Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разход масло на Гранд Чероки 4.7 V8

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Разход масло на Гранд Чероки 4.7 V8

Нека всички колеги които имат въпросния камион да споделят разхода си на масло на двигателя приблизително за 10000 километра .
    По принцип знам , че V8-ка си похапва масло но да питам и при вас как стоят нещата.
    Аз доливам за 10000 км. 2 литра масло , и незнам нормално ли е или не.

От: Разход масло на Гранд Чероки 4.7 V8

Първоначално публикуван от FABARM Преглед на мнение
    и незнам нормално ли е или не.
    Не е нормално да караш 10 000 км. с едно масло. НЕма такъв сервизен интервал. Ако сменяш на 8 000 ще видиш, че няма да доливаш повече от 1/2 литър. Голямото маслоядене идва накрая на интервала за смяна - явно маслото се променя.
    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Е нали на 10 000 км. или 1 г. експлоатация, което настъпи първо. Даже тези дето са 5W например карали и до 15 000. При Грандовете по-често ли се налага смяната.
      SUV

Коментар

За конкретния агрегат ли говориш, че не се сменя на повече от 8000? Защото интервали за смяна дори и при дизелите има и над 15 000 по предписание на пройзводителя на агрегата... На мерцедес 3.2 бензин за 12 000 км EDGE 0W-40 му доливам към 3 литра и е в абсолютните норми по предписание на Мерцедес. А те така или иначе са известни с похапването на масло. Мотора работи, като току що излязъл от завода и отзад пушек не може да видиш.
        R 727cc BB KIT
        ZJ V8
        WK2 V6

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
          Не е нормално да караш 10 000 км. с едно масло. НЕма такъв сервизен интервал. Ако сменяш на 8 000 ще видиш, че няма да доливаш повече от 1/2 литър. Голямото маслоядене идва накрая на интервала за смяна - явно маслото се променя.
          Прав си за това, че след определен период маслото старее и почва да изчезва, забелязал съм го на поне 3 мои коли!
          Обаче има и един друг момент, ако моторното масло не е качествено, ако не е longlife и се сменя след 1г. пак се забелязва "харчене".

Давам един пример: Преди имах BMW първа смяна с Мобил1 10W40 - на 10 000км липса на щеката от макс до малко над мин. Втора, трета и т.н. смяна на масло с BMW-longlife04 5W40, каквото трябва да бъде - макс на щеката и след 15 000 пак си е на макс т.е. няма следа от каквото и да е горене на масло, като в някои случаи перода на смена е бил над 1г.

На V8-ка от макс до мин на щеката за 13 500 км с Кастрол 5W30 в рамките на 1 година. Колко е това за съжаление незнам!

На въпроса на колегата: по скоро е нормално, ако не караш с добро масло или е менте и не го сменяш на година, в другите случаи обаче ми се вижда малко повече от колкото трябва!

Коментар

Не знам как е на WJ 4,7 и ме мързи да му свалям ръководството за експлоатация, но на двете ми джипки - "Либърти" 3,7 и "Хеми" 5,7 дават в книжките скандално къси интервали за смяна - по "план Б", за който у нас в БГ са налице всички условия (средни дневни температури под 0 градуса Ц., продължителна работа на празен ход - у Софията, кратки дневни преходи под 20 км. и т.н.) дават да се сменя на 3000 мили (5000 км), а за "план А" (липса на горните условия) - 5000 мили (8000 км). Сигурно важи за щатски минерални масла, но освен за дизеловите, никъде "Jeep" не съм видял да дава по-дълъг интервал. За "Хемито" даже пише 3000 мили (5000 км) или 3 месеца, което настъпи първо Е, аз сменям на 5000 мили (8000 км) щото иначе трябва да сменям всеки два месеца.
            България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
              Не знам как е на WJ 4,7 и ме мързи да му свалям ръководството за експлоатация, но на двете ми джипки - "Либърти" 3,7 и "Хеми" 5,7 дават в книжките скандално къси интервали за смяна - по "план Б", за който у нас в БГ са налице всички условия (средни дневни температури под 0 градуса Ц., продължителна работа на празен ход - у Софията, кратки дневни преходи под 20 км. и т.н.) дават да се сменя на 3000 мили (5000 км), а за "план А" (липса на горните условия) - 5000 мили (8000 км). Сигурно важи за щатски минерални масла ...
              На WJ са 5,000 км (план Б) и 10,000 (план А) км или на 6 месеца. И да! Мисля, че тези указания са написани с оглед на американските минерални масла.
              Ние не сме неутрални!

Коментар

На бившия ми Гранд Чероки 4.7 V8 го бях настроил на 5000 мили да ме подсеща, но понеже минавах от 6500 до 7500 км. за 1 година го сменях по 1 път на година през късна есен. Без последния път, че съпругата ми каза да го сменяме с Jeep WK 5.7 V8 Hemi. За близо 7 години вярна служба не съм долял и капка двигателно масло. Първоначално го карах с 10W30 на Castrol, после след като не го намирах го подкарах с 10W40 но "пълна" синтетика и пак не съм имал разход на масло и проблеми.
                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Аз това го съветвам FABARM да види колко спада маслото от макс. до мин. за 7000 км. Ако не спада под минимума до 8000 км. значи няма какво да се притеснява. Също така да пробва и с друго масло. На "Хемито" ми с "Равенол" 5w20 трябваше да доливам. Появи се "Мопар" 5w20 на същата цена - с него една смяна вече направих, не иска доливане. А на шишетата не пише какво е и подозирам, че е минерално, за разлика от пълната синтетика на "Равенол"

Коментар

Ами карал съм го с различни видове масла вече 50000 км. Първо с Кастрол 10w40 , после с Кастрол 5w30 , после с Реванол 5w30 и последните две смени с мотул 5w30 , което съм сигурен на 100% че е пълен оригинал взимам го от представителството на мотул , а и служителката която отговаря за маслата ми е приятелка.
                    И за всичките 50000 км. по 2 литра на 10000км. аз на толкова го сменям (като на Мотула му дават смяна на 12000км. ), като си доливам по 350-400гр. за 2000км. тоест ако го сменям на 8000 ще доливам 1.600 л. А и да отбележа че на всяка смяна сипвам 5.700л. предписани от производителя и винаги ги даржа 5.700л. тоест като падне за 2000км. и долея 400гр. пак си става 5.700л.
                    Върви като луд и грам, ама грам не пуши. нито теч има някъде по двигателя чист е и отгоре и от доло , тоест прашен е.

Коментар

Добре, де, като сипваш 5,700 - на максимума ли седи маслото на пръчката или някъде другаде ? Защо решаваш да доливаш - защото спада на/под минимума или защото просто така е поспаднало от максимума и те дразни ? Имаше тук във форумЪт една мисЛа, а тя си е вярна - че ако налееш маслото до горната черта, спада доста бързо наполовина, пък после спада мно-о-о-о-о-го по-бавно докато (и ако изобщо) стигне до критичния минимум.

Коментар

Седи една идея преди максимума , и като падне малко си доливам. Не доливам защото ме дразни , а защото при първата смяна си мислех , че не трябва да се долива толкова често масло и го погледнах на 7 и нещо км. , и съответно беше на минимума долях му 1.500л. и си отиде на макс. о от тогава си доливам през 2000км.

Коментар

Първоначално публикуван от FABARM Преглед на мнение
                          ...го погледнах на 7 и нещо км. , и съответно беше на минимума долях му 1.500л. и си отиде на макс.
                          Признавам си, не съм виждал кола, на която разликата между мин. и макс. на пръчката да е повече от един литър.

Коментар

Може и да не е било точно 1.500л. не помня вече беше преди 3 години , но със сигурност сипах повече от литър . Купих един сипах го и ми се стори че трябва още и купих още един и сипах и от него колко точно не помня . Но факт че сипах.

Коментар

Ти направо ме шашна , сега слизах да го проверя , че не го бях гледал от като го смених. Незнаех че е склонен да го гори, след 5000 км. си е на същото ниво

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X