джиповидно" прочее от WJ. Всичко останало обаче в сравнение с "Гранда" са минуси.
              Последно редактирано от Bogoljub Gagic; 05-01-15, 19:18.
              В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                KJ е доста по-маневрен (по-малък радиус на завой, по-лесно паркиране) от моя WH, предполагам и от WJ с цял преден мост.
                KJ е по-висок като купе и с по-голям "стоков" просвет (9,5 " / 241,3 мм) от WJ (9,1" / 231,1 мм) ако това има някакво значение.
                KJ е по-бърз от WJ - да , ако не вЕрвате, сравнете им ТТ-данните и от 0-100 км/ч и като макс. скорост бие баткото с повечето цилиндри.
                При раздатката NV242 нЕма да има теми от типа "охх, останах без предно, не ми работи героторната помпа, въхх, що тъй влачи задни гуми на завоЙте ?!"
                При KJ нЕма 101 вида течности, че и добавки за тях при обслужване, а само 1 - прословутия АTF+4, който се ръга и в скорости, и в раздатка (може да се сложи и друго), и в хидравлика на волана (като не броим естествено маслото за ДВГ, диференциали, антифриз, спирачна течност и течност за чистачки ).
                KJ е с предни носачи от лят чугун (които много стряскащо звънтят в разни камъни по черно), WK / WH са с някакви алуминиеви клечки, но пък по-прибрани и не се удрят по камъните да дрънчат зловещо.
                KJ е с по-гоУеми дЕфИринцЯли (съобразно форумната терминология) отзад - Chrysler 8.25 или Dana 44, на WJ можеш да попаднеш на Dana 35.
                KJ е с вакуумно управление на клапите на климатика / парното и нЕма теми "ауу, що ми духа отляво студено, пък отдясно само горещо и как се сваля таблото ?"
                ...
                Като изключим евентуално по-лесното паркиране, другото са доста съмнителни плюсове.

Било по-високо купето, ама багажник - никакъв.
                По-бърз, може и да е по-бърз, макар че зависи кое с кое се сравнява. Щото тук се говори за два конкретни двигателя. При така зададената от автора употреба обаче, евентуалните няколко км/ч отгоре на макс скорост силно бледнеят пред възможността на V8-ка спокойно да тегли с тон и кусур отгоре.
                Раздатка 242 има и при WJ, макар и по-рядко срещана с 4.7
                Кои са тези 101 течности при WJ извън течността за раздатка 247 и хидравликата на волана?
                KJ имал лети предни носачи. Пък WJ изобщо няма такива, щото е с цял преден мост.
                Дифовете били по-големи. Да ама не. WJ с Quadra drive си е с Дана 44.
                Клапите на климатроника верно са болка отзад, ама има и WJ с обикновен климатик, който я няма тази болежка.
                Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                  Като изключим евентуално по-лесното паркиране, другото са доста съмнителни плюсове.

Било по-високо купето, ама багажник - никакъв.
                  По-бърз, може и да е по-бърз, макар че зависи кое с кое се сравнява. Щото тук се говори за два конкретни двигателя. При така зададената от автора употреба обаче, евентуалните няколко км/ч отгоре на макс скорост силно бледнеят пред възможността на V8-ка спокойно да тегли с тон и кусур отгоре.
                  Раздатка 242 има и при WJ, макар и по-рядко срещана с 4.7
                  Кои са тези 101 течности при WJ извън течността за раздатка 247 и хидравликата на волана?
                  KJ имал лети предни носачи. Пък WJ изобщо няма такива, щото е с цял преден мост.
                  Дифовете били по-големи. Да ама не. WJ с Quadra drive си е с Дана 44.
                  Клапите на климатроника верно са болка отзад, ама има и WJ с обикновен климатик, който я няма тази болежка.
                  Абе, казвайте му на човека да си взима Тойота 70 серия или Патрол мод.1970 г., още по-добре великия ГАЗ-69 и няма какво да ги дъвчем тука.

Коментар

Абе, казвайте му на човека да си взима Тойота 70 серия или Патрол мод.1970 г., още по-добре великия ГАЗ-69 и няма какво да ги дъвчем тука.
                    Нещо си те тегли към лигавене и спам май и не можеш да му устоиш?
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Аз карам почти ежедневно бензинов KJ с NV242 и го ползвам и за излети ("супер-софт") и за по-дълги пътувания. Във WJ само съм се возил.

Градско в София, мисля, в повечето случаи няма да има болезнена разлика в леснотата на употреба. Субективно, май KJ е една идея по-маневрен.

Извънградско и по-дълги отсъствия - багажникът на KJ наистина е на границата. Проблемът е, че е много по-висок, отколкото дълбок, и багажът се реди по-трудно. Като добавим и газова бутилка (аз нямам, но знам приблизително размерите), става още по-лошо. Евентуално решение е етажиране на багажника с подходяща преграда между него и купето.

Комфорт при дълго пътуване - бих ги приравнил при еднакво ниво на оборудване.

Каравана - мисля, че WJ ще е по-удобен заради по-големи мощност, тегло и размери.

Къмпинг - WJ би трябвало да е по-удобен, защото е по-просторен.

Разходки - бих ги приравнил, щом ще са само леки разходките.

Извод: изглежда WJ ще е по-подходящ...

Успех!

Коментар

Нещо си те тегли към лигавене и спам май и не можеш да му устоиш?
                        Тебе те тегли към заяждане. Къде си виждал багажник на "Либърти" отвътре, че рече и отсече, че е малък ? Пък и изтъкваш, че цял мост отпред било по-хубаво от накланящите се в завой (double wishbone camber) предни колела на KJ ? Екстра, с която едно време само мерцедесаджиЙте се Фалеха и която при WJ отсъства, оттам и по-лошото завиване, и клатене и т.н. ? Значи наистина отиваме към ГАЗ 69 ?

Име:Double Wishbone1.jpg
Размер:79.7 КБ
ID:5633330

Коментар

Тебе те тегли към заяждане. Къде си виждал багажник на "Либърти" отвътре, че рече и отсече, че е малък ? Пък и изтъкваш, че цял мост отпред било по-хубаво от накланящите се в завой (double wishbone camber) предни колела на KJ ? Екстра, с която едно време само мерцедесаджиЙте се Фалеха и която при WJ отсъства, оттам и по-лошото завиване, и клатене и т.н. ? Значи наистина отиваме към ГАЗ 69 ?

Къде съм виждал такъв уникат ли? Ами имал съм възможност да го разглеждам обстойно и повече от веднъж по време на престоите ми по автосервизи. Примерно, едни големи спецове бяха юркали KJ по магистралата с раздатка, включена на парттайм. Май не бяха успели да стигнат до Пловдив ...
                          Пък, в допълнение на личните ми, и определено субективни, наблюдения за багажника на Либърти, вземи та прочети мнението над твоето, както и това - мнения на собственици на KJ. Ако вземем да погледнем и числата, съотношението между багажниците на двата сравнявани модела е 820:1100 литра. Като имам предвид, че багажникът на WJ-я ми малее, какво ли да беше с 300 литра по-малък, че и развит във височина?

На това,

Име:kj-trunk.jpg
Размер:46.1 КБ
ID:5633333

ако му сложи една газова бутилка, какво ще остане?

Също така ще те замоля да се въздържиш от изтърканите си номера от селски вечеринки и да не ми приписваш изсмукани от собствените си палци твърдения! По-горе съм написал черно на бяло

По принцип, независимото окачване е по-"шосейно" и би трябвало да е по-комфортно. ...
                          Летите ти носачи ги споменах само дотолкова, доколкото ти се отнесе от темата и тръгна да сравняваш KJ с по-нови модели на Гранд-а.
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

За пореден път всеки хвали "своето си гардже" или иначе казано - пише своите си лични предпочитания и се обижда ако другите не споделят неговото мнение. Карам Liberty KJ от 2008 година насам и естествено имам симпатии към него, значи трябва да похваля него. Ма с Grand WJ имам изминати само едни 400 - 500 км. но за мен се оказаха достатъчни. Е, не ми хареса зависимото окачване с тежкия цял мост отпред, неустоимото чувство, че а-ха - ще се обърна на този завой ако не намаля. А съм на магистралата и вместо с разрешените 130 карам със 100 - 110км/ч. И намалявам още, щото се чувствам несигурен, е това ме отказа от WJ. Може да е по-комфортен Grand-а, може да е по-богато оборудван вътре, седалките да са по-меки. Ама докато свикна с това люлеене и накланяне по завоите, лошата странична опора и пързалянето по иначе комфортните кожени седалки, коренно различното му поведение на хлъзгав и заснежен път и вниманието, с което трябва да галя педала за газ за да не се завърти със задника напред, ще ми трябва доста повече време. Всичко това го няма при Liberty и при независимото окачване отпред. Много по-комфортен, устойчив и лесен за управление е и с високи скорости на магистрала, и за маневриране в градски условия, и особено сега през зимата на заснежените пътища. Особено с 242 раздатка и режим Full Time - включваш и забравяш, няма да го мисля на какъв точно път е в момента - изсъхнал участък, сняг, лед и т.н. Пробвали сме ги след това с моя приятел и колега и двата джипа и Liberty, и Grand WJ на около 8 - 10 см. пресен сняг на едно широко и неизползвано място - бившото летище, тук във Видин. Коренно различни са като устойчивост по курса на движение при ускоряване, при навлизане в завой, при подаване на газ и опит за занос и завъртане. И в двата му режима - Full Time с отворен, и Part Time - с блокиран междуосев диференциал, Liberty е трудно да го извадиш от курса на движение и да го завъртиш странично, стои като на релси, а за да го завъртиш или да правиш "осморки" с него трябва почти да си спрял и тогава с навит волан да подадеш рязко газ. Докато Grand-а непрекъснато се опитва да се завърти странично и при най-малкото невнимателно подаване на газ и непрекъснато трябва да си на тръни и да го парираш с волана. А за придобиване на лични впечатления и избор е задължително решаващия да седне и покара и двата споменати модела и чак тогава да взема каквото и да е решение. И ако ще е Grand, то поне нека е от по-новото поколение - WK. Там предното окачване също е независимо, а и са избегнати някои слабости на предишното изпълнение и ориентация на долните шарнири и съответно нуждата от тяхното усилване при Liberty. А Гагич е един от малкото, които имат и карат едновременно и Liberty, и Grand, макар и WK и споделя впечатления от първа ръка. Затова аз лично бих се вслушал повече в неговите думи.
                            Поздрави и успех в избора!
                            Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
                            First impression is not always true. Get inspired.
                            Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
                            Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Първоначално публикуван от Алекс Маринов Преглед на мнение
                              ... А Гагич е един от малкото, които имат и карат едновременно и Liberty, и Grand, макар и WK ...
                              Четем пак заглавието на темата и виждаме какво? Кара WK и споделя впечатления от първа ръка за WJ, за който в същност е питането ?

Къде видя хвалене на едно или друго? Прави се сравнение на технически параметри: единият тегли толкова - другия толкова; единият багажник Х, другият У литра; единият гори толкова, другият - малко повече.
                              Пък питащият вече да си прави сметката кое му е по-важно - малко по-лесното паркиране в София или по-увереното теглене на ремарке/каравана и т.н. по списъка. А на кой какво му харесва повече си е въпрос на вкус и всеки си прави своя избор.
                              Последно редактирано от Чавдар (V93); 06-01-15, 00:49.
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Мога да дам мнение само за WJ Overland 4.7 HO, който имам от една година.

Пътно поведение - целите мостове разтърсват осезаемо колата при големи неравности от двете страни, напр. скорост над 100км/ч и поредица от бабуни. В завой джипът е стабилен, не знам дали това е особеност на Overland или просто съм попаднал на читав екземпляр. Само като пример - взимал съм 90-градусов завой със скорост 40 км/ч. Няма клатене и люлеене. Ускорението на атмосферния осмак е голям кеф (някъде около 7сек. 0-100км/ч за HO, 258 к.с.)

Разход - карам основно извънградско и меря от пълен до пълен резервоар. Обикновено се движи около 13л/100км при скорост до 140км/ч. При скорост 80-90 пада и до 11/100. Само градско е около 20/100, но не съм го засичал. Удобството на WJ e, че позволява монтаж на газова бутилка на мястото на резервната гума в пода на багажника.

Комфорт - добра шумоизолация, много добра аудио система, всякакви глезотийки вътре в купето. В града паркирането не е проблем благодарение на задния парктроник. Багажникът е по-голям от всяко комби, особено на ширина - лятото правих кучешка колиба и наредих на ширина дъски с дължина 1,25м, които в Пасата посмъртно не могат да се съберат, а и двете коли са с еднаква дължина (4,60м).

Ако искаш тест-драйв, пиши на лични и можем да измислим нещо.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X