Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да излъжа катализаторите на 4.7 WJ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как да излъжа катализаторите на 4.7 WJ

Заравейте, имам WJ 2003г. с мотор 4.7, по тукашна традиция първо изхвърлих трите катализатора, естествено чека светна, дава грешка РО161 и РО420, не ми е проблем да си карам със светеща лампа, въпроса е дали е има проблем за колата, и има ли някой справил се с това, моля споделете някоя рецепта.
    TOYOTA RAV 4 HYBRID 2016 г. бензин 2500, 155 k.c. + Hybrid 200 k.c., LPG OMVL 64 Litra

От: Как да излъжа катализаторите на 4.7 WJ

P0420 , P0430 са грешките които записва компа като усети че няма катализатори. До сега от суматилъка махнати тапи само един път ми е светвал чека на 4.7 - след 2005. Мъчих го с намаляне на дебита на вторите сонди но така само се увеличава пробега докато се разпищи. До 2мм отвор на сондата стигнах, по-малко няма как. Може 1000км да караш градско и няма да гъкне, обаче 200км извънградско и светва чека. После Дроба купи колата и пробва със съпротивление на сондите обаче какво стана така и не разбрах. Ако чете и е намерил решение да пише, че и на мен ми е интересно.
    Сега от една седмица карам WJ 4.7 с два метални катализатора(след колекторите) с по две сонди и един керамичен без сонди пред гърнето. И трите са махнати, джипа хал-хабер си няма.

Р0161 трябва да е проблем с подгряването на лявата сонда след катализатора. Р0420 е дясната сонда след катализатора която отчита кислород над допуска.

Малко ми е мътна материята но доколкото знам, сондите след катализатора са там само и единствено да следят състоянието му. Сондите преди катализатора управляват двигателя.

Коментар

Здравейте може това решение да ви е интересно:http://www.volvo850.ru/sdelay/L2obman.htm

Коментар

Благодаря за отговорите, в руските сайтове наистина има всичко, мисля да пробвам първо със съпротивление и кондензатор, разбира се ще пиша подробно какво се случва.

Колега KINEX, имам значително завишен разход на гориво спрямо всички подобни WJ 4.7, именно затова започнах първо с катализаторите, спомням си беше писал че ако се сменят сондите с Мопарски разхода ще спадне осезаемо, заслужава ли си подобна операция, в момента тримовете от живите данни през OBD порта са ми отлични и се движат около нула процента, възможно ли е работещи сонди да дават неточни данни.

И да попитам за звука, без катализаторите се отприщи малко звук, в момента имам само едно голямо гърне, какво трябва да направя за да получа хубав плътен звук на истински осмак, предполагам конусовиден спортен филтър, или може би тръба ( резонатор )вместо задното гърне, грехота е да се запушва гърлото на звяра.
        Последно редактирано от TOYO; 29-09-12, 20:37.
        TOYOTA RAV 4 HYBRID 2016 г. бензин 2500, 155 k.c. + Hybrid 200 k.c., LPG OMVL 64 Litra

Коментар

Не знам дали си заслужава.
          Знам че за нормален разход 11-12 извънградско , 20-23 градско,
          трябва да нямаш катализатори(което вече е факт)
          и изправни работещи нови одобрени от MOPAR
          въздушен филтър
          чисто стъпково моторче + тротъл
          свещи
          иии кислородни сензори

Аз понеже не разбирам сменям едно по едно всичко, докато разхода стане тък.

Коментар

Първоначално публикуван от TOYO Преглед на мнение
            в момента тримовете от живите данни през OBD порта са ми отлични и се движат около нула процента, възможно ли е работещи сонди да дават неточни данни.
            Кои тримове следиш? Дългите са важни (long term fuel trim)
            След като махнах катовете на един V-шестак и изчистих инжекторите средният разход по бордкомпа падна с 2 на 100. Мръсните инжектори лъжат с много. Грешките 420 и 430 махнах с малко електроника и тръбички върху долните ламбди, които ги покриват на 80%. Засега чекът не свети, но нека да направя поне 1000км, тогава ще видим...

Коментар

И да попитам за звука, ...
              Ела да слушаш и да си избираш......
              0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Съвсем скоро ще мина през теб дядо Владо, пусто време все не стига иначе съм го планирал, звука ме вълнува и радва повече от всичко, пък и да видиш жипката, рядко хубав екземпляр, невярвах че може да се намери толкова лачен и стегнат WJ.

Следя кратките тримове Short, но и дългите не са много различни, карана е на газ в Италия и сега я търкалям само на бензин за да видя какво е реалното положение.

Каква електроника си монтирал колега Паджеровод, има ламбда емулатори които са генератори на синосуидален импулс, има и OBD емулатори които чистят всякакви възникнали грешки и чека не свети, мислех да пробвам с първия понеже имам подръка, но на WJ 2003г. компа е доста умен и едва ли ще се получи, иначе инжекторите са ми съвсем чисти, работи като часовник, ауспуха ми е съвсем чист дори има лека ръжда отвътре.

Моя разход извънградско на газ е 19 литра, като до Банско и обратно карах след един мой приятел дето жена му недава да вдига над 70-75 км. без нито едно изпреварване, разбира се нас ни изпревариха всички, градско няколко резервоара ми дава твърдо 30, пак при много спокойно каране, сега ще я вида на бензин какво ще даде, но тримовете на газ и бензин са еднакви и разликата предполагам ще е малка.

Разбира се ще сменя свещи с любимите NGK, въздушен филтър от Балканстар ( моя е нов ама не го зная какъв е ), ще почистя двосела и степера, и ако не се оправи ще метна две нови предни сонди, пък ще видим.

Коментар

Каква електроника си монтирал колега Паджеровод, има ламбда емулатори които са генератори на синосуидален импулс, има и OBD емулатори които чистят всякакви възникнали грешки и чека не свети, мислех да пробвам с първия понеже имам подръка, но на WJ 2003г. компа е доста умен и едва ли ще се получи, иначе инжекторите са ми съвсем чисти, работи като часовник, ауспуха ми е съвсем чист дори има лека ръжда отвътре..
                  Една от целите на вторите ламбди е да сравняват нивото на кислорода с първите. Той трябва да е по-малко, за да отсъди компа, че катовете работят (окисляват). Е аз монтирах схемичка, която създава офсет (повдигане на сигнала) с около 0.15 V, a самата сонда продължава да си работи и рисува сигнал, който си е реален и успореден с този на този от първата сонда, само дето е отместен с 0.15V нагоре (обогатена смес).
                  Ообаче компът на тази кола също не е прост (Ягуар - Форд 2002г.) и си прави нарочни тестови цикли с обогатяване/обедняване на сместа, като мери време на закъснение до вторите ламбди, като по този начин хваща прави тръби, кухи катове и резонатори Та затова вмъкнах /покрих/ с тръбички сондите на вторите ламбди, за да забавя тези пикове да стигат до тях.
                  Засега не свети джеки чан, пък да видим...

Коментар

Коментар

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
                      ...

Хм, това видео или е старичко, или става дума за друг тип трипътни катализатори. Сигналът при здрав кат в никакъв случай не е толкова равен, както го дават. Сондата е забита след първата пита, а не на изхода и сигналът си играе с размах поне 0.5V. След това има още една пита преди изхода. Все пак това е циркониева ламбда и е трудно да стои в междинно напрежение, тя винаги бяга в двете карайности на напрежението.
                      Междувременно минах още 300 км., повечето без спиране и MIL лампата мълчи.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                        Хм, това видео или е старичко, или става дума за друг тип трипътни катализатори. Сигналът при здрав кат в никакъв случай не е толкова равен, както го дават. Сондата е забита след първата пита, а не на изхода и сигналът си играе с размах поне 0.5V. След това има още една пита преди изхода. Все пак това е циркониева ламбда и е трудно да стои в междинно напрежение, тя винаги бяга в двете карайности на напрежението.
                        Междувременно минах още 300 км., повечето без спиране и MIL лампата мълчи.
                        Това видео е абсолютно автентично с положението при Гранд Чероки 4.7L.

Коментар

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
                          Това видео е абсолютно автентично с положението при Гранд Чероки 4.7L.
                          Ами тогава това опростява нещата с емулирането на вторите ламбди при този Гранд.

Коментар

Какво имаш впредвид под опростяване, кажете какво решение да избера.

Коментар

===Натиснете снимката за да я уголемите

Име:O2.jpg
Прегледи:1
Размер:14.0 КБ
ID:5413449

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X