Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с кормилна уредба

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с кормилна уредба

Здравейте скъпи колеги и притежатели на JEEP.
    Притежавам Jeep Cherokee XJ 1995 година 4,0 бензин.
    От скоро забелязах че има съпротивление във воланът ми, когато завивам на дясно. Понякога при въртене на дясно и следователно завъртане обратно в ляво, ЗАЯЖДА, спира да се върти на ляво, трябва да върна на дясно и после пак да завъртя на ляво. Понякога се чува и лопане, но само понякога. Лопането се чува когато въртя от почти крайно дясно на ляво.Отделно че постоянно дърпа на ляво.
    Проверил съм налягане на гуми- нормално и еднакво е от двете страни. 4 шарнира са ОК.Носачите са читави.Спирачките са сменени изцяло-челюсти, задни спирачни цилиндърчета, дискове, накладки/комплект предни задни/ и спирачна течност. В щангите няма луфт, не иглежда разкрачена отпред, не пасе гуми. Помпата почва бая да вие когато завивам на дясно, при завиване на ляво няма никакъв проблем.
    Помогнете ми от къде да започна търсенето в откриване и отсраняване на проблема.
    Благодаря предварително!
    It's a JEEP thing, something you won't understand!

От: Проблем с кормилна уредба

А в помпата има ли масло?

Коментар

Такива "засечки" моя Гранд правеше след ремонт на един маркуч по хидравликата, изтече доста масло при смяната, после докато се обезвъздуши напълно направо полудях, сигурно 100 пъти въртях волана наляво и надясно, два дни борба, наясно съм какво се случва и съм обезвъздушавал много пъти хидравлики, карам спирам и пробвам да обезвъздушавам като въртя волана от крайно ляво до крайно дясно, до полудяване, при Ауди става за една минута.

Колата успявах да я карам само защото съм здрав в ръцете, волана в рядки моменти затягаше зврески после отпуска все едно не е имало проблем, просто на моменти помпата остава без масло и хидравликата изчезва за секунди, затова точно в тези моменти на затягане помпата издава едни ручащи звуци като "повредена" от работа на сухо......., майсторите казаха че помпата е за ремонт, и в един прекрасен момент всичко си заработи съвсем само, изгони си всичкия въздух, помпата стана съвсем тиха и така си работи до днес, а волана без грам задържане.

А за дърпането вляво, първо бих пробвал да разменя гумите от предния мост, принципно е хубаво да се качи на стенд за сходимост, малките отклонения не водят до видимо износване в гумите, но могат да създават ефекта на теглене настрани
      Последно редактирано от TOYO; 17-02-13, 08:23.
      TOYOTA RAV 4 HYBRID 2016 г. бензин 2500, 155 k.c. + Hybrid 200 k.c., LPG OMVL 64 Litra

Коментар

Значи това затягане викаш може да е заради въздух в системата?

Коментар

По скоро от недостатъчно ниво на хидравлична течност в системата, а от там и работа на помпата "на сухо", спад на налягането, като засмуче въздух и т.н. Не отговори на въпроса: има ли достатъчно течност в казанчето, на необходимото ниво ли е? Освен това сменяна ли е течността в системата, кога за последно и с каква точно хидравлична течност е сменена. С това трябва да започнеш, докато не е станало късно, а помпата и рейката да са станали за ремонт или направо за смяна.
          Успех!
          Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
          First impression is not always true. Get inspired.
          Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
          Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Мен симптомите ми приличат като на паразитен хебел.

Коментар

Имах подобен проблем с друга кола и се оказа каре на пръта, след като пръснах с WD и после с течно масло се оправи... не знам дали има при теб такова, но и аз бях изтръпнал от всевъзможни и скъпи потенциални слаби места, а се оказа толкова прозаично и лесно...

Коментар

Масло има, рамките на максимума е, помпата не вие на умряло! Сега дърпането на ляво продължава да е там. Другото което забелязвам че воланът се върти трудно на дясно от колкото на ляво. Дърпа на ляво, и при рязко спиране се опитва да изнесе джипа в дясно със брутална сила!

Коментар

Ако е нещо в хидравликата, прилича на повреда в разпределителя на рейката. Това, което пуска маслото наляво или надясно.

Коментар

Вдигни и виж да не задържа и някое колело, да нямаш комбиниран проблем.
                    "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Спирачките са проверени, наред са, не задържат! Възможно ли е това дърпане да е от накрайник?

Коментар

Да.
                        "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Дърпа на ляво, и при рязко спиране се опитва да изнесе джипа в дясно със брутална сила![/QUOTE]

За този проблем,дърпането в ляво може да е накрайник, за другия трябва да си обезвъздушиш спирачната система.Дясното колело ти "кове",а при лявото няма никой.Затова изнася в дясно.
                          ОФA ДБ 2.5тдс 97г, ЗИЛ450506,тел.0899751844

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG-20130319-WA0000.jpg
Прегледи:1
Размер:78.4 КБ
ID:5463875Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG-20130319-WA0002.jpg
Размер:63.3 КБ
ID:5463876Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG-20130319-WA0003.jpg
Размер:65.8 КБ
ID:5463877Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG-20130319-WA0004.jpg
Размер:64.3 КБ
ID:5463878Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG-20130319-WA0005.jpg
Размер:63.2 КБ
ID:5463879Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG-20130319-WA0006.jpg
Размер:70.1 КБ
ID:5463880Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG-20130319-WA0007.jpg
Размер:64.4 КБ
ID:5463881Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG-20130319-WA0000.jpg
Размер:78.4 КБ
ID:5463875
                            Спирачките са сменени преди месец, нови челюсти накладки и дискове. Занм че са обезвъздушени понеже долях около 250 грама спирачна течност ДОТ4 в резервоарчето. Бая боклуци изтекоха! Преди да сменя спирачките ходеше на където си иска, сега само дърпа на ляво. При по жестоко спиране воланът усилено се съпротивлява и иска да ходи на ляво. Проверих накрайниците, добре са, не холат не тропат, луфт нямат. Течът на масло от снимките е от леко сцепеният ми маркуч на хидравличната помпа на волана. Днес реши да тече доста, понеже снощи долях МНОГО. Колата е с десен волан и нов такъв маркуч за сега не мога да намеря!

Коментар

Спирачките са сменени преди месец, нови челюсти накладки и дискове. Занм че са обезвъздушени понеже долях около 250 грама спирачна течност ДОТ4 в резервоарчето. Бая боклуци изтекоха! Преди да сменя спирачките ходеше на където си иска, сега само дърпа на ляво.
                              Това, че си сменил накладките не значи, че всичко е О.К. При продължителна работа с по-износени накладки, буталата в спирачните апарати излизат и работят в доста извадено навън положение. Зад тях се освобождава доста голямо пространство, където се събира цялата утайка в системата. За да сложиш нови накладки притискаш буталото да влезе навътре и го "насаждаш" точно на тези мръсотии. След това с педала и под натиска на спир. течност, то излиза навън, но после гумения уплътнителен пръстен не успява да го върне леко навътре за да освободи и поддържа необходимата хлабина. Затова спирачките не работят равномерно, задържат и понякога и греят при по-продължително пътуване. В градски условия в режим "тръгни - спри" не можеш да го усетиш, но след като си карал няколко километра, все пак провери дали някое колело не грее. Аз имах подобен проблем след смяна на накладки и се наложи цялостна промивка на спирачната система с почистване на апарати, бутала и после наново зареждане и обезвъздушаване. Та все пак имай "едно наум" и огледай за подобен проблем
                              Поздрави!
                              Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
                              First impression is not always true. Get inspired.
                              Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
                              Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X