Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Охладителни неволи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Охладителни неволи

Първоначално публикуван от victorio Преглед на мнение
    Тази Лики Моли ме доведе до такива неволи, че все едно аз съм писал щетите по-горе. Ако доливаш охладителна течност в мотора, а същевременно има такава в разширителното казанче ще ти обясня какви си ги свършил. поздрави.
    Наливам в радиатора, като има и в казанчето. Какво става при този случай?
    Jeep Grand Cherokee '96 5,2 V8

LZ1POP

Коментар

При изправна охладителна система всичко трябва "да се случва" в разширителното казанче. Мотора трябва да си вкарва там течността като загрее и съответно от там да си я взима като изстине. Ще ти опиша моя случай /Тойота 70 2,4 Тд /. Вследствие употреба на вълшебната "запичаща" течност така се бяха задръстили маркучите към разширителното казанче, както и накрайниците на които се мушкат, че при загряване,някак налягането е успявало да вкара водата в казанчето, но при изстиване малкия диаметър,който е останал вследствие запушването не може да създаде необходимия вакуум за да си върне обратно течността в мотора.Създава се вакуум и мотора "гълта въздух" от някое слабо място,където вероятно имаш проблем. При мен се оказа заминала гарнитура и крива глава.А отвора на маркучетата от 6мм беше станал 2мм,като накрайниците съм ги разпробивал със бормашина,защото по друг начин не успях.Толкова е здрава приставката срещу теч.Успех.

Коментар

При изправна охладителна система всичко трябва "да се случва" в разширителното казанче. Мотора трябва да си вкарва там течността като загрее и съответно от там да си я взима като изстине. Ще ти опиша моя случай /Тойота 70 2,4 Тд /. Вследствие употреба на вълшебната "запичаща" течност така се бяха задръстили маркучите към разширителното казанче, както и накрайниците на които се мушкат, че при загряване,някак налягането е успявало да вкара водата в казанчето, но при изстиване малкия диаметър,който е останал вследствие запушването не може да създаде необходимия вакуум за да си върне обратно течността в мотора.Създава се вакуум и мотора "гълта въздух" от някое слабо място,където вероятно имаш проблем. При мен се оказа заминала гарнитура и крива глава.А отвора на маркучетата от 6мм беше станал 2мм,като накрайниците съм ги разпробивал със бормашина,защото по друг начин не успях.Толкова е здрава приставката срещу теч.Успех.
        Хм, доста логично звучи, благодаря! Ще трябва да проверя това маркучЕ. Със сигурност има някаква проходимост, ама не е ясно каква. Трябва да проверя и след изстиване в радиатора надналягане или подналягане има, ама ми се струва, че държи надналягане. Ще проверя и дали бълбукането е в разширителното казанче. Като сложа новия радиатор да промия ли с добавка и вода, че има тиня, или да бухам направо скъпия антифриз? Нещо не ми се иска да пробвам системата като покарам с евтин...

LZ1POP

Коментар

Първоначално публикуван от ivorus Преглед на мнение
          Хм, доста логично звучи, благодаря! Ще трябва да проверя това маркучЕ. Със сигурност има някаква проходимост, ама не е ясно каква. Трябва да проверя и след изстиване в радиатора надналягане или подналягане има, ама ми се струва, че държи надналягане. Ще проверя и дали бълбукането е в разширителното казанче. Като сложа новия радиатор да промия ли с добавка и вода, че има тиня, или да бухам направо скъпия антифриз? Нещо не ми се иска да пробвам системата като покарам с евтин...
          Промий "новия" още преди да го слагаш. И маторя промий преди да сложиш радиатора.

Коментар

Единственото нещо,от което съм доволен като добавки е един флакон за промиване на охладителна система. Не помня марката, купих го от ЕКО бензиностанции.Сипваш, 15 -20 минути работа на място и после разкачаш маркучите или пробките - не знам как е при Jeep. Сигурен съм обаче, че имат пробка за охладителната течност и В БЛОКА! Трябва да източиш и от там. До сега съм сменял 3 пъти охладителна течност и винаги е поемала с по два литра по-малко от колкото пише в характеристиките. Като открих пробката на блока вече всичко беше на ред, а да не казвам оттам какво изтече. След тази промивка и зареждане вече минаха 8 месеца, а течността продължава да си стои синя - нещо учудващо за годините и експлоатацията на машината.

Коментар

Единственото нещо,от което съм доволен като добавки е един флакон за промиване на охладителна система. Не помня марката, купих го от ЕКО бензиностанции.Сипваш, 15 -20 минути работа на място и после разкачаш маркучите или пробките - не знам как е при Jeep. Сигурен съм обаче, че имат пробка за охладителната течност и В БЛОКА! Трябва да източиш и от там. До сега съм сменял 3 пъти охладителна течност и винаги е поемала с по два литра по-малко от колкото пише в характеристиките. Като открих пробката на блока вече всичко беше на ред, а да не казвам оттам какво изтече. След тази промивка и зареждане вече минаха 8 месеца, а течността продължава да си стои синя - нещо учудващо за годините и експлоатацията на машината.
              Да, има даже 2 пробки, от двете страни на двигателя. В книгата даже споменават, че зад пробката може да има гняс, която трябва да се изчопли с отверка :-) Най-чист антифриз имаше един мерцедес на 25 години, с почетните половин милион километра на километража. Май повечето добавки са за работа на място, та ще мия пред сервиза.

LZ1POP

Коментар

Първоначално публикуван от vesvas5 Преглед на мнение
                Радиатор-нов.При близки цени-НИСЕНС пред "китаеца".
                По принцип е така, но нищо не гарантира, че радиаторът от Нисенс няма да e в кашон от Азия, на който само е залепен стикер Нисенс. Добре ще е, преди да се купи новия радиатор, да се провери доколко той съответства на оригиналния като параметри. Щото изобщо не е сигурно дали Нисенс не предлагат радиатор, който може и да е за съответния автомобил, но да е предвиден за пазарите в Западна/Северозападна Европа, а не за нашите географски ширини. И, съответно, при нашите летни температури и при по-голям зор, може да се окаже не съвсем достатъчен за добро охлаждане ...
                Последно редактирано от Чавдар (V93); 04-10-13, 10:20.
                Ние не сме неутрални!

Коментар

Здравейте и от мен.

Преди доста време и аз имах подобен проблем

цитирам колегата
                  Случи се в следния ред: потече радиатора (май се е поотлепил отстрани), сложих му течна добавка, спря. Скапа се водна помпа, смених я. Спука се горен маркуч, смених го
                  и при мен реда беше същия
                  Та за добавките те добавките са създадени за пребиране от път.
                  Имат двоино действие както в случая добавката запушва радиатора в същото време започва ужасно износване на водната помпа.
                  Това е от мен.
                  Поздрави на всички
                  JEEP CHEROKEE 2.5 TDI 1999
                  0887 67 08 79

Коментар

Добавката тип прахче наистина запушва, но не виждам как течна добавка от 200 мл сипана на 13 л ще износва водната помпа. За мен по-скоро антифриза е бил проблемен. Пробвах и маркучето към казанчето, минава си идеално водата и в двете посоки. Новия радиатор ще е поръчан от Англия, а колата е внос от Швейцария, та се надявам да паснат нещата. Откакто не го проверявам и ръчкам постоянно, по-малко бълбука :-) Казанчето го свалих и лъснах, сега ясно се вижда докъде е течността :-)

LZ1POP

Коментар

Малко ъпдейт :-) Пристигна радиатора Нисенс от Англия. Като го поръчвах ми казаха, че трябвало да се чака да дойде от Дания, и после от Англия да ми го препратят. Можело и направо от Дания, ама с доплащане от 30 паунда. Като му видях качеството на изработка, цената му от 240 лв ми се видя неоправдано висока. Едва ли един безименен китайски радиатор ще е по-лош, освен ако не е от найлонови тръби Не разбирам много от радиатори, ама не ми хареса. Като сваля стария ще ходя да ми направят меден по неговата рамка. Имало някакъв майстор около София, някой знае ли нещо?
                      Колата харчи по около 1 литър антифриз на 100 км. Отзад не виждам бял пушек сякаш. Отвих 1 свещ, не изглежда измита. Маркучи не надува. Сложих специална боя, която свети на ултравиолетова светлина, та се надявам да разбера къде изчезва антифриза. Вече има заподозрян капещ тройник, сложен от газаджиите. Понеже е по средата и най-отзад на двигателя, каквото и да тече оттам, ще пада на двигателя и ще се изпарява. Ще мъча дядо Владо тия дни, дано излезе истината наяве.

LZ1POP

Коментар

Да си кажа какво стана накрая! Димата и дядо Владо разглобиха предницата и се оказа, че байпас маркучето което мислех да сменя профилактично си е било ама много за смяна. Оттам е текло върху двигателя и се е изпарявало, оставяйки велика гняс! Засега откакто смених радиатора и налях нов антифриз, не съм забелязал нивото да спада. Остатъка от зеления антифриз, колкото и да беше малко, като се омеша с червения, успя да го оцвети в кафяво

LZ1POP

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X