Обява

Свий
Няма добавени обяви.

зареждане с 100 октана системно за или против

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: зареждане с 100 октана системно за или против

Първоначално публикуван от danvan_ Преглед на мнение
    Специално за 4.7 двигател никаква причина не виждам да използваш 100 октана. Двигателя е дефорсиран, производителя го дава да се кара с бензин 86 или 84, така че нищо не печелиш от 100 те окатана, само плащаш повече за литър бензин.
    Това 84-86 да не е по моторния метод (MON), защото баш си отговаря на 95-98 по изследователския метод (RON), което е и обозначението на колонките у нас?

Коментар

Първоначално публикуван от Двигателист Преглед на мнение
      Това 84-86 да не е по моторния метод, защото баш си отговаря на 95-98 по изследователския метод, което е и обозначението на колонките у нас?
      Това по хамериканския метод..... Не знам по какъв начин може да бъде съотнесени едните обозначения със другите....
      Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
      Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Първоначално публикуван от Злой Преглед на мнение
        Това по хамериканския метод..... Не знам по какъв начин може да бъде съотнесени едните обозначения със другите....
        Ами 85 по този стандарт отговаря грубо на 95 по нашия.

Коментар

Общо взето октановите числа на бензините в САЩ и в Европа са приблизително еднакви, ако се мерят по един и същи метод. Американският Regular отговаря на тукашния 95.

Коментар

Първоначално публикуван от Двигателист Преглед на мнение
            Ами 85 по този стандарт отговаря грубо на 95 по нашия.
            В общи линии е така. Няма никаква причина да спреш да сипваш 100 октана. Въпроса е дали ти се дават 20 стотинки повече на литър. И с 95 ще си върви както и в момента. Разлика в ускорение или разход надали ще забележиш. Мотора е нискооборотен и с ниска компресия. Обикновено по- висок октан се изисква при степен на сгъстяване по- голямо от 11:1. Зависи дали ще има детонации. По- високия октан избягва самозапалването преди гмт при форсирани мотори. За това високия октан се изисква при състезателните автомобили. 100 октанов сипвам на E320 V6 бензин и има разлика при разхода с около 1/100, при ускорението не усещам разлика. Странното е, че като сложа 98 има разлика в ускорението в стравнение със 100, ускорява малко по- бързо. Като цяло няма особен смисъл да сипваш 100, средния вариант е 98 той поне със сигурност е с 98 октанов.
            R 727cc BB KIT
            ZJ V8
            WK2 V6

Коментар

Съгласен съм с мнението на Ясен.
              По въпроса за "по-скъпите" горива, то аз почти винаги само от тях сипвам поради една или друга причина.

Грандът 5.9 плаче за 100 октанов с глас. Той е проектиран за високооктанов бензин и на капачката му пише мин 98.
              Предварението на свещите му е различно от това при 5.2 точно заради препоръчаното високооктаново гориво. Има и други промени в тази насока.
              Самият двигател се развърта много бързо и въобще не влиза в представите за дефорсиран осмак, както много хора си мислят.
              Тук да ползваш 100 октана е оправдано.

За стандартния 4.7 бих сипвал 95, просто защото е сметнат за Regular Octane fuel.
              За високооктановите бензини е предназначен 4.7 High Output. При него от Jeep препоръчват използването на "скъпите" горива за максимални динамични характеристики.
              4.7 HO за разлика от 5.9 може спокойно да се движи и с обикновен бензин. Явно електрониката му се води умна и прави нужните корекции в движение.

На малкия черок не му сипвам нищо повече от 95 (най-скъпият вариант), защото няма смисъл.

На дизеловото си ауди години наред сипвах V-power дизел, като съм си правил доста екперименти с обикновената нафта от други бензиностанции, както и с високия клас дизел на ОМВ или EKO. Резултатът (без съмнение за мен) бе, че с V-power отчитам по-нисък разход на гориво. По-точно той бе равен на 0,5 литра на 120км преход по магистрала. Тази разлика избива 20-те стотинки повече на литър и реално като пари бе все тая дали ще сипвам V-power или обикновена нафта.
              Точно поради тази причина сипвах по-скъпата. В крайна сметка с дюзите и DPF (Diesel Partuculate Filter) не съм имал проблем, което ми бе по-важно. Поради тези причини не сменях горивото.

Не на всяка кола се усеща разлика между 95 и 98 бензин да речем. Мощни турбо двигатели (бензин и дизел) както и автомобили с автоматик трудно може да се усети нещо от самото гориво. Самият прилив на нютон метри от турбото приглушава всякакъв усет.Трябва двигателят да е слабичък за купето и да е с ръчна кутия. Имах едно такова ауди със 150 коня атмосферен шестак в комбинация с ръчна кутия. На него явно усещах разлика между 95 и 98 бензин. На 5-та предавка с ниска скорост се усеща разлика в мощността.
              Разбира се за много хора тя не е определяща, както и за мен, но разлика има.
              Последно редактирано от verter; 14-02-13, 08:21.
              Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
              0888/00-55-37

Коментар

Никога не съм усещал разлика, като заредя от различните бензини, които съм зареждал в Бг. Колите си работят по 1 и същ начин, но имам приятел, който кара Форд Експлорър 4.0л. и на него на няколко пъти му е светвал "чек енжин" и след като зареди с друг бензин и покара 50 км. си гасне. Моя джип 4.7, който е преправян с повишена компресия, промени по ЕКУ и де да знам още какво си, защото така съм го купил не намира разлика нито в бензина, нито в газта. На газ, когато сменят сезонното гориво се е случвало да даде грешка за много бедна смес от зимна на лятна газ и за много богата смес от лятна на зимна газ и затова се налага на малка корекция на цялата карта.
                Многократно съм пробвал и на АТВ-тата, които са проектирани за високооктанов бензин, но и на тях им е все едно. Бях взел от 1 бъгиджия на дъното в 1 пластмасова чашка някаква добавка и като зареждах я долях в горивото на Ямаха раптор 350 и усетих много голяма разлика, чак ме беше страх да не скапя двигателя, питах го после какво ми е дал, но каза, че е много скъпа и е фирмена тайна.
                Затова сега зареждам нормален 95 октанов бензин.
                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

компресията на 4.7 v8 е 9:1 (за справка повечето бензинови двигатели са над 9.5:1), та ме съмнява да усети бензин с по висок октан от 90 по какъвто и да било начин. За разлика от джоба на собственика.

Споменатият форсиран 4.7 v8 hight output e 9.7:1, там има някакъв смисъл от 08 или 100 октана.
                  Grand Cherokee 4.7 Quadra Drive Limited (WJ) 2002
                  Audi A6 2.7 TDI (4F) 2008

0885372997 - Дани

Коментар

Пичове двигател с компресия под 11 изобщо тва 100 не ви трябва и за чеп за зейе.
                    Американски форсиран мотор като цяло е оксиморон. Изобщо под 100 кс на литър обем е ташак.

85-86 MON е 95 RON
                    88 MON е 100 RON
                    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Пак омешахте компресия и степен на сгъстяване...
                      Калин Владов,09РСПБЗН

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                        .....Пичове двигател с компресия под 11 изобщо тва 100 не ви трябва и за чеп за зейе.
                        .....
                        Прав си , но причината е съвсем друга : Падне ли компресията в бензинов мотор под 11 атм. , трябва да почваш да се ослушваш по-скоро за основен ремонт, а не за сто октана .

Виж , степента на сгъстяване е друга бира . Калин го отбеляза.
                        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                          Прав си , но причината е съвсем друга : Падне ли компресията в бензинов мотор под 11 атм. , трябва да почваш да се ослушваш по-скоро за основен ремонт, а не за сто октана .

Виж , степента на сгъстяване е друга бира . Калин го отбеляза.
                          Е ся ставам и явно още спя

Степен на сгъстяване 11:1 имах предвид
                          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Заливане с ненужни постове. Някои са като копирани от темата само преди няколко месеца, напълно достъпна с търсачката.

Коментар

Първоначално публикуван от FABARM Преглед на мнение
                              Е не разбрах да продалжавам ли да си карам WJ 4.7 с 100 октана или не, може ли да му стане нещо ....
                              Няма проблем да го караш с високооктанов бензин.
                              Пропан-бутан - октаново число = 103. И никой не се е оплакал да му се е счупил мотора.

Известни са два начина за измерването на октановото число:
                              Първия е Research (RON - изследователски) който е популярен в Европа и у нас. Това са числата 92, 95, 98 , 100.
                              Вторият метод се нарича моторен (MON) Разликата между RON и MON е около 10 октана като MON е по-ниското число. Т.е. горните бензини ще станат 82, 85, 88, 90 по този метод.
                              В Щатите бензина се маркира като (RON + MON)/2
                              Съответно нашият 92 там е 87, 95 там е 90, 98 там е 93 и 100 там е 95.
                              Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

Моя, е австрийска сглобка, и на капачката на резервоара, си пише 91 октана. Аз го карам с 92. Сипвал съм и 98 (щото, тука нямаме 100) и разлика никаква не усещам. А цената на 92 ми е 0.80 евро.
                                Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Quadra Drive...отново
                                0877стоидевет215–Радослав

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X