Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Jeep Grand Cherokee - място за метан

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Jeep Grand Cherokee - място за метан

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
    Аз още не проумявам къде е далаверата при метана спрямо пропан-бутана, при положение, че е на по-висока цена, но явно има врътка... Обаче бутилките са супер скъпи дори на старо, а леките от карбон са още по-скъпи. И ако добавим, че събират малко и трябва да сложиш няколко бутилки, та да ти иде ептен мястото... И после да ровиш из нета и да си правиш списъци къде да зареждаш, нещо хептен ми бяга логиката. Наистина за голям двигател и здраво окачване тежестта е преодолима, но пак не мога да се навия. Ако ще е газ, аз избирам твърдо да не е метан.

А този дето е изгонен го чета по другите форуми и освен да се хвали не съм забелязал много да е полезен със съветите си. Е ако идеш да му снесеш кеш твърди, че всичко може да направи, но аргументи и да не се заяжда... хммм, май не му е силата. Като цяло в % недоволните от газаджиите са поне 50/50... Обаче не мога да кажа, че има много полезна информация по темата и тук, в този форум. Като цяло явно слагането на газова е на принципа, проба-грешка... за което обаче си плащаш.

Успех в начинанието.
    Метана излиза доста по изгодно от газта, хубавото при мен е че имам 3 метан станции близо до нас, по маршрутите които пътувам също има много. Ако някъде няма, ще си карам на бензин, проблемът не е в извънградското, а че карам и много в града. Чувал съм и мненията защо си взимаш кола като ще и слагаш газ/метан, отговорът ми е "Защото не съм мазохист". Мога да си позволя колата, мога да си позволя и да я карам на бензин, но защо да не карам на половин цена? Питането ми е, има ли начин да се монтират под купето. Другото, може ли да се изреже купето където е резервната гума, има ли място около нея и там също да се монтират. Знам че тука мога да получа компетентно мнение и за това питам тук, иначе съм сигурен, че всеки тенекиджия ще ми вземе парите, но дали няма да съсипе нещо....

Коментар

За моженето - може. Тенекиджийска работа е, може да се направи кадърно. Тук във форума съм виждал какви ли не работи да правят, далеч по-сложни и отговоорни. Въпросът е да избереш най-оптималния вариянт. Всичко започва с мерене на мястото, мерене на бутилките, обмисляне, планиране, рязане, заваряне, китосване, боядисване преправяне на оригиналния резервоар и това само за монтаж на бутилки. От там на татък е другото. Ако не го правиш сам, поинтересувай се от механиците във форума, срещи се с тях в сервизите им, обсъдете идеята. Все пак тук има хора, които доста са си играли с Грандове, но най-добре е на място да отидеш.
      If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Първоначално публикуван от ballomed Преглед на мнение
        Метана излиза доста по изгодно от газта...
        Беше това. Сега даже на новите таксита не слагат метан. Заслугата е на едни видни политици-шлемоносци, които оцапаха няколко пъти преговорите с Газпром и още няколко пъти правилата на вътрешния пазар. Сега метанът е 1.80-1.90 лв/кг по метанстанциите и икономията спрямо пропан-бутан при идеални условия е около 20%. Следствие - за да е изгодно тепърва да купуваш бутилките, трябва да караш минимум градски автобус. Ако вече си изплатил бутилките - да, изгодно е на каквото и да е.

Метан (разбирай - доста допълнителни килограми) и рязане на купето (гранда е самоносещ) не се връзват много. Според мен не бива.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Метан (разбирай - доста допълнителни килограми) и рязане на купето (гранда е самоносещ) не се връзват много. Според мен не бива.
          Благодаря, значи остава вариант една зад седалката за около 100 л. и още 100 да се наместят някъде отдолу. При кой мога да отида да го обсъдим?

Коментар

Виж Ясен е прав, аз бях забравил, че гранда е самоносещ...не че е невъзможно да се клъцне от тук от там де.

Коментар

Прав е Ясен - самоносещо шаси не се реже току така - а и 200 атмосфери под пода, колкото и да са дебели бутилките...не бих го направил...прав е и за цените газ - метан.
              А чета и друг колега е написал същото, сега го видях
              Volkswagen Touareg 7L 3.0 TDI V6 (224Hp)
              O8867З7I78

Коментар

Не, има рама вградена в купето, не може да се прави примерно боди лифт, но не е и самоносеща конструкция. Отдолу под рамата бутилка за пропан бутан не може да се намести без да пречи, а за метан си мисля, че е абсурдно.
                Мястото на WJ не е в града или по аутобана /лично мнение на база опита ми от 2007г. до днес/. В подкрепа на това мога да добавя много минуси /освен големия разход/ за ползване на WJ за city car.
                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Турини си една торуидна бутилка и пропан-бутан и не си усложнявай и оскъпявай живота е моят съвет...

ПП Някой знае ли точна цена на карбонова бутилка за метан?

Коментар

Днес гледах карбонова за метан, около 3 хил. лв., не знам марка и литри, не се интересувам от метан. Според мен чоовек трябва да работи и да печели повече, за да си позволи по-доброто, а не да се лишава и спестява. Спестяването и лишинието са грешната посока според мен, обратна на еволюцията...

Коментар

Toва е така, но пък газта е еко . А и виж темата за газ в кайен. Човека си го казва, че не му е проблема в парите, а че не иска да ги дава за нещо, което може да струва и по-малко... Те богатите са по-стиснати от бедните ако не си забелязал

Коментар

За проопан бутан съм съгласен, за метан не съм, понеже компромисите са много, а аз компромиси не обичам да правя. Той и така багажника на Гранд-а е малък, какво остава с бутилки... Пружините на Гранд-а също се умарят бързо и започва да клати, трябва и те да се сменят, смениш ли пружини, сменяш и амортисьори....плюс това 2 тона жипка на метан не знам как ще се движи. Карал съм лека кола на метан и е някакъв ужас, трябва да се държи във необхоодимите обороти за мощност/въртящ момент за да качи 1 баир....

Коментар

За вървенето бих вметнал, че сигурно има разлика в настройките и това дали говорим за инжекция или не. Щото да настроиш карбураторен е по-сложно, но с комп вървенето би следвало да е 1 към 1, без да е толкова трудно за постигане. Останалото с тежестта е така, но ето ти, карбонова бутилка... само дето 5к+ се избиват за доста повече км от 1-2к. Също като добавиш смяната на частите дето изброи и ептен. Ясен е прав сякаш, ако цената не е така прецакана, би могло да е на сметка, но в момента по-скоро не е... Инак ако е автобус/камьон сигурно може и с 3 горива да си бачкаш...

Коментар

Богати, бедни, глупости. Човек за всичко трябва да си прави сметката до момента, в който цената на самата сметка не надвиши икономиите. В момента давам на месец около 150 лева за газ (2 коли) и около 20лв за бензин (една кола, ама почти не се кара). Тая газ ако си я представя в бензин ми свиди като на БСП функционер ядрения реактор.

Метанът преди 4-5 години беше много добре, а това че колите на метан вървят зле е приказка на некадърни газаджии. Моите две коли вървяха добре. Само че едното беше джипка и метановата уредба го направи безсмислено като джипка. В гората почти само не бензин карах, щото евтиното свършило, а бутилките си тежат пак толкова. Затова бутилките си тръгнаха. Другата кола още си е така и новият собственик си се вози.

Като смених колите, какво се оказа - метанът подгонил 2-та лева, бутилките поевтинели съвсем малко и са си пак толкова тежки, а метанстанциите - съвсем малко повече. Сметка, сметка - от разликата с пропан-бутана ще се изплатят къде второто пришествие. Единствената грешка в сметката - едната кола отиде на газаджия, че нямах време. 3 пъти го похарчих после това време и още не съм я направил като свят.

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                              Toва е така, но пък газта е еко . А и виж темата за газ в кайен. Човека си го казва, че не му е проблема в парите, а че не иска да ги дава за нещо, което може да струва и по-малко... Те богатите са по-стиснати от бедните ако не си забелязал
                              Аз не съм богат, но дори и да бях предполагам, че пак щях да мисля по същия начин. Вече ми е време да сменя колата и в процеса на оглеждане попаднах на Jeep. Хареса ми. Отдавна вече не карам бързо, така че не ме притеснява за дълъг път. Но понеже карам и в града, между 800 и 1000 км. на месец си се навъртат градско, елементарната сметка показва, че на бензин ще давам 550 лв., на газ 350 а на метан 280-300 а може би и по-малко. За хубав газов инжекцион, ще дам около 1500 лв., за метан същия клас, би трябвало да ми дойде около 2500 лв. При всички положения метана е по-изгоден и по-екологичен. Единственият проблем е с бутилките, за да има пробег тази кола, трябват поне 200 литра да събира. Ако се сложи повече от едно в багажника, си затваряш резервната гума и става безсмислено. Както разбрах вече, не е на шаси и няма как да се разшири мястото около резервната гума, а казвате, че и от долу няма къде да се добавят една 100 литрова или две или повече по малки. Явно задачата няма лесно решение . Знам че газов инжекцион е добър вариант, но там има лесно решение, иска ми се да може да се намери решение и за метан.

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              Като смених колите, какво се оказа - метанът подгонил 2-та лева, бутилките поевтинели съвсем малко и са си пак толкова тежки, а метанстанциите - съвсем малко повече. Сметка, сметка - от разликата с пропан-бутана ще се изплатят къде второто пришествие. Единствената грешка в сметката - едната кола отиде на газаджия, че нямах време. 3 пъти го похарчих после това време и още не съм я направил като свят.
                              Хубавото при мен е че имам метанстанция близо до нас, извън града и да карам на бензин няма да е такъв проблем, пък и маршрутите по които обикалям има къде да заредя. Бутилките тежат около 70% от литрите и за 200 литра би трябвало да дойдат около 140 кг. не вярвам чак толкова да спънат колата. Отделно ще мога да ползвам голяма отстъпка (надявам се) за нови бутилки, а и си мислех че ако се монтират някъде отдолу, дори би трябвало да смъкнат центъра на тежестта. Но ако знаех, а не само предполагах, нямаше да питам. Ако не намеря решение, най-вероятно ще газифицирам.
                              Последно редактирано от CarTest™; 13-02-13, 15:57.

Коментар

За газаджиите не си прав. Има и кадърни. Моя е такъв, а аз съм супер крив клиент.
                                "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X